Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Vēsturisks duelis Čempionu līgā – "Barcelona" pret "Ajax"

Rolands Eliņš

Vēsturisks duelis Čempionu līgā – "Barcelona" pret "Ajax"
"Barcelona" futbolisti ar Lionelu Mesi priekšgalā gatavojas spēlei pret "Ajax"
Foto:AFP/Scanpix

UEFA Čempionu līgas grupu turnīra pirmā kārta savedusi vienā pārī slavenos „Barcelona” un „Ajax” futbola klubus, kuri šovakar aizvadīs pirmo savstarpējo spēli futbola vēsturē. Savukārt savainojumiem nomocītā „AC Milan” savās mājās 13 spēlētāju sastāvā uzņems Glāzgovas „Celtic”. Visu spēļu sākums pulksten 21:45.

Nav nemaz tik viegli noticēt, ka divi no Eiropas slavenākajiem klubiem ar tik ilgu un plašu vēsturi kā „Barcelona” un Amsterdamas „Ajax” nekad vēl nav spēkojušies oficiālā mačā. Nu beidzot šis tukšums tiks aizpildīts ar H grupas atklāšanas spēli „Camp Nou” stadionā Spānijā, un lielajā futbola grāmatā tiks atvērta jauna nodaļa.

„Barcelona” un „Ajax” saikne pārsvarā asociējas ar Nīderlandes 70. gadu superzvaigzni Johanu Kruifu, kurš savas spīdošās karjeras labākos gados aizvadīja tieši šajos klubos, taču „Barcelona” kopumā savā sastāvā iespēlējusi 14 futbolistus (Kruifu ieskaitot), kuri pirms tam spēlējuši „Ajax” rindās. Saikne darbojas arī otrā virzienā, piemēram, „Barca” uzbrucējs Bojans Krkičs šovakar pārstāvēs „Ajax”, uz kuru ir izīrēts.

Katalonijas klubs, kurš pēdējos gados radījis revolūciju futbolā, to laikā Čempionu līgā triumfējot trīsreiz (2006., 2009., 2011.), ir spiests saskarties ar daudz augstākām prasībām nekā viņu šodienas pretinieki. To atzinis arī „Barcelona” galvenais treneris Herardo Martino: „Mēs piedalāmies trijos turnīros un mums ir jāsasniedz fināls katrā no tiem. Titula neiegūšana būs izgāšanās.”

Martino šovakar būs spiests iztikt bez aizsarga Hordi Albas pakalpojumiem, kurš guva savainojumu sestdienas spēlē pret Sevilju, kā arī apšaubāma Karlosa Pujola dalība, tiesa, Pujols beidzot atgriezies komandas treniņos. „Ajax” treneris Franks de Būrs, kurš arī savulaik pārstāvējis „Barcelona”, būs spējīgs pretī likt labāko sastāvu. „Ajax” sezonu nav uzsākusi pārāk sekmīgi, un de Būrs arī par to pajoko: „Ja Lionels Mesi ir redzējis mūsu spēli nedēļas nogalē, tad šaubos, ka viņš pārāk satrauksies par šodienu.”

„Barcelona” iepriekšējo sezonu Čempionu līgā noslēdza ar pagalam nepatīkamu zaudējumu pusfinālā pret Minhenes „Bayern”, līdz ar to veiksmīgs ČL sākums ir ļoti svarīgs. Papildus pagali cīņas karstumam pielicis arī Johans Kruifs, kurš atteicies apmeklēt šo vēsturisko spēli: „Es atbalstīšu „Ajax”. Man ir bijušas uzskatu atšķirības ar „Barca” prezidentu, un es nesperšu kāju „Camp Nou” stadionā tik ilgi, kamēr vien tur būs viņš.”

Otrajā H grupas spēlē savainojumiem nomocītā „AC Milan” uzņems Glāzgovas „Celtic”. Milānas treneris Masimiliāno Allegri atzinis, ka šobrīd viņam ir pieejami tikai 13 spēlei gatavi spēlētāji, kas praktiski izslēdz jebkādas sastāva variācijas iespējas. Kakā, el Šaravi un Montolīvo traumas, turklāt vēl nav skaidrības par Andrea Poli dalību. „Mūsu savainojumu saraksts atgādina ziņojumu par karā ciestajiem zaudējumiem,” saka Allegri, „taču neesmu pārāk satraukts.”

Par Allegri problēmām netiek raudāts „Celtic” nometnē, kura Itālijā nav spējusi uzvarēt jau 10 spēlēs pēc kārtas. „Celtic” vienīgā sastāva problēma ir Adams Metjūss, taču paredzams, ka arī viņam iepriekš izmežģītā potīte netraucēs piedalīties spēlē. Skotu kluba treneris Nīls Lenons gan norādījis, ka Milānas saīsinātais sastāvs tik un tā ir lieliskiem spēlētājiem pārpildīts, līdz ar to nekāda „Celtic” priekšrocība tā nav.

