Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Astafjevs: "Viss vēl nav zaudēts. Atlaišana? Redzēsim, redzēsim"

Agris Suveizda

Astafjevs: "Viss vēl nav zaudēts. Atlaišana? Redzēsim, redzēsim"
Vitālijs Astafjevs
Foto: Māris Greidāns

Medaļu un titula kandidāte "Jelgava" pirmo apli noslēdza ar sakāvi pret "Mettu"/LU (0:3) un desmit punktus aiz līderes "Ventspils". Galvenais treneris Vitālijs Astafjevs bija jūtami sarūgtināts par zaudējumu, taču plinti krūmos vēl nemet.

"Jelgavas" galvenais treneris Vitālijs Astafjevs: "Gribu apsveikt Andri ar pelnītu uzvaru. "Metta"/LU mums parādīja, kā ir jāspēlē futbols. Tāds zaudējums ir ļoti nepatīkams. Pēc uzvaras kausā futbolistiem acīmredzot pietrūka emociju, meistarības, bet kopumā jāatzīst, ka kļūdījos ar sastāvu un bija jāspēlē citādi. Otrajā puslaikā mēģinājām pārkārtoties, izlaidām jaunus spēkus, bet redzams, ka mums tomēr ir problēmas aizsardzībā, kuras nevaram atrisināt. Un uzbrukumā paši nespējam gūt vārtus – kaut gan kādi momenti rodas, bet ne pietiekami, lai iesistu. Ceru, ka šī spēle kļūs par labu mācību. Ir par ko padomāt. Pirmo apli nepabeidzām tā, kā gribējām, un laikam mums jāaizmirst par medaļām un jākoncentrējas katrai nākamajai spēlei."

"Mettas"/LU galvenais treneris Andris Riherts: "Vispirms noteikti gribētu sveikt visas mātes un māmiņas. Lieliska svētdiena, labs laiks, un noteikti pateicoties mammām mēs visi esam šeit. Un liels paldies visām mammām – gan spēlētāju vecākiem, gan arī manai un visu pārējo. Priecīgu šo vakaru, lai māmiņas papriecājas, un cienām un mīlam viņas arī turpmāk. Kopumā atkal esmu pateicīgs spēlētājiem par pašatdevi, par vēlēšanos un par pelnītu uzvaru. Vairāk nav ko piebilst."

Iepriekš bija četri sausie zaudējumi pēc kārtas, bet tagad laikam visu izšāvāt vienā spēlē. Snieguma kvalitāte bija daudz labāka vai vienkārši iepriekš nespēlējāt tik slikti, kā rādīja rezultāti?
Riherts: "Varu piekrist, ka rezultāti nebija īpaši labi, bet spēles ziņā no pretiniekiem atpalikām varbūt tikai nedaudz – kādos komponentos. Jau iepriekšējā spēlē Ventspilī domāju, ka zaudējām nepelnīti – divas rupjas kļūdas, un "Ventspils", var teikt, savu uzvaru izvilka mūsu kļūdu dēļ. Visi ventspilnieki pēc spēles nokrita gar zemi – tempu tātad turējām. Un jau iepriekšējā spēlē vajadzēja paņemt nepieciešamos punktus. Tāpat arī iepriekš – pēc katras spēles varu teikt paldies spēlētājiem par pašatdevi, vēlēšanos, uzņemšanos un atbildību."

Pēc pirmā apļa no līderes "Ventspils" atpaliekat jau par desmit punktiem. Cik balles varat dot savai komandai par pirmo riņķi?
Astafjevs: "Jā, starpība ir liela un mēs, protams, nebijām gaidījuši, ka tā notiks, taču futbols ir neprognozējams. Tomēr domāju, ka viss vēl nav zaudēts un mums ir spēki, raksturs, rezerves, lai situāciju labotu."

Nebaidāties, ka jūs varētu atlaist?
Riherts kolēģim atbalstoši uzliek roku uz pleca: "Neviens neatlaidīs, viss ir kārtībā."
Astafjevs: "Redzēsim, redzēsim."
Riherts: "Komanda ir kausa finālā."

Jau pieminējāt aizsardzību. Kas vēl ir tās lietas, kas "Jelgavai" šosezon neizdodas?
Astafjevs: "Salīdzinājumā ar pagājušo gadu mums bija lielas izmaiņas, un šie mehānismi vēl līdz galam nav nostrādāti. Vēl nevaram stabilizēt sastāvu, meklējam virknējumus, cenšamies spēlēt uzbrūkošāku futbolu, bet redzams, ka problēmas ir. Meklējam risinājumu."

