Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai Super Bowl paģiru lāsts ietekmē Kanzassitijas “Chiefs”?

Sportacentrs

Viena no pēdējo sezonu spēcīgākajām komandām NFL Kanzassitijas “Chiefs” pirms sezonas bija bukmeikeru favorīts uz uzvaru šajā sezonā. Sezonas vidusdaļā bukmeikeru prognozēs “Chiefs” noslīdējusi uz 8. vietu un tas pat šķiet dāsni. Kādēļ viena no favorītkomandām šogad rāda blāvu sniegumu un godīgi sakot, nerada iespaidu ka tas mainīsies? Raksta autors Jānis Stašulis analizē jaunākos notikumus amerikāņu futbolā.

26. vieta NFL pretiniekiem atļauto jardu ziņā;
Vidēji spēlē ielaisti 25,3 punkti;
Vidēji spēlē gūti 24,6 punkti ( 15. rādītājs līgā);
5 uzvaras un 4 zaudējumi.

Šie ir tikai daži rādītāji kas šogad raksturo Kanzassitijas “Chiefs” komandas sniegumu aizvadītajās 9 spēlēs. Saprotams ka statistika ir neatbilstoša komandai kura vēlas cīnīties par Super Bowl kausu. Kā šāda statistika izskatās spēļu laikā?

Haoss aizsardzībā:

Komanda aizsardzībā izskatās apjukusi. Brīžiem šķiet, ka aizsardzības “secondary” spēlētājiem nav saprašanas kam ir jāsedz kuri spēlētāji. Jo īpaši tas izpaužas momentos kad pretinieki sūta savus ātrākos uzbrucējus tālajos skrējienus lai veiktu 20+ jardus un saņemtu piespēli. “Chiefs” aizsardzībai iestājas apjukums, kas bieži rezultējas ar pavisam brīvu, nenosegtu uzbrucēju. Cik nav redzētas epizodes, kur aizsardzības balsts Tairans Metjū noplāta rokas noskatoties kolēģu apjukumā palaižot kārtējo uzbrucēju sev aiz muguras.

Slinkums aizsardzībā…?!

Nereti redzam, ka aizsardzības spēlētāji minstinās vai pat baidās izpildīt spēcīgu “tackle” pret skrienošo uzbrucēju kuram rokās ir bumba. Taču Super Bowl līmeņa komandai ar to nedrīkst būt problēmām. Diemžēl, Kanzassitijai tādas ir. Laikā nenogāzts vai pat autā neizstumts spēlētājs maksā uzbrukuma turpināšanos ar jaunām izspēlēm, kas rezultējas spēlētāju nogurumā.

Uzbrukuma iestigšana dubļos.

Vēl pagājušajā sezonā ikkatru spēļu nedēļu vismaz vienā ekrānā bija vēlme ieslēgt “Chiefs” spēli lai vērotu uzbrukuma futbola saldo ēdienu. Jāatzīst, ka arī šosezon pirmās 4 spēlēs ( nosacīti 3,5 ) to varēja vērot – pusmiljardu dolāru vērtais Patriks Mahoumss izpilda piespēles veidos kādiem vēl nav izgudroti nosaukumi un pārliecinoši virza komandu uz pretinieku “touchdown” zonu. Kaut kādā brīdī gan visiem bija skaidrs, ka turpināties tas ilgi nevar un sezonas 5. spēle pret šī gada titula pretendenti Buffalo “Bills” to apstiprināja. “Chiefs” guva tikai 20 punktus taču Mahoumsa mestās divas pārtvertās piespēles sāka likt uzdot jautājumus – kas notiek? Vairs netiek izpildītas efektīvas tālās piespēles, Mahoumss kā parasti skrien pa laukumu, taču bumbu mest nav kam. Uzbrukuma līnija dažreiz šķiet caura – tā nespēj ļaut Mahoumsam sēdēt “kabatā” un meklēt labāko mērķi.

Visi kam nav slinkums uzbrukuma likstās vaino Patriku Mahoumsu. Fani pat uzrakstījuši internetā petīciju par Mahoumsa atstāšanu rezervistos.

Viss ir diezgan vienkārši – NFL komandā nav neviens ko vainot vieglāk kā “quarterback”. Šis spēlētājs ir katra uzbrukuma saspēles vadītājs. Ja saspēle neveidojas, tad… ne tik strauji! Ja vidēji komanda spēlē ielaiž 25,3 punktus un tas ņemot vērā 7. novembra spēli pret “Packers” kurā tika ielaisti tikai 7, tad rādītāju var pacelt jau tuvu 30 vidēji ielaistiem punktiem. Mahoumss pavisam noteikti to saprot. Viņš, saprotot, ka uzbrukuma neveiksmes gadījumā “Chiefs” visticamāk zaudēs punktus, riskē. Mahoumss met riskantas piespēles kuras tiek pārtvertas. Pagājušogad visas sezonas laikā tika pārvertas 6 piespēles. Pašlaik, kad sezona ir knapi pusē, ir pārtvertas jau 10. Šīs piespēles gan ne vienmēr ir Mahoumsa vaina. Dažreiz bumbu vienkāršā situācijā nenoķer uzbrucējs vai arī piespēles izdarīšana ir riskantā taču attaisnojamā momentā. Bet vai ja izvēle ir starp iespējamu pārtvertu piespēli vai iespējamu aizsardzības nākšanu
laukumā, kura nevēlas nevienu apturēt?

Vienu Mahoumsu nevar vainot pie visas komandas likstām. Mahoumss aizsardzībā nespēlē, līdz ar to viss ko viņš var aizsardzībai palīdzēt ir nemest pārtvertas piespēles, lai pēdējie sēž malā un nedara neko.
Ir acīmredzams, ka uzbrukums nav saslēdzies un pat jāatzīst ka kritums turpinās. Treviss Kelsijs un Tairīks Hils joprojām ir uzticami mērķi kam adresēt piespēles, taču ja pretinieki zin kam tās nonāks, tad arī zin kurus spēlētājus jāsedz ciešāk.

Protams, paliek jautājums vai Chiefs var izglābt sezonu? Ja kāds atbildi zinātu, tad noteikti jau būtu to ierosinājis. Zinot “Chiefs” trenera Endija Rīda līmeni, jātic ka sezona tiks izglābta un vismaz līdz “playoff” komanda spēs aizcīnīties, taču jāatzīst – laika atlicis pavisam maz, taču nākošās spēles noteikti parādīs tendenci uz kuru dosies komanda!

Raksta autors Jānis Stašulis