Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2921, Did:0, useCase: 3

"Euro 2020" E grupa: Spānija bez "Real", Zviedrija bez Zlatana un poļu vizināšanās

Rolands Eliņš

"Euro 2020" E grupa: Spānija bez "Real", Zviedrija bez Zlatana un poļu vizināšanās
Ferāns Toress, Roberts Levandovskis, Markuss Berjs un Mareks Hamšīks. Foto: EPA/AFP/Reuters/Scanpix

UEFA Eiropas čempionāta grupu apskatu turpinot, piedāvājam materiālu par E apakšgrupu, kurā ir viens futbola grands - Spānija - un trīs ambiciozas izlases, starp kurām gaidāma saspringta cīņa par iekļūšanu astotdaļfinālā. Spānijas visas savas spēles aizvadīs Seviljā, kamēr pārējām izlasēm gaidāmi pārbraucieni no Spānijas uz Sanktpēterburgu, un šajā ziņā vissarežģītākā situācija ir Polijas izlasei, kas var noskaņoties vairākiem pārlidojumiem pāri visai Eiropai.

Spānija

Spānija, vienīgā valsts, kas uzvarējusi divos Eiropas čempionātos pēc kārtas, šo turnīru sagaida ar cerībām atgriezties iepriekšējās virsotnēs. Taču praksē spāņiem tas nav izdevies jau vairākus gadus pēc kārtas, atkal un atkal lielajos finālturnīros grandiozu sniegumu neparādot. Iepriekšējais Eiropas čempionāts tika pabeigts ar izstāšanos astotdaļfinālā, ciešot zaudējumus pret Horvātiju un Itāliju, un tālāk par astotdaļfinālu neizdevās tikt arī divos iepriekšējos Pasaules kausos. Kopumā trīs iepriekšējos lielajos finālturnīros Spānijai gūtas tikai četras uzvaras 11 spēlēs.

Spānija šajā finālturnīrā piedalīsies bez neviena Madrides "Real" spēlētāja sastāvā. Šāds notikums sagaidīts pirmoreiz futbola mūsdienu vēsturē. Arī no otra Spānijas lielā granda "Barcelona" pārstāvniecība ir neliela, trīs spēlētāji, turlāt Serhio Busketsam nesen konstatēts pozitīvs Covid-19 tests, kura dēļ radušās bažas arī par pārējās izlases gatavību atklāšanas spēlei. Spānija savā pēdējā pārbaudes spēlē pret Lietuvu aizsūtīja U21 sastāvu un cer, ka Covid-19 citus plānus neietekmēs, taču Busketsam vismaz EČ ievads būs jānoskatās no malas. Ja viņa karantīna netiek pagarināta, Busketss varētu atgriezties uz grupu turnīra trešo spēli pret Slovākiju. Un šeit Spānijai ir vērā ņemama priekšrocība - tā visas savas apakšgrupas spēles aizvadīs Seviljā, savā laukumā.

Spāniju cīņā vadīs galvenais treneris Luiss Enrike, un Spānijā noteikti visi tur īkšķus, ka neatkārtosies nekas līdzīgs PK 2018, kad izlasei nācās mainīt treneri čempionāta priekšvakarā. Enrike gan arī bijis iesaistīts interesantās treneru rotācijās. Viņš izlasi pārņēma 2018. gadā, taču tad to atstāja nopietnu ģimenes apstākļu dēļ. Diemžēl Enrikes meitas slimība beidzās traģiski, taču pēc tam viņš varēja atgriezties darbā, kurš pa to laiku bija uzticēts viņa asistentam Robertam Moreno. Moreno savukārt amats bija iepaticies tik labi, ka viņš mēģināja panākt, ka Enrike atpakaļ vairs netiek gaidīts un ka Moreno pats varētu vadīt izlasi Euro 2020 finālturnīrs. Viss beidzās ar to, ka Enrike ir atpakaļ, bet Moreno atlaists, un tieši Enrike pieņēma lēmumu izlasē tomēr neiekļaut Serhio Ramosu, pamatojot to ar ilggadējā Spānijas izlases aizsardzības balsta savainojumu pilno sezonu.

