Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sabīne Niedola: "Sākumā man neļāva pārvietoties bez kruķiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sabīne Niedola: "Sākumā man neļāva pārvietoties bez kruķiem"
Sabīne Niedola Samoras sporta kompleksā "Ángel Nieto pabellon"
Foto: Sportacentrs.com

"Treneris atbalsta kārtīgu atveseļošanos, redz notiekošo un klausa ārstus. Nav tādas situācijas – mums tevi vajag un tev jāspēlē! Visām meitenēm ļauj sadziedēt savainojumus. Tādā ziņā viss ir ļoti cilvēcīgi," spāņu miers un labvēlīgā attieksme pirmajās trīs nedēļās ļauj cerēt uz sekmīgu atveseļošanos, sarunā Samorā stāsta Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības un Spānijas virslīgas kluba "Caja Rural Tintos de Toro" uzbrucēja Sabīne Niedola.

Samoras sporta komplekss ir nosaukts trīspadsmitkārtējā pasaules čempiona motobraukšanā 50, 80 un 125 kubikcentimetru klasēs Anhela Nieto vārdā un atrodas tieši pretī vietējai vēršu cīņu arēnai. Vakara treniņš sākas pusdeviņos vakarā. Pusotru stundu vēlāk puse Spānijas sekos līdzi “El Classico” cīņai Madrides “Santiago Bernabeu” stadionā starp Žozē Mouriņju un Hosepa Gvardiolas komandām, bet pagaidām viss notiek mierīgi un bez stresa.

Apsargs, uzzinājis, ka esmu no Latvijas, uzreiz piekrītoši pamāj ar galvu – ceļš brīvs! Treneris Huans de la Mena pats izbrīvē laiku, lai atnāktu apsveicināties, bet vēlāk atnāk uz viesnīcas bāru, lai skatītos futbolu. Samora atrodas malā no tradicionālajiem tūrisma maršrutiem, tāpēc jaunajā viesnīcā ne administratori, ne bārmeņi nerunā angliski, taču saprasties iespējams par visu. Vietējie pārsvarā atbalsta “Real Madrid” un brīžos, kad katalāņi gūst vārtus, dzirdamas tikai divu “FC Barcelona” atbalstītāju gaviles.

Sabīnei Niedolai lielākā atšķirība ir jaunais dienas režīms. Spānijā viss notiek vēlāk. Treniņu laika atšķirības ir būtiskas, sporta diena tiek pārbīdīta četras stundas uz priekšu. Kamēr Latvijā treniņi sākās deviņos no rīta un piecos pēcpusdienā, Duero upes krastos nodarbībām punkts tiek pielikts desmitos vakarā.

Samora atrodas Duero upes krastos, Kastīlijas-Leonas apgabalā, trīs stundu brauciena attālumā uz ziemeļrietumiem no Spānijas galvaspilsētas Madrides. Pilsēta ar 70 000 iedzīvotāju ir Vecās Kastīlijas tālajā rietumu malā, netālu no Portugāles robežas, plakankalnē starp Kantabrijas kalniem un centrālo masīvu, tāpēc ziemā te ir vēss un kontinentāls klimats. Naktīs temperatūra noslīd līdz nullei, bet janvārī un februārī iespējams sniegs.

Spānijā Tev bija divi piedāvājumi. Pirmo saņēmi oktobrī?
Sezonas sākumā parādījās interese no cita Spānijas virslīgas kluba. Biju ievākusi informāciju, sakrāmējusi koferus, taču komunikācijā iestājās pauze. Spānijā bija brīvdienas un to laikā situācija mainījās. Dienu pirms manas izbraukšanas klubs parakstīja citu spēlētāju trešā numura pozīcijā. Iepriekš runājām, ka aizbraukšu un parakstīšu līgumu. Aģents par to nebija priecīgs, jo klubs nesmuki rīkojās.

Kad Tevi uzaicināja Samoras klubs?
Aģents piezvanīja Ziemassvētku vakarā un pateica, ka 28. decembrī ir jālido prom. Sanāca Ziemassvētku dāvana.

