Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Final 4" jautājumi: vai LU rakstīs vēsturi? Vai Liepāja atradīs "modžo"?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Final 4" jautājumi: vai LU rakstīs vēsturi? Vai Liepāja atradīs "modžo"?
Rūta Stiprā, Ance Zeidaka, Karlīne Pilābere, Luīze Šepte. Kolāža: LBS

Sestdien un svētdien, 24.-25. aprīlī, Liepājas Olimpiskajā centrā notiks "Douglas" Latvijas Sieviešu basketbola līgas 30. sezonas "Četru fināls". Tādā formātā izšķirošās spēles risināsies pirmo reizi. Kas var notikt Liepājā?

"Final 4": eksperiments vai jauna tradīcija?

Latvijas Sieviešu basketbola līga pirmo reizi pabeigt sezonu “Četru fināla” formātā plānoja 2020. gadā. Nolikuma punkts 16.1.1 paredzēja nacionālā čempionāta norisi pēc Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas “Final 4”, izspēlējot vienu apli no 2020. gada 2. marta līdz 30. aprīlim.

Praksē pamatturnīrs startēja 2020. gada 25. februārī un bija jāizspēlē līdz 12. aprīlim, pirmo divu vietu īpašniecēm automātiski kvalificējoties “Četru finālam”. Ceturtdaļfinālu norise tika plānota 13.-22. aprīlī, finālturnīrs 25. un 26. aprīlī.

Pamatturnīrs tika apturēts 12. martā. Izslēgšanas spēles nenotika, bet 11 cīņas, kuras tika aizvadītas no 25. februāra līdz 12. martam, anulēja.. Saraksts: BS Rīga juniores – Daugavpils, Saldus – Jelgava, Liepāja – Saldus, Jelgava – BS Rīga, Daugavpils – TTT, RSU – Jūrmala, TTT juniores – Jelgava, Liepāja – TTT, Jelgava – Daugavpils, TTT juniores – Saldus, BS Rīga juniores – Jūrmala.

LBS valde 2020. gada 19. martā pieņēma lēmumu noteikt Latvijas sieviešu čempionāta klasifikāciju, saskaņā ar komandu ieņemtajām vietām Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgā 1. martā. Tā tika veikta situācijā, kad pirmo trīs vietu īpašnieces – “TTT Rīga”, “Liepāja/LSSS” un RSU – neaizvadīja nevienu spēli pret otrā sešnieka komandām.

Minētie lēmumi tika pieņemti ārkārtas situācijas laikā. Arī 2021. gada sezona aizritēja līdzīgā zīmē un, patiesību sakot, bija vēl neparastāka. No 2020. gada 7. novembra līdz 2021. gada 10. februārim pamatturnīrā nenotika neviena spēle, bet pirmās piecas cīņas B grupā anulēja (Kandava – Jelgava, Saldus – U16 izlase, BS Rīga juniores 2 – Jūrmala, Kolibri – Kandava, Saldus – Jelgava).

Ikšķiles “Dimantu akadēmija” debijas spēli aizvadīja 2021. gada 6. martā, bet Ogres basketbola skola – 9. martā. Neraugoties uz to, ziemas-pavasara cēliens bija sekmīgs. Visas 15 pieteiktās komandas izgāja laukumā, no 4. marta – sezonas oficiālā sākuma B grupā – līdz 17. aprīlim izspēlējot visas pamatturnīra spēles. Tas ir neapšaubāms LBS un LSBL sasniegums.

LBS valde 2021. gada 18. februārī apstiprināja izmaiņas LSBL nolikumā. Vienu mēnesi vēlāk, 11. martā, sekoja galīgais lēmums par “play-off” sistēmu, paredzot, ka izslēgšanas turnīram kvalificēsies divas, nevis viena B grupas komanda. Pieskaitot A grupas vienības, izslēgšanas spēlēs iesaistījās pavisam septiņas komandas.

