Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Karlsone izdara neiespējamo - 30 km distancē finišā panāk un apsteidz Jūhaugu

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Karlsone izdara neiespējamo - 30 km distancē finišā panāk un apsteidz Jūhaugu
Frīda Karlsone finišā apsteidz Terēsi Jūhaugu. Foto: AFP/Scanpix.

Sestdien, 7. martā, Norvēģijas galvaspilsētā Oslo pārsteidzošu sasniegumu paveica jaunā Zviedrijas distanču slēpotāja Frīda Karlsone, kas 30 km klasiskā stila distancē PK sacensībās atguva teju minūtes deficītu un pašā finiša taisnē apsteidza slaveno norvēģieti Terēsu Jūhaugu.

Lai gan sieviešu konkurencē šīs Pasaules kausa sezonas garākā distance bija 34 km garais brīvā stila slēpojums Merokerā (Norvēģija) "Ski Tour" ietvaros, vīriešiem rīt būs jāveic 50 km gara distance klasiskajā stilā, kas ir pārliecinoši sezonas grūtākais pārbaudījums izturības ziņā. Šīs sacensības 30 un 50 km garajās distancēs, kas pazīstamas kā "Femmila i Holmenkollen", Norvēģijas galvaspilsētā notiek jau daudzus gadus un ir kļuvušas par distanču slēpošanas tradīciju - pirmās "Femmila" sacensības notika vēl 1888. gadā, kad tajās uzvarēja Torjuss Hemmestveits, un kopš tā brīža notikušas kopumā 112 reizes. Tomēr Starptautiskā slēpošanas federācija (FIS) varētu atteikties no šo vēsturisko sacensību rīkošanas PK ietvaros nākamajās sezonās, ziņo laikraksts "Verdens Gang".

Kā galvenie iemesli tiek minēti daudzu sportistu atteikšanās piedalīties šajās sacensībās un Norvēģijas pārliecinošā dominance. FIS sacensību direktors Pjērs Minjerī norāda, ka pirms sešiem gadiem šajās sacīkstēs dalību ņēma 70 slēpotāji, pagājušajā gadā tikai 45, bet šogad varētu būt vēl mazāk. Somija ir pieteikusi tikai trī slēpotājus, bet Francija - nevienu. "Vai tiešām vajadzīga 50 km distance Holmenkollenā? Mums kaut kas ir jādara, jo šādi turpināties nedrīkst. Ja distance būtu īsāka, sacensībās piedalītos lielāks valstu skaits, jo 50 km ir pārāk gara distance," stāstīja Minjerī.

Leģendārais norvēģu distanču slēpotājs Odvars Bro, kurš šajās sacensībās bija triumfējis trīsreiz (1975., 1979. un 1981. gadā), atzīst, ka tas būtu ļoti bēdīgi, ja tik vēsturiskas sacensības tiktu atceltas. "Šādā gadījumā pazustu slēpošanas sacensības uz izturību. Bet, iespējams, mūsdienu distanču slēpošanas sporta veidā tas vairs nav interesanti. Baidos, ka tā," teica Bro. Tikmēr pazīstamais NRK TV komentētājs Tūrgeirs Bjerns piedāvāja variantu, ka par uzvaru "Femmila" sacensībās būtu jādod vairāk punktu kā jebkurā citā PK posmā. Bjerns pielīdzināja šo distanci slēpošanas tūrēm un ierosināja par uzvaru piešķirt 200 vai pat 300 punktus kopvērtējumā.

Šīs dienas 30 km klasiskā stila sacensības sievietēm koronavīrusa dēļ nācās aizvadīt pie tukšām tribīnēm. Pie pirmajiem 15 sprinta bonusa punktiem (3,9 km) tika Terēse Jūhauga, aiz kuras ierindojās Heidi Venga (12), Frīda Karlsone (10) un Kertu Niskanena (8). Šajā brīdī arī sākās Jūhaugas atrāviens, kas pie 9,9 km atzīmes sasniedza jau 25,6 sekundes. Lielajā sekotāju grupā bija kopumā 19 sportistes, starp kurām bija visas pārējās favorītes, izņemot norvēģietes Ragnhildu Hāgu un Loti Udnesu Vengu.

