Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

ASV studenti sāk cīņu par kausiem, cīnīsies arī latvieši

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV studenti sāk cīņu par kausiem, cīnīsies arī latvieši
Epizode no Alabamas un LSU komandu pirmās cīņas šosezon.
Foto: AP/Scanpix

Ar maču starp Templas un Vajomingas komandām, jeb "Gildan New Mexico Bowl" šonakt sāksies ASV Koledžu sporta asociācijas futbola programmas pirmās divīzijas kausu spēles, kuru noslēgumā par Nacionālo čempionu godu cīnīsies Alabamas un Luiziānas štata universitāšu komandas.

NCAA organizētā amerikāņu futbola turnīra pirmajā divīzijā (FBS) labākās komandas noskaidrošanai netiek izmantota klasiskā regulārās sezonas – izslēgšanas spēļu izspēles sistēma, bet tā vietā lieto reitingu un kausu izspēļu shēmu. Proti, regulārās sezonas laikā komandas izspēlē 12 vai 13 mačus, pēc sekmēm kuros komandas tiek saranžētas (veidojot rangu tiek ņemti vērā dažādi aspekti, to veido gan ekspertu atzinumi, gan datora aprēķinu rezultāti, kas beigu beigās noved, ka komanda, kas ir noslēgusi sezonu ar pāris zaudējamiem atrodas augstāk nekā komanda ar perfektu bilanci) un balstoties uz šo rangu tiek sadalītas pa kausu spēlēm.

Jāpiebils, ka, lai arī šādai izspēles sistēmai ir savi pretinieki (arī pašreizējais ASV predzidents Baraks Obama), kuri pamato savu nepatika ar to, ka "kaut kāds Nacionālo čempionu tituls", kurš nav izcīnīts tīrā "play-off" cīņā, nav īsti godīgs pret pārējām komandām, auditorija koledžu futbola izšķirošajiem mačiem ir visai iespaidīga un pagājušās sezonas spēli par Nacionālo čempionu titulu noskatījās nedaudz vairāk kā 78.5 tūkstoši skatītāju klātienē un vēl 27.3 miljoni šo cīņu vēroja tiešraidē pie TV ekrāniem.

Kopumā šogad notiks 35 kausu spēles, bet visa "Bowl season", jeb kausu izspēļu kārta, ilgs no 17. decembra līdz nākamā gada 9. janvārim. Protams, lielākā uzmanība tiks pievērsta pieciem galvenajiem BCS kausiem – "Rose Bowl", "Fiesta Bowl", "Orange Bowl", "Sugar Bowl" un, protams, arī pati Nacionālo čempionu titula spēle.

Jāpiebilst, ka kausiem ir kvalificējušās arī divas latviešu izcelsmes futbolistu komandas – Aiovas "Hawkeyes" ar Markusu Zuševicu un Viskonsinas "Badgers" ar Eriku Briedi. Aiovas komanda jau otro gadu pēc kārtas piedalīsies "Insight Bowl", kur šoreiz viņu pretinieki būs visai spēcīgā un tradīcijām bagātā Oklahomas "Sooners" komanda. "Hawkeyes" futbolisti pagājušās sezonas "Insight Bowl" uzveica Misūrī komandu, bet kopumā viņiem kausu spēlēs ir triju uzvaru sērija, kuru, domājams, viņi vēlēsies arī paturpināt.

Savukārt Viskonsinas studenti, kuri 13 šīs sezonas mačos piedzīvoja tikai divus zaudējumus, ir kvalificējušies "Rose Bowl" spēlei, kurā viņi tiksies ar pēdējo sezonu vienu no labākajām NCAA futbola programmām – Oregonas "Ducks". Pagājušsezon "Pīles" spēja aizkļūt līdz Nacionālo čempionu spēlei (tajā gan piekāpās Kema Ņūtona Oburnas "Tigers" ar 19:22), bet vēl pirms gada oregonieši jau spēlēja "Rose Bowl" (toreiz piekāpās Ohaio Štata universitātei, 17:24). Nevar nepiebilst, ka paši "Badgers" pagājušsezon arī spēlēja "Rose Bowl" mačā (kopumā viņiem šī jau ir septītā dalība šajā spēlē), kurā piekāpās TCU "Horned Frogs" komandai (19:21), tāpēc var teikt, ka šosezon tiekas šī mača pēdējo sezonu "neveiksminieki".

Ja pievēršas šīs sezonas galvenajam mačam – LSU "Tigers" pret Alabamas "Crimson Tide", tad jāsaka, ka jau pašlaik var prognozēt visai interesantu cīniņu, ko vēl vairāk pastiprina fakts, ka regulārajā sezonā abas šīs komandas jau tikās un toreiz LSU svinēja minimālu uzvaru ar 9:6. Zīmīgi ir arī tas, ka abas vienības šosezon rāda lielisku spēli aizsardzībā (kas tikai apstiprina seno futbola patiesību – "Čempionātus uzvar aizsardzība"), kas nozīmē, ka arī finālspēlē mēs varam negaidīt pārāk lielu uguņošanu uzbrukumā un, iespējams, mača likteni izšķirs tas, kura komanda mazāk kļūdīsies uzbrukumā.

Jāpiebilst, ka arī pārējās NCAA divīzijās pašlaik tiek noskaidrotas sezonas labākās komandas. Tā par trešās divīzijas čempioniem kļuva Viskonsinas-Vaitvezeras universitāte, kas finālspēlē ar 13:10 uzveica Mountjunionas komandu. Otrajā divīzijā finālspēle notiks šodien un tajā tiksies Veinas un Pitsburgas štata universitāšu komandas. Savukārt par NCAA FCS divīzijas labākās komandas titulu cīnīsies Sema Hjūstonas štata universitātes komanda, kā arī Džordžijas dienvidu universitātes – Ziemeļdakotas štata universitātes pāra uzvarētāji.

Izmantotie resursi:
NCAA.com – The Official Website of NCAA...

     [+] [-]

, 2011-12-17 11:40, pirms 13 gadiem
Kas ar NFL notiek?

     [+] [-]

, 2011-12-17 11:53, pirms 13 gadiem
Ocho cincho rakstīja: Kas ar NFL notiek?
Ar NFL jaunumiem var iepazīties ESPN utt. lapās.

Diemžēl, bet ĻOTI zemais intereses līmenis par NFL (spēļu kārtas apskati nevar savākt 1/10 daļu no tā lasījumu skaita, kas ir, piemēram, par praktiski JEBKURU NHL ziņu), tomēr, liek pārdomāt par to nepieciešamību.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-17 15:38, pirms 13 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ar NFL jaunumiem var iepazīties ESPN utt. lapās.

Diemžēl, bet ĻOTI zemais intereses līmenis par NFL (spēļu kārtas apskati nevar savākt 1/10 daļu no tā lasījumu skaita, kas ir, piemēram, par praktiski JEBKURU NHL ziņu), tomēr, liek pārdomāt par to nepieciešamību.
Sūdīgi gan

     [+] [-]

, 2011-12-27 16:36, pirms 13 gadiem
NFL kautkādu iemeslu pēc ir pazudis no ESPN America, pilnīga šaize

     [+] [-]

, 2011-12-28 14:10, pirms 13 gadiem
žel gan, jo bija bariņš, kas regulāri lasīja. protams, grūti salīdzināt ar nfl, bet tomēr

     [+] [-]

, 2011-12-30 17:42, pirms 13 gadiem
Whitewater un Mount Union ir vienīgās normālās komandas tajā 3D, vienmer pārējos saliek