Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Eirolīgas apskats (3. daļa)

Edgars Bērziņš
Edgars Bērziņš

Spēcīgākais Eiropas basketbola turnīrs ULEB Eirolīga sākas jau rīt, kad Polijā ar spēli starp ''Prokom Trefl'' un Maskavas ''CSKA'' tiks dots starta šāviens jaunajai 2007./2008. gada sezonai. eSports.lv piedāvā noslēdzošo Eirolīgas apskatu, šoreiz par C grupas komandām.

Atēnu „Panathinaikos”

Aizvadītās sezonas čempioni centīsies atkārtot pagājušogad iespēto, kas ir visai reāli. Komandu vasarā pameta divi lietuvieši – centra spēlētājs Roberts Javtoks un uzbrucējs Ramūns Šiškausks. Pirmais gan komandas uzvaru kaldināšanā pielika visai nelielas pūles savainojumu un mazā spēles laika dēļ, bet otrais bija viens no komandas līderiem. Pēc daudzu domām, tieši Šiškausks bija pelnījis „Final Four” vērtīgākā spēlētāja balvu. Lai nu kā, Javtoks savu karjeru turpinās Maskavas „Dynamo”, bet Šiškausks spēlēs Krievijas spēcīgākajā komandā – Maskavas „CSKA”. Lai arī komandu pametuši divi augstas klases spēlētāji, vietā nākuši ne mazāk pazīstami basketbolisti, piemēram, Andrija Zizičs un Šarūns Jasikēvičs, kā arī Vasiliss Spanuliss. Komandas sastāvs uz papīra ir ļoti spēcīgs, taču „zaļo” galvenais trumpis ir saspēlētība un lieliskais komandas mikroklimats. Komandas ģenerālis Zeļko Obradovičs presē izteicies, ka viņi centīsies atkārtot pagājušajās sezonas sasniegto. Neaizmirsīsim, ka komanda ir no Grieķijas, un tas nozīmē, ka klubam ir uzticīgi fani, kuri mājas spēlēs būs kā sestais spēlētājs, kurš pretiniekiem var sagādāt nopietnas problēmas. Gatavojoties jaunajai sezonai, Grieķijas klubs devās viņpus okeānam, lai aizvadītu pārbaudes spēles ar NBA klubiem. Līmeņa atšķirība gan ir visai krasa – tika piedzīvotas divas pamatīgas sagrāves mačos ar „Raptors” (70:107) un „Spurs” (91:113), bet paralēles starp pirmssezonas sniegumu un gaidāmajiem notikumiem Eirolīgā gan nebūtu prātīgi vilkt.

„Winterthur Barcelona”

Viens no Spānijas tradīcijām bagātākajiem klubiem jau kļuvis par stabilu Eiropas basketbola vērtību. Tomēr kopš 2003. gada, kad barselonieši virs savām galvām varēja celt gaisā Eirolīgas uzvarētāju kausu un dzert triumfa šampanieti, kaut kas pietrūcis, lai aizkļūtu līdz „Final Four”. Pagājušosezon komanda tika līdz ceturtdaļfināliem, bet 2005./2006. gada sezonā pusfinālā nācās atzīt Maskavas „CSKA” pārākumu. Komandas vārds lielu darījumu sakarā šovasar locīts netika, taču jāatzīmē, ka komandu pametis viens no tās ilggadējiem līderiem, spānis Huans Karloss Navarro, kurš karjeru turpinās NBA, tāpat komandu pastiprinājis bijušais Milvoki „Bucks” centrs Ersans Iļjasova, kurš izvēlas spēlēt Eiropā, nevis deldēt rezervistu soliņu otrpus okeānam. „Barcelona” vienmēr tiek pieskaitīta pie turnīra favorītēm, un komanda ir ļoti eiropeiska, kas piesaista līdzjutējus. Tagad gan, kad komandu pametis Navarro, kādam citam nāksies uzņemties līdera godu un atbildības nastu, taču tas, jādomā, problēmas nesagādās.

„Barcelona” ģenerālmenedžeris Zorans Savičs: „Manurāt, mēs esam ielozēti visgrūtākajā grupā. Ar mums kopā spēlēs sešu valstu čempioni, bet mums jātiek vismaz līdz „Top 16”. Es domāju, ka B grupa ir visvieglākā, bet A grupa ir visai stipra. Bet mums par to nav jāuztraucas, bet gan jācenšas nospēlēt pēc iespējas labāk.”

Belgradas „Partizan”

Serbijas spēcīgākā komanda pirms paša sezonas sākuma pieaudzējusi muskuļus, parakstot līgumu ar 229 (!) centimetrus garo centra spēlētāju Slavko Vranesu, kurš pastiprinās komandas „garo galu”. Belgradas komandai Eirolīgā pagaidām nav diez ko veicies, tikai pagājušogad pirmo reizi tika pārvarēts pirmais grupu posms, tomēr šogad serbi vēlas to atkārtot. Aizvadītajā sezonā (turklāt izbraukumā) jau tika uzveiktas tādas komandas kā Atēnu „Panathinaikos” un Badalonas „DKV Joventut”, kas dod pārliecību par saviem spēkiem. Komandu pārsvarā veido Serbijas spēlētāji, kas noteikti notur mikroklimatu vajadzīgajā līmenī. Serbi var uzvarēt jebkuru – gan mājās, gan izbraukumā!

