Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kas iekļūs play-off - Daugavpils vai Liepāja?

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Kas iekļūs play-off - Daugavpils vai Liepāja?
Laura Zuzāne un Olga Kazakeviča
Foto: Aivars Račko, Sportacentrs.com

Sestdien Liepājā plkst.12:00 sāksies, visticamāk, izšķirošais mačs par iekļūšanu LSBL līgas izslēgšanas spēlēs, kad laukumā dosies „Liepājas Metalurga” un „DU/Swedbank” komandas.

Nemanāmi arvien straujāk noslēgumam sāk tuvoties LSBL pamatturnīrs. Lai arī lielākā skatītāju uzmanība tiek pievērsta abu vadošo komandu „TTT Rīga” un „Cēsis” divcīņai par pirmo vietu, izslēgšanas spēlēs vieta atradīsies vēl divām komandām. Par vienu no tām šaubu vairs nav – „RTU/Merks” vieta labāko četriniekā atradīsies noteikti, tādēļ atlicis noskaidrot vien ceturto laimīgo. Lai piedod „LU” un „TTT Juniores” atbalstītāji, bet šīs vienības reāli diezin vai vēl var cerēt uz medaļām. Viss izšķirsies „DU/Swedbank” un „Liepājas Metalurga” starpā – gan klātienes, gan neklātienes mačos.

Iepriekšējās spēles

Abas vienības aizvadījušas pa 17 spēlēm. Daugavpilietes tikušas pie septiņiem panākumiem, bet liepājniecēm ir par vienu mazāk. Savstarpējās spēlēs arī mazliet labāka bilance Nikolaja Romaņenko vadītajām meitenēm, kuras trīs savstarpējos mačos triumfējušas divreiz. Sākumā ar 70:56 tika uzvarēts Liepājā, bet tad ar 58:50 arī Daugavpilī. Maz trūka arī līdz trešajai uzvarai, kad savā laukumā tika izsēts 17 punktu pārsvars un beigās zaudējums ar 64:65. Šī bijusi vienīgā spēle, kad pret „DU” laukumā devusies arī liepājnieču izteiktā līdere Sabīne Niedola. Uzvara sestdienas spēlē ļaus liepājniecēm panākt „DU” dāmas, taču ne apsteigt, ja vien neizdosies uzvarēt ar vairāk kā 20 punktu pārsvaru (savstarpējās spēlēs priekšroka iemesto un ielaisto punktu skaita ziņā būs daugavpilietēm), kas gan ir maz ticams.

Uzbrukumu līderes

Lai labāk iepazītos ar komandām apskatīsim trīs labākās punktu guvējas katrā no tām. Šajā rādītājā gan netiks ņemtas vērā spēlētāju pozīcijas, bet gan tikai punktu gūšana. Lai labāk salīzinātu spēlētāju iespēto, piedāvājam tabulas veidā meiteņu sasniegtos vidējos statistikas rādītājus gan sezonā kopumā, gan arī savstarpējos mačos.

Sabīne Niedola vs. Kristīna Egle

Sabīne Niedola un Kristīna Egle

StatistikaNiedola (sezona)Niedola (pret DU)Egle (sezona)Egle (pret Liepāju)
Minūtes35383534
Punkti33.12914.912.3
Atlēkušās bumbas12.9155.64.3

Spēlētājas ar kurām lielākajai daļai čempionāta cienītājām asociējas šī gada čempionāts. Sabīnes Niedolas vārds, visticamāk, nav svešs nevienam, tādēļ komentāri lieki. Ar viņas atgriešanos komandas sniegums manāmi uzlabojies, tādējādi no pēdējās vietas izdevies pakāpties uz piekto, pie tam arī kārotais četrinieks vairs nav aiz kalniem. Spēlētājas statistika (skat. augstāk) runā pati par sevi. Basketboliste, kura vienatnē var izšķirt spēles likteni. Vērts pieminēt, ka bieži vien lielāko daļu no punktiem gūst no soda metienu līnijas.

Kristīna Egle, lai arī ir daugavpiliešu līdere gūto punktu skaita ziņā, nav priecējusi ar regulāru stabilitāti, taču tas izskaidrojams ar to, ka viņas funkcijas laukumā ir krietni vien plašākas par Sabīnes. Viņai bieži vien ir jāvada komandas saspēle, kā arī uzbrukuma potenciāls lielā mērā atkarīgs no tā, kā viņu ar bumbu apgādā partneres. Galvenais ierocis – tālmetieni. Šosezon kopumā jau izmesti 168 trijnieki (vidēji spēlē gandrīz desmit), kas ir pārliecinoši lielākais rādītājs visā līgā, atskaitot komandas partneri Evelīnu Zīli.

