Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Par Latvijas taku skriešanas čempioniem "Stirnu bukā" Rēzeknes novadā kļuvuši Komass un Armane

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Par Latvijas taku skriešanas čempioniem "Stirnu bukā" Rēzeknes novadā kļuvuši Komass un Armane
Pirmais trijnieks vīriešiem Vilkā un Latvijas čempionātā. Foto: "Stirnu buks".

Toms Komass un Agate Armane uzvarēja Rēzeknes novadā Dubuļos notikušajā “Stirnu buks” “Garmin-Fēnikss” 76km Vilka distancē, tādējādi kļūstot par šī gada Latvijas čempioniem taku skriešanā. Čertkārtējais Rīga-Valmiera uzvarētājs un rekordists Komass to paveica pirmo reizi, bet pērn gan Vilkā, gan Latvijas čempionātā taku skriešanā uzvarējusī Armane panākumu atkārtoja. Kopā visās distancēs ainavisko Latgali Rāznas ezera krastos izbaudīja ap diviem ar pusi tūkstošiem skrējēju.

Pilnīgā pretstatā iepriekšējam posmam 20. aprīlī, kad lūšus un bukus pie Ēdoles pils rīta agrumā sagaidīja plāna sniega kārta, šajā posmā skrējējus pavadīja pamatīga tveice. Pašā rīta agrumā, kad trasē devās vilki, gaiss bija ap 14 grādiem, bet pārējo distanču veicējus saule karsēja pamatīgi.

Šis bija jau piektais Gramin Vilks, un ceturtā reize Latvijas čempionāta statusā, medaļu komplektu taku skriešanā pēc gada pārtraukuma atkal sadalot “Stirnu bukā”. Vairāk nekā 220 dalībnieki pašā garākajā distancē sešos no rīta pie Lūznavas muižas ēkas uzsāka 76km garo ceļu uz Dubuļiem. Jau pašā sākumā vadībā izvirzījās abi favorīti – Toms Komass un 2021. gada uzvarētājs Gvido Kalniņš. Pēc trešdaļas distances grūtības sākās Kalniņam, līdz ar to Komass palika vadībā vienatnē.

Šosejas skrējējs Komass, izdarījis galveno darbu un izveidojis pietiekamu lielu pārsvaru, sacensību centrā uz 61km ieradās ar aptuveni 13 minūšu pārsvaru, lai mierīgi varētu noskriet pēdējo sev nerasto kalnaināko 15km cilpu. Čertkārtējais Latvijas čempions 100km, pie ceturtā titula tiekot pirms trim nedēļām,
finišēja pēc vairāk nekā sešām stundām pārliecinoši pirmais un 2021. gada vicečempiona titulam pievienoja pirmo zeltu taku skriešanā. 2023. gada Latvijas čempions slēpošanā 30km, pirmais Rankas Kartonfabrikas 100km slēpojuma uzvarētājs un pasaules čempionāta biatlonā 18. vietas ieguvējs stafetē Gints Lūsis, atkal atdodot visus spēkus, pēdējos 15km nosargāja vicelīdera statusa un tika pie pirmās valsts čempionāta medaļas skriešanā, jau trešajā posmā šajā sezonā Saulkrastu posma uzvarētājam Stirnu bukā esot trijniekā.

Neskatoties uz grūtībām, labu piemēru par cīņassparu un nepadošanos nodemonstrējušais Gvido Kalniņš, kuru pie 61km sacensību centrā iedvesmojusi un spēkus devusi ģimene, spēja izcīnīt trešo vietu, 2021. gada zeltam pievienojot bronzu. Savukārt sezonu ar divām trešajām vietām Lūša distancē sākušais Kristaps Čehovičs, kurš pirms trim nedēļām bija arī trešais Rīga-Valmiera 107km un kurš ar Gvido pēdējā 15km cilpā devās vienlaicīgi, otro gadu pēc kārtas Latvijas čempionātā taku skriešanā samierinājās ar 4. vietu. Martā Saulkrastos Lūsī otro vietu ieguvušais Artūrs Junolainens finēšaja piektais, sasniedzot labāko veikumu šajā distancē, bet sešinieku noslēdza pagājušā gada čempions Kārlis Eiduks.

