Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

2021. gada sezonas lielākās vilšanās NFL

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Šī komanda katru gadu tiek minēta kā potenciāls favorīts uz superbowl kausu NFL, taču jau daudzas sezonas pēc kārtas komanda liek vilties saviem faniem un gavilēt pretiniekiem! Apskatamies Dalasas “Cowboys” neveiksmju iemeslus pagātnē un tagadnē!

Šis bija kārtējais gads kad beidzot par Dalasu runāja kā par pretendentu ja ne uz Superbowl tad uz savas konferences finālu vai pat šī fināla uzvarētāju.

Sezona iesākusies ar 6 uzvarām un vienu zaudējumu 7 spēlēs, kas lika sākt ticēt šai komandai pat tās pretinieku faniem! Pirmais zaudējums tika piedzīvots sezonas atklāšanas spēlē, kur ar 2 punktu starpību ļoti interesantā mačā tika atzīts Tampabejas Buccaneers pārākums.

Atskatoties uz sezonu, šķiet ka viens no lūzuma punktiem bija bezierunu zaudējums 8. nedēļā Denveras Broncos komandai. Šajā spēlē Dalasa nespēja uzbrukumā izdarīt absolūti neko – pēdējā ceturtdaļā nonākot iedzinējos pat ar 0:30. Šī spēle lika uzdot daudz jautājumus. Jā, katrai labai komandai sezonā var gadīties viens vai divi misēkļi, taču futbola apskatnieki šo spēli raksturoja ar dažiem trauksmes signāliem – briesmīgu galvenā trenera darbu, kurš bieži pieļauj laika menedžmenta kļūdas un bieži liek komandai censties iegūt vajadzīgos jardus 4. dauna laikā situācijās kad spēle to vēl neprasa.

Tālāk gan komanda atguvās ar Atlantas Falcons sagrāvi, taču tajā brīdī Atlanta bija viena no vājākajām komandām līgā.

Sezonu nobeidzot, Dalasas statistika bija 12 uzvaras un 5 zaudējumi, kas ir ļoti solīds sniegums, taču ja to pavērtējam sezonas beigās – tikai 3 uzvaras gūtas pār pretiniekiem, kas iekļuva šī gada playoff turnīrā – divas reizes apspēlēti kā pēdējie playoff iekļuvušie Filadelfijas Eagles un vienu reizi papildlaikā apspēlēti Jaunanglijas Patriots. Tiem, kas seko turnīram līdzi nav jāatgādina, ka abas šīs komandas playoff izkrita pirmajā kārtā. Tāpat kā Cowboys.

Papētot komandas sastāvu grūti atrast kādu vājo posmu – Daks Preskots ir 7. vietā pēc gūtajiem jardiem. Touchdown / pārtverto bumbu attiecība ir 37:10, kas nav izcils rādītājs, taču ļoti solīds.
Komandas wide reciever korpusā strādā tādas zvaigznes kā Amari Kūpers un Sīdī Lembs – ja šie spēlētāji kļūtu par brīvajiem aģentiem, komandas stātos rindā pēc tiem!

Running back cīkstoņi Ezekils Elliots un Tonijs Polards noteikti nav NFL elite, taču šo duetu pret saviem skrējējiem noteikti būtu gatavas iemainīt vairāk kā puse NFL komandu!

Komanda var vēlēties labāku uzbrukuma līniju, kura atļāva Daku Preskotu nogāzt ar bumbu zemē 35 reizes un šis rādītājs noteikti būtu augstāks, ja Daks neizlaistu vienu spēli

Un visbeidzot komandas visprogresējušākais sastāvs – aizsardzība. Pagājušā gada TOP 2 sliktākā aizsardzība šogad paceļoties uz 18. vietu līgā ielaisto jardu ziņā, taču esot pirmajā vietā līgā pārtverto bumbu ziņā – vidēji 1,5 pārtvertas bumbas spēlē!

