Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Cīņa par tituliem nedrīkst aizēnot spēlētāju attīstību"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Cīņa par tituliem nedrīkst aizēnot spēlētāju attīstību"
U20 izlases kandidātu sarakstā ir 12 Latvijas čempionāta medaļnieces, tajā skaitā sešas "RSU/Merks" spēlētājas
Foto: Romualds Vambuts

"Kates Krēsliņas un Kitijas Laksas darbs Latvijas izlasē vērtējams ļoti pozitīvi. Treneri kvalifikācijas spēlēm var pieteikt plašu spēlētāju loku, tāpēc meiteņu līdzdalība būtu tikai apsveicama. Ja viņas var iekļūt sastāvā, viņām to jādara," Latvijas U20 izlases galvenais treneris Aivars Vīnbergs atbalsta labāko jaunatnes spēlētāju iesaisti valstsvienībā.

Nedēļas nogalē RSU spēlēja Baltijas valstu un Somijas studentu spēlēs Tartu. Kā veicās?
SELL turnīrā piedalījās četras komandas. Spēļu skaits bija maksimāls – apļa turnīrs un “play-off” krusts, pavisam piecas spēles. Palikām otrie. Priekšsacīkstēs uzvarējām Lietuvas komandu, finālā zaudējām. Tiesa, RSU sastāvs bija vājāks nekā Latvijas čempionātā.

No U20 izlases kandidātēm spēlēja viena meitene?
Paula Langina. Cepuri nost viņas priekšā! Būdama pirmā kursa medicīnas studente, Paula apmeklē visus treniņus. Sekmīgas mācības Stradiņa Universitātē apvienot ar pusprofesionālu sportu nav katram pa spēkam.

Par U20 izlases meitenēm izveidojies pietiekams priekšstats?
Situācija Latvijas čempionātā un prasības izlasē atšķiras. Piemēram, liepājniecei Agijai Krugai klubā ir noteikti uzdevumi, savukārt izlasē vēlos, lai viņa plašāk iesaistītos uzbrukumu veidošanā. Būs iespēja savādāk izpausties, jo gribu pārliecināties par spēlētāju vispusību.

Pēc Latvijas Jaunatnes basketbola līgas fināliem kandidātu loks ir paplašinājies. Klāt nākusi U19 čempionāta simboliskā piecnieka dalībniece, ventspilniece Sindija Gūtmane. Viņa komandai pievienosies otrdien (saruna notika 19. maijā) un, ļoti iespējams, ka nākamā būs ventspilniece Lelde Kalniņa. Uzaicinātas visas pieejamās spēlētājas, tiesa, atlasi ierobežo daudzie savainojumi. Pilnā sastāvā komanda būs 26. maijā, kad no Francijas pārbrauks Renāte Reine.

Savainojumi nopietni kavē darbu?
Savainojumu problēmas ir samilzušas sezonas laikā. Darbu organizēsim tā, lai varētu saārstēt iekrātās kaites un vienlaikus pienācīgi trenēties. Pavisam viegli strādāt nevar, taču pārslodžu nebūs. Rīkosimies atkarībā no situācijas.

Teorētiski sarakstā ir 20 spēlētājas, taču pastāv bažas, ka reālais dalībnieku loks būs šaurāks. Situācija var pamainīties brīdī, ja kļūs pieejamas izlases spēlētājas Kate Krēsliņa un Kitija Laksa. Neskatoties uz jaunību, viņas ir potenciālās komandas līderes. Izaicinājums – pietrūkst konkurences garajā galā. Ja sanāk kā dziesmā “bez mums jau nevar tik un tā”, tas nav labākais variants.

Kāda garā spēlētāja ļoti noderētu.
Martas Miščenko pievienošanās būtu liels pluss. Izlašu direktors Māris Jučmanis apliecināja viņas ieinteresētību, taču plāni mainījās un Marta pirms pievienošanās UTEP apmeklēs vasaras skolu Amerikā. Piedāvājums ir mazs. Var teikt, ka šovasar izjūtam deviņdesmito gadu demogrāfisko bedri. Universitātē ir mazāks studentu skaits un izlasē šaurāks spēlētāju loks.

