Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

"Stirnu bukā" Raiskumā vīriešiem tie paši uzvarētāji, sievietēm jaunas pirmo vietu ieguvējas

Ivars Bācis
Ivars Bācis

"Stirnu bukā" Raiskumā vīriešiem tie paši uzvarētāji, sievietēm jaunas pirmo vietu ieguvējas
Starts "GARMIN Lūsī"un VENDEN Stirnu bukā". Foto: Stirnubuks.lv

Pagājušajā nedēļas nogalē patīkamos sportošanai laika apstākļos “GJENSEDIGE Stirnu buka” sestajā posmā “Raiskuma ezera Stirnu buks” taku skriešanas mīļotāji varēja iepazīt jaunu apvidu, tajā skaitā izbaudīt leģendārās filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” filmēšanas vietas. Ja vīriešiem garākajās distancēs uz pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa tur jau pabijušie skrējēji, tad sievietēm lūsī un bukā uzvarētājas šajā sezonā pie tāda panākuma tika pirmo reizi.

Sacensību centrs atradās Raiskuma ezera krastā. Tā kā šajā apvidū pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem tika uzņemta režisora Jāņa Streiča filma “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, visas dienas garumā dalībnieki, pateicoties lieliskajam dīdžejam Žanim, varēja sajusties šīs filmas atmosfēra, klausoties zināmākos un spilgtākos citātos. Arī ap trīs tūkstošiem dalībnieku, izskrienot takas, varēja pabūt vietās, kur tika teikts “Uz Munameģi brauksim”, “Esi čalis vai nē, uzkāp kopā”, Ērik, uznes mani kalnā”, “Ģerevņa, kak jedeš”. Kā saldais ēdiens pēc finiša un pirms apbalvošanas bija Latvijas basketbola izlases negaidīti pārliecinošā uzvara pasaules kausā cīņā par 5. vietu pār dienvidu kaimiņiem lietuviešiem.

“GARMIN Lūsis” 29km distanci vienīgais ātrāk par divām stundām veica Kristaps Bērziņš, kuram tā bija jau piektā uzvara šajā sezonā un līdz ar to arī piektais iestādītais ozols. Tāpat kā pirmajos divos posmos Ropažos un Valmierā aiz Bērziņa otro vietu ieguva Andris Ronimoiss. Vilka distances uzvarētājs Ronimoiss, kurš vēl joprojām atgūstas no augusta sākumā veiktās 160km ultra distances, bija korekts pret Bērziņu, finišā ierodoties pēc uzvarētāja intervijas. Spraiga cīņa ar dažu sekunžu starpību nepilnā 30km distancē izvērtās par trešo vietu, kur Vents Lupkins apsteidza Vilkaču maratonā trijniekā tikušo Kristapu Čehoviču, tādējādi izcīnot savu pirmo godalgu Stirnu bukā.

Sievietēm Linda Boldāne bija finišējusi otrajā vietā iepriekšējos četros posmos, taču beidzot viņai izdevās noņemt “mūžīgi otrā” zīmogu, izcīnot tik ilgi, t.i., sešus gadus, gaidīto uzvaru un tiekot pie liepas stādīšanas, lai puišiem, esot čaļiem, būtu kur kāpt pēc “Lāsmiņu” pieprasījuma. Iepriekšējo reizi Linda bija uzvarējusi “Stirnu bukā” 2017. gada vasarā Poikaiņu mežu posmā. Lai arī pirms starta jutās lieliski, tomēr trasē nebija tā labākā diena Agatei Armanei, tāpēc pirmo četru posmu uzvarētājai, kura traumas dēļ bija spiesta izlaist piekto posmu Šlokenbekā, nācās samierināties ar otro vietu. Tāpat kā vilkā Alūksnē trešo vietu ieguva Viviana Kirilova.

“VENDEN Stirnu buka” acītes jeb 21km uzvarētājs arī bija Kristaps, jo ceturto reizi sezonā visātrāk šo distanci veica bronzas medaļnieks Latvijas čempionātā maratonā Kristaps Vējš-Āboliņš, tādējādi tikai par vienas uzvaras tiesu atšķiroties no sava vārda brāļa Bērziņa Lūsī. Savukārt iepriekšējos divos posmos trijnieku noslēgušais pasaules čempionāta 18. vietas ieguvējs biatlona stafetē Gints Lūsis atkal bija starp labākajiem trim, tikai šoreiz par pozīciju augstāk jeb otrajā vietā. Tikmēr pēc divu posmu pārtraukuma trijniekā atgriezās Valmieras posma otrās vietas ieguvējs un šī gada maratona vicečempions Renārs Roze, tāpat kā savas mājas trasē maija beigās Ogres Zilajos kalnos iegūstot trešo vietu un neļaujot arī pēc divu posmu pārtraukuma trijniekā atgriezties Vilka distances vicečempionam Pēterim Grīviņam, kurš Ogrē bija tieši priekšā Rozem.

Savukārt sievietēm arī šajā distancē bija jauna uzvarētāja, par ko kļuva Kristīne Kuzņecova, nopelnot iztrūkstošu šīs sezonas godalgu un līdz ar to sakrājot pilnu godalgu komplektu, jo iepriekšējos piecos posmos Kristīne bija trīs reizes otrā un divas reizes trešā. Līdz ar to spēcīgajai šķēršļu skrējienu meistarei izdevies uzvarēt “Stirnu bukā” otro sezonu pēc kārtas. Tikmēr pagājušajās divās reizēs uz Lūša distanci pārgājusī un Šlokenbekā trešo vietu ieguvusī Aiga Taulīna ļoti sekmīgi atgriezās ierastajā Bukā, izcīnot otro vietu un šajā distancē šogad pirmo reizi tiekot trijniekā. Vēl viena līdz šim Bukā sešiniekā allaž tikusī skrējēja Ieva Grīniece varēja izbaudīt pirmo godalgoto vietu, finišējot trešajai. Šoreiz nepiedalījās iepriekšējo trīs posmu uzvarētāja Zanda Malančuka, bet šoreiz ārpus trijnieka ceturtā finišēja olimpiete Agnese Pastare, kurai Raiskumā par sevi lika manīt iepriekš gūtā trauma.

