Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1139, Did:0, useCase: 3

2010 gads: Tīģera labākais draugs no Austrālijas

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

2010 gads: Tīģera labākais draugs no Austrālijas
Nīls Robertsons
Foto: Lauris Bērziņš

Strīpainais dzīvnieks tīģeris, kuram piederēja 2010. gads, snūkera pasaulē ne reizi vien nodemonstrēja savu kažoku. Bija gan tās gaišās svītras, gan tumšākās. Tad nu atskatīsimies uz to, kas aizvadītajā gadā sastrādāts.

Gada spēlētājs

Šo titulu godam nopelnījis austrālietis Nīls Robertsons. Ne tikai pateicoties izcīnītajam pasaules čempiona titulam, bet kopumā ļoti teicamai spēlei. Ar katru gadu Robertsons ir arvien vairāk pilnveidojies kā spēlētājs un kļuvis par stabilu vērtību. Grūti pat noticēt, ka tas ir tas pats Robertsons, kurš pirms 12 gadiem ieradās Anglijā, lai kļūtu par profesionāli. Viss viņa budžets tobrīd bija 500 mārciņu liels, bet vesti spēlēšanai pat nevarēja atļauties iegādāties, tāpēc to palienēja no drauga.

2010. gadā Robertsons pāršķīra jaunu lappusi pasaules un arī savas valsts snūkera vēsturē. Viņš kļuva par pirmo austrālieti, kurš uzvarējis pasaules čempionātā, kā arī tikai par trešo spēlētāju ārpus Apvienotās Karalistes, kuram tas izdevies. Tituls gan nāca smagā cīņā, un čempionāta gaitā austrālietis spēja paveikt šķietami neticamo, proti, 2. kārtā pret Martinu Gouldu atspēlēties no rezultāta 5:11 un beigās izraut uzvaru ar 13:12. Pēc tam sekoja uzvaras pār Stīvu Deivisu, Alisteru Kārteru un finālā arī pār Greiemu Dotu.

Vēlreiz savu spēku Roberstons nodemonstrēja arī 2010./11. gada sezonas otrajā reitinga turnīrā "World Open" [iepriekš pazīstams kā "Grand Prix" – aut], finālā sakaujot Roniju O'Salivanu, vienlaicīgi aizstāvot arī pirms gada izcīnīto titulu un tiekot pie sestās uzvaras sešos reitinga turnīru finālos.

Nīls Robertsons – 2010. gada pasaules čempions. Foto: Lauris Bērziņš

Gada pārsteigumi

Skaļākos un neticamākos panākumus aizvadītajā gadā guva seškārtējais pasaules čempions un leģenda Stīvs Deiviss, kurš jau 30. reizi bija kvalificējies pasaules čempionātam. Un kādus neaizmirstamus mačus un pārdzīvojumus dāvāja mums šis snūkera veterāns, pirmajā kārtā aizraujošā cīņā uzveicot Marku Kingu, bet pēc tam tiekot arī pie tā brīža pasaules čempiona Džona Higinsa skalpa. Turklāt čempionāta gaitā 52 gadus vecais Deiviss sasniedza pat divus century breikus (102 un 128), savas pirmās trīsciparu sērijas 2009./10. gada sezonā.

Jā, tādas skatītāju ovācijas par godu Deivisam "Crucible Theatre" nebija piedzīvotas sen.

Priekā, Stīv! Tu to esi pelnījis. Foto: Lauris Bērziņš

Par nelielu pārsteigumu parūpējās arī šobrīd reitinga 40. vietā esošais skots Džeimijs Bērnets, kurš aizkļuva līdz "Shanghai Masters" finālam, kur gan zaudēja Alisteram Kārteram.

Bet iespaidīgu sniegumu Apvienotās Karalistes čempionātā nodemonstrēja 27 gadus vecais anglis Marks Džoiss, kurš pārvarēja visas četras turnīra kvalifikācijas kārtas, bet pamatsacensību pirmajās divās kārtās negaidīti sakāva Alisteru Kārteru, pēc tam arī Džadu Trampu. Ceturtdaļfinālā Džoisam gan nācās atzīt Marka Viljamsa pārākumu, bet, neskatoties uz to, viņš aizvadīja savu labāko turnīru karjerā. Iekļūšana ceturtdaļfinālā Džoisam kļuva par vēl nebijušu panākumu, bet turnīra gaitā iespētais 143 punktu breiks – par viņa pašlaik labāko sēriju.

