Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

Čempionu līga: BK "Ventspils" spēles likme Klaipēdā - otrā vieta

Čempionu līga: BK "Ventspils" spēles likme Klaipēdā - otrā vieta
Foto: bkventspils.lv

Trešdien, 18. janvārī, BK "Ventspils" (7-5) aizvadīs kārtējo FIBA Čempionu līgas spēli Klaipēdā tiekoties ar vietējo "Neptunas" (8-4). Uzvaras gadījumā ventspilniekiem garantēs sev iekļūšanu izslēgšanas spēļu turnīrā, taču, arī zaudējuma gadījumā, ja pārējās spēles visās grupās beigsies ar parocīgiem rezultātiem, ar jau esošo bilanci pietiks iekļūšanai play off.

Pirmā spēle. Abu komandu pirmais mačs notika 22. novembrī Ventspilī un Neptunas uz šo maču ieradās ar lepni paceltu galvu kā vienīgā komanda, kura vēl nebija piedzīvojusi zaudējumu – piecas spēles un piecas uzvaras. Tobrīd tika uzvarēti visi un visur – trīs panākumi savā laukumā un divi viesos. Bez izredzēm tikt pie uzvaras tika atstātas tobrīd šķietamās grupas favorītes Openjobmetis (94:60) un ASVEL Villeurbanne (81:67). Šobrīd favorītes statusu ir attaisnojusi tikai Francijas komanda… Pēc šīm divām uzvarām sekoja panākums viesos Oldenburgā (64:63), bet pirms izbraukšanas uz Ventspilī tika pārspēta arī PAOK (68:63). BK Ventspils bilance tobrīd bija mazāk optimistiska – tikai divas uzvaras piecās spēlēs. Arī iepriekšējā mača fons nebija glaimojošs. Pirms tikšanās ar Neptunas tika zaudēts ASVEL Villeurbanne ar 68:83. Ne tikai rezultāts bija skumjš, bet arī pati spēle nebija baudāma.

Pirmais savstarpējais mačs teju visa tā garumā aizritēja punkts punktā. Jā, ventspilniekiem vienubrīd bija 12 punktu pārsvars, bija viesiem 12 pēc kārtas gūti punkti, taču vēl pēdējās ceturtdaļas ievadā rezultāts bija līdzīgs (49:49), bet pusotra minūti pirms spēles beigām BK Ventspils vadība bija pavisam niecīga – 59:57. Minūti pirms mača beigām vairs nebija arī šī pārsvara – tikai 61:60. Pēdējās minūtes laikā punkti no spēles netika gūti, mača liktenis tika izšķirts uz soda metienu līnijas un uz tās biežāk stājās ventspilnieki.

Zaudējumu sērija. Ja sezonas pirmajā pusē Neptunas krāja vienu uzvaru pie otras, tad pēdējā laikā šie prieki lietuviešiem ir izpalikuši. Pirms pāris dienām Neptunas pašmāju čempionātā savā laukumā pārspēja Lietkabelis (86:81) un šobrīd Lietuvas Basketbola Līgā ar 9 uzvarām 19 spēlēs turnīra tabulā ieņem tikai 5. vietu. Pirms šīs uzvaras Neptunas bija iekritusi pamatīgā bedrē – skaitot kopā vietējā čempionāta un Čempionu līgas spēles, Klaipēdas komanda bija zaudējusi sešās spēlēs pēc kārtas (pa trim zaudējumiem katrā turnīrā). Šī zaudējumu sērija aizsākās 17. decembrī ar zaudējumu Pieno Zvaigzdes (67:70), turpinājās ar neveiksmi viesos pret ASVEL Villeurbanne (64:68), ar 75:78 pret Lietuvos rytas, ar zaudējumu savā laukumā EWE Baskets (69:73), ar vēl vienu zaudējumu Lietuvas čempionātā (67:74) pret Vytautas un beidzās ar viesošanos Salonikos un sesto zaudējumu pēc kārtas (73:82). Tieši šī Neptunas zaudēto spēļu sērija un BK Ventspils nostāšanos uz uzvaras takas ļāvusi ventspilniekiem aizdomāties par otro vietu grupā, kas dotu cerību uz brīvu pirmo play off kārtu.

Spēles likme. Šobrīd situācija C grupas tabulā ir līdzīga kā pirmo reizi rokā paņemot rubiku kubiku. Variantu, kā pareizi salikt krāsas ir bezgala daudz, taču kā to izdarīt, nav ne mazākās nojausmas. Pamatdoma ir viena – tikai uzvara garantēs spēlēšanu play off. Šobrīd lietas kārtojas tā, ka viena laimīgā piektā vieta tiks atrasta tieši mūsu grupā (izslēgšanas spēlēs iekļūs arī četras labākās piekto vietu ieguvējas) un šī piektā vieta ir kā drošības spilvens vismaz četrām C grupas komandām. Uz šo vietu vairs nav jāatskatās grupas līderei ASVEL Villeurbanne, kura otrdien savā laukumā tiksies ar pastarīti Rosa Radom. Toties pārējās četras komandas (Neptunas, EWE Basket, BK Ventspils un PAOK) turnīru var pabeigt sākot ar otro un beidzot ar piekto vietu. Var pat izveidoties situācija, kad pirmajām četrām komandām noslēguma tabulā būs vienāds uzvaru skaits (ASVEL Villeurbanne, Neptunas, BK Ventspils un EWE Baskets) un šādā vietu izkārtojumā atkal visiem pa priekšu būs Francijas klubs. 13. kārtā mūsu grupā divas spēles būs ar paaugstinātu pievienoto vērtību – Neptunas pret BK Ventspils un PAOK pret EWE Basket (abas spēles notiks trešdien). Jebkuras komandas uzvara šajos dueļos tai garantēs iekļūšanu nākamajā kārtā, bet zaudētājiem šīs iespējas nebūs zudušas, jo ir nolikuma punkts par četrām piekto vietu veiksminiecēm.

Šobrīd situācija starp visām piektajās vietās esošajām komandām ir sekojoša: PAOK (C grupa) – 6-6 (+14), Saratov (B grupa) 5-7 (+4), Sassari (E grupa) 5-7 (-26), Skyliners (A grupa) 5-7 (-28), Cibona (D grupa) 5-7 (-52). BK Ventspils savā grupā šobrīd ir ceturtajā vietā, taču jau ir izcīnījusi 7 uzvaras un bilance ir ar krietnu plusa zīmi (+50). Pat, ja abos mačos ventspilnieki zaudē, pat, ja šobrīd piektajās vietās esošās komandas sakrāj šīs septiņas uzvaras, maz ticams, ka BK Ventspils abas spēles zaudēs ar lieliem mīnusiem, bet konkurenti pēkšņi sāks graut ar lieliem plusiem. Tomēr, kamēr pastāv teorētiskas iespējas, vēl nevar par visiem 100% teikt, ka vieta izslēgšanas spēļu turnīrā ir garantēta neatkarīgi no pēdējo divu spēļu rezultātiem.

Ja lietas sakārtojas labvēlīgi ventspilniekiem (paši uzvarēs Klaipēdā un EWE Baskets zaudēs Salonikos), skat, arī otrā vieta būs rokas stiepiena attālumā, jo grupas pēdējā spēle būs savā laukumā ar PAOK un Žani Peineru.