Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Azarenka finālā lūkos nosargāt titulu un ranga 1. vietu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Azarenka finālā lūkos nosargāt titulu un ranga 1. vietu
Viktorija Azarenka un Na Lī
Foto: AFP/Scanpix

Sestdien plkst. 10:30 (pēc Latvijas laika) Melburnā sāksies gada pirmā "Grand Slam" turnīra – "Australian Open" – sieviešu vienspēļu sacensību fināls. Tajā pagājušā gada čempione Viktorija Azarenka spēkosies ar Na Lī. Tiešraide Eurosport kanālā.

Azarenka sešos mačos zaudējusi vienu setu, kas notika 3. kārtas mačā pret Džeimiju Hemptoni (6:4, 4:6, 6:2). ASV tenisiste trešajā setā pat bija vadībā ar breiku, taču muguras savainojuma dēļ nespēja nospēlēt ne tuvu savam labākajam līmenim, ļaujot Azarenkai izsprukt cauri sveikā.

Pusfināla pret Slounu Stīvensu beigās Azarenku piemeklēja nu jau bēdīgi slavenais elpas trūkums, kas uznāca brīdī, kad ranga līdere palaida vējā piecas mačbumbas, pieprasot medicīnas pārtraukumu, kas izraisīja ļoti negatīvu rezonansi.

Tikmēr Lī visus sešus mačus sev neraksturīgi uzvarējusi divos setos, pie tam turnīru aizvadījusi krietni "tīrāk" nekā to ierasti dara. 4. kārtā pret Jūliju Gergesu gan Lī bija ļoti tuvu tam, lai zaudētu pirmo setu, taču vāciete taibreikā nespēja izmantot vieglu setbumbu, no dažiem metriem iesitot tīklā.

Īpaši iespaidīgas bijušas Lī pēdējās divas uzvaras – 7:5, 6:3 pret Agņešku Radvansku, kura līdz tam mačam šogad vēl nebija zaudējusi pat nevienu setu. Uzvarai pret polieti sekoja 6:2, 6:2 pret Mariju Šarapovu.

Abu finālistu rezultāti līdz titula mačam

R.Azarenkas pretinieceRezultātsR.Lī pretinieceRezultāts
1.Monika Nikulesku6:1 6:41.Sesila Karatančeva6:1 6:3
2.Eleni Danīlidū6:1 6:02.Olga Govorcova6:2 7:5
3.Džeimija Hemptone6:4 4:6 6:23.Sorana Kirsteja6:4 6:1
4.Jeļena Vesņina6:1 6:14.Jūlija Gergesa7:6(6) 6:1
¼Svetlana Kuzņecova7:5 6:1¼Agņeška Radvanska7:5 6:3
½Slouna Stīvensa6:1 6:4½Marija Šarapova6:2 6:2

Lī ceturtdien pusfinālu dienā pēc uzvaras ieguva daudz jaunu fanu. Pēc Azarenkas mača pret Stīvensu Lī fanu pulks kļuva vēl kuplāks. Austrālijas tenisa publika ir ar ļoti augstām prasībām un nereti agrāk pret Viku izturējusies asi. Azarenkas jau plaši pieminētais gadījums ar savainojumiem pusfinālā un veidu, kā problēma tika risināta, neitrālos fanus nav atstājuši vienaldzīgus, tāpēc Vikai jāgatavojas asai reakcijai. Tā teikt, sestdien būs "jārunā" Azarenkas raketei, kas ir vienīgais veids, kā apklusināt kritiķus.

Azarenkai ir pozitīva savstarpējo spēļu bilance pret Ķīnas pirmo raketi: (5-4). Vika bijusi pārāka pēdējās četrās spēlēs pret Lī. Tiesa, Na par labu runā cita statistika. Proti, "Grand Slam" turnīru ietvaros viņa Azarenkai vēl nav zaudējusi nevienu maču un pat ne setu. Abas spēles notikušas 2011. gadā. Vispirms Melburnā 4. kārtā Lī bija pārāka ar 6:3, 6:3, bet četrus mēnešus vēlāk Parīzes ceturtdaļfinālā uzvarēja ar 7:5, 6:2.

Lī pirms diviem gadiem Austrālijas titula mačā zaudēja Kimai Klijstersai. Šoreiz Ķīnas tenisiste jutīšoties komfortablāk: "Toreiz man bija pirmais "Grand Slam" fināls, biju šokā. Tad neviens neteica, kas jādara kortā. Tagad jābūt ok."

