Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Krievija pagarina ASV zvaigznes aizturēšanas termiņu

Krievija pagarina ASV zvaigznes aizturēšanas termiņu
Britnija Grainere. Foto: FIBA

16.mar . 21:15

Uni Girona - Avenida

18.mar . 19:00

USK Praha - Famila Schio

WNBA superzvaigznes Britnijas Graineres aizturēšanas termiņš pagarināts līdz 2022. gada 19. maijam, ceturtdien, 17. martā, ziņoja Krievijas mediji. Tas nozīmē, ka divkārtējā olimpiskā čempione apcietinājumā pavadīs vismaz trīs mēnešus.

Grainere tika aizturēta 17. februārī Šeremetjevo lidostā Maskavā pēc tiešā lidojuma no Ņujorkas. Sešas dienas vēlāk, 23. februārī, UGMK savā laukumā aizvadīja Eirolīgas regulārās sezonas pēdējo spēli, pieveicot Maskavas MBA ar 104:65.

“Lapsu” sastāvā todien laukumā devās septiņas ārzemnieces – amerikānietes ar Ungārijas pasi Alija Kviglija un Kortnija Vanderslūta, amerikāniete ar Baltkrievijas pasi Aleksandrija Bentlija, spāniete Alba Torensa, Beļģijas spēlētāja Emma Mēsemana, Bahamu spēlētāja ar Bosnijas pasi Džonkvela Džonsa un Baltkrievijas spēlētāja Marija Popova.

Septiņpadsmit stundas pēc spēles Krievija sāka pilnu iebrukumu Ukrainā. Nākamajās trīs dienās Eiropas Savienības valstis cita pēc citas slēdza gaisa telpu agresorei, tādēļ UGMK spēlētājas bija spiestas atstāt valsti pa dažādiem ceļiem. Piemēram, Džonsa no Maskavas lidoja uz Stambulu, metot loku caur Kazahstānu un pāri Kaspijas jūrai.

Krievija par Graineres aizturēšanu paziņoja tikai 5. martā – sešpadsmit dienas pēc notikušā un desmitajā dienā pēc kara sākuma. Federālais muitas dienests ziņoja, ka Graineres bagāžā atrasti flakoni ar kaņepju eļļu jeb hašišu – noziegums, par kuru var piespriest cietumsodu līdz 10 gadiem.

Trīs dienas ātrāk, 2. martā, FIBA Eirolīga paziņoja par Krievijas klubu izslēgšanu, atsaucoties uz “nesenajiem notikumiem Ukrainā”. Patiesībā, “nesenie notikumi” ir lielākais sauszemes karš Eiropā kopš Otrā Pasaules kara beigām.

Ceturtdien, 17. martā, tiesa apmierināja prokurora pieprasījumu pagarināt pirmstiesas aizturēšanas termiņu, lai tālāk izmeklētu Graineres lietu. Toms Fairstons, bijušais ASV tieslietu ministrijas padomnieks Savienoto Valstu vēstniecīnā Maskavā, teica, ka šādas aizkavēšanas Krievijā ir ierasta prakse – izņēmuma situācijās personu pirms tiesas var paturēt apcietinājumā 12-18 mēnešus.

Krievijas valsts ziņu aģentūra TASS (tulkojumā – Padomju Savienības telegrāfa aģentūra) vēstīja, ka Graineres jurists Aleksandrs Boikovs palūdzis Maskavas apgabala tiesai, lai kliente līdz tiesai tiktu nosūtīta mājas arestā.

Boikovs tiesai iesniedza vēstules no Jekaterinburgas komandas, kurās uzsvērts viņas raksturs un nozīmība kā spēlētājai. Jurists izteicās, ka Graineres vietējā pavadone, kura dzīvo netālu no tiesas ēkas, piedāvājusi viņu līdz tiesai uzņemt savā mājā. Boikovs informēja, ka Grainere aizturēta 17. februārī plkst. 11:00 pēc Maskavas laika un muitas robežpunktā pavadījusi 16 stundas.

Ziņā teikts, ka “Grainere pilnībā atbalsta sava jurista nostāju, lai gan atsakās piedalīties oficiālā uzklausīšanā. Ne Grainere, ne viņas juristi nav apstrīdējuši apsūdzību par narkotiku nelegālu importu. Viņi nav apgalvojuši, ka viņa ir nevainīga.”

ASV ārlietu ministrijas un Graineres pārstāvji nav komentējuši spēlētājas iespējamās atbildes uz izvirzītajām apsūdzībām.

TASS ziņā teikts, ka prokurori iebilduši pret Graineres nosūtīšanu mājas arestā, norādot, ka “viņas aizturēšana ir likumīga un, ka nav pamata mainīt aizturēšanas statusu, jo kā ārzemniecei viņai nav pastāvīgās dzīvesvietas Krievijā”.

Sabiedrības uzraudzības komisijas – valsts atbalstītas iestādes, kura uzrauga cietumnieku dzīves apstākļus – pārstāve Jekaterina Kalugina pastāstīja TASS, ka Grainere dala kameru ar vēl divām cietumniecēm, kuras apsūdzētas narkotiku lietās.