„Neesmu pārāk apmierināts ar mūsu ielozēto grupu,” atzīst komandas galvenais treneris Dušans Vujosevičs. „Domāju – tā ir visstiprākā no visām. Mums būs jāspēlē pret divām labākajām Spānijas komandām (Madrides „Real” un „Barcelona”) , kā arī pret Eiropas spēcīgāko klubu (Atēnu „Panathinaikos”). Kalendārs būs smags, bet mums ir jāpriecājas, ka mums tiek dota iespēja spēlēt šādā līmenī. Mums ir jānostartē labi.”

Romas „Lottomatica”

Aizvadītās sezonas ceturtā spēcīgākā Itālijas komanda ir gatava savai otrajai sezonai pēc kārtas ULEB Eirolīgā. Sastāvā būtisku „robu” iedragājis Dejans Bodiroga, kurš paziņoja par karjeras beigšanu, taču klubu viņš nepameta – turpmāk izcilais serbu basketbolists Romas komandā pildīs ģenerālmenedžera funkcijas. Pagājušosezon „Lottomatica” iekļuva 16 labāko komandu skaitā, kas pagaidām ir labākais komandas sasniegums šī turnīra vēsturē, tāpēc gaidīt kaut ko vairāk no šīs komandas pagaidām nav vajadzības. Komandai starpsezonā pievienojās leģendārais centra spēlētājs Gregors Fučka un viens no Horvātijas izlases līderiem Roko Leni Ukičs. Protams, komandā ir arī pašmāju basketbolisti. Pie Romas kluba stūres gaidāmajā sezonā stāvēs Horvātijas izlases treneris Jasmīns Repeša, kurš ir viens no labākajiem treneriem Eiropā. Kluba mērķis varētu būt aizkļūšana līdz „Top 16” turnīra kārtai, bet nekam vairāk „Lottomatica”, spriežot pēc sastāva, pagaidām vēl nav gatava.

Jasmīns Repeša, komandas galvenais treneris: „Mūsu grupa ir ļoti, ļoti spēcīga. Nāksies spēlēt pret „Panathinaikos”, Madrides „Real” un „Barcelona”. Būs grūti…”

Stambulas „Fenerbache Ulker”

Turcijas spēcīgākā komanda šosezon centīsies pārspēt aizvadītajā sezonā sasniegto – pārvarēt pirmo grupu turnīru, kurš pagājušosezon tika noslēgts septītajā vietā, tādējādi nekvalificējoties turnīra nākamajai kārtai. Komandu šosezon vadīs pieredzējušais Bogdans Tanjevičs, no kura tiks prasītas tikai un vienīgi uzvaras. Komandas sastāvu papildinājis Gašpers Vidmars, bet vieni no komandas vilcējspēkiem varētu būt amerikānis Vils Solomons un Turcijas centrs Mirsads Turkčans. Protams, viss būtu vēl skaistāk, ja šī kluba sastāvā vēl būtu atrodams Kaspars Kambala…

„Kā jau parasti, visas trīs grupas ir ļoti spēcīgas. Nevaru apgalvot, ka viena vai otra ir spēcīgāka par citām. Mums jāsagatavo stipra komanda, kas, pats galvenais, saglabātu stipru veselību visas sezonas garumā. Esmu optimistiski noskaņots, kā jau tas ir vienmēr,” par grupu stāsta „Ulker” galvenais treneris Tanjevičs.

Madrides „Real”

Pēc gada pārtraukuma Eirolīgā atgriežas titulētākā Eiropas basketbola komanda, cenzdamies pierādīt, ka izkrišana no Eirolīgas bijusi tikai nejaušība. Karaliskais klubs aizvadītajā sezonā triumfēja Spānijas ACB līgā, pārspējot „Barcelona” komandu. Tāpat komanda arī triumfēja ULEB Kausa izcīņas finālā, kur finālā pārspēja Roberta Štelmahera „Lietuvos Rytas” – 87:75. Komandai starpsezonā pievienojās viens no labākajiem Eiropas centra spēlētājiem, grieķis Lazaross Papadopoluss. Jāatzīmē, ka šī gada „Final Four” notiks tieši Spānijā, kam jāvairo pašmāju klubu motivācija šajā turnīrā, lai gan tā tāpat ir milzīga. „Real” komanda iesākusi Spānijas čempionāta sezonu ar divām uzvarām trīs spēlēs.