Jūhaugas pārsvars turpināja pieaugt, un vēl pie 21,5 km atzīmes tas bija gandrīz minūti liels (52,1 sek.). Un aptuveni šajā brīdī izrāvienu no sekotāju grupas veica abas zviedrietes - Eba Andersone un Frīda Karlsone. Tomēr panākt Jūhaugu joprojām izskatījās ļoti sarežģīti, jo vēl 25 km norvēģietes pārsvars bija vairāk kā pusminūti liels. Taču zviedriešu ātrums patiešām bija iespaidīgs. Andersone vairs nespēja izturēt Karlsones diktēto tempu, lai panāktu Jūhaugu, un viņai nācās samierināties ar 3. vietu. Taču Karlsone līdz finiša taisnei pārsteidzoši spēja panākt Jūhaugu un finišā pat par 1,2 sekundēm būt priekšā viņai, tiekot pirmo reizi karjerā uz goda pjedestāla PK sacensībās. Pērn 20 gadus vecā zviedriete pārsteidzoši bija izcīnījusi sudraba medaļu 10 km klasiskajā distancē pasaules čempionātā Zēfeldē.

Jūhaugas kļūda bija nenomainīt slēpes pie 18 km atzīmes, ko izdarīja visas zviedrietes. Pati Karlsone intervijā atzina, ka nemaz neesot domājusi par Jūhaugas panākšanu, bet tikai par atraušanos no savas tautietes Andersones, jo viņa nedomāja, ka panākt norvēģieti vispār būs iespējams. "Tā ir fantastiska sajūta. Nezinu, ko darīt. Esmu jau saņēmusi apsveikumus no visiem komandas biedriem un līdzjutējiem. Kas par komandas uzvaru! Saņēmu ļoti lielu palīdzību šodien no savas komandas," emocionāla intervijā zviedru televīzijai SVT pēc sacensībām bija Karlsone.

Sieviešu 30 km (klasiskais stils), PK 30. posms Holmenkollenā, Oslo

V.SportisteValstsRezultāts
1.Frīda KarlsoneZviedrija1:22:19.1
2.Terēse JūhaugaNorvēģija+1.2
3.Eba AndersoneZviedrija+20.9
4.Šarlote KallaZviedrija+40.5
5.Natālija ŅeprjajevaKrievija+43.1
6.Katarīna HennigaVācija+43.9
7.Kertu NiskanenaSomija+46.7
8.Anamarija LampičaSlovēnija+48.0

PK lielajā kopvērtējumā Terēse Jūhauga jau ir garantējusi uzvaru, tuvākās sekotājas Heidi Vengu un Natāliju Ņeprjajevu apsteidzot par 811 punktiem. Līdzīga situācija arī distances kopvērtējumā, kur Jūhaugai seko Venga un Eba Andersone.

Tikmēr Vācijas pilsētā Obervīzentālē notiekošajā pasaules U23 čempionātā tika aizvadītas pēdējās sacensības - 4x5 km jauktā stafete. Trešo zelta medaļu izcīnīja Norvēģija (Marte Mēluma Johansena, Hovards Mosebī, Haralds Ēstbergs Amundsens, Heda Ēstberga Amundsena), kas tuvāko sekotāju Krieviju (Hristina Macokina, Sergejs Ardaševs, Deniss Fiļimonovs, Ņina Dubotolkina) apsteidza par 26,7 sekundēm, bet bronzas medaļas tika Itālijas kvartetam (Anna Komarella, Simone Dapra, Martins Koradaci, Frančeska Franki).

Jauktā 4x5 km stafete (brīvais stils), Pasaules U23 čempionāts Obervīzentālē

V.ValstsRezultāts
1.Norvēģija54:50.5
2.Krievija+26.7
3.Itālija+40.2
4.Zviedrija+52.7
5.ASV+54.6
6.Francija+1:16.8

Jau rīt Holmenkollenas trasē norisināsies 50 km klasiskā stila sacensības vīriešiem, kas, iespējams, varētu būt pēdējās "Femmila i Holmenkollen" vēsturē. Sacensību sākums pulksten 12:30 pēc Latvijas laika.

     [+] [-]

, 2020-03-07 16:18, pirms 4 gadiem
Tā i vajag, paldies.

  +1 [+] [-]

, 2020-03-07 20:03, pirms 4 gadiem
Uz vecumu palieku emocionāls, gandrīz asara nobira no sajūsmas. Pie tam pašā Holemenkollenā!

     [+] [-]

, 2020-03-08 07:55, pirms 4 gadiem
kasagrande rakstīja: Uz vecumu palieku emocionāls, gandrīz asara nobira no sajūsmas. Pie tam pašā Holemenkollenā!
jā, viena no labākajām pēdējos sezonu sacīkstēm. Johaugas slēpošanas stils ir vienkārši wierdo, bet kustību biežums ir iespaidīgs, viņais sprints ir visus 30km