Saistošākie dueļi

Labu spēļu 2010. gadā bijis ne mazums. Tam par iemeslu – būtisks turnīru skaita pieaugums, kas spēlētājiem deva iespējas aizvadīt vairāk maču un ievērojami paaugstināt spēles līmeni. Gandrīz visi spēlētāji atzīst, ka līmenis pēdējā laikā ir krietni audzis. Un tas viss lielākoties "World Snooker" vadītāja Barija Hērna nopelns.

Raugoties tieši no spēles kvalitātes viedokļa, kā augstvērtīgāko maču jāmin Džona Higinsa un Stīvena Lī spēkošanos šīgada Apvienotās Karalistes čempionāta 1. kārtā. Cīņa tika aizvadīta ļoti rezultatīvi, ar niecīgu kļūdu skaitu un ievērojamiem breikiem. Katrā freimā vismaz viena no sērijām bija ne mazāka par 56 punktiem.

Savukārt intriģējošākie un emocionāli spraigākie mači bijuši ar jau pieminēto Deivisa un Higinsa piedalīšanos. Dramatiskus mirkļus skatītājiem sagādāja Deiviss pasaules čempionāta pirmajās divās kārtās, tāpat arī Džons Higinss, Apvienotās Karalistes čempionāta finālā ar 10:9 pieveicot Marku Viljamsu.

Gada neveiksminieki

Šajā pulciņā jāmin teju tie paši, kas pagājušajā gadā. Joprojām no bedres nav spējuši izrāpties ne Raiens Dejs, ne Džo Perijs. Vietu labāko sešpadsmitniekā pazaudējis arī Marko Fu. Viņa vienīgie panākumi 2010. gadā ir uzvara Čempionu līgā un Āzijas spēlēs, kā arī itin labs sniegums Premjerlīgā, taču... neviens no šiem turnīriem reitinga punktus nedod. Un tieši nozīmīgākajās sacensībās Fu visa gada garumā tā arī nav bijis konkurētspējīgs.

Laikam pirmo reizi neveiksminiekiem jāpieskaita arī trīskārtējais pasaules čempions Ronijs O'Salivans. Ja iepriekšējos gados viņam vismaz reizi izdevās uzvarēt kaut vienā nozīmīgā turnīrā, tad 2010. gads bijis no tukšajiem. Labākais sasniegums lielajos reitinga turnīros – "World Open" fināls, kurā zaudēts Robertsonam. Vēl O'Salivans sasniedzis finālu arī vienā no "Players Tour Championship" posmiem, bet tajā piekāpies Barija Pinčesa priekšā.

O'Salivana kontā ir arī devītais tituls snūkera Premjerlīgā un uzvara "Power Snooker" turnīrā, taču arī tie nekādi nespēj ietekmēt viņa pozīcijas reitingā. Šobrīd spēlētājs rangā noslīdējis jau uz 9. vietu.

Skandāli

Jau 2010. gada februārī nepatīkams notikums satricināja snūkera pasauli, kad uz aizdomu pamata par spēles iznākumu sarunāšanu policija arestēja Stīvenu Lī, bet pēc nopratināšanas nākamajā dienā atbrīvoja pret galvojumu. Tomēr šis notikums bija tāds piliens jūrā, salīdzinājumā ar to, kas vēl sekoja...

Dienā, kad bija jāsākas pasaules čempionāta finālam, laikraksta "News of the world" jaunākā numura pirmo lappusi aizņēma Džona Higinsa fotogrāfija un virsraksts "Snooker champ Higgins bribes scandal" (no angļu val. – Snūkera čempiona Higinsa kukuļņemšanas skandāls). Ziņa laikrakstā, ko papildināja mājaslapā publicētais video par Higinsa un viņa menedžera vizīti Ukrainas galvaspilsētā Kijevā pie zem biznesmeņu maskām paslēptiem laikraksta žurnālistiem un par panākto vienošanos par samaksu "atdot" noteiktus freimus konkrētos mačos kādā nākotnē paredzamā turnīrā, vienā acumirklī pāršalca visu pasauli. Par to runāja un rakstīja gandrīz visi. Šis notikums pilnībā aizēnoja gaidāmo Nīla Robertsona un Greiema Dota finālmaču.

