Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Praktiski par airsoft - kas Tev jāzina par šo sporta veidu?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Praktiski par airsoft - kas Tev jāzina par šo sporta veidu?
Foto: GUNSnLASERS.lv

Airsofts ir interesanta, aizraujoša taktiskā spēle, kas ne tikai ļauj izjust adrenalīna devu, bet arī sniedz iespēju izcili labi izkustēties, uzlabojot kā prāta, tā ķermeņa veselību un labsajūtu. Tā kā spēlēt airsoftu nozīmē spēlēt kariņu, neatņemama šīs aktivitātes daļa ir speciāli airsoft ieroči jeb replikas (īstu kaujas ieroču reālistiska izskata atveidojumi, kas ir dzīvībai un veselībai droši). Tomēr tā nav vienīgā un varbūt pat svarīgākā aprīkojuma daļa.

Katra airsoft spēlētāja aprīkojumam jāsastāv vismaz no 5 daļām:

1. aizsargtērpa un aizsarglīdzekļiem;
2. replikām (spēles ieročiem);
3. repliku aksesuāriem;
4. munīcijas;
5. piemērota apģērba.

Kas ietilpst katrā aprīkojuma daļā un kādēļ katra no tām ir svarīga, uzzini raksta turpinājumā!

1. Aizsargtērps un aizsarglīdzekļi

Airsoft Latvija komūna šajā ziņā ne ar ko neatšķiras no pasaules komūnas – lai kur Tu izvēlētos uzspēlēt airsoftu, visur vienmēr drošība būs pirmajā vietā. Un, lai arī airsoft ieroči visdrīzāk neradīs nopietnus miesas bojājumus, kā angļu valodā saka, “better safe than sorry” jeb labāk būt piesardzīgam nekā pēc tam nožēlot. Airsoft Latvija spēles vietās tāpat kā jebkurā citā vietā pasaulē obligāta prasība spēlētājiem ir pilns vai daļējs sejas aizsegs:

pilns sejas aizsegs, kas sastāv no vienas vai divām daļām, kur viena daļa ir paredzēta acu aizsardzībai, bet otra – sejas un kakla drošībai (visbiežāk no neoprēna materiāla);
daļējs sejas aizsegs, kas būtībā ir vienkārši triecienizturīgas aizsargbrilles (ja airsoft veikals nesanāk pa ceļam, vari izmantot arī būvniecībai paredzētās aizsargbrilles).

Obligātās prasības mērķis ir maksimāli pasargāt spēlētāju acis no iespējamām ārkārtīgi nopietnām traumām, kas var rasties, ar nolūku vai nejauši iešaujot spēlētāja acī – lai arī ne tik spēcīgi, kā kaujas ieroči, arī airsoft ieroči tomēr ir spējīgi radīt traumas.

Papildu aizsardzība

Citu aizsarglīdzekļu izvēle ir atkarīga no tā, cik lielu daļu ķermeņa Tu gribi pasargāt no iespējamiem zilumiem un mazām traumām. Iesācējiem ir vērts apsvērt domu par plašu ķermeņa aizsardzību. Populārākie aizsarglīdzekļi airsoft Latvija un pasaules komūnā ir:

● cepures un ķiveres;
● cimdi;
● ceļu un elkoņu sargi;
● stobra bloķētāji (lai izvairītos no nejaušu šāvienu veikšanas).

Atšķirībā no acu aizsarglīdzekļiem, šie nav obligāta prasība, lai iesaistītos airsoft spēlē, bet tie var palīdzēt maču padarīt patīkamāku un ērtāku.

2. Airsoft ieroči jeb replikas

Protams, airsoft spēle nav iedomājama bez ieročiem. Tas tomēr ir kariņš, nevis dziesmu minēšanas sacensības. Ir daži faktori, kuriem pievērst uzmanību, izvēloties savu airsoft ieroci:

ieroča tips – ir divu veidu airsoft ieroči: pusautomātiskie un automātiskie. Populārākie tipi ir pistoles, automāti (piemēram, AK-47 replikas) un bises. Dažās spēlēs tiek izmantoti arī durkļi un granātas;
ieroča jauda – tā ir atkarīga no replikas mehānisma: vai tā šauj ar elektrības, gāzes vai atsperes palīdzību;
šāviena atrims – vairums airsoft ieroču šauj ar ātrumu no 60 līdz nepilniem 170 metriem sekundē;
šāviena attālums – nosaka, cik tālu ar ieroci ir iespējams aizšaut, trāpot mērķī;
ieroča materiāls – lētāki airsoft ieroči tiek izgatavoti no plastmasas un ir vieglāki, bet izturīgākas repliku versijas – no metāla, un, paņemot tās rokās, sajūta ir teju precīzi tāda pat, kā paņemot rokā īstu ieroci.