Graineres kameras biedres runā angliski, palīdz viņai sazināties ar cietuma personālu un tikt pie grāmatām, teica Kalugina. “Vienīgā lielā problēma ir basketbola spēlētājas augums (205 centimetri). Kamerā esošās gultas paredzētas īsākām personām.”

Grainere Krievijā nospēlēja nepilnas septiņas sezonas, vidēji nopelnot vairāk nekā vienu miljonu ASV dolāru sezonā – vismaz četras reizes vairāk nekā WNBA. Centra spēlētāja pēdējo spēli UGMK sastāvā aizvadīja 29. janvārī.

Federālā likumdošana aizliedz Savienoto Valstu amatpersonām izpaust privātu informāciju par jebkuru ārzemēs apcietinātu vai aizturētu ASV pilsoni bez tā rakstiskas piekrišanas. Privātuma likums (1974 Privacy Act) tāpat aizliedz publicēt ziņas par ierakstiem ASV pilsoņu pasēs.

Citādi var rīkoties tikai “Privātuma likuma izņēmuma” (Privacy Act Waiver) gadījumā – ja izmeklēšanā iesaistītā persona ir parakstījusi minēto dokumentu, Ārlietu ministrija un Savienoto Valstu diplomāti var izpaust plašākas ziņas.

Grainere nav vienīgā Krievijā aizturētā ASV pases īpašniece. Jūras kājnieku korpusa veterānam Trevoram Rīdam 2020. gadā tika piespriests deviņu gadu cietumsods par uzbrukumu policijas virsniekiem Maskavā. Mišigana pavalsts privātās drošības uzņēmuma amatpersona Pols Vīlans izcieš 16 gadu cietumsodu par apvainojumiem spiegošanā – viņa ģimene un ASV valdība paudusi, ka apsūdzība ir viltota.

Divdesmit sestā WNBA sezona sāksies 6. maijā.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...


, 2022-03-17 23:52, pirms 2 gadiem
Krievijas cietums nemaz nav tas pats, kas USA
, 2022-03-18 02:49, pirms 2 gadiem
Ak mazā nabadzīte...
Cik intelektam ir jābūt spožam, lai pāri robežām staipītu šādas precītes...
Visvairāk jau žēl biedra autora. Mutautiņs gana valgs.
, 2022-03-18 05:47, pirms 2 gadiem
Mišigana pavalsts (C)
Jauns Latviskojums?!
, 2022-03-18 07:36, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Mišigana pavalsts (C)
Jauns Latviskojums?!
Paklausies mūsu trimdiniekus ASV viņi vienmēr saka kurā pavalstī nevis štatā dzīvo.
, 2022-03-18 07:59, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Mišigana pavalsts (C)
Jauns Latviskojums?!
Pavalsts tiek lietots apzīmējot federālu valstu ASV, Krievija, Vācija iedalījumu. Katrā federālā valstī tās pavalstis sauc savādāk ASV tie ir štati, Krievijā laikam apgabali, Šveicē kantoni u.t.t.
, 2022-03-18 09:29, pirms 2 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Ak mazā nabadzīte...
Cik intelektam ir jābūt spožam, lai pāri robežām staipītu šādas precītes...
Visvairāk jau žēl biedra autora. Mutautiņs gana valgs.
Kārtējais derdzīgais trollis?
Kristīne Vītola 2023. gada 8. oktobrī. Foto: EuroCup Women

Kristīnei Vītolai 2-2 Grieķijas finālā, Ketijai Vihmanei liela uzvara Berlīnē

Latviešu basketbolistes turpina cīņas Grieķijas un Vācijas finālos. Kristīnes Vītolas pārstāvētā "Olympiacos SFP" sērijā pret "Panathinaikos" svinēja uzvaras mājas spēlēs, taču piedzīvoja divas neveiksmes viesos.
Liepājas treneris Rūdolfs Rozītis 2024. gada 25. aprīlī

Liepāja turpina tradīciju un devīto gadu pēc kārtas nopelna medaļu

Ceturtdien, 25. aprīlī, Daugavpils kultūras un sporta pilī finišēja Latvijas Sieviešu basketbola līgas trīsdesmit trešā sezona. Liepāja izbraukumā uzvarēja Daugavpils Universitāti ar 76:67, bronzas sērijā līdz divām uzvarām svinot panākumu ar 2-0. Komandas apbalvoja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.
Anna Liepiņa 2024. gada 11. aprīlī. Foto: Margarita Vigule

Bronzas intriga turpinās Daugavpilī: vai Liepāja mājās brauks ar kausu?

Ceturtdien, 25. aprīlī, turpināsies Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēles. Daugavpils Universitāte plkst. 18:00 uzņems Liepāju, kura bronzas sērijā līdz divām uzvarām atrodas vadībā ar 1-0. Tiešraidi skaties rakstā.