Pirms “Final 4” būtu pāragri vērtēt, vai tādam “play-off” formātam būtu jāpaliek nākamajās sezonās. Tas ir nestandarta risinājums – tāds, kuru izmanto Eiropas kausos, nacionālajās kausa izcīņās un, protams, NCAA. Nacionālos čempionus gandrīz visur noskaidro sērijās. Arī Lietuva, kura “Final 4” sistēmu izmēģināja 2019. gadā, šajā pavasarī atgriezās pie tradicionālā formāta – Viļņas “Kibirkštis” finālsērijā ar 3-1 pieveica Klaipēdas “Neptūnas”.

Vai TTT izcīnīs 20. titulu?

Latvijas čempionāts notiek 30. reizi, LSBL izslēgšanas spēles risinās 25. reizi. TTT rēķinā ir 19 čempionu tituli (1992, 1993, 1995, 2001-2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2014-2020). RTU komandas uz pjedestāla augstākā pakāpiena kāpušas piecas reizes, trīs tituli ir Cēsīm (2009, 2012, 2013), pa vienam – “TTT Rapa” (1999) un “Avantis/Turība” (2006).

Pērnā sezona beidzās ar politisku lēmumu – LBS valde noteica čempionāta klasifikāciju un medaļu sadalījumu. Tas bija savādi, ņemot vērā, ka atsevišķas komandas (TTT, RSU) aizvadīja 50% vai mazāk spēļu no maksimālā iespējamā spēļu skaita – situācijā, kurā maksimālais spēļu skaits bija 12. Zālamana lēmums būtu bijis noteikt Latvijas čempioni, bet neveidot tālāku klasifikāciju.

Pērn TTT pret Latvijas komandām spēlēja tikai piecas reizes (2019. gada 26. oktobrī un 2020. gada 12. februārī pret RSU, 2020. gada 1., 4. un 29. februārī pret Liepāju). Šosezon, ārkārtas situācijas dēļ, tādu spēļu skaits pieauga līdz 16. Eirolīgas un Eiropas Sieviešu basketbola līgas cīņas notika piecos sabraukumos, turklāt vienīgā spēle pret Lietuvas komandu tika aizvadīta EWBL ietvaros.

Savainojumu un slimību dēļ TTT neaizvadīja nevienu treniņu pilnā sastāvā, bet nepilnā sezona Eirolīgā – sešas spēles plānoto 14 cīņu vietā – mainīja sastāvu ātrāk nekā plānots. No janvāra beigām ierindā nebija Kitija Laksa, Taisija Udodenko un Binta Drammeha, savukārt Megana Hafa atbalstīja partneres tikai no soliņa.

Mārtiņa Gulbja trenētās rīdzinieces joprojām ir galvenās favorītes, taču viņu pozīcijas uzskatāmas par nedrošākajām pēdējo sešu sezonu laikā. Šoreiz nav “drošības spilvena” finālsērijas izskatā, jo viss izšķirsies vienā spēlē.

Vai Latvijas Universitāte rakstīs vēsturi?

Matīsa Rožlapas trenētā komanda, sākot no 2020. gada augusta, kļuva arvien stiprāka. Starpsezonā LU pievienojās astoņkārtējā Latvijas čempione Baiba Eglīte, RSU labākā spēlētāja aizsardzībā Anna Buša, BJBS “Rīga” junioru labākā spēlētāja aizsardzībā Luīze Šepte un RSU snaipere Elizabete Zumenta. Pusgadu vēlāk pieteikumā parādījās Aijas Jurjānes un Kristīnes Vītolas vārdi.

Progresu atspoguļoja rezultāti. LU uzvarēja 11 no 12 spēlēm pret Liepāju, RSU un basketbola skolas “Rīga” juniorēm. Īpaši iespaidīga sērija izdevās pret Kurzemes komandu – studentes 27. februārī apspēlēja liepājnieces pēc septiņu gadu pārtraukuma, bet izbraukumos guva virsroku ar 12 un 17 punktu pārsvaru.

