Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Leitis: "Mūsu meitenēm trūkst augsta līmeņa spēļu prakses"

Jānis Celmiņš

Leitis: "Mūsu meitenēm trūkst augsta līmeņa spēļu prakses"
Latvijas izlases galvenais treneris Jānis Leitis
Foto: cev.lu

Pēc Latvijas sieviešu volejbola izlases pirmā nopietnā turnīra beigām portāls Sportacentrs.com sazinājās ar Latvijas izlases galveno treneri Jānis Leiti, lai noskaidrotu, kādi ir trenera secinājumi par aizvadīto Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru.

Jau vēstīts, ka pavasarī nesen atjaunotā sieviešu volejbola izlase pārliecinoši tika galā ar Kipras valstsvienību, iekļūstot Eiropas 2013. gada čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, kur pretinieces jau bija krietni spēcīgākas – Bulgārija, Čehija un Ungārija. Seši zaudējumi sešās spēlēs ir Latvijas izlases bilance otrās kārtas spēlēs un izlases galvenais treneris pauž, ka turnīrs parādījis Latvijas dāmu volejbola vājās vietas. „Galvenais secinājums pēc šī turnīra ir tāds, ka mūsu meitenēm pietrūkst augsta līmeņa spēļu prakses. Jā, pret ungārietēm spēlējām labi un arī rezultāti varēja būt arī citādāki, bet pietrūka veiksmes un pārliecības par saviem spēkiem. Bulgārijas un Čehijas izlases bija pavisam cita līmeņa, ko arī gaidījām. Lai cīnītos ar tāda līmeņa komandām visu laiku ir jāspēlē ar simts procentiem. Mūsu meitenēm nenākas bieži spēlēt pret tāda līmeņa pretiniecēm un tas bija jūtams. Epizodiski spēlējām veiksmīgi, uzbrukām ne mazāk spēcīgi un veiksmīgi kā pretinieces, taču tikai epizodiski. Lai cīnītos ar tāda līmeņa komandām, tā jāspēlē visa mača garumā,” pauž Latvijas izlases treneris Jānis Leitis.

Arī treneru un apkalpojošais personāls abām vadošajām komandām bijis galvas tiesu pārāks. Čehijas un Bulgārijas izlases vadījušas itāļu treneru brigādes, bruņotas ar spēcīgu 21. gadsimta tehniku. Vietējie treneri lielākoties pildījuši tikai tulku funkcijas. „Tas ir cits līmenis. Mēs ar Agri (galvenā trenera palīgs un brālis) sēžam laukuma galā un visus novērojumus par citām spēlēm pierakstām blociņos, bet blakus sēž citu komandu brigādes, kas aprīkotas ar modernāko datortehniku,” pauž Leitis, piebilstot, ka tas, protams, nav bijis izšķirošais.

„Grūti pat pateikt, kā mums sasniegt tādu līmeni, jo mūsu dāmas ikdienā nespēlē tāda līmeņa mačos. Acīmredzot treniņos jāstrādā smagāk, taču baidos, ka ar to būs par maz. Arī man kā trenerim šī bija lieliska pieredze, nešaubīgi,” neslēpj Leitis, kurš labus vārdus velta arī Latvijas vīriešu volejbola izlasei. „Atbraucu uz pēdējo maču pret frančiem un biju pārsteigts, cik labā līmenī mūsējie spēlēja. Neredzēju mūsu izlasi, tai spēlējot labākajā sastāvā, bet arī rezervisti spēlēja neiedomājami labi – spēcīgi uzbrukumi, labi organizēts bloks, agresīva serve, prieks skatīties. Dzirdēju, ka pret spāņiem Zemgales Olimpiskajā centrā esot bijusi lieliska atmosfēra. Acīmredzot pludmales volejbolisti arī mūsu vīru izlasei devuši papildu stimulu. Tagad pret turkiem jāizmanto iespēja,” pauž Jānis Leitis, kurš arī turpmāk būtu gatavs vadīt Latvijas sieviešu izlasi.