Kad pārgājāt uz dabīgo segumu, spēle aizgāja, tagad uz mākslīgā atkal zaudējums. Tam ir kaut kāda saistība?
Astafjevs: "Nevaru atrast konkrētus iemeslus, nezinu."

Kā jūs vērtējat pirmo riņķi?
Riherts: "Tas principā ir grafiks, uz kuru ejam. Vairāk vai mazāk varam būt apmierināti, un domāju, ka, ja turpināsim pieturēties savam grafikam, varam izpildīt arī sezonas plānu. Bet tas ir tikai pirmais aplis – svarīgākie apļi būs otrais un trešais, bet, ja nokļūsim ceturtajā, tad jau buksēsimies pa cīņām. Pirmajā aplī ir daudz emociju un liela vēlēšanās, tāpēc tas kaut kādā ziņā izlīdzina meistarību. Otrajā aplī viss jau būs nosvērtāk – komandas būs apradušas ar apstākļiem, mehānismi, ko Vitālijs teica, jau būs saeļļojušies un strādās pareizi. Tāpēc otrais aplis būs ļoti izšķirošs. It īpaši mums katra apļa sākumā ir jāspēlē ar sev tuvākām komandām, tāpēc būs svarīgi otro apli iesākt ļoti labi."

Tās emocijas ietekmē arī spēles disciplīnu?
Riherts: "Uzdevumu izpildi? Pašdisciplīna ir ļoti būtiska. Stuglis nospēlēja tik pašdisciplinēti un pat guva vārtus. Ja var sevi saturēt rokās, koncentrēties un sevi pareizi motivēt…Nevar teikt, ka atnāk treneris un saka: "Tu, tu, tu, tu darīsi tā un tā." Nē, viņi paši mājās gatavojas, daudzas lietas ir atkarīgas no pašiem spēlētājiem."

Zinot rezultātus iepriekšējās sezonās, daudziem jūsu sākums ir pārsteigums. Vai paši to varat apzīmēt kā patīkamu pārsteigumu?
Riherts: "Nevar salīdzināt šo komandu ar iepriekšējo sezonu komandu.

Komandas no sezonas uz sezonu jau nevienu īsti nevar salīdzināt, bet…
Riherts: "Bija sezona, kad mums mainījās tikai četri vai pieci spēlētāji, kuri nebija pamatsastāvā. Tāpēc te nevar salīdzināt, jo izmaiņas ir diezgan lielas. Pārsteigums? Ja es teikšu pārsteigums, tas nebūs godīgi pret komandu."

Savčenkova un Kovaļova nebija pat rezervē.
Astafjevs: "Kovaļovam ir veselības problēmas, bet Savčenkovam savu liek manīt sintētiskais laukums. Tāpēc viņu nebija pieteikumā."

Pirmoreiz malā palika Švalbe. Kāpēc izvēlējies Abdullāhi?
Riherts: "Viņš ir augumā mazāks (smaida). Nu, nē – Abullāhi ir meistarīgāks."

Tā jums nebija pirmā pārliecinošā uzvara Virslīgā – ar 4:1 bijāt uzvarējuši to pašu "Jelgavu", arī "Metalurgu". Vai vari salīdzināt...
Riherts pārtrauc: "Neatceros vairs tās uzvaras, ko tur atcerēties…Šodien bija saprotams rezultāts. Vai pēc spēles ir pārsteigums? Noteikti, ka nē. Skaidrs, ka zinājām "Jelgavas" grafiku un sapratām, ka tiklīdz "Jelgava" ceļas augšā, tā, bums, lai atkal krīt zemē. Kā ceļas augšā, tā, bums, lai krīt zemē. Protams, biju domājis, ka būs lielāka sastāva rotācija, kas mums varētu radīt problēmas. Tā kā [rotācijas] nebija, biju patīkami iepriecināts, kad ieraudzīju sastāvu, un čaļiem teicu: "Zaļā gaisma!"

Zinot "Jelgavas" grafiku, biji gaidījis, ka tiks atsvaidzināts sastāvs?
Riherts: "Tā biju domājis, jo viņiem ir diezgan plašs soliņš. Arī "Ventspils" principā [pret mums] spēlēja ar tiem pašiem spēlētājiem. Redzējāt – bija momenti, mēs vārtus neguvām, un "Ventspils" – Karlsons - izmantoja mūsu kļūdas. Vēl spēlējām mājās, apļa pēdējā spēle – svarīgi turpināt ar šādām emocijām."