Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1133, Did:0, useCase: 3

Baltijas jūras kauss: ar Somijas izlasēm 2:2

Baltijas jūras kauss: ar Somijas izlasēm 2:2
Digna Strautmane (U18) - Latvijas delegācijas MVP Baltjas jūras kausa izcīņas pirmaja dienā (30 punktu, 15 atlēkušās bumbas un komandas uzvaras).
Foto: basket.ee

Tallinā notiekošās Baltijas jūras kausa izcīņas pirmajā spēļu dienā Latvijas un Somijas komandu mikromačs beidzās neizšķirti. Latvijas delegācijai uzvaras izcīnīja U18 izlases meitenes (68:57) un U16 izlases puiši (64:52), bet zaudējumus piedzīvoja U16 izlases meitenes (70:72 – pagarinājumā) un U18 izlases puiši (87:88). Sestdien Latvijas vienības spēlēs ar Zviedrijas izlasēm, kas savu mikromaču ar Igaunijas vienībām arī beidza 2:2. Svētdien jāspēlē ar igauņiem.

Audentes sporta kompleksā spēles vienlaikus risinās divos laukumos, tāpēc fiziski nav iespējams noskatīties visas četras cīņas no pirmās līdz pēdējai minūtei, un dažs svarīgs brīdis paslīd garām uzmanībai. Tomēr klātbūtnes efekts jebkurā gadījumā dara savu, ļaujot redzēt un saprast vairāk, nekā iespējams izlasīt spēļu statistikā. Pirmās dienas vērojumu konspekts, nepretendējot uz pilnu analīzi.

U16 meitenes – 70:72

Noderīgs atgādinājums, ka 57:41 sešas minūtes pirms beigām vēl negarantē uzvaru un individuālajai meistarībai vai pareizai komandas taktikai ir graša cena, ja svarīgākajā brīdī pietrūkst prasmes pieņemt pareizus lēmumus.

Latvijas kadetēm BJK pirmo spēli tradicionāli apgrūtina ceļojuma grūtības (mačs sākas plkst.12, uz Tallinu jāizbrauc plkst.6 no rīta, bet somietes ieceļo dienu iepriekš), taču šoreiz no pirmās minūtes izdevās uzņemties vadību un noturēt somietes aiz muguras līdz pēdējām sekundeēm. Tomēr svaiguma trūkums izpaudās gan 41(!) kļūdā (pretiniecēm 27), gan neprecīzajos trīspunktniekos (0/16 pret 7/27), gan nepareizajos lēmumos, ko galotnē komandas līderes pieņēma gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Somietēm tika ļauts izlīdzināt rezultāti ar  precīzu trīspunktnieku nepilnas 3 sekundes pirms beigām, iepriekš neizmantojot iespējas panākt drošāku pārsvaru. Arī pagarinājumā pretinieces izskatījās par diviem punktiem svaigākas un enerģiskākas. Traģēdijas nav – ir vērtīga mācība.

Otrajā mačā Zviedrijas kadetes sagrāva Igaunijas vienību ar 103:44. Ja sestdien izdosies pārliecinoši uzvarēt zviedrietes, pirmā vieta būs gluži reāla.

U18 meitenes – 68:57

Pretējs sižets – pēc miegaini aizvadītā pirmā puslaika (29:39), otrajā latvietes nodiktēja savus noteikumus, saimniekojot abos soda laukumos. Atlēkušās 47 pret 37, divpunktnieki 22/54 pret 11/34, sodi 21/29 pret 11/15. Somietēm bija pārsvars tikai trīspunktniekos (1/8 pret 8/33), taču ar to nepietika. Spēles galvenās varones – māsas Strautmanes: Dignai 30 punktu un 15 atlēkušās, Paulai 2 punkti, 16 atlēkušās, 10 piespēles, 6 pārķertās. Komandas stabilitātes vārdā, protams, gribētos taustāmāku un stabilāku ieguldījumu arī no citām spēlētājām – jācer, šai ziņā viss vēl priekšā.

Iespējams, svarīgākais mačs būs pēdējā dienā ar mājiniecēm, kuras Zviedrijas komandu pārspēja itin pārliecinoši (72:54).

U16 puiši – 64:52

Pretēji meitenēm, kuras regulāri rūdās Latvijas – Igaunijas sieviešu līgā, puišu kadetu izlase pirms BJK aizvadīja tikai dažs koptreniņus, turklāt galvenajam trenerim Guntim Endzelam spēlētāju iepazīšanas process tik tikko sācies. Haoss laukumā pirmajā ceturtdaļā lika domāt, ka pieredzes un zināšanu krāšanas procesā uz panākumiem cerēt grūti (10:24). Tomēr mača gaitā trenerim izdevās uztaustīt cīņasspējīgāko sastāvu, bet spēlētājiem – savstarpējās saprašanās pavedienus. Otrajā ceturtdaļā izdevās apturēt sabrukšanas procesu, bet trešajā izšķirošo lūzumu palīdzēja panākt zonas aizsardzība un ātrie uzbrukumi (papildus statistikā redzamajam ieguldījuma, ir vērts atzīmēt Artūra Žagara devumu komandas spēles iedvesmošanā).

Uzvara noderēs kolektīvās pašapziņas stiprināšanai, tomēr skaidrs, ka komandas veidošanā sperts tikai pats pirmais solis. Un tagad būs interesanti, ko rādīs nākamās spēles – nostiprinās pirmā mača iespaidus par atsevišķiem spēlētājiem vai liks tos pārskatīt?

Otrajā spēlē Igaunija – Zviedrija 76:71.

U18 puiši – 87:88

Iespaidīgs sākums (14:4), ļoti slikti aizvadīta trešā ceturtdaļa (7:19) un enerģiska beigu ofensīva, kuras laikā veiksmes uzbrukumā bija vairāk, nekā nepiekāpības un gudrības aizsardzībā. Simboliski, ka pēdējais trīspunktnieks somu grozā iekrita līdz ar beigu signālu – uzvaru izraut nebija iespējams un tāds pavērsiens, objektīvi runājot, šoreiz nebūtu bijis pelnīts.

Kolektīvajām un individuālajām snieguma svārstībām gan ir objektīvi iemesli – U18 izlasei sastāvs Tallinā no iespējami labākā varianta ir tālāks, nekā pārējām Latvijas izlasēm. Jauns virknējums, jaunas sadarbības, arī jauna lomu sadale. Process tik tikko sācies.

Zviedrija – Igaunija 83:57.

Guntis Keisels,

Tallinā