Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Cietuma drāma un hegemona gals: 11 latvietes sāks Eirokausu sezonu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Cietuma drāma un hegemona gals: 11 latvietes sāks Eirokausu sezonu
Kitija Laksa un "Virtus Bologna": fotosesija "vintage" stilā

Trešdien, 26. oktobrī, sāksies FIBA Eirokausu sezona basketbolā sievietēm. Eirolīgā sacentīsies Kitija Laksa, Anete Šteinberga, Aleksa Gulbe, Digna Strautmane un "Olympiacos" treneris Mārtiņš Zībarts. Eiropas kausā spēlēs Elīna Babkina, Ieva Pulvere, Aija Jurjāne, Ilze Jākobsone, Laura Meldere, Paula Strautmane un Vanesa Jasa.

Ceturtdiena, 24. februāris, kļuva par ūdensšķirtnes brīdi Eiropas klubu basketbolā sievietēm. FIBA nedēļu pēc Krievijas paplašinātā iebrukuma Ukrainā izslēdza valsts-agresores klubus no saviem turnīriem, tādējādi pieliekot punktu Jekaterinburgas UGMK dinastijai.

Nedēļu pirms kara uzliesmojuma Šeremetjevo lidostas muitnieki aizturēja Urālu superkluba un ASV izlases centra spēlētāju Britniju Graineri par hašiša eļļas pārvadāšanu. Vasarā viņai tika piespriests deviņu gadu cietumsods, bet 25. oktobrī – noraidīts apelācijas lūgums.

Karš un Graineres prāva neapturēja virkni ārzemju spēlētāju no došanās uz Krieviju, taču Eiropas skatuve palikusi aizslēgta. UGMK zvaigznes pārvilināja Turcijas superklubi – Breana Stjuarte un Emma Mēsemana spēlēs Stambulas “Fenerbahce”, bet Džonkvela Džonsa aizstāvēs “Mersin” krāsas.

Jekaterinburgas un Kurskas izslēgšanas rezultātā Eirolīgas smaguma centrs atgriezies Vidusjūras piekrastes valstīs. FIBA spēka rangā sešas no pirmajām astoņām vietām atvēlētas Turcijas, Spānijas, Itālijas un Francijas klubiem, pārējās pozīcijas aizņemot Čehijas un Ungārijas čempionēm.

Eirolīgas čempione “Sopron Basket” pirms pāris nedēļām pārskatīja budžetu, vismaz uz laiku atsakoties no UGMK saspēles vadītājas Kortnijas Vanderslūtas – viņai ir Ungārijas pase – pakalpojumiem. Gaidāms, ka tronī kāps cita komanda.

Latviešu pārstāvēto klubu izredzes tiek vērtētas augstu. Aleksas Gulbes pārstāvētajai Spānijas čempionei “Perfumerias Avenida” pirmajā spēka rangā atvēlēta ceturtā vieta. Vienu pozīciju zemāk atrodas Kitija Laksa un Itālijas vicečempione “Virtus Bologna”, bet sestajā vietā ir Anetes Šteinbergas pārstāvētā Francijas čempione “Bourges Basket”.

Mārtiņa Zībarta trenētā Grieķijas čempione “Olympiacos SFP” turnīrā atgriezusies pēc trīs sezonu izlaišanas. “Sarkanās” ar Dignu Strautmani sastāvā pārvarēja kvalifikācijas turnīra barjeru, Belgradā pieveicot Rumānijas un Serbijas čempiones. Spēka rangā komandai atvēlēta 12. vieta.

Miškolcas “DVTK Hun Therm” kvalificēšanās iznākums – Eirolīgā šosezon būs pa trīs klubiem no Spānijas un Ungārijas. Turcija, Itālija un Francija deleģējusi pa divām komandām, savukārt Polija, Beļģija, Čehija un Grieķija – pa vienai vienībai.

EuroLeague Women 2023

A grupaB grupa
Atomeromu Szekszard (HUN)Mersin (TUR)
Polkowice (POL)Kangoeroes Mechelen (BEL)
Virtus Bologna (ITA)Uni Girona (ESP)
Bourges Basket (FRA)Famila Schio (ITA)
Olympiacos SFP (GRE)DVTK Miškolc (HUN)
Valencia Basket (ESP)Basket Landes (FRA)
Fenerbahce (TUR)Sopron Basket (HUN)
USK Praha (CZE)Perfumerias Avenida (ESP)

Izspēles kārtība nav mainījusies. Sešpadsmit klubi, sadalīti A un B grupās, no 26. oktobra līdz 2023. gada 1. martam izspēlēs divu apļu turnīru. Katras grupas pirmo četru vietu ieguvējas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, bet piekto un sesto vietu ieguvējas sezonu turpinās Eiropas kausā. Ceturtdaļfināli sērijās līdz divām uzvarām notiks 14.-22. martā, “Final Four” – 14. un 16. aprīlī.

