Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

"Loyola Chicago" – neticamā Pelnrušķīte dosies uz "Četru Finālu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Loyola Chicago" – neticamā Pelnrušķīte dosies uz "Četru Finālu"
Porters Mozers, "Loyola Chicago" treneris, pēc uzvaras Dienvidu apgabala finālā
Foto: USA Today/Scanpix

Sestdien, 24. martā, kļuva zināmas divas no četrām "Četru fināla" dalībniecēm NCAA 80. čempionātā basketbolā vīriešiem. #11 "Loyola" triumfēja Dienvidu apgabala finālā Atlantā. #3 "Michigan" apsteidza visas konkurentes Rietumu finālturnīrā Losandželosā.

SOUTH, Atlanta

Gada Pelnrušķīte ir zināma – par to kļuvusi “Loyola Chicago Ramblers” komanda (32-5). Viena no lielākajām katoļu universitātēm atkārtojusi darbu, kurš līdz šim bijis pa spēkam tikai trīs komandām – startējot ar #11 (nosacīti 41.-44. vieta NCAA rangā), sasniegusi “Četru finālu”.

Pirms “Loyola Chicago” tāds veikums bija pa spēkam trijām ar #11 izliktām komandām – “Louisiana State University” 1986. gadā, “George Mason” 2006. gadā un “Virginia Commonwealth University” 2011. gadā.

Čikāgiešu skrējiens atgādina Džima Valvano un #6 “North Carolina State” ceļojumu 1983. gada NCAA čempionātā. Toreiz “Wolfpack” basketbolisti vairākas reizes izrāva uzvaru tikai pamatlaika pēdējā minūtē, izcīnīja sešas uzvaras un kļuva par NCAA čempioniem.

Atšķirībā no “NC State”, kas spēlēja NCAA stiprākajā līgā “Atlantic Coast Conference”, čikāgieši sacenšas daudz pieticīgākajā “Missouri Valley Conference”. Tas netraucēja viņiem sasniegt izcilus rezultātus gada galvenajā turnīrā, izslēdzot četras komandas ar augstākiem numuriem.

Pirmajā kārtā “Ramblers” pieveica #6 “Miami” ar 64:62. Otrajā kārtā no viņu rokas krita #3 “Tennessee” – 63:63. Čikāgas komanda sasniedza reģiona finālturnīru, taču tur neapstājās. “Sweet 16” spēlē izdevās pieveikt #7 “Nevada” (69:68), bet reģiona finālā sekoja uzvara pār #9 “Kansas State” – 78:62.

“Loyola Chicago” basketbolisti “Četru finālā” nav spēlējuši kopš 1963. gada, kad izcīnīja komandas vēsturē vienīgo titulu. Tagad viņu rēķinā ir 14 uzvaras pēc kārtas un 21 panākums pēdējās 22 spēlēs. Un divas uzvaras līdz nacionālo čempionu titulam.

“Mūsdienās studentu basketbols nozīmē “Power Five” (piecas stiprākās NCAA līgas) televīzijas līgumu dolārus, dažus imperatoriem līdzīgus trenerus, kuri pulcē lielāko daļu pieczvaigžņu talantu un sistēmu, kura katru gadu sludina “mid-majors” komandām, ka tām jāsamierinās ar pārpalikumiem no galda,” pēc Čikāgas uzvaras Atlantā raksta “USA Today”.

“Ramblers” uzvaras gājiena laikā nacionāla mēroga slavu iemantojusi arī komandas 98 gadus vecā kapelāne Māsa Džīna (Sister Jean). Vecā dāma ir “Chicago Loyola” superfane. Pirms katras spēles viņa lūdzas par komandu. Māsai Džīnai ir sporta apavi sarkanās un dzeltenās – komandas – krāsās.

“Chicago Loyola” priekšgājēji – LSU, “George Mason” un VCU – pēc iekļūšanas “Četru finālā” piedzīvoja zaudējumus pusfinālā. Zemāk izliktā komanda, kura uzvarējusi NCAA čempionātā ir “Villanova” – Filadelfijas basketbolisti 1985. gadā tika izsēti ar #8.

”Loyola Chicago” ceturtā gada students Bens Ričardsons – Dienvidu apgabala čempions un “Final Four” dalībnieks – nogriež “Phillips Arena” tīkliņu. Foto: USA Today/Scanpix

Bens Ričardsons un “Loyola Chicago” galvenais treneris Porters Mozers (Porter Moser)

Bens Ričardsons ar Dienvidu apgabala kausu

Māsa Džīna (Jean Dolores Schmidt) un Porters Mozers. Foto: AFP/Scanpix

Māsa Džīna ar tīkliņa fragmentu

WEST, Losandželosa

#3 “Michigan” basketbolisti (31-7) sestdien kļuva par Rietumu apgabala čempioniem. Finālspēlē, kas notika “Staples Center” arēnā Losandželosā, viņi uzvarēja ACC komandu #9 “Florida State” (23-11) ar 58:54.

“Michigan” sasniedza skolas rekordu, pirmo reizi sezonā izcīnot 32 uzvaras, un pēc piecu gadu pārtraukuma iekļuva “Četru finālā”.

”Michigan Wolverines” galvenais treneris Džons Beilains (John Beilein) ar nogriezto “Staples Center” tīkliņu. Foto: USA Today/Scanpix

”Michigan” basketbolisti ar Rietumu apgabala kausu

Izspēles kārtība

Sešdesmit četras (vīriešiem 68) komandas tiek sadalītas četros reģionos pa 16-18 komandām katrā, tiekot izsētas ar numuriem no 1 līdz 16. Vīriešiem pēdējos gados ir ieviests “First four” – astoņas komandas, sadalītas četros pāros, cīnās par četrām vietām pamatturnīrā (spēles 13.-14. martā).

Katrā reģionā komandas tiek sadalītas vēl četros četriniekos pa četrām komandām katrā:
1) 1-16 un 8-9;
2) 5-12 un 4-13;
3) 6-11 un 3-14;
4) 7-10 un 2-15.

Spēles notiek pēc izslēgšanas principa – tālāk tiek tikai uzvarētāji. Pirmajā nedēļas nogalē, 16.-19. martā, notiks pirmās un otrās kārtas spēles (4x16 komandas), otrajā nedēļā, 23.-26. martā, reģionu finālturnīri (4x4 komandas), trešajā nedēļā – “Četru fināls” (Final Four).

Sieviešu turnīrā pirmās un otrās kārtas spēles uzņem komandas, kuras izsētas ar numuriem no 1-4 (1.-16. vieta nacionālajā rangā).