G grupa - "Atletico" Madridē sagaida "Zenit"

Madrides „Atletico” sezonas sākumā ir ieņēmusi visai ērto un patīkamo vietu Spānijas čempionāta vadībā, un šovakar Madrides komandai būs iespēja revanšēties krievu klubiem par pavasara izstāšanos Eiropas līgā. Toreiz „Atletico” astotdaļfinālā atzina Kazaņas „Rubin” pārākumu, bet šodien spēkosies ar Sanktpēterburgas „Zenit”.

„Atletico” šajā mačā nevarēs palīdzēt Djegu Košta, kurš izcietīs diskvalifikāciju, turklāt jāatceras arī, ka „Atletico” starpsezonā pārdeva Radamelu Falkao, tādēļ spāņu uzbrukuma smagums tiks iznests ar Davida Viljas pleciem.
Savukārt „Zenit” treniņos atgriezies brazīlietis Halks, bet uz Spāniju nav devies Aleksandrs Aņukovs.
„Zenit” priekšā diezgan smags uzdevums, jo „Atletico” savās mājās Eirokausos pēdējās 13 spēlēs zaudējusi tikai vienreiz. Tiesa, šī viena reize notika tieši pret Krievijas klubu – 0:2 pret „Rubin”.

Debiju Čempionu līgas grupu turnīrā šovakar piedzīvos Austrijas „Wien”, kura uzņems Portugāles „Porto”. Vīnes komanda sestdien jau piedzīvoja negaidītu zaudējumu nacionālajā čempionātā, taču ar noskaņošanos mačam ar „Porto” problēmām nevajadzētu būt, vismaz pēc „Wien” trenera Nenada Bjelicas domām: „Viens „Porto” spēlētājs varbūt arī ir tikpat vērtīgs kā visa mūsu komanda, taču ne jau vērtība uzvar laukumā.”

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...
Fédération Internationale de Football...
Soccer / Football News and Scores - ESPN FC

Slēpts komentārs: Mr.Burns

  +2 [+] [-]

, 2013-09-18 09:15, pirms 11 gadiem
Barca vs Ajax domāju būs interesanta spēle.

  +2 [+] [-]

, 2013-09-18 09:22, pirms 11 gadiem
Kaut ar sērkocīņiem acīs,noskatīšos to spēli

Domāju būs baudāms futbols

  +1 [+] [-]

, 2013-09-18 09:45, pirms 11 gadiem
Vai ČL nav tāpat kā EPL, ka izīrētais spēlētājs nedrīkst spēlēt pret savu pamatklubu (runa ir par Bojanu Krkiču)?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-09-18 09:49, pirms 11 gadiem
Autor, palabo ''nekad vēl spēkojušies oficiālā mačā'' jābūt ''nekad vēl nav spēkojušies oficiālā mačā''!

  +2 [+] [-]

, 2013-09-18 09:51, pirms 11 gadiem
Messi jauna frizūra

     [+] [-]

, 2013-09-18 10:00, pirms 11 gadiem
turnīrs jāiesāk ar uzvaru un ceru,ka prognozes piepildīsies,un Xavi vietā sākumsastāvā izies Fabs,Xavi nav labākajā formā,bet Sesks lido pa laukumu

  +1 [+] [-]

, 2013-09-18 10:29, pirms 11 gadiem
Cik nu šosezon ir sanācis paskatīties Ajax, liekas, ka nekas nopietns laukumā nebūs. Ja spēle notiktu pirms gadiem 20, tad varētu teikt, ka satikušies divi superklubi, bet mūsdienās tās ir divas pilnīgi atšķirīga līmeņa komandas.

     [+] [-]

, 2013-09-18 17:30, pirms 11 gadiem
Mesi apmeklējis stila konsultācijas pie Zemļinska.

     [+] [-]

, 2013-09-18 18:32, pirms 11 gadiem
Ādams Ludvigs Lēvenhaupts rakstīja: Vai ČL nav tāpat kā EPL, ka izīrētais spēlētājs nedrīkst spēlēt pret savu pamatklubu (runa ir par Bojanu Krkiču)?
To atsevišķi iespējams norādīt īres līgumā - ka izīrētais spēlētājs nedrīkst iziet laukumā pret savu īpašnieku.
Tādu vienkāršu likumu par to, ka to nedrīkst darīt neesmu dzirdējis. Anglijas Premjerlīgā arī tāds nav.

Atceries kā Fernando Morjentess, izīrēts uz "Monaco", Čempionu Līgā reiz izārdīja savus īpašniekus "Real Madrid".

     [+] [-]

, 2013-09-18 20:12, pirms 11 gadiem
Nekā interesanta šinī spēlē nebūs, Ajax ir mīksti, spēle uz vieniem vārtiem.