Atrisinājums "Higinsa lietā" sekoja rudens pusē pēc "Sport Resolutions UK" organizācijas, kas nodarbojas ar strīdu risināšanu sporta jomā, nolēmuma. Šķīrējtiesnesis Aiens Milss spēlētāju atzina par vainīgu tikai neziņošanā par Kijevā notikušajām sarunām, par to piespriežot sešus mēnešus ilgu diskvalifikāciju un naudas sodu. Savukārt Higinsa menedžerim Petam Mūnijam karjera snūkera lauciņā beigusies – viņam diskvalifikācija uz mūžu.

Alekss Higinss (1949-2010)

Tīģera melnajā strīpā ietrāpīja arī viena no spilgtākajām, bet vienlaicīgi arī pretrunīgākajām snūkera ikonām, divkārtējais pasaules čempions Alekss Higinss. 61 gada vecumā noslēdzās viņa mūža ilgstošākais mačs – cīņa ar kakla vēzi. Higinss diemžēl zaudēja.

Latvijas spēlētāju veikums

Visvairāk 2010. gadā Latvijas vārdu snūkera aprindās nesušas divas mūsu dāmas – Tatjana Vasiļjeva un Inese Lukaševska. Aprīlī Vasiļjeva Pasaules Dāmu biljarda un snūkera asociācijas (WLBSA) rīkotajā pasaules čempionātā tika pie trim tituliem. Vispirms tika uzvarēts "World Plate" [gandarījuma turnīrs] izcīņā, tad gūts panākums jaukto pāru sacensībās, spēlējot kopā ar vienu no pasaules profesionāļiem Džo Periju, bet noslēgumā iegūts arī čempiones gods dāmu dubultspēlēs.

Vēl Latvija bija pārstāvēta arī Eiropas un pasaules čempionātos amatieriem. Eiropas mērogā 5. vietu dāmu konkurencē izcīnīja Inese Lukaševska, bet Vasiļjeva ieņēma 9. vietu. Savukārt pasaules čempionātā startēja tikai Lukaševska un beigās ierindojās dalītā 9.-16. vietā, atkārtojot savu labāko sasniegumu, kas iespēts pirms diviem gadiem Austrijā.

Snūkera pasaulei par Latviju atgādināja mūsu dāmas – Tatjana Vasiļjeva un Inese Lukaševska.
Foto: Lauris Bērziņš

Kas tālāk?

Vispirms – Laimīgu Jauno gadu!

Bet pēc tam atkal atgriezīsimies pie snūkera. Jau 3. janvārī sāksies Čempionu līgas spēles, un pirmajās divās dienās spēkus samēros tādi grandi kā Džons Higinss, Šons Mērfijs, Marks Selbijs, Marks Viljamss, Greiems Dots, Alisters Kārters un Stīvens Magvairs. Bet nedēļas beigās jau "Masters"...

Slēpts komentārs: shady123
Slēpts komentārs: riceits

  -3 [+] [-]

, 2011-01-01 00:44, pirms 13 gadiem

  -3 [+] [-]

, 2011-01-01 00:44, pirms 13 gadiem
Laimiigu Jauno gadu mani miilie sc lietotaaji:*

un sc autoriem razenu un sporta notikumiem bagaatu MANU gadu

p.s. sogad apsolatie siztiklt bez baniem

  +5 [+] [-]

, 2011-01-01 00:54, pirms 13 gadiem
shady123 rakstīja: kapec nav apsveikums no SC jaunaja gadaa? pagajusho gadu tak bija
Laimīgu jauno gadu tev, zaķīt! ::]

  +2 [+] [-]

, 2011-01-01 01:19, pirms 13 gadiem
PIRMAIS RAKSTS 2011.gadā! Apsveicu! ;D

  +1 [+] [-]

, 2011-01-01 01:35, pirms 13 gadiem
Novēlu visiem 7 treknus gadus. Da labi... nejau treknumā ir laime. Visiem gaišus un priecīgus prātus, domas un darbus.

  +1 [+] [-]

, 2011-01-01 02:58, pirms 13 gadiem
burbulīte rakstīja: Laimīgu jauno gadu tev, zaķīt! ::]
paldies burbuliit

     [+] [-]

, 2011-01-01 11:03, pirms 13 gadiem
par snūkeru neviena vārda komentāros, visiem tik Jaunais gads ;D

p.s.
Bet Lauri Tu esi precīzs, tiešām 00:02 ievietoji rakstu

     [+] [-]

, 2011-01-01 16:46, pirms 13 gadiem
Labs raksts-paldies.Kaut būtu vairāk šādu rakstu nevis mazu bērnu atraugu.