Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Volejbolā saimnieko dāmas - Brailko un Namiķe apsteidz Samoilovu/Šmēdiņu, balva arī RVS/LU

Agris Suveizda

Volejbolā saimnieko dāmas - Brailko un Namiķe apsteidz Samoilovu/Šmēdiņu, balva arī RVS/LU
Anete Namiķe un Varvara Brailko uz pjedestāla U20 Eiropas čempionātā. Foto: CEV

Volejbola speciālistu, žurnālistu un līdzjutēju balsojumā noteikti 2020. gada balvu ieguvēji volejbolā un pludmales volejbolā, bet vēl četras balvas savus īpašniekus atradušas volejbola profesionāļu vērtējumā, paziņojusi Latvijas Volejbola federācija.

Lai arī sacensību un turnīru grafiks aizvadītajā gadā bija neprognozējams, Latvijas volejbolistiem bija ar ko lepoties. Vīriešu volejbola izlase pēc vairāk nekā ceturtdaļgadsimta pārtraukuma iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā, “Rīgas Volejbola skola”/“Latvijas Universitāte” (RVS/LU) sieviešu komanda uzvarēja Baltijas līgā (iepriekšējā sezonā vēl bez LU aiz strīpas), bet dažāda vecuma Eiropas jauniešu meistarsacīkstēs laurus plūca jaunie Latvijas pludmales volejbolisti. 17 dienas par 2020. gada izcilniekiem piecās kategorijās Latvijas Volejbola federācijas (LVF) interneta mājaslapā varēja balsot līdzjutēji. Šajā laikā labākos noteica arī žurnālisti un LVF valde. Lielākā vērtība bija līdzjutēju balsojumam (40% rezultāta), kamēr žurnālistu un volejbola profesionāļu ieguldījums tika vērtēts ar 30% galarezultāta.

Gada volejbolista balvu ieguvis Atvars Ozoliņš, kurš balsošanā apsteidza savus komandas biedrus Latvijas izlasē – Hermanu Egleskalnu, Ingaru Ivanovu, Denisu Petrovu un Tomu Švanu. Ozoliņu pirmajā vietā lika gan līdzjutēji, gan žurnālisti, bet federācija priekšroku deva ilggadējam izlases cēlājam Petrovam. Atvars kopā ar pārējiem Latvijas vīriešu volejbola izlases spēlētājiem septembra sākumā Latvijas izlases sastāvā izcīnīja vēsturisku ceļazīmi uz 2021. gada Eiropas čempionāta finālturnīru. 22 gadus vecais volejbolists bija Latvijas izlases rezultatīvākais spēlētājs kvalifikācijas turnīrā Kiprā un šobrīd pārstāv izlases galvenā trenera Avo Kēla vadīto “Credit24” meistarlīgas klubu “Parnu VK”.

Par gada volejbolisti Elvitas Dolotovas, Kristīnes Kramēnas, Elzas Rekneres un Lienes Šimkuses konkurencē kļuva Marta Levinska. Līdzjutēju balsojumā viņu apsteidza Dolotova, taču ar to nebija pietiekami uzvarai kopumā. 19 gadus vecā Levinska ir Latvijas sieviešu volejbola izlases pēdējo gadu modeļa uzbrukuma līdere. RVS/LU komandas rindās viņa aizvadītajā sezonā kļuva par Latvijas kausa ieguvēju, Baltijas līgas čempioni un līgas vērtīgāko spēlētāju, bet nepabeigtajā Latvijas čempionātā kopā ar komandu pamatturnīrā izcīnīja otro vietu. Šobrīd studē un spēlē volejbolu Arizonas štata universitātē ASV.