Rītdienas pretiniece Lī ir ļoti labi zināma, tāpēc nekādu pārsteigumu nebūs. Lī zina, kas viņu sagaida sestdienas vakarā Roda Leivera arēnā: "Azarenkai nav tik spēcīgi sitieni kā Šarapovai, toties viņai ļoti patīk bumbiņu sist pa stūriem un likt pretiniekam daudz skriet. Pirms fināla grūti ko prognozēt, vienkārši jāiet un jācenšas uzvarēt."

Bieži vien nestabili spēlējošā Lī kopš pagājušā gada vasaras strādā ar bijušo Žustīnes Enā treneri Karlosu Rodrigsu (septiņi "Grand Slam" tituli, strādājot kopā). Viņš palīdzējis Na kļūt mierīgākai, kas tādai tenisistei kā Lī ir ļoti būtiski.

"Ziemā ļoti smagi strādāju treniņos ar Karlosu. Sākumā bija nedaudz grūti, taču tagad viss ir labi. Šobrīd viens otram uzticamies, viņš paveicis lielisku darbu. Šķiet, nākamreiz jāatved Karlosu uz preses konferenci, jo zinu, ka medijiem viņš ļoti interesē," pirms-fināla preses uzrunā jokoja Lī, kura zināma, ka žurnālistu iecienītākā persona pēcspēļu pasākumos.

Daudz runāts par Azarenkas veselības problēmām. Oficiāli apstiprināti muguras un ceļgala savainojumi, taču pusfināla otrajā setā Vika nedaudz izmežģīja arī potīti. Azarenka nereti atsaukusi dalību no svarīgiem mačiem, taču "Grand Slam" finālā nekas tāds, protams, nenotiks.

"Pirms fināla nedaudz patrenēšos, pārbaudīšu, kā jūtos. Nav divu domu – finālā būšu kortā un spēlēšu. Ceturtdienas notikumi guva plašu publicitāti, tāpēc vēlos, lai jūs zinātu manu versiju par notikumiem. Vienkārši medpauze tika izvēlēta ļoti nepiemērotā laikā. Nekad nemānītos, it īpaši pret tādu spēlētāju kā Stīvensu. Es viņu zinu kopš bērnības. Tagad man svarīgi nomierināties, lai būtu gatava finālam."

"Ļoti kāroju aizstāvēt titulu. Jau šeit ierodoties, tas bija galvenais mērķis. Patiesībā – ne aizstāvēt, bet gan uzvarēt turnīrā," Azarenka šo frāzi divu nedēļu laikā lietojusi ļoti bieži. "Iekļūstot finālā, esmu sev radījusi labu pozīciju, lai uzvarētu."

Sestdien Melburnā izšķirsies ne tikai "Australian Open" titula ieguvējas liktenis, bet arī uzzināsim, kura tenisiste pēc meistarsacīkstēm būs ranga pirmajā vietā. Ja Azarenka aizstāvēs Melburnas kroni, viņa paliks ranga virsotnē. Ja uzvarēs Lī, 1. vietā būs Serēna Viljamsa. Amerikāniete jau tagad garantējusi vismaz otro vietu. Neatkarīgi no fināla iznākuma, 3. vietā būs Šarapova, viņai sekos Radvanska un Lī.

Fināla sākums paredzēts plkst. 10:30 pēc Latvijas laika. Mača tiešraidi piedāvās Eurosport.

Izmantotie resursi:
Home - Australian Open Tennis Championships...

  +2 [+] [-]

, 2013-01-25 23:05, pirms 11 gadiem
aiziet, es par Viku, man viņa patīk pat vairāk nekā Serēna un Marija, tīri subjektīvi.

  -1 [+] [-]

, 2013-01-25 23:19, pirms 11 gadiem
ja Mariju varēja izslēgt,tad es par Ķīnietes

  +2 [+] [-]

, 2013-01-25 23:28, pirms 11 gadiem
Vika paņems, jāliek visa pensija!

  +2 [+] [-]

, 2013-01-25 23:36, pirms 11 gadiem
Es par Viku, tachu vinja nav tik paarliecinosha, kaa Li Na.
Ja atkal uznaaks "melnie" , tad suudi buus...

     [+] [-]

, 2013-01-26 11:56, pirms 11 gadiem
piz***, ne jau Lī savainojums..