Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:990, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

U20 sievietes: 5.vieta Eiropā, uzvarot svarīgākajās spēlēs

U20 sievietes: 5.vieta Eiropā, uzvarot svarīgākajās spēlēs
Latvijas U20 sieviešu izlase.
Foto: Reinis Oliņš

trenera Aivara Vīnberga pārskatu par komandas gatavošanos un startu Eiropas U20 čempionātā. Deviņās spēlēs izcīnītas piecas uzvaras un piedzīvoti četri zaudējumi. Izcīnīta 5.vieta – sieviešu komandas labākais sasniegums Eiropas jaunatnes čempionātos kopš bronzas medaļām U20 čempionātā 2010.gadā. Publicējam trenera pārskata galvenās tēzes.

PAR KANDIDĀTĒM. Apzinot kandidātes, sarakstā iekļautas gandrīz visas attiecīgā vecuma basketbolistes Latvijā, radot šķietamu konkurenci vismaz ārējās līnijas spēlētājām. Starp centriem reālas konkurences nebija. Kaut gan kandidātu loks stipri ierobežots, parādījās arī spēlētājas, kuras iepriekš nav bijušas jaunatnes izlasēs, tomēr ir pietiekami perspektīvas - ventspilnieces Sindija Gūtmane (spēlēja čempionātā) un Lelde Kalniņa (neiekļuva galīgajā sastāvā).

PAR GATAVOŠANOS. Darbs sākās 19.maijā. U20 izlasē lielākoties spēlē meitenes, kuras absolvē vidusskolu vai studē pirmajā kursā, tāpēc paralēli treniņiem bija eksāmeni un izlaidumi. Divas kandidātes regulāri trenējās valstsvienības sastāvā. Tas ietekmēja treniņu ritmu un apmeklētību. Pirmajās divās darba nedēļās pamatā fiziskās sagatavotības treniņi vienreiz dienā. Sākot ar 2.jūniju treniņi divreiz dienā.

PAR PĀRBAUDES SPĒLĒM. Intensīvi tika meklētas iespējas, taču pārrunas ar vairākām potenciālajām pretiniecēm nebija veiksmīgas. Tāpēc spēlēts ar BJBS „Rīga/Jugla” U15 grupas puišiem. Pēdējā nedēļā pirms čempionāta izdevies vienoties par divām spēlēm ar Baltkrievijas izlasi, kurās piedalījās gandrīz labākais sastāvs, izņemot Kati Krēsliņu, kam dota atelpa pēc valstsvienības spēlēm.

PAR ČEMPIONĀTA SIŽETU. Svarīgi, ka izdevās uzvarēt izšķirošajās spēlēs. Panākums pirmajā spēlē ar Grieķiju ļāva izvairīties no spēlēšanas pastarīšu grupā un zaudētāju sindroma. Labi aizvadītā spēle ar Spānijas izlasi, par spīti zaudējumam, radīja pārliecību, ka var cīnīties ne tikai par palikšanu A divīzijā. Izdevās uzvarēt svarīgajās spēlēs ar Turciju, kas otro posmu bija sākusi ar bilanci 2-0, un Čehiju. Spēlētāju meistarības resurss bijis pietiekams, lai izcīnītu 5.vietu, tomēr robeža starp veiksmi un neveiksmi bija ļoti šaura.

PAR EIROPAS TENDENCĒM. Eiropas basketbolā nostiprinās „mazo rezultātu” tendence. Liela nozīme aizsardzībai, liela vērtība katrai rezultatīvajai darbībai un arī kļūdai. Nākotne pieder fiziski spēcīgām, atlētiskām, tehniskām un daudzpusīgām spēlētājām, kuras var vienlīdz labi darboties vairākos posteņos.

PAR KOMANDAS SPĒLI. Turnīra laikā bija divi veiksmīgi lēmumi, kas pozitīvi ietekmēja komandas sniegumu: Asnātes Fominas nomainīšana ar Kati Krēsliņu saspēles vadītājas postenī un Ances Aizsilas novirzīšana ceturtajā pozīcijā, dodot viņai lielāku spēles laiku.

PAR LĪDERĒM. Vislabākais sniegums bija Katei Krēsliņai, kaut arī tas nav stabils, jo uzņemties līderes lomu starp divus gadus vecākām basketbolistēm nav viegli. Viņai un Kitijai Laksai vēl labāk nospēlēt traucēja nogurums. Abas ir vistuvāk lielajam basketbolam. Stabilas pamatsastāva spēlētājas bija Rūta Veidere un Kate Aizsila. Veidere laukumā ir produktīva līdz brīdim, kad iekrājas nogurums vai pretinieču spiediens pieaug – tad kvalitāte jūtami pasliktinās. Iespējams, traucē psiholoģiskas problēmas. Turnīra otrajā pusē labi sevi parādīja Ance Aizsila. Abas māsas var izveidoties par labām basketbolistēm, bet abām, šķiet, traucē zemais pašnovērtējums.