“VIVACOLOR Zaķa” 13km distancē atkal pārākumu nodemonstrēja daudzkārtējais čempions Jānis Girgensons, tiekot pie ceturtā panākuma četros startos. Spraigs sanāca duelis par otro vietu, ko tāpat kā Alūksnē, kur nebija “pilns” sastāvs, izcīnīja Didzis Glušņevs, kuram distances otrajā pusē atvērās “otrā elpa”. Nedaudz aiz Glušņeva finišā ieskrēja triju sporta veidu medaļnieks Latvijas čempionātos Andrejs Dmitrijevs, atgriežoties ierastajā trijniekā. Šlokenbekā daudzkārtējam triatlona čempionam godalgu liedza iegūt dažas dienas iepriekš sastrutojošais zobs. Sievietēm Evelīna Krista Sitnika šosezon “Stirnu bukā” iesaistījās tikai augustā Šlokenbekā, kur finišēja pirmā, un to pašu atkārtoja arī Raiskumā. Nedēļu pirms tam viņa bija izcīnījusi pirmo vietu Latvijas čempionātā 5km. Ar koncentrēšanos uz sprinta etapu un stāvēšanu pirms tā otro vietu garām palaida otrā posma uzvarētāja Ilona Marhele, kurai par dažām sekundēm priekšā aizsteidzās Estere Volfa.

LVM čempionātā taku skriešanā skolu jauniešiem gan otro posmu pēc kārtas, gan trešo reizi sezonā uzvarētāju laurus plūca SS “Arkādija” skrējēji Kristers Kudlis un Alise Petrova, kuri abi iepriekšējā vakarā bija ļoti labi nostartējuši Igaunijā, kur 5km Kristeram uzvara, bet Alisei otrā vieta, esot labākajai starp juniorēm. Tikmēr ar otro vietu “Stirnu bukā” uzvarai 10km Viļņas maratonā iesildījās Emīls Matiass Reinfelds. Pēc posma pārtraukuma trijniekā atgriezās Alūksnē uzvarējušais šķēršļu skrējiena medaļnieks Ralfs Dzosens, neļaujot otro posmu pēc kārtas trijnieku noslēgt vispusīgajam Jānim Žagaram, kuram par mierinājumu uzvārds sacensību centrā izskanēja visbiežāk tajā dienā, bet tas saistīts ar basketbola spēles translāciju un Jāņa uzvārda brāli – Pasaules kausa piespēļu rekordistu Artūru. Ogres posma uzvarētāja un jauniešu grupas čempione Elīza Ērenfrīde ieguva otro vietu, atgriežoties trijniekā pēc dažu posmu pārtraukuma, bet trijnieku noslēdza vadošā jauniešu grupas triatloniste Marta Gustiņa.

“SPORTLAND Vāvere” 7km distancē pēc četru posmu pārtraukuma uzvarētāja godā ar emocionāla finišu atgriezās sezonas iesākuma uzvarētājs Ģirts Viļumovs, kurš Ogres posmā satraumējās. Trešā un ceturtā posma uzvarētājs Mareks Zālītis, izlaidis Šlokenbeku, atgriezās trijniekā ar otro vietu, bet otro posmu pēc kārtas un trešo reizi sezonā trijnieku noslēdza Helmuts Rasa no Palīdzēsim.lv. Uzreiz aiz pirmā trijnieka vīriešiem finišēja ātrākā meitene – Latvijas un Baltijas jauniešu U18 grupas čempionāta uzvarētāja 3000m Marta Luīze Pētersone, kurai līdz ar to pirmā vieta otro posmu pēc kārtas. Ja vīriešiem pa divām uzvarām ir Viļumovam un Zālītim, tad arī sievietēm divām ir izdevies tikt pie šāda panākuma – Pētersonei un Simonai Kārkliņai.

Sprinta etapos “SALOMON Kalna karaļa un karalienes” ātrākais bija Jevgēņijs Stepanovs, kurš šo titulu ieguva arī Valmierā. Sievietēm, lai arī daudz ātrāka par citām bija Marhele, tomēr pat viņu pamatīgi apsteidza Annija Zāģere, kura tieši šim bija īpaši gatavojusies, uzvarot pirmo reizi. Līdz ar to sievietēm šajā disciplīnā katrā posmā ir sava uzvarētāja.

“GREEN MOTORS/Škoda” komandu ieskaitē, lai arī piekto posmu pēc kārtas uzvarēja “Pulsometrs.lv-jāturpina trenēties”, tomēr šoreiz viņam tas nāca ārkārtīgi līdzīgā cīņā, jo tikai viens punkts mazāk sanāca Talsu pakalnu sporta klubam. Virs 7000 punktiem posmā iekrāja arī “Rieksti mīl vāveres” komanda.

     [+] [-]

, 2023-09-13 16:45, pirms 8 mēnešiem
Nu baigi ātri Lūsis skrien. Cerams, ka izdosies ātrumu pārnest arī uz slēpēm. Atceros, pērn biatlona sezonas sākumā viņš bija labā formā, bet pēc tam tā būtiski nokritās.