Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3032, Did:0, useCase: 3

"Euro 2024" atlases pārspēles: Igaunijas lielā iespēja pret spēcīgo Poliju

Rolands Eliņš

"Euro 2024" atlases pārspēles: Igaunijas lielā iespēja pret spēcīgo Poliju
Igaunijas izlase treniņā pirms spēles pret Poliju. Foto: Liisi Troska / jalgpall.ee

Šovakar norisināsies sešas spēles UEFA "Euro 2024" kvalifikācijas cikla noslēdzošajā daļā, cīnoties par trim atlikušajām vietām finālturnīrā. Šīm pārspēlēm kvalificējusies arī Igaunijas futbola izlase, kas šovakar plkst. 21:45 "Go3" tiešraidē cīnīsies pret Polijas izlasi.

Igaunijas izlase "Euro 2024" pārspēlēm kvalificējās kā Nāciju līgas D grupas uzvarētāja 2022. gadā. Igaunija toreiz spēlēja B apakšgrupā un uzvarēja visās spēlēs, kas ļāva tai apsteigt Latviju, kas uzvarēja B apakšgrupā, taču maksimālo punktu skaitu neieguva.

Šī ir UEFA jaunā sistēma, kas EČ kvalifikācijā iekļauj arī Nāciju līgas rezultātus, un tā ir iespēja uz finālturnīru reālistiski pretendēt arī valstīm no UEFA ranga apakšgala. Šoreiz tas attiecas uz Igauniju, kas bez Nāciju līgas no EČ finālturnīra būtu ļoti tālu - Igaunija savā atlases grupā ieņēma pārliecinošu pēdējo vietu, iegūstot tikai vienu punktu un iekrājot vārtu statistiku 2-22.

Taču tagad Igaunija tikusi pie iespējas cīnīties pārspēlēs. Protams, arī šeit Igaunija ne tuvu nebūs favorīte, taču tagad, lai kvalificētos finālturnīram, nepieciešamas divas veiksmīgas spēles, nevis stabils sniegums visa cikla garumā, un pārsteigumus un sensācijas "play-off" mačos futbolā neviens nav atcēlis.

Igaunija nonākusi A zarā, kurā ir arī Polija, Velsa un Somija. EČ ceļazīmi iegūs tikai viena no šīm četrām komandām, un pusfinālā Igaunijai jācīnās viesos pret Poliju. Polija ir šīs spēles izteikta favorīte, taču aizvadītajā gadā Polija nekādus brīnumus nerādīja un šobrīd nav savās labākajās pozīcijās.

Polija E kvalifikācijas grupā beigās par četriem punktiem piekāpās Albānijai un Čehijai, un, ja nebūtu Nācijas līgas jaunievedumu, arī uz "Euro 2024" finālturnīru vairs netēmētu. Polija astoņās atlases spēlēs guva tikai trīs uzvaras un FIFA rangā atkāpusies uz 30. vietu, lai gan vēl pirms pāris gadiem bija "Top20" izlase un 2017. gadā pat uz brīdi sasniedza piekto vietu pasaulē.

Polija savu iepriekšējo maču aizvadīja pret Latviju, pārbaudes spēlē novembrī uzvarot ar 2:0. Polija nav zaudējusi četrās spēlēs pēc kārtas, kamēr Igaunijai sava iepriekšējā uzvara jāmeklē jau patālā pagātnē - iepriekšējā gada janvārī pret Somiju pārbaudes spēlē.

Šodien tiks aizvadītas spēles arī B un C zaros. Šoreiz kvalifikācijas pārspēlēs jāiztiek bez Eiropas futbola grandu dalības, jo tie visi spējuši jau kvalificēties finālturnīram, un no Nāciju līgas A grupas pārspēlēs vēl piedalīsies tikai Velsa. B un C zaru attiecīgi veido septiņas nosacīti līdzīga līmeņa komandas, un vienīgā, kas šovakar izlikta izteiktas pastarītes statusā, ir Kazahstāna savā mačā pret Grieķiju.

Tikmēr mačos Gruzija – Luksemburga, Bosnija – Ukraina un Izraēla – Islande tiek paredzētas sīvas cīņas un uzvarētāju nebūt nav viegli prognozēt.

Visas spēles sāksies plkst. 21:45, izņemot Grieķijas un Luksemburgas maču, kas sāksies jau septiņos vakarā.

"Euro 2024" kvalifikācijas pārspēles

Spēles
A ceļšVelsa – Somija
Polija – Igaunija
B ceļšBosnija un Hercegovina – Ukraina
Izraēla – Islande
C ceļšGruzija – Luksemburga
Grieķija – Kazahstāna

Finālturnīra apakšgrupas

A grupaB grupaC grupaD grupaE grupaF grupa
VācijaSpānijaSlovēnijaA ceļšBeļģijaTurcija
SkotijaHorvātijaDānijaNīderlandeSlovākijaC ceļš
UngārijaItālijaSerbijaAustrijaRumānijaPortugāle
ŠveiceAlbānijaAnglijaFrancijaB ceļšČehija

Izmantotie avoti:
https://www.uefa.com/european-quali...