Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kas jāzina par jauno NBA sezonu?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Sporta špikeris: kas jāzina par jauno NBA sezonu?
Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Jau šajā nedēļā startēs Nacionālās basketbola asociācijas 75. sezona. Par tās kalendāra svarīgākajiem pieturpunktiem, latviešiem līgā un galvenajiem favorītiem uz titulu lasi šajā rakstā.

Sezonas kalendārs, izspēles sistēma un translācijas

# Pēc sezonas pārtraukuma Nacionālā basketbola asociācija atgriezīsies pie ierastā 82 spēļu grafika. 2020./2021. gada pamatturnīrā katra komanda Covid-19 pandēmijas izraisīto apstākļu un ierobežojumu dēļ aizvadīja 72 spēles.

# Lai arī runas par Sietlas pilsētas atgriešanu uz NBA kartes un 32 komandām arvien pieaug, gaidāmajā sezonā līgas dalībnieču skaits nemainīsies. Regulārajā sezonā joprojām piedalīsies 30 komandas, kas tiks sadalītas divās konferencēs – Austrumu un Rietumu. Katras konferences sešas labākās vienības automātiski kvalificēsies izslēgšanas mačiem, bet septītās līdz desmitās vietas ieguvējas piedalīsies play-in turnīrā.

# Pretēji pagājušajai sezonai basketbola meka atgriezusies pie ierastā sezonas sākuma laika – oktobra beigām. 2021./2022. gada NBA pamatturnīrs 20. oktobrī pēc Latvijas laika pulksten 2:30 startēs Milvoki, kur pašreizējā čempione ‘’Bucks’’ Austrumu konferences pusfināla atkārtojumā uzņems Bruklinas ‘’Nets’’.

# Sezonas ievadā, 19.-21. oktobrī, NBA vadība par godu līgas 75. jubilejai izziņos 75 ietekmīgākos, zināmākos un labākos basketbolistus līgas vēsturē. Tie tiks noteikti žurnālistu, spēlētāju un komandu pārstāvju balsojumā.

# Regulārās sezonas noslēdzošie mači tiks aizvadīti 2022. gada 11. aprīlī pulksten 2:00 pēc Latvijas laika.

# 2022. gada Visu zvaigžņu spēle 20. februārī norisināsies Klīvlendā. Pilsēta, kurā bāzējas ‘’Cavaliers’’, iepriekš sezonas labākos basketbolistus un līdzjutēju mīluļus pulcējusi divreiz – 1981. un 1997. gadā.

# Maiņas darījumu logs parasti tiek aizvērts februārī, taču šīs sezonas datums vēl tiks precizēts.

# Play-in turnīrs tiks aizvadīts no 12. līdz 15. aprīlim, bet cīņa par Lerija O’Braiena vārdā nosaukto trofeju jeb play-off startēs 16. aprīlī.

# Nacionālās basketbola asociācijas finālsērija sāksies 2. jūnijā un noslēgsies līdz 19. jūnijam, kad paredzēta septītā spēle.

#Televīzijas tiesības Nacionālās basketbola asociācijas maču translēšanai Latvijā arī šosezon pieder ‘’Go3’’ platformai.

Katrā konferencē pa latvietim

# Arī šajā sezonā pasaules spēcīgākajā basketbola līgā spēlēs divi latvieši – Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns.

# Vienradža jeb Porziņģa pārstāvētā Dalasas ‘’Mavericks’’ spēlēs Rietumu konferencē, bet Latvijas lāzera jeb Bertāna Vašingtonas ‘’Wizards’’ – Austrumu konferencē.

SpēlētājsStatistika 2020./2021. g. sezonā
Kristaps Porziņģis20.1 p + 8.9 ab + 1.6 rp + 0.5 pb + 1.3 bm
Dāvis Bertāns11.5 p + 2.9 ab + 0.9 rp + 0.6 pb + 0.2 bm

# Pirmais laukumā, visticamāk, dosies Dāvis Bertāns un ‘’Wizards’’, kas NBA 75. sezonu 21. oktobrī pulksten 2:30 pēc Latvijas laika uzsāks Kanādā, spēkojoties pret ‘’Raptors’’.

# Dienu vēlāk, 22. oktobrī, pulksten 2:30 sezonas atklāšanu piedzīvos arī Kristaps Porziņģis un Dalasas ‘’Mavericks’’, kas izbraukumā stāsies pretī aizvadītās sezonas Austrumu konferences finālistei Atlantas ‘’Hawks’’.

