Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gunārs Bērzzariņš saņem Austrālijas augstāko apbalvojumu - Austrālijas Ordeni

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gunārs Bērzzariņš saņem Austrālijas augstāko apbalvojumu - Austrālijas Ordeni
Gunārs Bērzzariņš
Foto: Hills&Valley Messenger

Latviešu sporta žurnālists Gunārs Bērzzariņš ceturtdien, 26. janvārī, ir apbalvots ar Austrālijas augstāko apbalvojumu – ceturtās pakāpes Austrālijas Ordeni (Medal of the Order of Australia).

Adelaides Latviešu sporta kluba dibinātājs un laikraksta “Austrālijas Latvietis” ilggadējais sporta korespondents uz Austrāliju pārcēlās 1947. gadā, divdesmit viena gada vecumā.

Pirmos divus gadus Bērzzariņš uzturējās migrantu nometnē Viktorijas provincē, bet no 1949. gada dzīvo un strādā Adelaidē, kur palīdzēja izveidot latviešu sporta klubu un sāka žurnālista gaitas.

“Man patika rakstīt jau no skolas dienām,” teica Bērzzariņš. “Un es turpināju rakstīt, īpaši par šahu, jo man tas patika un labi padevās.”

Sporta kaislība aizveda Bērzzariņu uz septiņām Olimpiskajām spēlēm, septiņiem Pasaules čempionātiem basketbolā un pieciem Eiropas baskebola čempionātiem.

Par kalpošanu latviešu sabiedrībai un sportam Bērrzariņš ceturtdien, Austrālijas dienā, tika godināts ar valsts augstāko apbalvojumu – Austrālijas Ordeni (saīsināti OAM).

1950. gadā Bērrzariņš sāka rakstīt vietējam izdevumam “The Advertiser”.

“Es aizgāju uz redakciju un pajautāju, vai viņiem patiktu, ja aprakstītu dažus šaha notikumus,” teica Bērzzariņš. “Viņi teica jā un nodomāju, labi, viss, ko varu darīt, ir mēģināt.”

Vēlāk “The Advertiser” palūdza Bērzzariņam aprakstīt basketbola spēles. Viņš strādāja par grāmatvedi, brīvajā laikā rakstīja diviem laikrakstiem un sāka krāt naudu saviem nākamajiem piedzīvojumiem.

“Viss, ko darīju latviešu sabiedrībai, bija bez maksas. Tikai brīvprātīgais darbs. Kad sakrāju pietiekami naudas, sāku pamazām ceļot un tas bija brīdis, kad sāku rakstīt par Olimpiskajām spēlēm un basketbola meistarsacīkstēm.”

Enerģiskais žurnālists īpaši atbalstīja latviešu basketbolistes, klātienē apmeklēdams "TTT Rīga" un Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības spēles Eiropā un Ķīnā.

Bērzzariņš kļuva par Austrālijas latviešu sporta asociācijas prezidentu, Austrālijas un Jaunzēlandes latviešu biedrības goda biedru un Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā akreditētu žurnālistu.

“Tas ir ļoti jauki un tas ir gods. Nekad negaidīju tādu atzinību kopienas darba beigās, jo tas nav, kādēļ to dari.”

Sportacentrs.com apsveic Gunāru Bērzzariņu ar augsto atzinību un vēl stipru veselību turpmākajās gaitās.

Izmantotie resursi:
Hills&Valley Messenger

  +1 [+] [-]

, 2012-01-27 18:48, pirms 13 gadiem
http://sportacentrs.com/basketbols/damas/27012012-gunars_berzzarins_sanem_australijas_augst
Kaut kā neticās, ka Bērzzariņa kungs būtu mainījis dzimumu. Lepnums sirdī par šādiem cilvēkiem.

  +1 [+] [-]

, 2012-01-27 20:52, pirms 13 gadiem
Lūk, tas ir piemērs patriotismam mūsdienu aizbraucējiem. Neviens aiz labas dzīves nebrauc prom, bet vajag cienīt valsti, kurā esi piedzimis un uzaudzis, nevis zākāt pie pirmās izdevīgas. Tad būs arī cieņa no Latvijā palikušo puses. Lai kungam stipra veselība!