Vēl labāks rādītājs – spēles pret TTT. Studentes divreiz zaudēja pretiniecēm ar 10 vai mazāk punktu starpību – 63:73 un 64:72. Iepriekšējo reizi līdzīga situācija Latvijas čempionātā tika novērota 2017. gada 19. aprīlī, kad rīdzinieces finālsērijas pirmajā spēlē pieveica Liepāju ar 66:62.

“Četru fināls” dāvā iespēju atkārtot un pārspēt līdzšinējos panākumus. Atkārtot, jo “Universitātes sports” finālā spēlēja 1999. un 2000. gadā. Pārspēt, jo LU var kļūt par Latvijas čempioni. Vienā spēlē viss ir iespējams, tiesa, vispirms jāuzvar pusfinālā.

Vai Liepāja atradīs “modžo”?

Kaspara Mājenieka trenēto komandu, sākot no 2021. gada janvāra, skāra otrais savainojumu un slimību vilnis. Amerikāniete Lidija Riversa “Douglas” līgā aizvadīja divas, bet Devona Brūkšīra – tikai vienu spēli. Pamata saspēles vadītāja Santa Baltkojiene (Okockite) laukumā devās, negaidot dekrēta atvaļinājuma beigas.

Eva Indriķe visu sezonu pavadīja rehabilitācijas procesā, bet vairākums pārējo latviešu – spēlēja ar neplānotām pauzēm. Februārī un martā bija vairākas spēles, kad laukumā devās trīs četrpadsmitgadnieces – Madara Šmite, Sanija Brikmane un Kitija Muzikante. Visas 16 spēles pamatturnīrā aizvadīja tikai Raivita Koreņika, par vienu mazāk – Līna Loceniece.

Neplānotais defekts – metienu precizitāte. Piemēram, 21. marta spēlē pret TTT izdevās realizēt tikai 10 no 58 metieniem. Tendence ievilkās arī nākamajā mēnesī – 3. aprīlī pret BS “Rīga” juniorēm trāpīti 20 no 75 metieniem, 15. aprīlī pret Latvijas Universitāti – 19 no 70.

Ja neizdosies uzlabot sniegumu, finālturnīrs var beigties ar diviem zaudējumiem. Būtu naivi cerēt, ka Liepājai izdosies pabeigt “Četru finālu” ar divām uzvarām, taču “izšaušana” vienā spēlē joprojām padara finālu par sasniedzamu mērķi. Vēl pirms pāris mēnešiem tas bija komandas minimālais uzdevums, taču dzīve izdarīja labojumus.

Vai juniores izcīnīs vienu uzvaru?

Aināra Čukstes trenētās juniores sezonas galveno uzdevumu izpildīja 18. aprīlī – dramatiskā galotnē uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti un nodrošināja ceļazīmi uz “Četru finālu”. Pusfinālā reālu variantu nav, taču bronzas spēlē komanda var pielikt skaļu izsaukuma zīmi.

Kam ir visvairāk Latvijas titulu?

TTT rindās ir sešas spēlētājas – Latvijas čempiones, taču visvairāk zelta medaļu – astoņas – ir LU aizsardzei Baibai Eglītei. Tālāk seko “fantastiskais četrinieks”. Ievai Pulverei ir seši tituli, Guntai Baško arī seši, Aijai Klakockai un Karlīnei Pilāberei – pa pieciem katrai. Interesanti, ka rīdzinieču kvartets sekmīgi atgriezies laukumā pēc ģimenes pieauguma.

Ilze Jākobsone pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioni 18 gadu un trīs dienu vecumā, toreiz pārstāvot SK “Cēsis” vienību. Divus gadus vēlāk sekoja pirmais tituls ar TTT. Megana Hafa pērn par titula iegūšanu uzzināja jau pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas jeb septiņas dienas pēc nacionālā čempionāta apturēšanas.

