Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2921, Did:0, useCase: 3

Vēsturiskās "Euro 2020" pārspēles – sāksies cīņa par pēdējām četrām ceļazīmēm

Agris Suveizda

Vēsturiskās "Euro 2020" pārspēles – sāksies cīņa par pēdējām četrām ceļazīmēm
Slovākijai būs jāiztiek bez savas zvaigznes Milana Škrinjara, kuram atklāta inficēšanās ar Covid-19. Foto: AFP/Scanpix

Pandēmijas dēļ pusgadu vēlāk, nekā bija plānots, šovakar beidzot sāksies cīņa par pēdējām četrām ceļazīmēm uz Eiropas futbola čempionāta finālturnīru, kas pirmoreiz vēsturē tiks sadalītas ar UEFA Nāciju līgas starpniecību. Gruzijā spēle sāksies plkst.19:00 pēc Latvijas laika, bet pārējie septiņi pusfināli gaidāmi plkst. 21:45.

Eiropas čempionāta kvalifikācija tika sadalīta divās fāzēs – atlases grupu turnīrā un pārspēlēs -, taču itin ierasto formātu neierastu padarīja tas, ka pārspēļu dalībnieces tika noteiktas nevis pēc kvalifikācijas, bet gan Nāciju līgas debijas sezonas (2018.-19.) rezultātiem. Proti, 20 no 24 ceļazīmēm joprojām, kā ierasts, tika sadalītas kvalifikācijas grupu turnīrā, finālturnīrā iekļūstot visu desmit apakšgrupu divām labākajām izlasēm, toties pārējās četras ceļazīmes tika nolemts sadalīt četros miniturnīros, izlasēm aizvadot pa vienai pusfinālspēlei un pa vienai finālspēlei.

Formāli katrai no četrām Nāciju līgas divīzijām pienācās viena ceļazīme, tomēr realitātē, protams, līgu sadalījums nebija tik proporcionāls. Piemēram, no 12 A līgas izlasēm 11 ceļazīmi ieguva jau kvalifikācijā, tādēļ vienīgā A līgas neveiksminiece Islande par ceļazīmi cīnīsies pret trijām C līgas izlasēm – pusfinālā islandieši uzņems rumāņus, bet otrā pusfinālā tiksies bulgāri un ungāri. B līgas un C līgas turnīros piedalīsies virkne izlašu, kuras šajās līgās netika labāko četriniekā, un vienīgi D līgas finālturnīrā patiešām piedalīsies četras stiprākās D līgas izlases – Gruzija uzņems Baltkrieviju, bet Ziemelmaķedonija uzņems Kosovu.

Pārspēlēs līdz ar to pavisam piedalīsies viena A līgas izlase, četras B līgas izlases, septiņas C līgas izlases un četras D līgas izlases. Interesanti, ka, salīdzinot ar kvalifikācijas rezultātiem, A līgas miniturnīrs būs nosacīti vājākais, jo tajā piedalīsies tikai viena trešā vieta (Islande) un trīs ceturtās pozīcijas ieguvējas. Trīs trešās vietas un viena ceturtā (Bosnija un Hercegovina) būs B līgas miniturnīrā, bet C līgas kvartetu veidos trīs trešās vietas un vienīgā piektās vietas īpašniece – mūsu nesenā pretiniece Izraēla. No D līgas Ziemeļmaķedonija un Kosova savā atlases grupā finišēja trešajā vietā, bet Gruzija un Baltkrievija - ceturtajā. No desmit izlasēm, kuras kvalifikācijā palika trešajā vietā jeb uzreiz aiz tiešo ceļazīmju svītras, pārspēlēs nepiedalīsies vienīgi Grieķija. Atlasē grieķi priekšā palaida Itāliju un Somiju, bet C līgas kopvērtējumā bija tikai devītie, paliekot uzreiz aiz strīpas un ļoti dārgi samaksājot par sensacionālo zaudējumu pēdējā Nāciju līgas kārtā, mājās ar 0:1 kapitulējot igauņiem. Jāpiebilst, ka Somija bija vienīgā C līgas izlase, kas kvalifikācijā izcīnīja tiešo celazīmi uz finālturnīru.

Ja iepriekš visus četrus miniturnīrus bija paredzēts izspēlēt marta logā, pandēmijas dēļ tas notiks divos atsevišķos logos. Astoņas finālistes, kuras tiks noskaidrotas šovakar, četras ceļazīmes sadalīs 12. novembrī. Atgādinām, ka "Euro 2020" finālturnīrs tika pārcelts uz nākamo gadu un 12 pilsētās tiks aizvadīts no 11. jūnija līdz 11. jūlijam.

Pārspēļu pusfināli

LīgaPusfinālsLaiks
AIslande – Rumānija21:45
Bulgārija – Ungārija21:45
BBosnija un Hercegovina – Ziemeļīrija21:45
Slovākija – Īrija21:45
CSkotija – Izraēla21:45
Norvēģija – Serbija21:45
DGruzija – Baltkrievija19:00
Ziemeļmaķedonija – Kosova21:45

Kvalificējušās izlases

G1. vieta2. vieta
AAnglijaČehija
BUkrainaPortugāle
CVācijaNīderlande
DŠveiceDānija
EHorvātijaVelsa
FSpānijaZviedrija
GPolijaAustrija
HFrancijaTurcija
IBeļģijaKrievija
JItālijaSomija

  +1 [+] [-]

, 2020-10-08 11:09, pirms 4 gadiem
Autoram tekstā sajukusi Izraēla ar Īriju

Tabuliņā gan ir pareizi

  +2 [+] [-]

, 2020-10-08 11:12, pirms 4 gadiem
Kaktiņš rakstīja: Autoram tekstā sajukusi Izraēla ar Īriju

Tabuliņā gan ir pareizi
Taisnība, paldies!

     [+] [-]

, 2020-10-08 13:42, pirms 4 gadiem
Islandei,Ungārijai, Bosnijai, Īrijai, Skotijai, Serbijai ,Gruzijai un Kosova vajadzētu tikt tālāk, bet nu domāju , ka Norvēģi, Slovāki un Ziemeļīri var mazus pārsteigumus uztaisīt

  +1 [+] [-]

, 2020-10-08 14:46, pirms 4 gadiem
Islandei, Bulgārijai, Bosnijai, Slovākijai, Skotijai, Norvēģijai, Gruzijai, Ziemeļmaķedonijai vajadzētu tikt tālāk, bet, nu, domāju, ka Rumānija, Ungārija, Ziemeļīrija, Īrija, Izraēla, Serbija, Baltkrievija un Kosova var mazus pārsteigumus uztaisīt.

     [+] [-]

, 2020-10-08 14:57, pirms 4 gadiem
nav jātiek tālāk, jātiek tuvāk fināam, nespēlēs jau arī attālināti, pārsteigumus no visiem

     [+] [-]

, 2020-10-08 15:29, pirms 4 gadiem
Labs koefs uz Kosovu!