Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:986, Did:0, useCase: 3

Pret Franciju: pirmais solis virziena iezīmēšanai

Pret Franciju: pirmais solis virziena iezīmēšanai
Latvijas sieviešu valstsvienība: gatava labam kopdarbam?
Foto: Romualds Vambuts

Eiropas sieviešu basketbola čempionāta atklāšanas spēlē Latvijas valstsvienību gaida galveno favorītu godā ieceltās Francijas basketbolistes (sestdien plkt.22 pēc Latvijas laika; tiešraide TV6). Nav tik slikti, kā izklausās, jo ikviena liela turnīra sākumam raksturīgajā stresā šoreiz var sadegt tikai mājinieces. Latvietēm sestdien Trelazē nebūs ko zaudēt, toties spēles 40 minūtēs varēs gan kārtīgi pacīnīties, gan iejusties čempionāta gaisotnē un sameklētu savu spēles pavedienu. Tad jau redzēs, vai pirmajā mačā tas aizvedīs tikpat tālu, cik pirms diviem gadiem Katovicē (toreiz pagarinājumā bija 59:56 Latvijas labā!), vai šoreiz „maršruts” būs savādāks. 

Francijas izlases pārliecinošais gājums pārbaudes spēļu seriālā – deviņas uzvaras deviņās spēlēs, tai skaitā pār Krieviju, Spāniju, Baltkrieviju – protams, ir izcili iespaidīgs un lieku reizi uzsver Londonas olimpisko spēļu sudraba laureātu ambīcijas. Vairākas ilggadējās Francijas komandas līderes par gadu atlikušas atvadīšanos no valsts izlases, cerot karjerai spožu punktu pielikt ar savās mājās izcīnīto čempionu titulu. Tikmēr vairākās tradicionāli spēcīgās komandās (Krievija, Čehija, Baltkrievija) sākusies paaudžu maiņa, bet jaunas komandas ar pamatotām čempionu ambīcijām pie Eiropas sieviešu basketbola apvāršņa tā kā neredz. 

Taču – jo nesatricināmākas šķiet Francijas izlases pozīcijas favorītu tronī, jo vairāk jāsāk gaidīt pārsteigumus, jo sportā it kā acīmredzamie iznākumi bieži tomēr nepiepildās. Turklāt komandu plānus un spēku samērus var koriģēt ne tikai spēlētāju meistarība un treneru taktiskā viltība, bet arī tādas prozaiskas lietas, kā nogurums un savainojumu sekas pēc garās klubu sezonas. Franču līderes bija pamanāmas arī Eirolīgā, bet spēku krājumi nav bezgalīgi. Gan jau kādā spēlē arī francūzietes balansēs uz zaudējuma robežas.

Latvijas atjauninātā valstsvienība uz konkurentu fona izskatās pēc neliela viltīga „cinīša”, kam ir pa spēkam apgāzt arī palielu vezumu. Septiņas uzvaras 10 pārbaudes spēlēs (starp citu, iepriekš labāka bilance bijusi tikai vienreiz – 2009.gadā) it kā mudina mūsējo spēka un izredžu vērtējumā atteikties no pieticības. Taču nedrīst arī zaudēt modrību. Iepriekš zināmie mīnusi – visās pozīcijās trūkst auguma centimetru, pozicionālā spēlē nepietiek jaudas pretinieču soda laukumā, sešām finālturnīra debitantēm un dažai iepriekš epizodiski spēlējušajai basketbolistei nav šāda līmeņa cīņu pieredzes un pārliecības – nav pārvērsti plusos. Tikai Trelazē laukumā redzēsim, vai ar ārējās līnijasātrumu un precizitāti, kolektīvo cīņassparu un taktisko disciplīnu Eiropas čempionātā tos izdosies kompensēt tikpat veiksmīgi, cik tas notika pārbaudes spēlēs.

Vismaz vārdos realitātes sajūta nav zudusi nevienam, un to apliecināja motīvs „soli pa solim”, kas pēdējās pirmsčempionāta intervijās vienoja valstsvienības galveno treneri Aigaru Neripu, kapteini Lieni Jansoni un citas spēlētājas, kā arī Basketbola savienības vadītājus. No šāda viedokļa raugoties, pirmais solis – spēle ar Franciju – latvietēm ne tuvu nebūs izšķirošs. Zaudējums nenozīmēs cerību fiasko, savukāt uzvara neiecels saulītē, jo neatbrīvos no pienākuma uzvarēt arī nākamajā mačā.

Tāpēc sestdienas vakarā galvenais būs nevis pirmā soļa platums, bet gan tas, lai tas tiktu sperts pareizajā virzienā. Proti, lai Eiropas čempionātam raksturīgā spriedzes neapturētu tās profesionālo un cilvēcisko attiecību „ķīmiskās” reakcijas, kas pēdējā pusotra mēneša laikā „saķīmiķojušas” sportiski un cilvēciski simpātisku KOMANDU. Tā ir vērtība, kas jāsaglabā – lai kā arī veiktos cīņā ar favorītēm.

Guntis Keisels

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-06-15 11:58, pirms 11 gadiem
Ceru uz labu spēli, var arī uzvarēt, jo francija brīžiem spēlē diezgan neorganizēti un pat primitīvi! Ja izdosies noturēties līdzīgi- mājenieces sāks nervozēt un spēlēt individuāli. Ja Mums kritīs, viss iespējams...
Man jautājums interneta spečukiem, vai ir kāds links, kur spēli varēs skatīties netā, piem Vācijā?!

     [+] [-]

, 2013-06-15 12:18, pirms 11 gadiem
Baltkrievija ir vidēji vecākā izlase, par kādu paaudžu maiņu runājam. Paaudžu maiņa ir Latvijai, Lietuvai un vēl pāris komandām.

     [+] [-]

, 2013-06-15 12:54, pirms 11 gadiem
bālais rakstīja: Man jautājums interneta spečukiem, vai ir kāds links, kur spēli varēs skatīties netā, piem Vācijā?!
Tā kā Vācija netika uz čempionātu, tad lokālie TV nepiedāvās stream'us. Internetā linki parādīsies apm. 30 min pirms spēles sākuma, tad ar jāmeklē.