1996. gadā dzimušās garās spēlētājas izlasē pārstāv Vineta Bīriņa.
Vineta savu darbu izdara – savāc atlēkušās bumbas un bieži gūst otrās iespējas punktus. Viņai pagaidām nav klasiskās centru kustības, taču pārējās darbības to kompensē. Vineta mums ir vajadzīga, taču vienlaikus jādomā, kā viņu nepārslogot. Meitenes ir vissvarīgākās. Nevaram atļauties viņas nodzīt, maksimāli nodarbinot visās izlasēs. Piemēram, U18 turnīrs sāksies tikai trīs dienas pēc Eiropas U20 čempionāta beigām. Jāuzdod sev jautājums – vai 25 dienās ir reāli nospēlēt 18 spēles? Nedrīkstam nodarīt ļaunu. Tajā pašā laikā Vinetai un Paulai Tomsonei lielās izlases slieksnis šobrīd vēl būtu par augstu.

Kate un Kitija trešo nedēļu trenējas Latvijas izlasē. Kā viņām klājas?
Viņu darbs Latvijas izlasē vērtējams ļoti pozitīvi. Eiropas čempionāta kvalifikācijas sacensību nolikums atļauj katrai spēlei pieteikt citus cilvēkus, tādējādi treneri nav ierobežoti ar 12 spēlētājām. Kate un Kitija parāda, ka var izturēt konkurenci, tāpēc viņu līdzdalība kvalifikācijas spēlēs būs tikai apsveicama. Nebūtu godīgi abas meitenes atstāt tikai jaunatnes izlasēs. Ja viņas var iekļūt valstsvienībā, viņām to jādara. Tādā gadījumā meitenes nākamgad varētu nostiprināties izlasē.

Skatoties no malas, Katei un Kitijai augusi gan motivācija, gan redzama nopietna attieksme.
Abas ļoti vēlas iekļūt sastāvā un dara visu, lai tas izdotos. Kates un Kitijas gadījumā jārīkojas, lai viņas būtu ieguvējas. Basketbola savienība šajā jautājumā nav paudusi skaidru nostāju, taču skaidrs, ka konkurētspējīgajām meitenēm prioritāte ir starts Latvijas izlasē. Kura meitene var iekļūt izlasē, tai tur jāspēlē. Kura meitene var iekļūt U20 izlasē, tai tur jāspēlē.

Par spēlētāju dalīšanu jaunatnes un junioru izlasēs viennozīmīgas atbildes nav. Pastāv divas dažādas situācijas – U20 izlasei jānoturas A divīzijā, U18 izlasei tajā jāiekļūst. Uzskatu, ka vispirms jāizdara labākais, ko var izdarīt augstākā līmenī. Būs grūti, taču sakāvnieciska noskaņojuma nav.

Kādi secinājumi radās pēc U19 fināla noskatīšanās?
Finālu skatījos, cenšoties nejust līdzi kādai no komandām. Vērtējot tikai basketbolu, patīkamā bija maz, jo redzētais neatbilda tam, ko izlasēs prasa no U19 vecuma spēlētājām. Manuprāt, jaunatnes basketbolā ir nepareizi uzsvari sporta skolu līmenī. Cīņa par savstarpējiem tituliem atstāj novārtā spēlētāju attīstību. Protams, savstarpēja konkurence ir vajadzīga, bet...

Trenerim ir lielāks prieks – un esmu to izbaudījis – brīdī, kad jaunais spēlētājs nostiprinās un 15 gadus spēlē izlasē. Jaunatnes čempionus aizmirst pēc divām nedēļām. Turpretī, ja spēlētājs nostiprinās valstsvienībā un komanda sekmīgi spēlē, gandarījums ir daudz lielāks. Nav pareizi, ja spēlētāju izaudzināšana tiek nomainīta ar vietu izcīnīšanu jaunatnes līgā. Skaidrs, ka viena komanda uzvarēs, taču, vai tas liecina par tās spēku? Drīzāk teiktu, ka tā ir mazāk vājāka. Tiesa, daļēji tāda situācija izveidojusies ierobežotās konkurences dēļ.

Vai būs iespēja komandu redzēt pārbaudes spēlēs?
Pirms gada 10 no 12 pārbaudes spēlēm aizvadījām mājās. Palīdzēja Polijas izlases gatavošanās Universiādei. Tas ļāva izveidot labu spēļu režīmu ar sekmīgu spēlētāju atlasi. Šobrīd nav nevienas pārbaudes spēles. Priekšdarbi ir veikti, taču neviens pie sevis neaicina un pie mums nebrauc. Skaidrs, ka pārbaudes spēles pret U18 izlasi nedos maksimālo efektu, jo visi viens otru pazīst. Ceru uz lietuviešiem un baltkrieviem.