Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Ar maratona čempionu un Eiropas čempionāta uzvarētāju skeitbordā dalību sācies "Izskrien Rīgu"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar maratona čempionu un Eiropas čempionāta uzvarētāju skeitbordā dalību sācies "Izskrien Rīgu"
Foto: Mareks Gaļinovskis.

Ceturtdienas vakarā ar pirmo posmu un rekordskaitu dalībnieku rekonstruētajā Uzvaras parkā sākusies populārā skriešanas seriāla “Izskrien Rīgu” jubilejas desmitā sezona, kurā bija vairāki jaunumi. Dalībnieku vidū bija nupat Rimi Rīgas maratonā par Latvijas čempioniem maratona distancē kļuvušie Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa, kā arī startēja maijā Parīzē Eiropas čempiona kopvērtējuma titulu visās disciplīnās skeitbordā izcīnījušais Gustavs Gailītis, viņa māsas un lielo čempionātu medaļnieces skeitbordā – Elīza Marija un Anna Monika, kā arī šī gada Eiropas vicečempione līnijslalomā Dominika Adriāna Ozoliņa.

Šogad lieliskais “Izskrien Rīgu” seriāls bija izsaucis tik milzīgu interesi, ka organizatori bija spiesti slēgt reģistrāciju, jo uz pirmo bija pietiekušies un ieradās pāri par tūkstoti dalībniekiem, skriešanas svētkus izbaudot ap 1300 skrējējiem. Sezonas atklāšanā dalībniekus priecēja muzikāls priekšnesums, kurā ar vairākām dziesmām uzstājās bērnu vokālā studija "Spāre" ar grupu "Mellenes" un solistēm.

Biedrības “Piedzīvojumu sacensību apvienība” sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un Intervals.lv rīkotais “Izskrien Rīgu” jau vairākus gadus norisinās ceturtdienu vakaros un priecē skriešanas entuziastus. Katru gadu dalībnieku skaits ir audzis, bet šogad šim populārajam skriešanas seriālam dalībnieku skaits pirmo reizi sniedzās pāri tūkstotim.

Pirmā posma norises vieta – Uzvaras parks – “Izskrien Rīgu” bija iekļauta pirmo reizi. Aktīvās dzīvesveida cienītājiem tas ir labi zināms, jo daudzi tur ir skrējuši, braukuši ar riteni, skrituļojuši vai ziemā slēpojuši, bet vakar viņiem un citiem bija iespēja rekonstruēto un labiekārtoto Uzvaras parku iemēģināt skriešanas sacensību režīmā. Dalībniekiem bija iespējas arī baudīt saldējuma kokteiļus, burbuļtēju, “Baltais” jogurtus, sieriņus, krēmus un veldzēties ar “Magnesia” ūdeni.

Tā kā skriešanas seriāls notiek apļos Rīgas parkos, tāpēc ir zināms limits, ko nevar pārsniegt, lai neapgrūtinātu skriešanu pārāk liela dalībnieku skaita dēļ, tāpēc organizatori aicina dalībniekus laicīgi jau reģistrēties nākamajiem posmiem. Reģistrācija uz nākamajiem posmiem ir atvērta no 7. jūnija.

“Izskrien Rīgu” dalībniekiem tika piedāvātas ierastās trīs distances – 10 kilometru, 5 kilometru un veselības distance, kas ir saistīta ar laika kontroli – 30 minūtes. Vairāku vecumu bērnu grupu pārstāvjiem bija iespēja veikt no 250 līdz 750 metriem. Trases gatavoja Latvijas rekordists Dmitrijs Serjogins. Skrējēju vidū ir gan Latvijas vadošie atlēti, gan ģimenes ar bērniem, gan arī ārzemju viesi, kas var un vēlas aktīvi pavadīt laiku un socializēties ar citiem līdzīgi domājošajiem.

10km distancē pārliecinoši ar divu minūšu pārsvaru uzvarēja maijā Rimi Rīgas maratonā tempu turējušais Dainis Limanāns (37:24), kuram 15. jūnijā paredzēts cīnīties par godalgu grūtajā Vilkaču maratonā, kurā viņš uzvarēja 2017. gadā un pērn ieņēma otro vietu. Vēl viens, kurš paspēja noskriet ātrāk par 40 minūtēm, bija kuplās un sportiskās Bogdanovu ģimenes pārstāvis Valdis. Trijnieku noslēdza 2015. gada Rīga-Valmiera 107km distances vicečempions Kristaps Broks, kuram nedaudz piekāpās Stirnu bukā desmitniekā iekļūstošais Valdis Aņikejevs, Patria šķēršļu skrējienā trijniekā tikušais Arvis Girevics, kuram rīt starts Patria race trešajā posmā Ķekavā, un ultra distanču skrējējs Kārlis Šķēle.

Sievietēm pārliecinoša uzvara maijā trešo maratona titulu izcīnījušajai Anitai Siliņai (41:05), bet ļoti spraigā cīņā par otro vietu ultramatonus ārzemēs skrējusī, kā arī Rīga-Valmiera 2022. gadā 4. vietu ieguvusī Ieva Grīniece par sekundi apsteidza maijā Stirnu bukā Rēzeknē aiz Patrīcijas Eidukas otro vietu ieguvušo Diānu Liepiņu.

5km distancē uzvarēja Latvijas čempionātu medaļnieks, vairākas reizes Stirnu bukos uzvarējušais un pirms mēneša Salaspils maratona 5km distancē trijniekā tikušais Andrejs Bānis, kurš aiz sevis atstāja Bostonas maratonā šogad skrējušo Alfrēdu Apini, kurš izcēlies ar ātrākajiem laikiem sprinta etapos Stirnu bukos, iepriekšējās sezonās daudzkārt Vāveres distancē Stirnu bukos uzvarējušo Ģirtu Viļumovu un pirms mēneša Līvenhofas skrējienā jūdzē, kur tika uzstādīts Latvijas rekords, trijniekā tikušo Mārtiņu Babkinu.

Tikmēr Latvijas rekordists pusmaratonā un 10km, pirms pāris nedēļām otro titulu maratonā izcīnījušais Dmitrijs Serjogins veidoja trases, skrēja pa priekšu visām desmit bērnu grupām, kā arī bija tempa turētājs garākās distancēs.

Sievietēm ļoti spraigā cīņā par uzvaru Māra Čaure par 2 sekundēm apsteidza Jekaterinu Seraju, bet trijnieku noslēdza Salaspils ātrākā vidējo un garo distanču skrējēja Diāna Stolniece.