Polija

Arī Polija nav iztikusi bez nesenām izmaiņām treneru korpusā, un arī Polijai tas treneris, kurš vadīja to atlases ciklā, finālturnīrā ar izlasi vairs nebūs. Ježijs Bženčeks atlases ciklā Poliju aizveda līdz astoņām uzvarām desmit spēlēs, taču par parādīto sniegumu viņam kritikas tāpat netrūka, turklāt aizvadītajā rudenī Polija arī visnotaļ blāvi izskatījās Nāciju līgā un parādījās arī runas, ka trenerim radies konflikts ar Robertu Levandovski.

Protams, ilgas pārdomas par to, kurš izlasei svarīgāks - Levandovskis vai Bženčeks -, poļu futbola vadībai nebija nepieciešamas, un viss beidzies ar to, ka janvārī par galveno treneri tika nozīmēts portugālis Paulo Sousa. Sousa piecās spēlēs guvis tikai vienu uzvaru, to pašu pret Andoru, turklāt tieši šī uzvara palikusi ar sliktām atmiņām Levandovska sakarā - Sousa izlēma, ka arī pret pastarīti nekādu otro sastāvu laukumā nesūtīs, un komandas lielākā zvaigzne Levandovskis guva traumu, kas lika viņam izlaist svarīgas spēles Čempionu līgā, kur Minhenes "Bayern" bez viņa zaudēja PSG.

Levandovskis ir nepārprotami lielākā Polijas izlases zvaigzne. Viņš izlases rindās guvis 66 vārtus, taču te der pieminēt, ka savu lielo iznācienu starptautiskajā arēnā Levandovskis vēl nav veicis - no saviem 66 vārtiem Levandovskis tikai divus guvis kādā lielajiem finālturnīriem (vieni 2012. gada EČ un vieni 2016. gada EČ). Levandovskim jau ir 32 gadi, un Polijā gaida, kad beidzot viņam izdosies savu rezultativitāti klubā (šosezon "Bayern" rindās Bundeslīgā grūti aptverami 41 vārti 29 spēlēs) atkārtot arī izlases svarīgākajos mačos.

Levandovskim nebūs sava ierastā partnera uzbrukumā - finālturnīrs secen ies Arkadiušam Milikam. Pārējiem trim uzbrucējiem Polijas sastāvā starptautiskā pieredze ir krietni mazāka, taču kopumā izlasē ir bagātīgi pārstāvētās Eiropas spēcīgākās līgas, kamēr par vārtu drošību rūpēsies "Juventus" pamatvārtsargs Vojcehs Ščensnijs. Vērts arī izcelt, ka dalība finālturnīrā paredzēta Kacperam Kozlovskim, 17 gadus vecajam pussargam no vietējās līgas, kā arī izlasē ir 20 gadus vecais aizsargs Kamils Pjontkovskis, Vladislava Gutkovska komandas biedrs "Rakow" vienībā.

Polijas sakarā arī jāpiemin plānotais grafiks, kas poļiem izrādījies pats nepateicīgākais visā čempionātā, proti, pirmā spēle jāaizvada Sanktpēterburgā, tad jālido pāri visai Eiropai uz Sevilju un tad atpakaļ, lai trešo spēli atkal aizvadītu Sanktpēterburgā.

Zviedrija

Zviedrijas izlases galvenais treneris Janne Andersons iepriekš bija saņēmis pamatīgu kritiku no Zlatana Ibrahīmoviča par savu darbu, taču pirms dažiem mēnešiem abi spēja paspiest viens otram roku un nonākt pie kopsaucēja, Milānā lieliski spēlējošajam Zlatanam atgriežoties izlasē un gatavojoties finālturnīram. Tas viss gan izrādījās pasākums bez noslēguma, jo Zlatans guvis traumu un finālturnīrā spēlēt tomēr nevarēs.

Zviedrijai nav izdevies izkļūt no EČ grupas jau trīs finālturnīros pēc kārtas, taču iepriekšējā PK finālturnīrā zviedri aizcīnījās līdz ceturtdaļfinālam, paveicot to jau bez Zlatana palīdzības, un arī tagad netrūkst futbola apskatnieku, kas norāda, ka Zlatana nespēlēšana un neiejaukšanās izlases kolektīvā varētu beigās dot pat labāku efektu. Talanta ziņā Zviedrijai resursu netrūkst, turklāt Zviedrija arī ir viena no retajām izlasēm, kurai vidējā līnija saspēlēta jau klubā - trīs vadošie spēlētāji Markuss Berjs, Kristofers Olsons un Viktors Klēsons visi kopā spēlē "Krasnodar" vienībā.