Laura Pelše vs. Oļesja Jevsejeva

Laura Pelše un Oļesja Jevsejeva

StatistikaPelše (sezona)Pelše (pret DU)Jevsejeva (sezona)Jevsejeva (pret Liepāju)
Minūtes23273332
Punkti7.51010.510.3
Atlēkušās bumbas5.275.84.3

Nemazāk svarīgas lomas komandās spēlē Laura Pelše un Oļesja Jevsejeva, kura ir arī „DU” kapteine. Abas parasti nav starp tām vismanāmākajām spēlētājām, jo bieži dara tā saucamo melno darbu. Pelšes uzdevums ir pacīnīties vairāk groza apakšā, bet Jevsejeva ir stabilākā „DU” divpunktu metēja, kura var gan iemest no pustālās distances, gan arī viegli izrauties līdz groza apakšai. Šo spēlētāju varējums sestdien būs ļoti svarīgs.

Līga Zdanovska vs. Evelīna Zīle

Līga Zdanovska un Evelīna Zīle

StatistikaZdanovska (sezona)Zdanovska (pret DU)Zīle (sezona)Zīle (pret Liepāju)
Minūtes22192830
Punkti9.14.510.911
Atlēkušās bumbas7.56.52.82.7

Arī trešā liepājnieču rezultatīvākā spēlētāja Līga Zdanovska ir garā gala pārstāve, kura īpaši sezonas sākumā bija viena no galvenajām komandas vilcējām. Pret daugavpilietēm viņas varējums gan nav bijis tas iespaidīgākais, bet, ņemot vērā to, ka „DU” garo spēlētāju soliņš ir pavisam īss, viņa varētu būt viena no tām, kas nokausēs daugavpilietes.

Evelīna Zīle ir izteikta tālmetienu speciāliste, kurai gan nereti nākas vadīt arī saspēli. Pēdējā komandas spēlē pret „TTT” tika kārtējo reizi atsvaidzināts savainojums, tādēļ Liepājā Latvijas Austrumu galvaspilsētas komandai, visticamāk, nāksies iztikt bez dzīvespriecīgās basketbolistes palīdzības (iespējams, ka šosezon viņu darbībā neredzēsim arī vispār).

Ieroču pienesējas

Laura Zuzāne vs. Olga Kazakeviča

Laura Zuzāne un Olga Kazakeviča

StatistikaZuzāne (sezona)Zuzāne (pret DU)Kazakeviča (sezona)Kazakeviča (pret Liepāju)
Minūtes26313535
Punkti6.668.514
Piespēles1.812.92.7
Pārķertās1.42.72.13.3

Saspēles vadītājām jebkurā komandas modelī ir milzīga nozīme, tādēļ arī atsevišķi izcēlām abu komandu pamatsastāva saspēlētājas. Laura Zuzāne ir viena no emocionālākajām spēlētājām visā līgā, tādēļ viņu vērot nav garlaicīgi nekad. Izceļas ar agresīvu darbību aizsardzībā, kā arī ar kustīgumu uzbrukumā. Simpātiskā blondīne nav punktu mašīna, taču svarīgos brīžos nepievils.

Olga Kazakeviča no stabilas rezervistes iepriekšējā sezonā kļuvusi par vienu no noslogotākajām spēlētājām visā līgā. Pirmkārt, „DU” nav otras konkurētspējīgas saspēlnieces, otrkārt, viņas progress ir nenoliedzams. Interesanti, ka savas labākās spēles kreile aizvadījusi tieši pret „Metalurgu”, piemēram, iepriekšējā savstarpējā spēlē viņa sasniedza savu karjeras rezultativitātes rekordu – 18 punkti, bet viņas vidējais punktu iespētais (14) ir labākais visā komandā spēlēs tieši pret liepājniecēm.

Interesanti pavērot

Ne jau tikai augstāk nosauktās spēlētājas spēlēs nozīmīgu lomu šajā tik svarīgajā duelī. Starp pieminētajām daugavpilietēm nav nevienas centra spēlētājas, taču nekādā gadījumā nevarētu teikt, ka viņu pienesums ir minimāls. Gan Inga Borodavko (pret liepājniecēm vienmēr izceļas un viņas precīzais metiens iepriekšējā komandu spēlē gandrīz nodrošināja „DU” uzvaru), gan Karīna Egle ir ļoti svarīgi komponenti Daugavpils mehānismā. Ne jau velti Karīna savulaik bija Latvijas jaunatnes izlašu sastāvos, bet Inga ir „TTT” un „Cēsis” komandu redzeslokos.