LU spēlētāja Vanesa Jasa ir divkārtēja Latvijas čempione. Pa vienam panākumam ir Annai Bušai (2015), Kristīnei Vītolai un Elizabetei Bulānei (abām 2019, tiesa, pirmā spēlēja līdz 10. martam). Ja par atskaites punktu pieņem 2020. gada 1. martu, viens tituls ir arī Anitai Miķelsonei – viņa, tāpat kā Hafa un Jasa, par Latvijas čempioni kļuva pēc 19. martā pieņemtā LBS valdes lēmuma.

LSBL izslēgšanas spēļu vēsture

GadsČempionesFinālistesTrešā vietaPusfinālistesMVP
2020TTT RīgaLiepāja/LSSSRSUTTT juniores-
2019TTT Rīga 3TTT juniores 0Liepāja/LSSS 2RSU 1Kate Krēsliņa
2018TTT Rīga 3Liepājas Papīrs 0TTT juniores 2RSU 1Gunta Baško
2017TTT Rīga 3Vega 1/Liepāja 0RSU 2TTT juniores 1Gunta Baško
2016TTT Rīga 3Vega 1/Liepāja 0TTT juniores 2RSU/Merks 0Zenta Meļņika
2015TTT Rīga 3Cēsis 1RSU/Merks 2Latvijas Universitāte 0Anna De Forge
2014TTT Rīga 3Cēsis 2RSU/Merks 2Vega 1/Liepāja 1Kristīne Kārkliņa
2013Cēsis 3TTT Rīga 1Liepājas Papīrs 2RTU/Merks 0Anda Eibele
2012Cēsis 3TTT Rīga 1RTU/Merks 3Liepājas Papīrs 1Kimberly Butler
2011TTT Rīga 3RTU/Merks 0Latvijas Universitāte 3TTT juniores 0Dita Krūmberga
2010TTT Rīga 3Cēsis 2RTU/Merks 3Liepājas metalurgs 1Tan White
2009Cēsis 3TTT Rīga 0Liepājas metalurgs 3TTT Juniores 2Kristen Mann
2008TTT Rīga 3Cēsis 0Avantis/Turība 3Liepājas metalurgs 2Ieva Tāre
2007TTT Rīga 3Avantis/Turība 0CēsisRTU/KlondaikaElīna Babkina
2006Avantis/Turība 3TTT Rīga 1CēsisRTU/KlondaikaElīna Zīke
2005TTT Rīga 3RTU/Klondaika 0Avantis/TurībaLU/KolibriIeva Tāre
2004TTT Rīga 3RTU/Klondaika 0Liepājas „Lauma”Avantis/TurībaIeva Tāre
2003TTT Rīga 3RTU/Klondaika 0Liepājas „Lauma” 3TTT Juniores 2-
2002TTT Rīga 3RTU/Klondaika 1BK TTTLiepājas „Lauma”-
2001TTT Rīga 3RTU/Klondaika 0Rapa/Rīgas ziedsUniversitātes sports-
2000RTU/KlondaikaUniversitātes sportsTTT Rapa 2TTT/47. vsk. 1-
1999TTT Rapa 3Universitātes sports 2RTU/KlondaikaTTT-
1998RTU/Klondaika 3TTT Rapa 1Liepājas „Lauma”LSPA-
1997RTU/Klondaika 3TTT Rapa 0Universitātes sportsLiepājas „Lauma”-
1996RTU/EKJU/Arkādija 3TTT 0Liepājas „Lauma”Tukums/Durbe-

Pirmie četri Latvijas čempionāti

GadsČempionesOtrā vietaTrešā vietaCeturtā vieta
1995TTT 139Arkādija/RTU 129Liepājas „Lauma”Variants/Ādaži
1994Arkādija/RTU 177TTT 171Variants/ĀdažiUniversitātes sports
1993TTT 17-1Jūrmalas BSK 15-3Arkādija 13-5Universitātes sports 10-8
1992TTT 16-1Jūrmalas BK 13-4LSPA 8-9Universitātes sports 8-9

Piezīme. Latvijas čempionāta klasifikāciju 2020. gada sezonā noteica LBS valdes lēmums.