EuroCup Women

Lielākajai daļai valstu atceļot ierobežojumus, interese par līdzdalību turnīrā strauji pieauga. Piemēram, Grieķijā kvalifikācijai pieteicās pieci klubi, savukārt Izraēla pēc daudzu gadu pārtraukuma Eiropas kausā būs pārstāvēta ar četrām komandām. Luksemburga deleģējusi divus klubus, bet Viļņas “Kibirkštis” būs pirmā Lietuvas komanda turnīrā sešu sezonu laikā.

Turnīrā spēlēs neierasti liels latviešu spēlētāju skaits, turklāt vairākas komandas tēmē uz augstiem mērķiem. Stambulas “Galatasaray” trofeju izcīnīja 2009. un 2018. gadā, savukārt Elīnas Babkinas pārstāvētā “Elitzur Ramla” virsotnē kāpa 2011. gadā. Lauras Melderes pārstāvētā “Reyer Venezia” spēlējusi trijos no pēdējiem četriem Eiropas kausa fināliem.

A: Panathinaikos (GRE), Crvena zvezda (SRB), Ramat Hasharon (ISR), AZS UMCS (POL).
B: Beroe (BUL), Elitzur Ramla (ISR), Hatay (TUR), NKA Universitas PEAC (HUN).
C: Pieštanske Čajky (SVK), Galatasaray (TUR), Banska Bystrica (SVK), Gorzow (POL).
D: Arad (ROM), Arka Gdynia (POL), Bydgoszcz (POL), Ormanspor Ankara (TUR).
E: Bursa (TUR), ACS Sepsi SIC (ROM), Elitzur Holon (ISR), Nesibe Aydin (TUR).
F: Maccabi Ashdod (ISR), Botaš Ankara (TUR), Kibirkštis (LTU), Uni Gyor (HUN).
G: Elfic Fribourg (SUI), Namur Capitale (BEL), T71 Diddeleng (LUX), SL Benfica (POR).
H: Reyer Venezia (ITA), Keltern (GER), Gernika Bizkaia (ESP), Estudiantes (ESP).
I: Castors Braine (BEL), Cadi La Seu (ESP), Grengewald (LUX), Zaragoza (ESP).
J: Villeneuve d`Ascq (FRA), Roche Vendee (FRA), Sassari (ITA), London Lions (GBR).
K: Lyon ASVEL (FRA), Žabiny Brno (CZE), Lattes Montpellier (FRA), Euskotren (ESP).
L: Carolo Basket (FRA), KP Brno (CZE), ŽKK Ragusa (CRO), Angers (FRA).

Četrdesmit astoņas komandas, sadalītas 12 grupās, no 26. oktobra līdz 15. decembrim izspēlēs divu apļu turnīru. Izslēgšanas spēlēs iekļūs 32 komandas – katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī astoņas no divpadsmit trešo vietu īpašniecēm.

Komandas tiks izsētas no #1 līdz #32 un sapārotas sešpadsmit pāros (1-32, 2-31, 3-30, 4-29, 5-28, 6-27, 7-26, 8-25, 9-24, 10-23, 11-22, 12-21, 13-20, 14-19, 15-18, 16-17). Uzvarētājas cīņu turpinās “Round of 16” kārtā (W1-W16, W2-W15, W3-W14, W4-W13, W5-W12, W6-W11, W7-W10, W8-W9) un ceturtdaļfinālā, pēc kura tām pievienosies četras Eirolīgas komandas.

Izslēgšanas spēlēs uzvarētājas noskaidros divu cīņu summā. Pirmā kārta risināsies 2023. gada 5. un 12. janvārī, “Round of 16” spēles 26. janvārī un 1. februārī, ceturtdaļfināli 23. februārī un 2. martā, pusfināli 16. un 23. martā, fināls – 5. un 12. aprīlī.

Ievas Pulveres un Aijas Jurjānes pārstāvētā “Galatasaray” trešdien plkst. 19:00 “Sinan Erdem” arēnā uzņems Slovākijas čempionāta pusfinālisti “Slavia Banska Bystrica”.

Katalāņu klubs “Sedis Basquet” un Paula Strautmane plkst. 21:00 sacentīsies pret Luksemburgas “BBC Grengewald”.

Elīna Babkina un “Elitzur Ramla” 27. oktobrī plkst. 19:00 spēlēs pret Antākijas “Hatay”, bet Ilze Jākobsone un “Maccabi bnot Ashdod” tajā pašā laikā uzņems Ungārijas vienību “Uni Gyor”. Venēcijas “Reyer” plkst. 20;30 sacentīsies pret Madrides “Estudiantes”, savukārt Vanesa Jasa un “IDK Euskotren” plkst. 21:00 viesosies pie “Lyon ASVEL”.

     [+] [-]

, 2022-10-26 11:19, pirms gada
Ko viņi izdarīja ar Kitiju, ka viņa neizskatās pēc sevis.

     [+] [-]

, 2022-10-26 12:21, pirms gada
Ja tik daudzas spēlē Eirokausos, ar savu pieredzi vēlāk cerams uzlabos arī LV izlases līmeni

     [+] [-]

, 2022-10-26 14:14, pirms gada
Žēl ka Vītola neeuzsāk treniņnometni Eirokausos