Ņemot vērā visu augstākminēto šādu komandu no nulles noteikti uzbūvēt gribēju jebkurš komandas menedžeris, taču komandas rezultāts ir briesmīgs – zaudēta spēle pirmajā izslēgšanas turnīra mačā un izstāšanās no cīņas par kausu. Zaudēts tika šī gada 6. vietas ieguvējai NFC konferencē – Sanfrancisko 49ers ar rezultātu 23 - 17 un jāatzīst, ka spēles rezultāts būtu daudz sliktāks Dalasai ja zeltračiem būtu kaut vai pusklasi labāks saspēles vadītājs. Jau kopš pirmajiem uzbrukumiem spēles iniciatīva bija 49ers pusē kuri pēdējā ceturtdaļā ar savām kļūdām gan mēģināja spēlē atgriezt intrigu.

Tādējādi visas Amerikas komanda pēdējo 10 sezonu laikā ir uzvarējusi tikai 2 playoff spēles, kas, protams, nedod nekādus variantus tikt pie lielā kausa.

Kas atkal neizdevās?

Paanalizējot spēles un paklausoties NFL ekspertu viedokli ir grūti atrast vainīgo Dalasas likstās.
Vai Daks Preskots šogad attaisnoja savu 4 sezonu 160 miljonu lielo līgumu? Statistiski jā, taču skatoties spēles – daudz vieglu tomēr neprecīzu piespēļu ir tieši viņa nedarbs!
Vai Ezekila Eliota 6 gadu 90 miljonu līgums ir tā vērts? Šis skrējējs dažreiz šķiet iestrēdzis dubļos un pēdējās sezonas absolūti nerāda to sniegumu par ko viņam iedeva šādu naudu. Šogad bija spēles kurā viņš spīdēja, taču tās bija pret vājām aizsardzībām!

Vai komandas īpašnieks Džerijs Džouns pārāk iejaucas kluba menedžmentā? Džerijs ir viens no retajiem komandas īpašniekiem kuri ļoti bieži parādās TV ekrānos komentējot kluba darbības, kā arī nenoliedzami Džerijs ļoti ieteikmē komandas lēmumus spēles ziņā – kuru spēlētāju paturēt komandā, kuru treneri pieņemt darbā utt. Taču Džerijs Džouns ir tikai futbola entuziasts un uzņēmējs – viņš ir spēlējis futbolu koledžā sešdesmitajos gados, taču futbols no tā laika ir ļoti mainijies. Viņa vēlme būt atbildīgajam par pārāk daudz lietām klubā traucē. Bet ej un pārliecini 79 gadīgu miljardieri par to, ka viņš kaut ko dara nepareizi.

Un visbeidzot komandas galvenais treneris Maiks Makkārtijs. Bieži piesaukts negatīvā gaismā ar savu nemācēšanu menedžēt spēles laiku – ņemt minūtes pārtraukumus kad to nevajag, neņemt kad to vajag, kā arī divas lielas kļūdas pieļautas arī šī gada pēdējā zaudējumā – pēc veiksmīgas fake punt izspēles, laukumā tiek atstāta punt komanda cenšoties apmuļķot pretinieku lai tie paņem pusminūtes pārtraukumu, taču izrādās, ka 49ers treneris nav tas kurš vēl ticētu Ziemassvētku vecītim un rezultātā Dalasa pati zaudē ļoti vērtīgu pusminūtes pārtraukumu.

Otrā kļūda notiek 14 sekundes pirms spēles beigām, kad Dalasai vairs nav iespēju paņemt pārtraukumus. Paliekot tikai 14 sekundēm, Dalasas uzbrukuma plāns ir quarterback rush izspēle, kurā Daks Preskots noskrien 17 jardus un krīt zemē. Turpmākās haotiskās darbības vēl ilgi skatīsies fani, taču viss notika par sliktu Dalasai – laiks palika tikai dažas sekundes, tiesnesis vēl nebija atskrējis pie bumbas līdz ar ko spēles laiks beidzās Dalasai nemēģinot uzvarēt. Šeit nebija tikai trenera kļūda, taču pēc spēles tieši viņš uzsvēra, ka šī izspēle bija paredzēta un trenēta treniņus.

Protams, pat veiksmīgi atstājot sev sekundi spēles laika, nav garantiju, ka Dalasa spēs ar vienu piespēli vai skrējienu veikt 24 jardus un piezemēt bumbu 49ers zonā.

Galarezultātā, komandai ir kārtējais agrais sezonas noslēgums un kārtējo reizi atliek kārtīgi paskatīties spogulī un analizēt notikušo. Kurš vainīgs?