Galvenā airsoft repliku atšķirība no īstiem kaujas ieročiem ir tas, ka replikas šauj ar plastmasas bumbiņām, un airsoft ieroču stobri ir aprīkoti ar oranžu stobra galu, lai to būtu iespējams atšķirt no īsta ieroča.

Foto: GUNSnLASERS.lv

3. Airsoft repliku aksesuāri

Ir gana daudz dažādu airsoft repliku aksesuāru, kas nav obligāti, taču var lielā mērā atvieglot un padarīt ērtāku spēles gaitu, piemēram:

ieroča maksts, kurā spēles laikā ir ērti pārnēsāt pistoli, saglabājot rokas brīvas un rodot iespēju ātri un ērti paķert pistoli vajadzības gadījumā;
ieroča siksna, kas līdzīgi kā maksts ļauj ērti pārnēsāt ieroci, bet šajā gadījumā – pistoles vietā ir automāts;
dažādi ārējie ieroču uzlabojumi, piemēram, papildu pielādētas aptveres u.tml.;
ieroču iekšējie uzlabojumi, kas ļauj personalizēt ieroča darbību, to padarot jaudīgāku vai detalizētāku, piemēram, iestrādājot ieroča ātrumkārbu;
optiskie risinājumi, piemēram, tēmekļi, lāzeri, gaismas;
papildu gāzes baloniņi t.s. “gaisenēm” jeb ieročiem, kas šauj ar augsta spiediena CO2 palīdzību.

Kur atrast šo papildaprīkojumu? Teju katrs airsoft veikals piedāvās Tev iegādāties ja ne visus aksesuārus, tad vismaz populārākos un svarīgākos pavisam noteikti.

4. Airsoft munīcija

Protams, airsoft ieroči nav iedomājami bez munīcijas – plastmasas bumbiņām jeb skrotīm. Katram ierocim ir piemērots specifisks munīcijas veids, un šos veidus nosaka pēc izmēra (bumbiņu svars un diametrs):

1. vieglās skrotis, kas sver aptuveni 0,12 gramus un ir piemērotas tuvu šāvienu veikšanai;
2. vidējās skrotis, kas ir starp 0,20 un 0,28 g smagas un ir piemērotas vairumam airsoft ieroču, izmantojamas gan tuvajiem, gan tālajiem šāvieniem (šīs skrotis airsoft Latvija komūnā piedāvā ikkatrs airsoft veikals);
3. smagsvara skrotis, kas sver starp 0,30 un 0,40 gramiem, un ir piemērotas tālo šāvienu veikšanai, piemēram, ar snaipera ieroci.

Runājot par materiālu – skrotis tiek izgatavotas gan no bioloģiski noārdāmiem materiāliem (dabai draudzīgās plastmasas), taču tās ir dārgākas, gan no neekoloģiskās plastmasas jeb ABS, un šīs skrotis ir lētākas, taču daļa airsoft parku neļaus tās izmantot spēlēm ārpus telpām, rūpēs par dabu.

Foto: GUNSnLASERS.lv

5. Piemērots apģērbs

Vairums airsoft spēlētāju izvēlas kamuflāžas dizaina apģērbus, jo tie ne tikai lieliski iederas spēles tematikā, bet arī ir ērti kustībām un praktiski spēles vajadzībām (kabatas, jostas, kakla aizsardzība ar lakatu u.tml.). Tāpat lielākā daļa spēlētāju izvēlas apģērbus, kas nosedz maksimāli daudz ādas, lai trāpījumi sāpētu mazāk.

Runājot par apaviem – populāra izvēle spēlētāju vidū ir botes vai zābaki, kas piemēroti ilgstošai valkāšanai (piemēram, pārgājienu apavi), jo tie ir gan ērti, gan pareizi atbalsta pēdu, gan sniedz labu saķeri ar laukuma zemsedzi.

Spēlē airsoft un iepērcies GUNSnLASERS

Ja Tevi ir uzrunājuši airsoft ieroči un ideja par azartiski pavadītu laiku, un esi izlēmis pievērsties airsoft spēlēšanai, nāc uz GUNSnLASERS atpūtas parkiem Rīgā! Šeit Tev būs iespēja gan uzspēlēt airsoft iekštelpās un ārā, gan arī iegādāties visu nepieciešamo spēlei, jo mums ir arī savs airsoft veikals. Pērc to, kas ir uz vietas, vai pasūti vēlamo ar GUNSnLASERS starpniecību!

Piesaki savu spēli, un tiekamies GUNSnLASERS laukumā jau drīz!