SportistsKomandaPirmā spēle
Dāvis BertānsVašingtonas ''Wizards''21. oktobrī
Kristaps PorziņģisDalasas ''Mavericks''22. oktobrī

# Tā kā latviešu basketbolisti spēlē dažādās konferencēs, abi savā starpā tiksies vien divreiz – 28. novembrī un 2. aprīlī.

Latviešu savstarpējās spēles

SpēleDatumsLaiks
Mavericks – Wizards28.11.2021.3:30
Wizards – Mavericks02.04.2022.2:00

Čempiontitula favorīti

# Neraugoties uz Kairija Ērvinga atsacīšanos vakcinēties pret Covid-19, par NBA čempiontitula galveno favorīti tiek uzskatīta tieši Bruklinas ‘’Nets’’.

# Ar otru augstāko varbūtību izcīnīt NBA trofeju tiek vērtētas Losandželosas ‘’Lakers’’ izredzes. Tomēr vērts atzīmēt, ka ezernieki ir pārliecinoši vecākā komanda visā līgā. Losandželosas vienības vidējais vecums ir 30,9 gadi, bet otrajā vietā esošās Maiami ‘’Heat’’ – 28.8 gadi.

# Aizvadītajā sezonā izcīnīto čempiontitulu lūkos aizstāvēt Milvoki ‘’Bucks’’ ar divkārtējo līgas vērtīgāko spēlētāju Janni Adetokunbo priekšgalā. Viskonsinas štata vienība arī šogad būs starp favorītēm – viņu izredzes triumfēt amerikāņu bukmeikeri vērtē kā trešās labākās.

# Kristapa Porziņģa pārstāvētās Dalasas ‘’Mavericks’’ cerības triumfēt Nacionālajā basketbola asociācijā bukmeikeri vērtē kā 11. labākās, savukārt Dāvja Bertāna Vašingtonas ‘’Wizards’’ bukmeikeru pirmssezonas vērtējumā nekvalificēsies pat izslēgšanas mačiem – viņu izredzes uz titulu ir 22. labākās.

Galvenie favorīti uz NBA titulu bukmeikeru vērtējumā

VKomandaKoeficients
1.Nets3.3
2.Lakers4.75
3.Bucks9.5
4.Warriors11
5.Jazz15
6.-7.76ers17
6.-7.Suns17
8.-9.Nuggets21
8.-9.Heat21
10.Clippers26
11.Mavericks29
22.Wizards151

Vērtīgākā spēlētāja balvas favorīti

# Par galveno kandidātu uz sezonas vērtīgākā spēlētāja jeb MVP balvas ieguvēju tiek uzskatīts neviens cits kā Kristapa Porziņģa komandas biedrs Luka Dončičs.

# Ar nedaudz zemāku iespējamību tiek vērtētas Jaņa Adetokunbo, Stefena Karija, Kevina Durenta un Džoela Embīda izredzes. Pašreizējais MVP Nikola Jokičs bukmeikeru vērtējumā nebūt nav starp galvenajiem favorītiem uz šo apbalvojumu.

Galvenie MVP favorīti

V.SpēlētājsKomandaKoeficients
1.Luka DončičsMavericks5
2.-5.Janis AdetokunboBucks8
2.-5.Stefens KarijsWarriors8
2.-5.Kevins DurentsNets8
2.-5.Džoels Embīds76ers8

Spilgtākie pirmgadnieki

# Pagājušajā vasarā Detroitas ''Pistons'' NBA draftā ar pirmo numuru izvēlējās 203 centimetrus garo aizsargu Keidu Kaningemu. Paredzēts, ka viņam tiks dota zaļā gaisma ''Pistons'' uzbrukumā, tomēr klubu ģenerālmenedžeru aptaujā viņa izredzes iegūt labākā pirmgadnieka balvu ierindotas vien otrajā vietā.

# NBA komandu ģenerālmenedžeri pirmssezonas prognozēs par visticamāko gada labākā pirmgadnieka balvas ieguvēju atzinuši Džeilenu Grīnu no Hjūstonas ''Rockets''. Tiesa, Teksasas klubā šosezon spēlēs arī potenciāli spilgtākais ārzemnieks - Alperens Šenguns no Turcijas. Spēka uzbrucēja un centra pozīcijās spēlējošais Šenguns vairāku ģenerālmenedžeru vērtējumā bija atrodams starp pieciem potenciālajiem pirmagdnieka balvas ieguvējiem.

# Tāpat visi priekšnoteikumi labai debijas sezonai basketbola mekā ir Džeilenam Sagsam, kurš spēlēs Orlando ''Magic'' un Vasaras līgā bija Jāņa Timmas komandas biedrs.

Izmantotie resursi:
https://www.nba.com