Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Diženā Maja Mūra paziņo par sporta karjeras beigām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Diženā Maja Mūra paziņo par sporta karjeras beigām
Maja Mūra un Laura Nikolsa 2016. gada 20. augustā Rio spēļu finālā. Foto: Reuters/Scanpix

Maja Mūra pirmdien, 16. janvārī, viesojoties TV programmā "Good morning, America" paziņoja par sporta karjeras beigām. Viena no visu laiku labākajām basketbolistēm pēdējo spēli aizvadīja 2018. gada 21. augustā, nākamajos gados pievēršoties tiesiskuma un cilvēka tiesību jautājumiem.

Maja Eiprila Mūra (Maya April Moore) piedzima 1989. gada 11. jūnijā Džefersonsitijā, Misūri pavalstī. Meitene izmēģināja spēkus vingrošanā, futbolā, volejbolā un softbolā, bet basketbolu sāka spēlēt astoņu gadu vecumā. Mūra vidusskolā gadu nodarbojās ar vieglatlētiku, savukārt vēlāk visu uzmanību veltīja groza bumbai.

Pēc “Collins Hill” vidusskolas beigšanas Mūra pārcēlās no saulainās Džordžijas uz vēso Konektikutu, lai spēlētu studentu basketbolu “UConn Huskies” komandā pie Džīno Oriemmas. Itāliešu izcelsmes amerikāņa rēķinā jau bija pieci NCAA tituli, bet Mūras – kā arī Kerolainas Dotī un Tīnas Čārlzas – līdzdalība palīdzēja tikt pie sestās un septītās trofejas (2009, 2010).

“UConn” pirmo un trešo titulu – attiecīgi 1995. un 2002. gadā – izcīnīja, nezaudējot nevienā spēlē. Mūra pārspēja Rebekas Lobo, Sjū Bērdas un Daianas Taurasi veikumu, paliekot nepārspēta ar “Huskies” divas sezonas pēc kārtas (39-0 un 39-0). Ar Mūru sastāvā “UConn” izcīnīja 90 uzvaras pēc kārtas, labojot Džonam Vūdenam un “UCLA Bruins” piederošo NCAA rekordu – 88 uzvaras.

WNBA 2011. gada draftā Mūru ar pirmo numuru izvēlējās trenere Šerila Rīvsa un “Minnesota Lynx”. Tā izrādījās sapņu savienība. “Lynx” ar Mūru, Linsiju Veilenu, Simonu Ogastus, Rebeku Bransoni sastāvā izcīnīja četrus titulus astoņu gadu laikā (2011, 2013, 2015, 2017). Sākot no 2015. gada sezonas vidus, komandai palīdzēja arī varenā centra spēlētāja Silvija Folza.

Mūra ārzemēs guva ne mazāk izcilus pasākumus. Uzbrucēja divās pussezonās Eiropā tika pie diviem Eirolīgas tituliem – 2012. gadā nopelnīja trofeju ar Valensijas “Ros Casares”, bet 2018. gadā palika nepārspēta ar Jekaterinburgas UGMK. Starplaikā ar treneri Lukasu Mondelo un “Shanxi Flame” tika izcīnīti trīs Ķīnas līgas tituli (2013-2015).

Mūra četras vasaras apvienojās ar treneri Džīno Oriemmu, lai palīdzētu ASV izlasei. Viņa ir divkārtēja Pasaules kausa ieguvēja (Čehija 2010, Turcija 2014) un divkārtēja olimpiskā čempione (Londona 2012, Rio 2016). Mūra ir viena no 11 spēlētājām, kuras rēķinā ir NCAA un WNBA tituli, kā arī zelta medaļas Pasaules kausā un Olimpiskajās spēlēs.

Pēc astotās WNBA sezonas Mūra paņēma pauzi no aktīvā sporta, lai koncentrētos ASV tiesu sistēmas reformai. Patiesībā viņa veltīja uzmanību nepatiesi apsūdzētā Džonatana Aironsa atbrīvošanai – viņam 16 gadu vecumā tika piespriests 50 gadu cietumsods. Aironss tika atbrīvots 2020. gada 1. jūlijā, bet neilgi pēc tam abi apprecējās. Pērnā gada 5. jūlijā Mūrai piedzima dēls.

Žurnāls “Sports Illustrated” 2017. gadā nosauca Mūru par izcilāko uzvarētāju sieviešu basketbola vēsturē. Žurnāls “Time” iekļāva viņu 2020. gada 100 ietekmīgāko cilvēku sarakstā. Tituli un panākumi nemainīja Mūras raksturu. Viņa ir pārsteidzoši vienkārša un patīkama sarunu biedre – cilvēks ar apbrīnojamu darba ētiku un izcilām personīgajām īpašībām.

Otrdien, 17. janvārī, Savienotajās Valstīs tiks publicēta Majas Mūras un Džonatana Aironsa grāmata “Love and justice” – mīlestība un taisnīgums.

Izmantotie resursi:
”Team Jordan” pirmā meitene – Maja Mūra