Gada volejbola komandas nosaukumu neklātienes cīņā ar trim vīriešu klubiem – DU/”Ezerzeme”, SK “Jēkabpils Lūši” un “RTU Robežsardze”/“Jūrmala” – ieguva Andreja Odinokova un Pāvela Seļivanova trenētā RVS/LU. Līdzjutēji un federācijas amatpersonas balsoja par Rīgas klubu, kamēr žurnālisti par labāko atzina SK “Jēkabpils Lūši” vienību. RVS/LU komanda pagājušajā sezonā izcīnīja Latvijas kausu, uzvarēja Baltijas līgā un atkārtoti startēja Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) Izaicinājuma kausa spēlēs.

Par gada pludmales volejbola komandu kļuvis duets Varvara Brailko/Anete Namiķe, kas apsteidza tādus pārus kā Kristians Fokerots/Kārlis Ābelītis, Anastasija Kravčenoka/Tīna Graudiņa, Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs un Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš. Brailko/Namiķe uzvarēja līdzjutēju un volejbola speciālistu vērtējumā, bet fotofinišs žurnālistu vērtējumā noteica, ka nedaudz labāki bijuši Samoilovs ar Šmēdiņu. Brailko un Namiķe izcīnīja zelta medaļas Eiropas U-20 čempionātā Brno, ieguva dalītu 5. vietu Eiropas U-22 čempionātā Izmirā, kā arī tika līdz 4. vietai Pasaules tūres vienas zvaigznes turnīrā Ļubļanā.

Varvara Brailko tika arī gada uzlecošās zvaigznes tituls, kuram nominēts bija arī Kristians Fokerots un Latvijas volejbola izlases dalībnieks Renārs Pauls Jansons. Visos trijos vērtējumos, lai arī sīvā konkurencē, par labāko tika atzīta Brailko. Pludmales volejboliste šogad izcīnīja zelta medaļu Eiropas U-20 čempionātā pludmales volejbolā, ieguva dalītu 5. vietu Eiropas U-22 čempionātā un izcīnīja 4. vietu Pasaules tūres vienas zvaigznes turnīrā Ļubļanā, rādot teicamu sniegumu aizsardzībā. LVF attiecīgās jomas speciālistu vērtējumā par gada tiesnesi volejbolā kļuva Iļja Miņins, bet gada volejbola sekretāri – Evita Feldentāle, kamēr pludmales volejbolā laurus plūca tiesnesis Jānis Ivanovs un spēles sekretāre Diāna Veikšāne.

Ierasts, ka gada balvas volejbolā laureātiem pasniedz Latvijas Kausa finālā gada nogalē, šogad vīrusa dēļ Latvijas Kausa fināls pārcelts uz janvāra beigām. Tomēr, ja neizdosies janvāra beigās saorganizēt Latvijas kausa finālu, kurā pasniegt balvas, tad LVF pasniegs balvas laureātiem līdz janvāra beigām netradicionālākā veidā atbilstoši tā brīža regulējumiem saistībā ar ierobežojumiem.

Gada labāko arhīvs

Kategorija201820192020
VolejbolisteMarta LevinskaMarta LevinskaMarta Levinska
VolejbolistsHermans EgleskalnsDeniss PetrovsAtvars Ozoliņš
Volejbola komanda-Jēkabpils LūšiRVS/LU
Pludmales volejbolisteAnastasija KravčenokaAnastasija Kravčenoka-
Pludmales volejbolistsEdgars TočsEdgars Točs-
Pludmales volejbola komanda-Graudiņa/KravčenokaBrailko/Namiķe
Uzlecošā zvaigzneEdgars TočsZigurds AdamovičsVarvara Brailko
Treneris volejbolāUģis KrastiņšUģis KrastiņšAvo Kēls
Treneris pludmales volejbolāGenādijs SamoilovsGenādijs SamoilovsRihards Finsters
Tiesnesis volejbolāSalvis KurtišsIlgvars OzoliņšIļja Miņins
Tiesnesis pludmales volejbolāEgīls TišanovsEgīls TišanovsJānis Ivanovs

Izmantotie resursi:
Noteikti Latvijas gada labākie volejbolisti un...