Sievietēm favorītes statusu apliecināja un titulu nosargāja Agate Armane, kura kopējā ieskaitē ar vīriešiem pēdējos 15km no septītās vietas pakāpās uz ceturto. Līdz ar to Agate atkārtoja Anetes Švilpes veikumu, proti, divi tituli taku skriešanā, tiesa, Armanei kļuva par pirmo, kas to izdarījusi divus gadus pēc kārtas. Un tieši 2018. un 2020. gada čempione – pirmā Vilka distances uzvarētāja sievietēm Anete Švilpe, kura pērn kļuva par māmiņu, finišēja otrā, nopelot trešo medaļu. Savukārt pēc divām ceturtajām vietām 2022. un 2023. gadā beidzot pirmo medaļu savā kontā ierakstīja Ivita Šale, tiekot pie bronzas.

“VENDEN Stirnu buks” 26km visātrāk veica un pārliecinoši šī gada Latvijas čempions orientēšanās sportā garajā distancē Uldis Upītis, otrajā vietā atstājot daudzkārtējo uzvarētāju Kristapu Bērziņu, kurš vēl nebija pilnībā atlabis no apslimšanās un startēja komandas interesēs. Trešo reizi šogad trijniekā iekļuva pagājušā posma uzvarētājs Andrius Šipkinas no Lietuvas. Sievietēm pēc divām otrajām vietām pie pirmās uzvaras šogad tika Zanda Malančuka. Pēc posma pārtraukuma trijniekā atgriezās orientieriste Ilona Daģe, šoreiz ar otro vietu, bet pirmo divu posmu uzvarētāja Klinta Lauska šoreiz finišēja trešā.

“Karte VESELĪBA Zaķa” 15km ar uzvaru Stirnu bukā atgriezās pirms nedēļas par divkārtējo Latvijas čempionu maratonā kļuvušo Dmitriju Serjoginu, kurš finišēja kopā ar sacensību komentētāju un “Vāveres” distanci veikušo Ivaru Bāci, kurš pirmo reizi apvienoja komentēšanu un skriešanu un kurš kopā ar Raimondu Biedrīti un Lieni Pundori pārstāvēja “Grauda spēka” komandu. Otro posmu pēc kārtas otro vietu ieguva Pēteris Grīviņš, kuram pirms nedēļas kārtējā uzvara rogaininga seriālā “Pilsētu leģendas” Baložos, bet ar pirmo godalgu šajā sezonā atzīmējās Didzis Glušņevs, kurš tāpat kā Grīviņš ir uzvarējuši Rīga-Valmiera 107km.

Pasaules U23 vicečempione distanču slēpošanā Patrīcija Eiduka šī gada Stirnu buku iesāk ar pārliecinošu uzvaru Zaķī, pārspējot duelī savu jaunāko brāli Ediju. Otrā finišēja Diāna Liepiņa, nopelnot savu pirmo godalgu šogad, bet trijnieku noslēdza biatloniste un slēpotāja Estere Volfa. Šoreiz nepiedalījās pirmo divu posmu uzvarētāja Inna Žolneroviča, bet iepriekšējo posmu otrās vietas ieguvēja Kitija Valtere finišēja ceturtā.

Latvijas valsts mežu skolu čempionātā taku skriešanā jauniešiem 6km pirmo vietu ieguva Latvijas čempionāta medaļnieks savā vecuma grupā Rihards Sitniks, kurš par minūti apsteidza spraigi par otro vietu cīnījušos Dāvi Zariņu un Artūru Radvilu. Meitenēm uzvarēja spēcīgā trialtoniste un medaļniece jaunietēm peldēšanā Marta Gustiņa, aiz kuras otro un trešo vietu ieguva bronzas medaļniece U14 grupā 1000m un 2000m telpās Elza Priedīte un pagājušā gada piecus individuālos zeltus Latvijas čempionātā distanču slēpošanā U16 grupā izcīnījusī Martīne Djatkoviča.

Vāveres 6km distancē pārliecinošas pirmās uzvaras Dzintaram Barkānam un Evai Žildei-Rudzītei, kura pagājušā posmā bija ceturtā, bet kopš Alsungas ir nopietnāk patrenējusies, pa vidum maija sākumā kopā ar vīru Artūru uzrīkojot arī ikgadējo Pļaviņu svētku velobraucienu. Ātrākā “SALOMON” sprintera titulu ieguva Patrīcija Eiduka, iepriekšējo posmu uzvarētājai Gitai Gedrovicai, kura ar labiem rezultātiem atzīmējusies arī rogainingā, šoreiz liekot samierināties ar otro vietu, bet vīriešu konkurencē ātrākais bija savulaik daudzsološais biatlonists no Alūksnes Vladislavs Ņedaivodins.