Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Parīzes Dievmātes katedrāle: NCAA 6. novembrī rīkos vēsturisku spēli Francijā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Parīzes Dievmātes katedrāle: NCAA 6. novembrī rīkos vēsturisku spēli Francijā
Dona Steilija un Nīla Aivija. Foto: ESPN

Nacionālā studentu sporta asociācija (NCAA) pirmo reizi vēsturē rīkos regulārās sezonas spēli Francijas galvaspilsētā Parīzē – 6. novembrī laukumā dosies "South Carolina" un "Notre Dame" basketbolistes.

Izvēle nav nejauša – abu komandu nosaukumi netieši saistīti ar Francijas vēsturiskajiem simboliem. “Notre Dame” vārdā ir atsauce uz Parīzes Dievmātes katedrāli (Notre Dame de Paris), savukārt “South Carolina” talismans atgādina “gallu gaili” (le coq gaulois).

“Parīzes spēle pret “Notre Dame” būs unikāla pieredze studējošajām sportistēm – esmu pateicīga par atbalstu mūsu augstskolas administrācijai un mūsu mecenātiem,” teica “South Carolina” galvenā trenere Dona Steilija (Dawn Staley).

“South Carolina” basketbolistes Steilijas vadībā ir divas reizes uzvarējušas NCAA čempionātā (2017, 2022). Tāds pats titulu skaits ir Nīlas Aivijas trenētajai “Notre Dame” vienībai, kura abus triumfus nopelnīja treneres Mafetas Magro (Muffett McGraw) vadībā.

Divas “Notre Dame” basketbolistes ir kļuvušas par Latvijas čempionēm, spēlējot “TTT Rīga” sastāvā (2008, 2020). Rūta Railija 2001. gadā tika nosaukta par NCAA čempionāta vērtīgāko spēlētāju, savukārt Marina Meibrija par NCAA čempioni kļuva 2018. gadā.

Railija 2004. gadā ASV izlases sastāvā kļuva par Olimpisko čempioni. Ārpus laukuma viņa kļuva par "NBA Cares" vēstnieci, piedalījās pretmalārijas kampaņā "Nothing But Nets" un iesaistījās "NoKidHungry" iniciatīvā, lai nodrošinātu ASV bērnus ar ēdienu.

“Notre Dame” zvaigzne 2016. gada 20. aprīlī tika apstiprināta par WNBA kluba “San Antonio Stars” ģenerālmenedžeri . Vēlāk “San Antonio Spurs” īpašnieki atteicās no sieviešu komandas – to pārpirka Lasvegasas uzņēmēji un nosauca par “Las Vegas Aces”.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/womens-college...
Marina Meibrija: "Grūti iedomāties labāku mentoru par Kobi Braientu"

  +1 [+] [-]

, 2023-04-15 22:14, pirms gada
Varbūt kāds zinātājs var pastāstīt - vai Eiropā vispār kādu interesē NCAA dāmu basketbols?

  -1 [+] [-]

, 2023-04-15 23:07, pirms gada
Interesē tiem kuri seko un atbalsta savas valsts sieviešu izlasi, pie nosacījuma, ka tur spēlē un labi spēlē, potenciāli, jaunā izlases maiņa. Novika kunga pieredze un izpratne, spēja atsijāt graudus no pelavām, pieaug ik gadus. Saprotams, ka viņam negribas kādu nepieminēt (aizvainot), bet, ja spēlētāja, tiešām, labi spēlē, tad mēs to zināsim.

     [+] [-]

, 2023-04-16 08:57, pirms gada
sjenna rakstīja: Interesē tiem kuri seko un atbalsta savas valsts sieviešu izlasi, pie nosacījuma, ka tur spēlē un labi spēlē, potenciāli, jaunā izlases maiņa. Novika kunga pieredze un izpratne, spēja atsijāt graudus no pelavām, pieaug ik gadus. Saprotams, ka viņam negribas kādu nepieminēt (aizvainot), bet, ja spēlētāja, tiešām, labi spēlē, tad mēs to zināsim.
Protams, tādā līmenī arī es šad tad pasekoju, atverot rakstus par mūsējo sniegumu. Bet biju domājis, vai NCAA komandu viesizrādi Eiropā kāds uztvers kā baigo notikumu.

     [+] [-]

, 2023-04-16 18:52, pirms gada
Šim notikumam (un ne tikai šim) ir daudz šķautnes. Viena no tām varētu būt studiju programmu reklāma. Ja tas tā arī ir, tad tas nenozīmē, ka Novika kungs ir iesaistījies reklāmas kampaņā. Šajā ziņā Latvijā situācija ir labojusies, jaunkundzes var iegut izglītību, paralēli spēlējot basketbolu, samērā, pieklājīgā līmenī (piem. RSU, Daugavpilī). Tradicionāli notiek Rozā lentītes spēles, kurās savu studiju programmu (protams, iepriekš saskaņojot tiesiskos aspektus) varētu uzrādīt Daugavpils Universitāte tādā veidā, lai piesaistītu sev potenciālos studentus. Nav īsti skaidrs, cik liels ieguvums no šī pasākuma reklāmas būs ASV, bet tas, ka sieviešu basketbola popularitāte Eiropā arvien pieaug, rada labvēlīgu augsni reklāmas industrijai. Tā ir tikai viena no šķautnēm, pie kuras piesaistās daudzas organizācijas. Ja, konkrētāk, par Latviju, tad šeit ir diezgan daudz vecāku, kuri vēlas, lai viņu atvases studētu ārzemēs. Kāpēc neaizvest meitu uz Parīzi (netiek reklamētas lētas aviobiļetes) parādīt kā studenties spēlē basketbolu? Tie nebūs tūkstošiem interesentu, bet LV izlasei, arī, nevajag simtiem kandidātes.