Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Viena nedēļa nedrīkst izšķirt sezonu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Viena nedēļa nedrīkst izšķirt sezonu"
Aivars Vīnbergs un "RTU/Merks"
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Esmu nedaudz skeptisks par "play-off" sistēmu. Lielajā basketbolā, kur tas ir naudas jautājums, tā ir finansiāla kategorija," pēc spēles ar "Latvijas Universitātes" komandu pārdomās par Latvijas Sieviešu basketbola līgas kalendāru un izspēles kārtību dalījās "RTU/Merks" galvenais treneris, vairākkārtējais Latvijas čempions un ilggadējs valstsvienības vadītājs Aivars Vīnbergs.

Piecu dienu laikā abas vienības tikās divas reizes, izspēlējot pirmā un otrā apļa cīņas. Otrdien Hanzas vidusskolā “RTU/Merks” (6-2) pārliecinoši uzvarēja “Latvijas Universitāti” (6-2) ar rezultātu 75:54, sestdien izbraukumā Meža skolā zaudēja ar 58:64 (12:13, 15:9, 12:24, 19:18).

Mēneša laikā RTU palika jau bez trešās priekšējās līnijas spēlētājas, jo savainoto sarakstā Ievu Vītolu un Ditu Rozenbergu papildināja Daina Lazdeniece. Ja otrdien cīņā zem groziem RTU uzvarēja ar 47:36, sestdien atlēkušo bumbu izcīnīšanā bija līdzsvars 40:40. Meža skolā tehniķes otrajā puslaikā nevarēja apturēt LSBL vērtīgāko spēlētāju oktobrī Ievu Krastiņu, kura divdesmit minūšu laikā sāncenšu grozā sameta 19 punktus, bet visā spēlē ar 24 punktiem, 9 atlēkušajām bumbām un 8 pārtvertām bumbām bija tuvu “triple-double”.

Par tuvākajām konkurentēm

Latvijas Universitātei nav citas iespējas kā spēlēt ar četriem ārējiem spēlētājiem. Tas ir viņu vājums un spēks, mums jādomā, ko likt pretī. RTU ir augumu pārsvars, diemžēl ne visiem augumā garākiem spēlētājiem piemīt tās rakstura īpašības, lai izmantotu savas priekšrocības, niknumu un pašapziņu, ka viņas ir tās stāvokļa noteicējas. Varbūt, ja Daina Lazdeniece nebūtu guvusi savainojumu, konsekventāk izmantotu garās spēlētājas, taču LU četru mazo spēle rada problēmas aizsardzībā. Viņas velk mūs ārā, agresīvi spēlē uz caurgājieniem, šīs problēmas ir jārisina.

Par RTU/Merks

Nokomplektējām sastāvu tuvu optimālajam variantam. Komandas resurss ir pietiekami liels, uzskatu, ka ārējās līnijas spēlētājām nav pamata sevi laukumā žēlot, neaizmirst cīnīties, segt un censties, tad rezultāts ir. Kad viņas kādreiz aizmirst, pretinieks to uzreiz izmanto. Otrdien tādu taktiku izmantojām otrajā un trešajā ceturtdaļā, izrādās, ka mums ir pietiekami laba fiziskā kondīcija un varam šādā stilā spēlēt. To sajutu jau spēlē ar Liepāju, kad pretiniekam ļāvām iemest tikai 40 punktus. Vienmēr gribas uzvarēt ar lielāku starpību un mazāk ļaut iemest, tomēr rezultāts bija pietiekami cienījams, lai nebūtu pamata būt neapmierinātam.

Par svarīgu spēļu sakritību vienā nedēļā

Zinot, ka “play-off” ceturtā labākā komanda tiekas ar piekto un trešā ar sesto, šī nedēļa varēja ieviest lielas korekcijas. Uzvarot divās spēlēs, tiek iegūts nopietns pamats, lai aizķertos otrajā vietā (un nebūtu jāspēlē izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā). Viena nedēļa var izlemt gandrīz visas sezonas garumā nesasmeļamu lietu. Tādās situācijās galīgi nav pamata domāt, ka 20 punktu starpība garantē līdzīgu iznākumu otrajā spēlē.

Par LSBL kalendāru, spēļu secību un “play-off” sistēmu

Regulārajā turnīrā jāspēlē secībā pēc iepriekšējā sezonā ieņemtām vietām. Tā ir sistēma, kas pieņemta visā pasaulē. Vēl viens piemērs. Gomeļska vadītajai PSRS izlasei 1988. gadā Seulas olimpiskajās spēlēs bija jātiekas ar amerikāņiem. Pēc uzvaras viņš teica: “Ja esmu atbraucis kļūt par Olimpisko čempionu, man tie amerikāņi būs kādā brīdī jāapspēlē. Ātrāk, vēlāk, tas nav galvenais jautājums.” Es par to nedomāju. Grūtāk ir, ja divreiz vienā nedēļā jātiekas diviem potenciāliem otrās vietas kārotājiem.

Esmu nedaudz skeptisks par “play-off” sistēmu. Lielajā basketbolā, kur tas ir naudas jautājums, tā ir finansiāla kategorija. Bija precedents, kad Višņēvics un Liepāja ar septiņām uzvarām dabūja trešo vietu LBL, “play-off” ieskaitot. Atbalstu sistēmu, kāda bija Turcijā. Ja regulārajā čempionātā divos riņķos savstarpējās spēlēs esi vinnējis ar 2-0, tad “play-off” jau esi ar 1-0 priekšā. Viena nedēļa nedrīkst izšķirt sezonu, jo nedēļas laikā var gadīties jebkas, īpaši, ja tā izšķir astoņu mēnešu darbu. Pie mums “play-off” iekļūst sešas no astoņām komandām.

Par komandas progresu

Mēģinu gatavot komandu katrai spēlei ar tiem resursiem, kas mums ir. Ticu meitenēm un stāstu viņām, ka manā komandā nav gadījuma cilvēku. Man ir savi nolūki, kāpēc viņas te ir. Prasu, lai izpilda to, kā labad viņas ir šajā komandā. Ja esi snaiperis, met, kamēr izdomāšu, ka pietiek. Nevis “man nekrīt, es nemetīšu”. Pēdējās divas spēles parāda, ka lēnām esam uz tā ceļa.

Par Anitu Teilāni

Anita var spēlēt augstākā līmenī. Viņa ir cienījusi nopelnīt ar basketbolu, viņas attieksme pret basketbolu pēdējo piecu gadu laikā krasi izmainījusies. Var just, ka cilvēkam jāpeld plašākos ūdeņos. Novēlu, lai viņa ar talantu uzlabo savu finansiālo stāvokli. Latvijā ir viena komanda, kur tikai guļ, ēd un trenējas, mēģināšu Anitai palīdzēt atrast viņas līmenim atbilstošu darbu.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-11-29 23:53, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nu nez, kas tad tas par playoff, ja tam sākoties ir jau 1:0?
Turcijā tā katru gadu arī pe večiem var sākties un jebkurā kārtā.