Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Trīs intrigas Baltijas līgas "Final 4": ko Birštonā sasniegs TTT un RSU?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Trīs intrigas Baltijas līgas "Final 4": ko Birštonā sasniegs TTT un RSU?
Ilze Jākobsone. Foto: TTT Rīga

Nedēļas nogalē, 1. un 2. aprīlī Lietuvas kūrortpilsētā Birštonā notiks "Betsafe" Sieviešu Baltijas basketbola līgas ceturtais "Četru fināls". Turnīrā spēlēs Latvijas labākās komandas – "TTT Rīga" un Rīgas Stradiņa Universitāte, kā arī Viļņas "Kibirkštis" un Klaipēdas "Neptūnas".

Neprognozējamākais finālturnīrs?

Baltijas līgas ceturtā sezona dāvāja līdz šim lielākās sportiskās intrigas turnīra vēsturē. Pamatturnīra uzvarētāja tika noskaidrota regulārās sezonas priekšpēdējā spēlē. Klaipēdas “LCC International University” ceļazīmi uz “play-off” izrāva pēdējā dienā, savukārt čempione TTT pamatturnīru pabeidza tikai piektajā vietā.

TTT finanšu problēmu dēļ sezonas pirmajā pusē piedzīvoja vismaz pa vienam zaudējumam pret visiem pieciem Lietuvas klubiem, kā arī Igaunijas čempioni “TalTech”. Precizitātes labad jāpiebilst, ka neveiksme pret “Šiauliai/Vilmers” notika Eiropas Sieviešu basketbola līgā. Ja talkā nenāktu Vanesa Jasa, Ilze Jākobsone un Dekija Koena, rīdzinieces varētu netikt izslēgšanas spēlēs.

Viļņas “Kibirkštis” pērn pamanījās zaudēt “TalTech”, bet šogad kāja paslīdēja trīsreiz. “Dzirksteles” sensacionāli zaudēja Liepājā, izbraukumā netika galā ar Klaipēdas “Neptūnas” un gandrīz stiprākajā sastāvā – nespēlēja vienīgi Reičela Terio – atzina Rīgas Stradiņa Universitātes pārākumu.

Sīvas cīņas turpinājās arī ceturtdaļfinālos. TTT pirmajā līgas sezonā divcīņas summā uzvarēja Šauļus ar +106, nākamajās divās sezonās finālturnīram kvalificējās automātiski, bet šoreiz apspēlēja Kauņas “Aistes LSMU” ar +11. “Neptūnas” pirmajā spēlē pārspēja “TalTech” ar +3 (summā +18), bet “Kibirkštis” otrajā tikšanās reizē uzveica Klaipēdas LCC ar +6 (summā +27).

TTT ir sliktākā sezonas savstarpējo spēļu bilance starp “Final Four” dalībniecēm. Rīdzinieces pret “Kibirkštis”, “Neptūnas” un RSU piedzīvoja četrus zaudējumus pēc kārtas (sešus, ja pieskaita EWBL). “Melnā sērija” tika pārtraukta februāra beigās, kad “oranži-melnās” ar trīs dienu intervālu apspēlēja RSU un “Neptūnas”.

Vai RSU tiks pie pirmās medaļas Baltijas līgā?

Matīsa Rožlapas trenētās studentes paveica neiedomājamo – izcīnīja 20 uzvaras 22 spēlēs, kopvērtējumā apsteidzot Latvijas un Lietuvas čempiones. RSU parādīja čempionu domāšanu, regulārās sezonas pēdējā spēlē uzvarot Viļņas “Kibirkštis”, lai gan 11 dienas agrāk viesos piedzīvoja sagrāvi ar 37 punktu starpību.

Viena uzvara finālturnīrā garantē otro vai trešo vietu, savukārt čempiona titula iegūšanai nepieciešami divi panākumi. Maksimālā rezultāta sasniegšana būtu vēl lielāks pārsteigums nekā pirmā vieta pamatturnīrā, jo konkurentes šoreiz būs labākajos sastāvos. RSU jau tagad var lepoties ar labāko sezonu komandas vēsturē, bet durvis uz lielākiem panākumiem nav aizvērtas.

Lietuva pirmā titula meklējumos

Lietuvai šogad “play-off” bija divreiz lielāka pārstāvniecība nekā Latvijai, taču dienvidu kaimiņu rēķinā vēl nav nevienas pirmās vietas. RSU uzvara pār “Kibirkštis” liedza Viļņai tikt pie pirmās vietas pamatturnīrā – un sekmēja vismaz vienas latviešu komandas nokļūšanu finālā, savukārt “Final Four” allaž beidzies ar TTT kāpšanu čempiones tronī.

