Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Bāliņš pēc Kivlenieka debijas: "Vārtos viņš bija mierīgs, bet reizēm nācās arī padzenāt"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Bāliņš pēc Kivlenieka debijas: "Vārtos viņš bija mierīgs, bet reizēm nācās arī padzenāt"
Matīss Kivlenieks. Foto: AFP/Scanpix

Jaunības gados svētdien Nacionālajā hokeja līgā (NHL) debitējušais vārtsargs Matīss Kivlenieks treniņos pārsvarā bijis mierīgs puisis, tomēr ir bijušas reizes, kad sportistu nācies arī padzenāt, sarunā ar aģentūru LETA teica hokejista ilggadējais treneris Guntis Bāliņš.

Kivlenieks vārtos aizvadīja visu spēli un tika galā ar 31 no 32 pretinieku metieniem, atvairīdams 96,9% raidījumu. Viņš palīdzēja izbraukumā ar 2:1 pieveikt Ņujorkas "Rangers".

"Kā reiz vakar ar vēl vienu treneri, kurš reiz trenēja Matīsu, runājām, ka būtu labi, ja viņam tiktu dota iespēja. Tāpat cerējām, ka, saņemot iespēju, viņš aizvadīs labu spēli," teica viens no Kivlenieka ilggadējiem treneriem Bāliņš. "Spēli vēl gan neredzēju, bet vakarā mājās to noskatīšos."

Pēc spēles "Blue Jackets" galvenais treneris Džons Tortorella atzīmēja, ka latvietis vārtos bijis tik mierīgs, cik vārtsargs savā debijā "Madison Square Garden" arēnā var vien būt. Līdzīgas īpašības Kivleniekā izcēla arī Bāliņš. "Kad viņš vēl trenējās pie manis, būdams gados jaunāks, treniņos viņš bija mierīgs, bet reizēm mēdza arī uzjautrināties. Vārtos viņš bija mierīgs un netrakoja," vārtsarga nosvērtību izcēla speciālists. "Nenoliegšu, ka viņš arī bija nedaudz jāpadzenā, lai treniņš būtu pilnvērtīgāks."

Lai arī Kivlenieks dzimtenē pēdējos gados nav redzēts bieži, Bāliņam nedaudzajās tikšanās reizēs ir izdevies aprunāties ar hokejistu, kurš kopš pusaudža gadiem šķiet krietni vairāk pieaudzis. "Kādu laiku atpakaļ satiku viņu Rīgā. Aprunājāmies, un secināju, ka viņš ir kļuvis krietni pieaudzis. Palicis prātīgāks gan raksturā, gan tajā, ko runā. Redzams, ka puisis apzinās savus mērķus un izprot, kurā virzienā dodas," Kivlenieka izaugsmi raksturoja Bāliņš. "Patiesībā jau tikai tagad liekas, ka viss viņam ir izdevies, bet sākumā nemaz nebija tik viegli, jo viņš tika mētāts no viena gala uz otru."

"Domāju, ka turpmākajā karjerā viņam neklāsies vieglāk, jo aizvien būs jāgaida savas iespējas, kurās svarīgi būs rādīt stabilu sniegumu. Tas nedrīkst būt viļņveidīgs. Šajā klubā ir daudz talantīgu vārtsargu, tāpēc Kivleniekam vajadzēs smagi strādāt, lai izsistos viņiem cauri. Noteikti būs vajadzīga arī veiksme."

Latvijas vārtsargs Ziemeļamerikā izgājis cauri teju vai visiem līmeņiem. Aizokeāna karjeras ievadā viņš divas sezonas pavadīja Ziemeļamerikas Hokeja līgā (NAHL), vēlāk gadu nospēlēja Savienoto Valstu hokeja līgā (USHL), bet vēlāk jau lēnām caur ECHL izsita ceļu tuvāk NHL, spēlēdams Amerikas hokeja līgā (AHL). Bāliņš uzsvēra, ka prognozēt turpmāko karjeras attīstību vēl ir pāragri, bet skaidrs, ka ne visi sportisti ir gatavi tam, ko pretim liek NHL dzīve.

"Šajās līgās daudz kas ir atkarīgs no rakstura. Ne visi var izturēt to, kas tur notiek. Matīsam pirmajos gados bija nedaudz jāpamaina domāšana, bet kopumā to laiku viņš izturēja. Tagad jau lēnām viņam viss sāk izdoties," norādīja Bāliņš. "Lai paliktu NHL, ir jāpieņem konkrēts lēmums, jo ne katrs tur spēj iejusties. Spēlētājiem ir jābūt spēcīgiem, jo nereti tiec nosūtīts uz zemāku līgu. Šādos brīžos galvenais ir neapvainoties un neizdomāt ko jaunu."