Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

BK Ventspils: FIBA kausa astotdaļfinālā zaudējums savā laukumā

BK Ventspils: FIBA kausa astotdaļfinālā zaudējums savā laukumā
Kristaps Janičenoks: 25 punkti BK "Ventspils" labā FIBA astotdaļfināla pirmajā spēlē.
Foto: bkventspils.lv

BK Ventspils ar zaudējumu iesākusi FIBA Eiropas kausa izcīņas TOP'16 turnīra pirmo kārtu. Pirmajā mačā savā laukumā pret Rišonas Maccabi, ventspilnieki piekāpās ar 73:75 un sērijā līdz divām uzvarām ir zaudētājos ar 0:1. Atbildes mačs pēc nedēļas pretinieku laukumā un tikai tajā uzvarot, BK Ventspils varēs turpināt spēlēt šajā turnīrā.

1. ceturtdaļa. BK Ventspils sākuma sastāvs ir mazliet neierasts: Mičels, Janičenoks, Ate, Gražulis un Šeļakovs. Kā redzams, tad pieciniekā nav iekļauts Viginss, bet viņa vietā ir Gražulis. Ventspilnieki spēli sāk ar vinnētu centra iemetienu un pirmajā uzbrukumā izdarītajiem diviem metieniem. Diemžēl neprecīziem (Janičenoks un Gražulis), taču priecē, ka jau ar pirmo piegājienu tiek izcīnīta atlēkušā bumba pie pretinieku groza. Divas nulles un tablo garlaikojās precīzi trīs minūtes, līdz brīdim, kad Ate izlauzās līdz groza apakšai un guva pirmos punktus šajā mačā (2:0). Viesiem līdz pirmajam reazultatīvajam uzbrukumam bija jāpagaida krietni ilgāk, vēl pusotra minūti, kad tika realizēti divi soda metieni (4:2). Arī mājiniekiem nesokas ar punktu gūšanu. Pāris nesekmīgi uzbrukumi, pa kādai kļūdiņai neprecīzi piespēlējot un skat, pretiniekam esot nedaudz izmanīgākam, Maccabi nākamās minūtes laikā samet vēl septiņu punktus un rezultātam esot 4:9, Kārlis Muižnieks izmanto pirmo minūtes pārtraukumu.
Paiet turpat trīs minūtes, kad BK Ventspils tiek pie nākamajiem punktiem. Janičenoks zem groza atrod pavisam maziņu šķirbu starp pretinieku rokām un bonusā nopelna arī soda metienu. Tas gan neprecīzs, taču rezultāts ir izkustināts no vietas. Toties mirkli vēlāk Janičenoks tiek pie trim soda metieniem un visi ir nekļūdīgi. Ar tiem pašiem soda metieniem Viginsam ir iespēja atgūt vadību, taču tikai viens ir precīzs (12:12). Diemžēl pēdējais vārds ceturtdaļā pieder pretiniekam to pabeidzot ar tālmetienu - 12:15. Ja ceturtdaļas laikā mājinieki ir pieļāvuši deviņas kļūdas, ja izcīnītajās atlēkušajās bumbās ir nospiedošs pārsvars (14:5), tad rezultāts izskatās stipri neloģisks. Kur vaina? Metienu precizitāte - 27% pret 45%.

2. ceturtdaļa. Ceturtdaļas sākumā precizitāte nokritās līdz dienu iepriekš Latvijas sieviešu izlases līmenim - līdz 22%. Ja no spēles nekādi neizdevās iemānīt bumbu grozā, tad jāprovocē pretinieks uz pārkāpumiem un šis tas arī sanāk. Pits savas iespējas izmanto, bet Mičels abus sodiņus aizmet garām. Lai arī viesiem precizitāte ir pie 50%, viņi nekur tālu nav tikuši - pēc trim minūtēm 14:19. Atliek Gulbim un Janičenokam divos uzbrukumos pēc kārtas gūt punktus no spēles un uz tablo jau pavisam cits skats (18:19). Skatu priecē arī pretinieku piezīmju norma, kad nospēlētas vien četras minūtes. Vēl pēc divām minūtēm tiek sagaidīts brīdis, kad ir atgūta vadība - Gulbja divi punkti dod 22:21. Viesiem minūtes pārtraukums nav atslābinājis ventspilnieku aizsardzību un arī uzbrukumā roka kļuvus krietni drošāka. Divus punktus pievieno Janičenoks, (24:21), bet Šeļakovs neizmanto iespēju ar diviem soda metieniem palielināt pārsvaru kaut līdz +4 - abi metieni ir neprecīzi. Diemžēl puslaiku neizdodas pabeigt plusos - pārtraukumā jāiet ar 29:31. Ceturtdaļa ir uzvarēta, arī metienu precizitāte ir uzlabojusies (ap 40%), arī kļūdu skaits samazinājies (13), toties dominance zem groziem joprojām ir nospiedošā pārsvarā - 23:9. Uz kopējā fona izceļas trīspunktu metieni - mājinieki tā arī nav realizējuši nevienu tālmetienu (no 7), kamēr viesi to izdarījuši pat piecas reizes (no 9).