Joans Plaza, „Real” galvenais treneris: „Mēs zinām, ka mums savā grupā būs jāstājas pretī lieliskām komandām. Manā prātā nāk „Panathinaikos” un „Barcelona”. Manuprāt, pret spēcīgākām komandām vieglāk ir spēlēt turnīra sākumā nevis beigās.”

Bambergas „Brose Baskets”

Šis Vācijas klubs 2005./2006. gada sezonā ierakstījās vēstures lappusēs kā vienīgā un pirmā Vācijas basketbola komanda, kas ULEB Eirolīgā tikusi līdz „Top 16” kārtai jau savā debijas (!) sezonā. Tagad „Brose Baskets” pēc gada pārtraukuma atgriežas Eiropas spēcīgāko klubu saimē. Aizvadītajā sezonā Bambergas komanda spēlēja ULEB Kausā, kur gan neveicās tik labi, kā cerēts (trīs uzvaras desmit mačos, kā rezultātā piektā vieta A grupā), bet pašmāju čempionātā tika izcīnīta uzvara, kas nodrošināja ceļazīmi uz Eirolīgas sacensībām. Starpsezonā komandai pievienojušies tādi spēlētāji kā Demonds Grīns, Predrags Suputs, Stefans Hāmans un Ademola Okuladža. Komandu turpinās vadīt viens no labākajiem Eiropa treneriem Dirks Bauermans, par kura pievienošanos BK „Ventspils” komandai šovasar tika aktīvi baumots. Bauermans, kurš piekopj aizsardzības stila basketbolu, atzīst, ka cīnīsies par uzvaru katrā spēlē, taču būsim reālisti – iekļūšana sešpadsmit labāko komandu skaitā ir kluba spēju griesti.

„Chorale Roanne”

Gaidīja, gaidīja un sagaidīja! Šis Francijas klubs pēc pagājušās sezonas uzvaras pašmāju čempionātā atgriežas ULEB Eirolīgā pēc 47 gadu pārtraukuma. „Chorale” komandai aizvadītā sezona bija veiksmīgākā kluba pastāvēšanas vēsturē. Sākumā tika izcīnīts „La Semaine des As” kauss, bet sezonas noslēgumā virs galvām tiks celts Francijas čempionu kauss, kuru „Chorale” klubam izdevās izcīnīt tikai otro reizi un kas reizē bija arī ceļazīme uz Eirolīgu. Komandas skaļākais pirkums varētu būt Braiona Raša pievienošanās klubam. Komandu veido pieci amerikāņu un astoņi Francijas basketbolisti, pie komandas „stūres” palicis Žons Deniss Čulē, kas komandu vada jau kopš 2000. gada. Francijas čempionātu „Chorale Roanne” iesākusi ar trim uzvarām četrās spēlēs, čempionāta galvgalī uzvirzījusies „Nancy” komanda ar četrām uzvarām četros mačos. Nosargāt Francijas čempiontitulu būs grūti, bet lielākas grūtības francūžiem noteikti sagādās izkļūšanas no savas apakšgrupas ULEB Eirolīgā…

Saistītie raksti:
Eirolīgas apskats (1. daļa)
Eirolīgas apskats (2. daļa)

Izmantotie resursi:
www.euroleague.net
Foto: AFP

  -3 [+] [-]

, 2007-10-21 14:39, pirms 17 gadiem
prognoze:
1. Panathinaikos
2. Real
3. Barcelona
4. Fenerbache
5. Lottomatica
6. Partizan
7. Brose Baskets
8. Roanne

  +1 [+] [-]

, 2007-10-21 15:58, pirms 17 gadiem
Publicēja Arenas tiek dots starta šāviens jaunajai 2007./2008. gada sezonai

cerams ka ievainoto nebūs

     [+] [-]

, 2007-10-21 16:16, pirms 17 gadiem
Es loti ceru ka Šaraš paradis ka vinu patiešam nenoverteja NBA...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-10-21 16:44, pirms 17 gadiem
Par Panathinaikos un Real Madrid ļoti blāvi uzrakstīts.

1) Panathinaikos būs čempioni !
2) Real Madrid šogad ir ļoti spēcīgs sastāvs, ne velti viņi ir nomināli #1 izliktie!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2007-10-21 20:12, pirms 17 gadiem
Rouch, domā, ka uz sezonas sākumu šīs spēles atstās milzu iespaidu?

  -1 [+] [-]

, 2007-10-21 22:28, pirms 17 gadiem
1. Panathinaikos
2. Winterthur
3. Real
4. Lottomatica
5. Fenerbache Ulker
6. Partizan
7. Chorale Roanne
8. Brose Baskets

  -1 [+] [-]

, 2007-10-21 22:45, pirms 17 gadiem
Ceru ka Panathinaikos uzvarēs Eirolīgu arī šogad

     [+] [-]

, 2007-10-22 10:49, pirms 17 gadiem
Slavko vranes labs man vinjs nba live rezerves centrs 8)

gribeetu vinju dziivee speeeleejam redzet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja