Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

Čempionu līga: Ventspilī viesojas Eiropas basketbola vēsture

Čempionu līga: Ventspilī viesojas Eiropas basketbola vēsture
Ronalds Zaķis un BK "Ventspils": trešdienas vakarā pret Varēzes "Openjometis".
Foto: bkventspils.lv

Trešdien, 9. novembrī, BK Ventspils aizvadīs FIBA Čempionu līgas ceturtās kārtas maču savā laukumā tiekoties ar Itālijas Openjobmetis no Varese. Latvijā līdz šim kādā no Eiropas klubu turnīriem spēlējis tikai viens tituliem bagātāks klubs (Madrides Real), bet Varēzes komandai šī ir jau otrā viesošanās Ventspilī.

Otrā tikšanās. Pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem Eiropas klubu turnīros notika pamatīga revolūcija (līdzīgi kā šodien) un toreiz arvien pārliecinošāk klubu turnīros mūziku pasūtīja ULEB. Šīs organizācijas paspārnē jau bija apmetusies Eirolīga, bet sākot ar 2002./03. gada sezonu arī ULEB kauss, kas pēc ranga ieņēma pilnvērtīgu otro vietu. Lai iekļūtu ULEB apritē, daudziem klubiem bija jāprot pārliecināt, ka tieši viņi ir šī turnīra vērti. BK Ventspils ULEB kausa izcīņas apritē iesaistījās sākot ar otro sezonu (2003./04.) un jau pirmajā gadā uz Ventspili brauca komandas ar skaļiem, mazāk skaļiem un pat ļoti skaļiem nosaukumiem.

Pirmajā ULEB kausa izcīņas sezonā BK Ventspils pretiniekos apakšgrupā tika ielozētas Crvena Zvezda no Dienvidslāvijas, Etosa Alicante no Spānijas, Francijas Gravelines, Beļģijas Charleroi un visam pa virsu arī Itālijas Metis. Metis – tā pati šodienas Openjobmetis vien ir, tikai ar citu nosaukumu. Ventspilnieki šajā sabiedrībā neapmaldījās un desmit spēlēs izcīnīja 7 uzvaras, kas kopvērtējumā deva otro vietu un dalību play off. Kā pirmie ar līdzīgu bilanci (7-3) pabeidza Metis, taču savstarpējās spēlēs abas uzvaras izcīnīja itāļi (Metis aizspēlējās līdz ceturtdaļfinālam, kur divu spēļu summā zaudēja vēlākajai finālistei Madrides Real (124:130))… Pirmajā spēlē Ventspilī (2003. gada 25. novembrī) zaudējām ar 66:75, bet atbildes mačā Varēzē (2004. gada 13. janvārī) ar 75:85. Zīmīgi, ka otrajā spēlē Metis pieļāva 24 kļūdas, kas ir pretinieku komandu antirekords spēlēs pret BK Ventspils. Starp citu, arī toreiz Ventspils komandas galvenais treneris bija Kārlis Muižnieks.

25 tituli. Kopš abu komandu pirmās tikšanās reizes Varēzes kluba slavas zāles ekspozīcijā lielu izmaiņu nav noticis. Pareizāk sakot – izmaiņu nav bijis vispār. Ja nu vienīgi noslaucīti putekļi uz kluba 25 izcīnītajiem kausiem… Tieši tā, 25 tituli klubam bija arī 2003. gada rudenī un tikpat to ir saglabājies arī šodien. Varēzes komandas pļaujas laiks bija septiņdesmitie gadi, kad komanda desmit gadus (Eiropas rekords) pēc kārtas spēlēja čempionvienību kausa izcīņas finālā un piecas reizes arī kļuva par kontinenta spēcīgāko komandu (1970.. 1972., 1973., 1975., 1976.). Vēl tikai četrām komandām ir izdevies izcīnīt vismaz piecus Eirolīgas titulus: Madrides Real – 9 (vēl 8 fināli), Maskavas CSKA – 7 (6), Telavivas Maccabi – 6 (9) un Atēnu Panathinaikos – 6 (1).

Septiņdesmitajos gados Varēze bija spēcīgākā ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. 1970. un 1973. gadā klubs izcīnīja Starpkontinentālo kausu, kurā piedalījās kontinentu čempionvienības (protams, izņemot NBA). Šo kausu Varēze izcīnīja arī 1966. gadā… Vēl Openjobmetis slavas zālē apskatāmi 10 Itālijas čempiona tituli (pēdējo reizi 1999. gadā), arī četri Itālijas kausi (pēdējais 1973. gadā), arī viens Itālijas Superkauss (1973. gadā) un visam pa virsu arī divi Saportas kausi (1967., 1980.).  Tas bija ļoti, ļoti sen, taču vēsture ir un paliek vēsture. Pēdējais puslīdz nopietnais ieraksts Openjobmetis CV ir 2013. gads, kad komanda iekļuva Itālijas kausa izcīņas finālā…

Kangurs un Peiners. Openjobmetis Čempionu līgu iesāka ar uzvaru savā laukumā pret Francijas ASVEL Villeurbanne - 83:82. Uzvara tika nokārtot pēdējā uzbrukumā, kad divas sekundes pirms mača beigām pēc bloķētā metiena bumba iekrita laukuma stūrī esošajam igaunim Kristjanam Kanguram un viņa tālmetiens bija precīzs. Zīmīgi, ka Kangurs šajā mačā guva tikai piecus punktus un visus pēdējā minūtē…

Otrajā kārtā sekoja izbraukums uz Klaipēdu, kur tika piedzīvots zaudējums ar 60:94, bet pagājušajā nedēļā, jau savā laukumā, tika zaudēts arī Grieķijas PAOK (70:75). Šajā mačā viesu komandā rezultatīvākais ar 14 gūtajiem punktiem bija mūsu pašu Žanis Peiners.

Četri pēc kārtas. Čempionu līgā Openjobmetis ir tikai viena uzvar trīs spēlēs, bet Itālijas čempionātā divas četrās spēlēs. Aizvadītajā svētdienā nacionālajā čempionātā Openjobmetis savā laukumā tikās ar Scandone AV un pagarinājumā piekāpās ar 77:79… Pēdējo uzvaru kādā no turnīriem Openjobmetis izcīnījusi 23. oktobrī, kad ar 91:81 tika pārspēta Enel Brindisi. Kopš šī panākuma piedzīvoti četri zaudējumi pēc kārtas – divi Itālijā un divi Čempionu līgā).

Infomācija: BKVentspils.lv