Ko ieguvi, trenējoties un spēlējot Rīgā?
“TTT Rīga” treniņprocess mani apmierināja. Uz Spāniju atbraucu labā formā gan fiziski, gan ieguvusi spēļu praksi. Latvijas līgā spēles neizdevās tik kvalitatīvas un pirmajās Baltijas līgas cīņās neko neparādīju, taču kopumā laiks bija vērtīgs. Ieguvu iespēju sagatavoties sezonai, biju gatava atrādīties ārzemēs. Diemžēl, atbraucot uz Spāniju, savu labo fizisko kondīciju nedabūju izmantot, jo pirmās nedēļas beigās guvu savainojumu. Tagad jāmēģina visu atgūt.

Teici, ka trīs stundas dienā pavadi procedūrās. Kāds ir Tavs režīms atjaunošanās laikā?
Ceļos kā Spānijā. Spāņi gulēt iet ļoti vēlu, tāpēc celšanās sanāk gandrīz dienas vidū. Rīta procedūras sākas pusdivpadsmitos vai divpadsmitos. Pusotru stundu pavadu tur – lāzeru magnētu masāžas, saites stiprināšanas vingrinājumi. Diezgan daudzveidīgi, tas ir ļoti labi. Tad nāku uz zāli, kur notiek rīta treniņš, metieni, taktikas un sadarbību apguve. Vēlāk braucam mājās un ir laiks atpūtai. Pirms vakara treniņa, kas sākas pusdeviņos, vēl pusotru stundu notiek procedūras. Kad treniņš beidzies, arī diena faktiski pagājusi.

Kad bijis agrākais treniņš?
Parastie treniņu laiki ir vienos un pusdeviņos. Ātrāk par divpadsmitiem nav bijis, jo treneri ļauj izgulēties. Kā esmu dzirdējusi, spānietes ātrāk par vieniem diviem gulēt neiet, tā kā viss iznāk diezgan sabalansēti.

Kāda bija kluba attieksme pirmajās trīs dienās pēc savainojuma gūšanas?
Kavēšanās nebija. Iegāju dušā. Uzreiz braucām pie ārstiem. Tā kā negadījums notika vakarā, nākamajā dienā uztaisījām rentgenu. Pēc tā ārsts pateica, ka plīsušas labās kājas potītes saites. Kājai uzlika ģipsi. Nedēļas nogalē Spānijā svinēja Zvaigznes dienu. Bija vairākas brīvdienas pēc kārtas, slimnīcas nestrādāja, tāpēc elektromagnētisko rezonansi varēja veikt tikai nākamajā nedēļā. Tajā laikā staigāju ģipsī. Man pateica, ko varu un nevaru darīt. Kad uztaisīja rezonansi, neviens mikrolūzums konstatēts netika.

Pēc nedēļas ģipsis tika noņemts un procedūras sākās tajā pašā dienā. Uz tām varu tikt jebkurā laikā, tāpēc esmu apmierināta. Arī treneris atbalsta kārtīgu atveseļošanos. Kāju jānostiprina, nevajag sasteigt. Treneris nespiež ātrāk sākt trenēties, viņš redz notiekošo un klausa ārstus. Nav tādas situācijas – mums tevi vajag un tev jāspēlē! Visām meitenēm ļauj sadziedēt savainojumus. Treneris saprot, ka karjerā tas var atspēlēties. Tādā ziņā viss ir ļoti cilvēcīgi.

Privātpraksē ir četri fizioterapeiti. Pazīstu visus. Var aiziet un justies kā mājās, staigāt zeķēs. Patīkami, ka visu iespējams sarunāt. Turklāt pilsēta nav liela un visur iespējams nokļūt ar kājām. Ja ir nepieciešams, var zvanīt trenerim un viņš aizvedīs.

Ceru, ka jaunajā nedēļā varēšu sākt pārvietoties bez kruķiem un paskriet. Paredzēta tikšanās ar ārstu, kurš sniegs tālākus ieteikumus. Pamazām stiprinu kājas saites, fizioterapeitu klātbūtnē sāku pamazām staigāt. Sprintus pagaidām nevarēšu skriet, jādarbojas saprāta robežās, uz izjūtu. Ceru, ka februāra sākumā varēšu atsākt spēlēt. Nekas daudz vairs nav palicis. Tagad nepieciešami labi kardiotreniņi, spēka un izturības vingrinājumi svaru zālē. Lai tiktu atpakaļ formā, jādara viss iespējamais.