3. ceturtdaļa. Otrā puslaika sālumā spēles raksturs palicis iepriekšējais - neviena komanda nesteidzas, pa laukumu tās pārvietojas palēniem soļiem, uzbrukumi ir pozicionāli un nav pazīmju, ka kaut kas mainīsies. Šādā ritmā viesiem izdodas neliels atrāviens un panākt sev septiņu punktu pārsvaru (31:38). Redzot, ka katrs punkts nāk ar grūtībām, ka garām tiek aizmesti vēl divi tālmetieni, skats uz dzīvi kļūst maķenīt drūmāks. Labā ziņa, ka vēl jāspēlē 16 minūtes... Sliktā ziņa, ka Viginss nespēj iemest arī no groz apakšas, bet Maccabi minūtes laikā savu pārsvaru palielina jau līdz 11 punktiem. (31:42). Kā glābšanas riņķis pretinieka groza virzienā Janičenoks izmet kārtējo trejaci un par laimi, šoreiz tas ir precīzs (34:42) un tā ir cerība, ka kaut kad būs arī nākamie. Ilgi nav jāgaida, jo arī Gulbja trejacis ir precīzs (37:44). Diemžēl, bet arī viesi prot iemest un, ja vēl Pits muļķīgi pārkāpj noteikumus uz tālmetienu līnijas, tad atliek tikai žēlsirdīgi nopūsties un sekot līdzi tehniskajam protokolam, kurā viena aiz otras tiek pierakstītas ventspilnieku kļūdas. Beidzoties trim ceturtdaļām, to skaits ir sasniedzis jau 21! Pat neskatoties uz šo drūmo statistiku, pēdējā ceturtdaļa tiek sagaidīta ar joprojām cerīgu rezultātu - 50:53! Pēdējās minūtes laikā mājiniekiem izdodas gūt astoņus punktus pēc kārtas - Janičenoks trīs ar soda metiniem, bet Ate un Pits pievieno vēl piecus.

4. ceturtdaļa. Labi iesātais darbs tiek turpināts arī pēdējās ceturtdaļas ievadā, kad Gulbim izdodas samazināt rezultātu līdz -1 (52:53). Sākums labs, taču turpinājums vairs ne tika labs. Maccabi pretī liek četrus pēc kārtas gūtos punktus un Muižnieks pieņem vienīgo pareizo lēmumu - pieprasīt minūtes pārtraukumu (52:57). Piecu punktu deficīts turas vēl pāris minūtes (57:62) un iespēja pirmajam izjaukt šo kārtību rodas Mičelam, taču jau otro reizi šajā mačā viņš aizmet garām abus soda metienus. Ko neizdarīja Mičels, to ātrajā uzbrukumā iespēja Gražulis un 4. minūtes pirms pamatlaika beigām 59:62. Nu jau notiek dancis ap trīs punktu deficītu... Tā vietā, lai veiktu pēdējās vai priekšpēdējās glābšanās akcijas, atkal tiek ieslēgts kļūdu skaitītājs, kas maksā viegli zaudētus punktus. Cerību atgriež Gulbja trejacis un atkal tie paši -3 (65:68), bet jāspēlē nedaudz vairāk par divām minūtēm. Tas pats deficīts palika arī pusminūti pirms spēles beigām (69:72), taču viesiem bija uzbrukuma tiesības. Vienīgais veids, kā izglābt šo maču, bija nosargāt savu grozu un tad atlikušajās sekundēs izdarīt savu darbiņu uzbrukumā.
Savs grozs tika nosargāts un mājinieku pēdējam vārdam tika dotas 10 sekundes. Viesi izvēlējas no viņu skata punkta pareizāko lēmumu - nēļaut ventspilniekiem izpildīt tālmetienu. Pret Janičenoku tiek nopelnīta piezīme, abi soda metieni ir precīzi (71:72) un mača liktenis karājas plānajā 9,1 sekunžu mata galiņā. Ir skaidrs, ka šajā laikā viss izšķirsies uz abu komandu soda metienu līnijas. Pirmie nodreb vies, taču četras sekundes ir pārāk īss laiks, lai izglābtu šo spēli.

 

 

 

FIBA Eiropas kauss. TOP'16. Pirmā kārta. Pirmā spēle
BK Ventspils un Maccabi (Rišona, Izraēla) 73:75 (12:15, 17:16, 21:22, 23:22)
BK Ventspils: Janičenoks 25, Gulbis 22, Pits 10, Ate 7, Viginss 3, Mičels 2, Šeļakovs 2, Gražulis 2;
Maccabi: Monro 29, Laions 22, Raits 8, Benčimols 6, Davsons 4, Palmers 4, Hanoči 2.

 BK VentspilsMaccabi
2p18/33-54.5%19/41-46.3%
3p7/22-31.8%7/14-50.0%
1p16/26-61.5%16/24-66.7%
REB15/26-417/19-26
AS1516
TO2618
ST1111
BL33