PAR SPĒLĒTĀJĀM. Zem savu spēju līmeņa nospēlēja Asnāte Fomina, kurai jau bija 7 jaunatnes čempionātu pieredze. Lēnā spēle nebija efektīva, nebija gatava tik intensīvai cīņai katrā epizodē, kāda valdīja Eiropas čempionātā. Apstākļu maiņa – došanās mācīties uz ASV – var pozitīvi ietekmēt karjeru. Citas spēlētājas centās un nospēlēja savu iespēju robežās. Sniegumu Eiropas čempionātā būtiski ietekmēja tas, cik liela bijusi spēļu prakse sezonas laikā.

PAR STRATĒĢIJU. Ņemot vērā Eiropā valdošās tendences, jaunatnes basketbola sistēma jāpārorientē no komandu rezultāta prioritātes uz spēlētāju sagatavošanu lielajam basketbolam.

Latvijas U20 sieviešu izlases statistika:Sieviešu U20 izlase

Latvijas  U20 sieviešu izlase Eiropas čempionātā

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Klubs'2014Sporta skola
Asnāte Fomina1.1751994RSU/MerksRīga/TTP7
Kate Karlīna Krēsliņa1./3.1841996RSU/MerksKolibri/47.vsk.4
Ilze Jākobsone1./2.1681994TTT RīgaValmiera/Rīdzene4
Ance Aizsila2.1781994TTT RīgaRīga/Rīdzene5
Kate Aizsila2.1771994RSU/MerksRīga/Rīdzene3
Kitija Laksa3.1841996TTT RīgaKolibri/47.vsk.5
Sindija Gūtmane3.1781995Ventspils (JSBL)Ventspils 
Renāte Reine3.1801994Francija3.BJSS5
Paula Langina3./4.1831994RSU/MerksRīga/TTP-15
Sigita Džarcāne4.1811995SK CēsisRīga/TTP-24
Rūta Veidere4./5.1881994TTT RīgaRīga/Rīdzene4
Paula Tomsone5.1921994RSU/MerksVentspils/Rīdzene5
Vadība 
Aivars VīnbergsGalvenais treneris
Armands MisusTreneris/menedžeris
Diāna SkrastiņaTrenere
Jānis VolajsFiziskās sagatavotības treneris
Liene DžeriņaFizioterapeite

Latvijas U20 izlases kandidāte Paula Strautmane.
Foto: FIBA.com

U20 sievietes: Eiropas čempionāta grupā ar Itāliju, Lietuvu un Portugāli

Eiropas basketola U20 sieviešu čempionātā, kas no 8. līdz 16. jūlijam risināsies Portugāles pilsētā Matusinju, Latvijas komanda (1997./1998.dzimšanas gads) priekšsacīkstēs B grupas turnīrā cīnīsies ar Itālijas, Lietuvas un Portugāles komandām. Astotdaļfinālā B grupas komandas tiksies ar A grupas vienībām (Spānija, Beļģija, Polija, Zviedrija). Uzvarētājas turpinās cīņu par 1.-8.vietu, zaudētājas cīnīsies par 9.-16.vietu un vietas saglabāšanu A divīzijā.
Latvijas U20 izlase: veiksmīgs punkts Eiropas čempionātam.
Foto: FIBA.com
4

Aigars Nerips: “Nospēlējām tuvu objektīvajam spēju līmenim”

Latvijas sieviešu U20 basketbola izlase (1996.dzimšanas gads un jaunākas) Eiropas čempionātā Matusinju cīņā par 7.vietu pagarinājumā pārspēja Polijas komandu – 72:67 (9:11, 18:29, 43:45. 62:62). Lielajā finālā Spānijas izlases ar 71:69 pieveica Itālijas komandu, bet spēlē par bronzu Krievijas izlase pieveica Serbiju –78:72.
Paula Strautmane 10 punkti un 10 atlēkušās bumbas spēlē ar Franciju.
Foto: FIBA.com

U20 izlase svētdien cīnīsies 7.vietu Eiropā

Latvijas sieviešu U20 basketbola izlase (1996.dzimšanas gads un jaunākas) Eiropas čempionātā Matusinju pusfinālā par 5./8.vietu zaudēja Francijas komandai – 59:67 (15:11, 31:23, 44:43). Svētdien plkst.13 pēc Latvijas laika cīņa par 7. vietu ar Polijas vienību, kas “mazajā pusfinālā” ar 40:75 zaudēja Beļģijas vienībai.