Kāds ir Samoras klubs, salīdzinot ar Nanti?
Mazāks klubs, arī pilsēta ir maza. Visi viens otru pazīst. Sponsori nāk uz treniņiem. Nantē līdzās bija florbols, futbols un citi komandu sporta veidi. Samoras vīriešu basketbola komandas spēlē ceturtajā divīzijā, par futbolistiem precīzi nezinu. Te esam kā pirmā komanda, līdzi seko visa pilsēta. Vietējā avīze katru dienu mums velta pa atvērumam. Raksta par treniņiem, savainotajām spēlētājām, bieži vien rakstīšanas pēc, lai būtu ziņas. Vietējie zina, kas notiek organizācijā.

Kāds ir Tavs priekšstats par valsti?
Spānijā nekad iepriekš nebiju bijusi, taču vienmēr gribēju šeit atbraukt. Spēlēt, jo Spānijas līga ir augstā līmenī un tiek uzskatīta par vienu no labākajām Eiropā. Zināju, ka spāņi ir atsaucīgi un draudzīgi cilvēki. To bija iespējams saprast, sekojot līdzi Eiropas basketbolā notiekošajam. Pat nebija nepieciešami ieteikumi.

Fizioterapeits teica, ka pašai vairāk jācenšas staigāt bez kruķu palīdzības?
Kad noņēma ģipsi, man sākumā vispār neļāva pārvietoties bez kruķiem, lai gan spēju to darīt. Pieklibojot un liekot kāju pie zemes, varēju nedaudz pastaigāt. Tagad staigāju ar vienu kruķi. Kāju varu droši likt pie zemes, staigāt un vingrināt, protams, saprāta robežās. Daudz palīdz komandas biedrene, ar kuru dzīvoju kopā pirmās trīs nedēļas. Bieži pat nemēģinu nevienu sarunāt, jo, nekustoties, naktīs ir grūti aizmigt. Labāk pastaigāt svaigā gaisā nekā līdz trijiem naktī mocīties ar bezmiegu.

Komandai bijušas trīs spēles. Skatoties no malas, gribēji rauties laukumā?
Gribu palīdzēt, jo komandā ir daudz savainoto. Nesen savainojumu guva amerikāniete Perhema, viņai laukumā sanāca mocīties ar sāpēm un pret Valensiju viņa nespēlēs. Pirmā spēle 4. janvārī bija izbraukumā pret Salamanku, kas ir ļoti laba komanda, Spānijas un Eirolīgas čempiones. Zāle bija diezgan pilna. Uzreiz pēc jaunā gada cilvēki bija izslāpuši pēc basketbola, tāpēc atbalsts bija jūtams.Lai gan zaudējām, komanda nospēlēja samērā labi. Daudz labāk nekā divās nākamajās spēlēs, kurās mums vajadzēja uzvarēt. Izpaudās uzbrucēju trūkums. Tagad atbraukusi poliete Darja Milošinska-Zvoļaka un jācer, ka būs labāk.

Sabīne Niedola sezonas sākumā

Niedola no 31. oktobra līdz 27. decembrim pārstāvēja “TTT Rīga”, šajā laikā piedaloties deviņās LSBL un sešās Baltijas Sieviešu basketbola līgas spēlēs. Latvijas Sieviešu basketbola līgā uzbrucēja vidēji 22,6 minūtēs savāca 18,1 punktu, izcīnīja 10,4 atlēkušās bumbas, izdarīja 2,6 rezultatīvas piespēlēs un pārtvēra 3,7 bumbas. Kopējais guvums 163 punkti un 94 atlēkušās bumbas.

Baltijas līgā 6 spēlēs Niedola vidēji 24,5 minūtēs atzīmējās ar 11,0 punktiem, izcīnīja 8,0 bumbas zem groziem un 1,8 reizes rezultatīvi piespēlēja. Kopā 66 punkti, 48 atlēkušās bumbas. Pavisam "TTT Rīga" rindās aizvadītas 15 spēles, gūti 229 punkti un savāktas 142 atlēkušās bumbas.

"Caja Rural" no 2005. līdz 2011. gadam sešas sezonas spēlēja Spānijas otrajā līgā, kur pērn izcīnīja pirmo vietu un nopelnīja tiesības startēt valsts 14 spēcīgāko komandu sabiedrībā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2012-01-25 14:57, pirms 12 gadiem
OMg nav neviena debīla video biegās.
Slēpts komentārs: Ķīsis