Virkne labu spēlētāju, kuras var izšaut ir arī „Metalurgam. Līga Alilujeva allaž sagādājusi galvassāpes „DU” (uzvaras grozs Daugavpilī), Kristīne Simanoviča, Kristīne Bauze un Anete Pinstere pret latgalietēm pratušas nospēlēt lietderīgi. Nedrīkst aizmirst arī par māsām Līnēm, kuras gan šogad spēlējušas pamaz un nestabili.

Treneri

Nikolajs Romaņenko vs. Līvija Alpe-Lūka

Nikolajs Romaņenko un Līvija Alpe-Lūka

Kas gan būtu abas komandas, ja nebūtu galveno treneru. „DU” komandu cīņā vedīs Nikolajs Romaņenko, bet „Metalurgu” Līvija Alpe-Lūka. Abi treneri savās pilsētās ar savu mežonīgo darba apjomu izkarojuši lielu cieņu. Ja Līvija vairāk pacietīgi noskatās savu meiteņu varējumu, Nikolajam patīk daudz aizrautīgāk modelēt savas meitenes. Bieži vien par treneru kvalitāti var spriest pēc uzvarētajām spēļu galotnēm, kas nelielu priekšroku dot liepājnieču stūrmanei, jo pēdējās spēlēs nereti bijis nepieciešams izšķirt spēli pēdējās minūtēs un sekundēs. „DU” biežāk akcentu liek uz veiksmīgu spēli pirmajā puslaikā, jo rezervistu soliņš ir ļoti, ļoti īss, tādēļ spēka izšķirošajiem notikumiem bieži nepietiek. Arī šoreiz ar sastāvu variēt vairāk varēs Līvija. Vai šo priekšrocību viņa spēs izmantot? Uz šo un citiem jautājumiem atbildēt varēs tikai pēc sestdienas spēles.

Kā noslēgsies mačs?

  • 165

  • 49

  • 14

  • 22


  +4 [+] [-]

, 2010-02-12 00:39, pirms 14 gadiem
Ja pieļaujam, ka abas komandas ir līdzīgas, tad priekšroka ir DU, jo - atlicis spēlēt ar ttt, Cēsīm, tad vēl RTU, un kas svarīgi 2x LU un vēl viena ar tttjr., nosacīti 3 spēles ar vājākiem pretiniekiem, savukārt LM 2x ar ttt un viena ar Cēsīm, kā arī RTU un tikai divas vājākas - LU un tttjr. Plus vēl DU:LM duelī ir 2:1 ar +21 DU. ja spēles gaitā DU zaudē, galvenais nepajāt ar -21 (citādi LBS sačakaresies rēķinot ). Bet mīļā miera labad DU ir jāuzvar un tad viņi varēs justies diezgan droši, bet ar nosacījumu, ka paņems LU2x un tttjr... jo zaudējot kādai no tām, var ari pazaudēt 4to vietu. No vienas puses šī ir izšķiroša spēle, bet no otras, vēl vismaz jānospēlē 2kārtas, tad varēs jau redzēt.

  +4 [+] [-]

, 2010-02-12 00:41, pirms 14 gadiem
P.S. kur palika video?? bija labs... kādam nepatika?

  +1 [+] [-]

, 2010-02-12 03:14, pirms 14 gadiem
liels paldies autoram par apskatu! ļoti kvalitatīvs darbs! nevaru saprast, kāpēc vīriešu basim tādus neviens nevar sagatavot! ja šitādi gatavotu katrai spēlei..... būtu vareni! un interese rodas. un priekšstats rodas uzreiz kas un kā. un zinot kāda ir apmeklētība spēlēs... ceru šis darbs palīdzēs cilvēkiem kaut vienreiz aiziet uz kādu spēli. jo kaisle (kā jau meiteņu sportā) sit augstu vilni! ir ko redzēt. ja ne kvalitātes (kāda nu tā var būt Latvijas apstākļos) tas pašatdeves un emociju ziņā! liels paldies par aprakstu! gaidam vēl vairāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-12 10:53, pirms 14 gadiem
Es par D-pils!

  +3 [+] [-]

, 2010-02-12 11:05, pirms 14 gadiem
Cieņa, gods un slava autoram. Piebilde - ja jau anna un līze (analīze), tad kā pipariņš mērcē derētu vēl komandu taktikas apskatiņš gan uzbrukumā, gan aizsardzībā (ja tāda taktika vispār ir mūsu juceklīgajā sieviešu basī), bet tas vairāk uz priekšdienām!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-12 11:36, pirms 14 gadiem
es jau gandriz sataisijos un aizskreeeju
nepaskatijos datumus

  +3 [+] [-]

, 2010-02-12 13:07, pirms 14 gadiem
nauri,beidzot sakariigs raksts sanaaca. apsveicu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-12 13:35, pirms 14 gadiem
labs ir!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-12 13:50, pirms 14 gadiem
Metalurgam ir jāuzvar!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja