Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Kubarevs: "Vasarā spēlēsim reti, bet tagad uz mākslīgajiem kaut kur skrienam..."

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kubarevs: "Vasarā spēlēsim reti, bet tagad uz mākslīgajiem kaut kur skrienam..."
Oļegs Kubarevs

Piedāvājam Oļega Kubareva un Dmitrija Homuhas sacīto pēc "SynotTip" futbola Virslīgas 7.kārtas spēles starp "Riga" un Jūrmalas "Spartaku" (0:0).

Oļegs Kubarevs, Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris: "Iznāca kaujinieciska spēle. Mēs atradāmies sliktākā fiziskā stāvoklī, mums ir bijis daudz spēļu - mēneša laikā aizvadījām septīto spēli. Pēdējā laikā vispār bija pieci mači viens pēc otra - dabiski, ka bija grūti. Plus pāreja uz grunti [dabīgo laukumu - aut.]. Tāpēc baidījāmies par savu stāvokli un pirmajā puslaikā nosēdāmies zemu, lai komanda gan adaptētos dabīgajam laukumam (jo kvalitatīvu treniņu uz šāda seguma mums nebija), gan izprastu pretinieka spēli. Otrajā puslaikā jau kļuva mazliet vieglāk - mēs jau sākām vairāk uzbrukt, mums sāka rasties momenti. Taču atzīšu, ka neizšķirts mani apmierina, jo, lai gūtu uzvaru, izdarījām par maz. Katrā ziņā puiši izpildīja uzstādījumu. Ieraudzījām, ka pretinieks ir cienījams un ļoti motivēts, to pat jau iesildīšanās laikā varēja pamanīt, bija skaidrs, ka pretinieks daudz skries. Pretinieks šodien bija labi sagatavojies, un manās acīs rezultāts ir taisnīgs, jo momentu ziņā nevienam izteikta pārsvara laikam jau nebija. Ja uz tablo nulles, tātad nulles."

Dmitrijs Homuha, "Riga" galvenais treneris: "Piekritīšu kolēģim - šodien bija neizšķirta cienīgs mačs, asums bija pie abu komandu vārtiem. Mūsu komandā aizsardzība nospēlēja labāk nekā uzbrukums. Taču pirms spēles izjutām kadru problēmas - divi mūsu labākie uzbrucēji [Josuke Saito un Sergejs Vorobjovs - aut.] izkrita no sastāva traumu dēļ. Tāpēc nācās ieviest izmaiņas un šo problēmu dēļ uzbrukumā nedarbojāmies tik asi, kā mēs vēlētos. Apsveicu pretiniekus ar pelnītu pirmo vietu, kas viņiem šobrīd ir ["Ventspils" vēlāk uzvarēja un apsteidza "Spartaku" - aut.]. Jo tas ir ļoti labi saspēlējies un meistarīgs kolektīvs."

Kas bija galvenais iemesls shēmas maiņai [uz 3-5-2 jeb 5-3-2 - aut.]? Kožana savainojums?
Kubarevs: "Mums palika viens nominālais centra aizsargs [Bulvītis - aut.]! Spēlēt shēmu ar četriem aizsargiem, ja tev nav četru [pozīcijām atbilstošu - aut.] aizsargu - domāju, tas nebūtu pareizi. Skaidrs, ka gan jau varēja spēlēt arī ar četriem aizsargiem, problēmu nebūtu, kādu pārbīdītu, bet tad mums klātos vēl grūtāk, jo pretiniekam ir ļoti aktīvi flangi. Mēs paņēmām ar skaitu. Un pie reizes man gribējās, lai komanda spēj pielāgoties - it sevišķi tagad, kad priekšā kausa fināls un Virslīgā spēle ar nopietnu pretinieku "Liepāju", kas arī brīžiem spēlē ar trim aizsargiem un maina shēmas. Gribējām izmēģināt papildus variantu, kuram jābūt komandas arsenālā. Gribējām, lai komanda sajūt pārliecību šajā shēmā - treniņos ir kas viens, bet spēlēs kas cits."

Abi treneri minēja problēmas ar sastāvu, traumām. Vai var sacīt, ka šobrīd jūsu komandu galvenā problēma ir sastāva dziļuma trūkums?
Kubarevs: "Manā skatījumā lielāka problēma ir tā, ka mums ir piecas spēles ik pa trim četrām dienām, turklāt uz mākslīgajiem laukumiem. Tā ir lielāka problēma. Saites, locītavas un tā tālāk - šajā ziņā futbolistiem ir pārslodzes. Sastāva dziļums [tā trūkums - aut.] - tā ir realitāte! Bet tas, ka kalendārs, lūk, šāds... Pēc tam vasarā spēlēsim reizi nedēļā, bet tagad kaut kur skrienam, kaut kam dzenamies pakaļ. Mums tas ir lielāks mīnuss nekā sastāva dziļums. Kāpēc futbolisti gūst traumas? Laukumu segumu maiņas... Pirmkārt tas ir sarežģītais spēļu grafiks uz mākslīgajiem laukumiem."

Homuha: "Pilnībā piekritīšu - mums rezervisti ne vienmēr iznāk uz maiņu efektīvi. Nav cilvēku, kuri, nākot uz maiņu, reāli varētu pastiprināt spēli. Labākajā gadījumā viņi var palīdzēt saglabāt spēles shēmu, ieņemt savu pozīciju, bet tādu spēlētāju, kas varētu pastiprināt, mums diemžēl nav. Ceru, ka transfēru periodā būs jaunieguvumi, kuri palīdzēs mums radīt šo sastāva dziļumu un radīt iekšējo konkurenci, lai mēs reāli varētu virzīties uz priekšu."

Vai Savaļnieks ir gatavs par 100%?
Homuha: "Grūti spriest. Viņam ir zināmas problēmas. Šodien nospēlēja līdz galam, un mēs par to esam priecīgi. Taču problēmas ir."

Cik nopietni ir savainojumi Ulimbaševam, Kožanam, pārējiem?
Kubarevs: "Ulimbaševam nav trauma, Kožans, ceram, nākamajā spēlē būs vesels. Mums vēl Stuglis ir traumēts - viņš laikam uz ilgāku laiku būs ārā. Ulimbaševs? Ģimenes rakstura problēmas."

Un kādi savainojumu termiņi ir jūsu līderiem?
Homuha: "Galvenā problēma, ka mums bieži nākas pāriet no viena seguma uz citu. Tas arī ir iegūto traumu faktors. Visiem, kas šodien nebija pieejami traumu dēļ, ir muskuļu traumas, jo balsta kustību sistēma netur slodzes."

Brazīlietis Dus Santuss šobrīd neiztur konkurenci ar Jevgeņiju Kozlovu?
Kubarevs: "Viņi ir dažāda ampluā spēlētāji. Kozlovs ir flanga spēlētājs, brazīlietis ir vairāk kā uzbrucējs. Starp viņiem nav konkurences, un tas vairāk ir atkarīgs no tā, pret ko mēs spēlējam un kā mums ir jāspēlē. Šobrīd statistika runā par labu Kozlovam, un mēs izdarām izvēli par labu viņam."

Kad "Riga" trenēja Kurbatovs, jūsu priekšgājējs, Pētersonu izmantoja kreisās malas aizsarga pozīcijā. Tagad viņš spēlē augstāk. Kāpēc pamainījāt viņa pozīciju?
Homuha: "Aizsargam svarīga ir antropometrija, lai varētu veikt divcīņas. Turklāt mums [vidējās līnijas] flangos ir problēmas, kuru dēļ spēlētāji izlaida spēles. Tagad nolēmām, ka viņš efektīvāk var spēlēt kā flanga uzbrūkošais spēlētājs."

Kā Daņilovs un Barinovs izskatās aizsardzības flangos? Tiek galā?
Homuha: "Diemžēl vēl ne tik ilgi strādājam ar komandu - ir pozitīva dinamika, taču mums priekšā vēl ļoti daudz darba. Pirmkārt, svarīgi, lai spēlētāji saprastu mūsu prasības un mūsu spēles principus. Turklāt to svarīgi panākt ne tikai treniņos, bet arī spēlēs. Pagaidām ir problēmas."

Šī bija pirmā apļa pēdējās kārtas spēle. Vai jums ir svarīgi pēc pirmā apļa [citas pirmā apļa pēdējās kārtas spēles tobrīd vēl nebija notikušas - aut.] būt pirmajā vietā priekšā "Ventspilij"?
Kubarevs: "Ja paliksim pirmie, tas būs patīkami, taču droši varu teikt, ka savas spēles laikā par šo aspektu saistībā ar "Ventspili" nedomājām. Šobrīd svarīgāka ir gatavošanās stratēģija, jo, kā jau minēju, esam nokļuvuši sarežģītā kalendārā, un nākamais mūsu pretinieks ir čempions. Mums tagad jādomā par "Liepāju", nevis "Ventspili". Kā būs, tā būs, bet "Ventspilij" no septiņām spēlēm sešas bijušas savā laukumā [patiesībā no sešām piecas, jo šodien, 7.kārtā, "Ventspils" otro reizi sezonā spēlēja izbraukumā - aut.]. Tāpēc esmu pārliecināts, ka gan mēs, gan "Riga", gan RFS, gan visi pārējie ar "Ventspili" mājās spēlēs citādi un punktus zaudēs visi. Esmu pārliecināts par to, tāpēc mēs šodien par to [vietu tabulā - aut.] nedomājam, jo pa divām kārtām viss var mainīties. Tā ka jādomā par sevi un tuvāko spēli, nevis par citiem. Protams, nedrīkstam aizmirst par kausu, kas mums arī ir svarīgi - tas būs fināls, ārkārtas gadījums."

Abi esat speciālisti no ārzemēm un no dažādām valstīm [Baltkrievijas un Krievijas], bet saka, ka futbola pasaule ir šaura. Vai pirms šīs sezonas viens otru zinājāt kā treneri?
Kubarevs: "Nē, mūsu ceļi nav krustojušies."
Homuha: "Jā, neesam tikušies - es līdz šim strādāju jauniešu futbolā, tā ka bija grūti saskrieties."