“Kibirkštis” šogad ir lielākais budžets Baltijas valstīs. “Dzirksteles” vienīgās startēja FIBA turnīros un viņām ir labākā centra spēlētāja – Gintare Petronīte. Lietuvas torņa klātbūtne padara Viļņas komandu par favorīti, taču neatstāj neievainojamu. Ja “Neptūnas” uzkritīs tālmetieni, finālā var nokļūt arī kaimiņvalsts fināliste...

Pirmais pusfināls sestdien plkst. 13:00

Otrais pusfināls sestdien plkst. 15:30

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas “play-off” spēļu vēsture

Debijas sezonā Latvijas un Igaunijas klubi izspēlēja viena apļa turnīru. Trīs labākās komandas – TTT, RSU un Tallinas Universitāte – kvalificējās otrajai fāzei, kur tām pievienojās piecas Lietuvas vienības, lai pamatturnīrā izspēlētu divus apļus. Dienvidu kaimiņvalsti pārstāvēja Kauņas “Aistes LSMU”, Viļņas “Kibirkštis”, Ukmerģes “Vilkmerge”, Klaipēdas “Fortūna” un Šauļu Universitāte.

TTT ceturtdaļfinālā ar 2-0 uzvarēja Šauļus, bet “Aistes LSMU” divu spēļu summā apspēlēja “Fortūna”. RSU pamatturnīrā izcīnīja trešo vietu, taču ceturtdaļfinālā ar 122:147 zaudēja Tallinas Universitātei. Ceturtās vietas īpašniece “Kibirkštis” pārspēja “Vilkmerge” ar 145:139. “Četru fināls” notika “Rytas” arēnā Viļņā un beidzās ar TTT uzvaru pār Kauņas “Aistes LSMU”.

Otrajā sezonā pirmajā divīzijā startēja astoņas komandas – pa trim no Latvijas un Lietuvas, kā arī divas no Igaunijas. TT un “Kibirkštis MRU” automātiski kvalificējās finālturnīram. Ar ceturto numuru izsētā Liepāja divu spēļu summā ar 166:136 pieveica Rīgas Stradiņa Universitāti. Kauņas “Aistes LSMU” apspēlēja “Tartu University/Kalev” ar 137:125.

“Četru fināls” notika 2020. gada 29. februārī un 1. martā Olimpiskajā sporta centrā Rīgā. TTT pusfinālā pieveica Liepāju, bet Kauņas “Aistes LSMU” trešajā pagarinājumā (!) pieveica “Kibirkštis” ar 84:82. Medaļu spēlēs izpaudās lietuviešu komandu nogurums.

Trešajā sezonā komandu skaits pamatturnīrā pieauga no astoņām līdz divpadsmit, turklāt Latvija un Lietuva tika pārstāvētas ar pieciem klubiem katra. “Play-off” kvalificējās sešas komandas. TTT un “Kibirkštis” otro gadu pēc kārtas automātiski iekļuva finālturnīrā. RSU ceturtdaļfinālā ar 2-0 pieveica Liepāju, savukārt “Neptūnas” pirmo reizi atstāja “Aistes” ārpus “Final Four”.

"Četru fināla" vēsture

SezonaČempionesFinālistesTrešā vietaPusfinālistes
2022TTT Rīga 68Kibirkštis 62Neptūnas 72RSU 68
2021----
2020TTT Rīga 107Kaunos Aistes LSMU 67Liepāja 71Kibirkštis 61
2019TTT Rīga 76Kaunos Aistes LSMU 62Kibirkštis 94Tallinn University 66

  +1 [+] [-]

, 2023-03-30 21:43, pirms gada
drīzāk jau pilsētciemats pie Nemūnas ar vairāk kā 3tk. iedz., pilskalnu, dīķi, monerāvotu, skolu un baznīcu

     [+] [-]

, 2023-03-31 11:57, pirms gada
Jasadala tituli: RSU-moterulyga, TTT- LV cempis, lai varetu sapnot par Eiroligu. Man liekas, ka ta ari notiks...

     [+] [-]

, 2023-03-31 13:45, pirms gada
Murlāpsis rakstīja: Jasadala tituli: RSU-moterulyga, TTT- LV cempis, lai varetu sapnot par Eiroligu. Man liekas, ka ta ari notiks...
Kibirkstis ņems.