Zviedrijas rindās ir vairāki ļoti pieredzējuši spēlētāji - Sebastians Lāšons izlasē aizvadījis 129 spēles, viņa komandas biedrs AIK sastāvā Mikaels Lustigs ir ar 90 spēlēm, kapteinim Andreasam Grankvistam ir 88 mači. Taču tas nozīmē ne tikai pieredzi, bet arī vecumu, un vidējā vecuma ziņā Zviedrijai ir vecākais sastāvs šajā Eiropas čempionātā. Vidējais vecums Zviedrijas izlasē ir 29.2 gadi, un vēl tikai Beļģijai tas ir augstāks nekā 28.2. gadi, kas jau ir Slovākijas izlases vidējais vecums.

Slovākija

Slovākijas izlasei šis būs tikai otrais EČ finālturnīrs. Pirms pieciem gadiem Francijā slovāki prata tikt ārā no grupas, taču zaudēja astotdaļfinālā. Arī Pasaules kausā slovāki spēlējuši tikai vienreiz, taču arī toreiz, 2010. gadā, prata tikt ārā no savas apakšgrupas un zaudēja astotdaļfinālā. Slovākijas izlase uz EČ ieradīsies ar piecu nezaudēto spēļu sēriju, tiesa, pavasari par ļoti veiksmīgu slovāki varbūt arī nesauc, jo tika spēlēti neizšķirti oficiālajos PK atlases mačos pret Kipru un Maltu.

Arī Slovākijā netrūka drāmas galvenā trenera jautājumā. EČ atlases ciklā to vadīja Pavels Hapals, taču pa taisno uz finālturnīru slovāki netika un nonāca pārspēlēs. Hapals 2020. gada oktobrī Slovākijas izlasi aizveda līdz uzvarai pendelēs pār Īriju, taču jau pēc dažām dienām tika atlaists, un novembrī Slovākija izšķirošo pārspēli pret Ziemeļīriju aizvadīja jau jaunā trenera Štefana Tarkoviča vadībā. Šī likme attaisnojās, un Slovākija tika finālturnīrā.

Slovākijas izlases lielākā zvaigzne ir Mareks Hamšīks, kurš iepriekš bija noslēdzis milzīgu līgumu Ķīnā (tika baumots par 13 miljoniem dolāru gadā). Taču gada sākumā Hamšīks atkal bija bez kluba un meklēja spēļu praksi Eiropā, kur spēlētāju reģistrācijas logi pārsvarā jau bija ciet. Palīdzīgu roku šeit sniedza zviedru klubs "Goteborg", un Hamšīks sportisko formu Eiropas čempionātam varēja uzņemt konkurentu nometnē. Taču par savu nākamo klubu viņš var nesatraukties, jo īsi pirms EČ tika izziņota vienošanās ar Turcijas "Trabzonspor".

Slovākijas izlases sastāvā ir vairāki spēcīgi spēlētāji aizsardzības un vidējā līnijā, ar Milānas "Inter" aizsargu Milanu Škriniaru un A Sērijas pussargiem Staņislavu Lobotku un Juraju Kucku priekšgalā. Taču acīmredzama ir Slovākijas izlases uzbrucēju statistika - nevienam no viņiem izlasē nav vairāk nekā septiņu gūtu vārtu, un pieredzējušais Mihals Džurišs, kurš guva tik ļoti svarīgos vārtus pret Ziemeļīriju, šosezon savā klubā Kiprā izcēlās ar tikai diviem precīziem sitieniem.

Spēļu kalendārs

DatumsVietaSpēleLaiks (LV)
14.06SanktpēterburgaPolija - Slovākija19:00
14.06SeviljaSpānija - Zviedrija21:00
18.06SanktpēterburgaZviedrija - Slovākija16:00
19.06SeviljaSpānija - Polija22:00
23.06SeviljaSlovākija - Spānija19:00
23.06SanktpēterburgaZviedrija - Polija19:00

11.lv bukmeikeru vērtējums par izredzēm uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoeficientsKoeficients
Spānija1.339.00
Polija6.5081.00
Slovākija15.00401.00
Zviedrija7.00101.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes par vietu sadalījumu E apakšgrupā

ValstsVieta*
Spānija1.13
Polija2.05
Zviedrija2.94
Slovākija3.88

Prognozes veica 16 mūsu portāla pārstāvji, sarindojot komandas secībā no 1. līdz 4., pēc tam tika aprēķināta vidējā prognoze.