Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1687, Did:0, useCase: 3

Vizītkarte: Ko iespēs Ibrahimovičs ar kolēģiem?

Agris Suveizda

Vizītkarte: Ko iespēs Ibrahimovičs ar kolēģiem?
Foto: SCANPIX SWEDEN

Pēc viena finālturnīra izlaišanas uz lielās futbola skatuves atgriezusies Zviedrijas izlase, kas Eiropas čempionātā spēlēs vienā apakšgrupā ar Franciju, Angliju un mājinieci Ukrainu. Zviedrijai tika paredzēta neizkļūšana no grupas, tomēr Anglijas lielās problēmas paver durvis arī citām komandām, tostarp Zviedrijai ar Zlatanu Ibrahimoviču priekšgalā.

Vēsture

Pirmais Zviedrijas finālturnīrs bija 1934.gadā, kad Meksikā tika zaudēts ceturtdaļfinālā, savukārt četrus gadus vēlāk zviedri apstājās pusfinālā. Jāatzīmē, ka toreiz Zviedrija bez cīņas iekļuva ceturtdaļfinālā (Pasaules kausā piedalījās 16 komandas, kas izspēlēja play-off) - pirmā spēle bija paredzēta pret Austriju, taču aptuveni divus mēnešus pirms finālturnīra Austrija tika anektēta. Pēc tam ceturtdaļfinālā Zviedrija ar 8:0 sagrāva Kubu, bet pusfinālā jau pirmajā minūtē izvirzījās vadībā pret Ungāriju - spēle gan beidzās ar sakāvi (1:5). Cīņā par trešo vietu zviedri piekāpās Brazīlijai (2:4). Zviedrija kvalificējās arī pirmajai pēckara Pasaules kausa izcīņai un 1950.gadā Brazīlijā 13 komandu konkurencē palika tikai aiz Urugvajas un mājinieces Brazīlijas.

Astoņus gadus vēlāk Zviedrija savā laukumā sasniedza finālu, kur ar 2:5 zaudēja Brazīlijai, kurai uzvaras vārtus guva leģendārais Pelē. Līdz nākamajai godalgotajai vietai nācās gaidīt 34 gadus - Zviedrija 1992.gadā uzņēma Eiropas futbola forumu (tā bija pirmā reize, kad zviedri piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā) un pusfinālā ar 2:3 piekāpās Vācijai. Divus gadus vēlāk Zviedrija atkal devās uz Pasaules kausu, kur aizspēlējās līdz pat pusfinālam - tajā Brazīlijas labā vienīgos vārtus 80.minūtē guva Romariu (1:0). Nākamo 16 gadu laikā Zviedrija piedalījās piecos no astoņiem finālturnīriem, taču ne reizi nespēja tikt tālāk par izslēgšanas turnīra pirmo kārtu.

GadsVietaGadsVieta
2010.Nekvalificējās2000.4.v. grupā
2008.3.v. grupā1998.Nekvalificējās
2006.1/8 fināls1996.Nekvalificējās
2004.1/4 fināls1994.3.vieta
2002.1/8 fināls1992.1/2 fināls

Ceļš līdz Ukrainai

Lai arī Zviedrija no grupas uzvarētājas Nīderlandes atpalika tikai par trim punktiem, īstas cīņas par šo pozīciju nemaz nebija. Zviedrijas iespējamās ambīcijas uz pirmo vietu smagu triecienu cieta jau trešajā kārtā, kad tika piedzīvots pēriens Amsterdamā - 1:4. Šis rezultāts ne tikai ļāva Nīderlandei nedaudz atrauties turnīra tabulā, bet praktiski nodrošināt labāku bilanci savstarpējās spēlēs. Pēcāk zviedri izcīnīja trīs uzvaras pēc kārtas, tādējādi saglabājot trīs punktu deficītu, taču zaudējums Budapeštā (1:2, ungāri uzvaras vārtus guva pašā mača izskaņā) izredzes samazināja līdz minimumam.

Ungārija panāca zviedrus punktu ziņā, tomēr Zviedrijas otrā pozīcija bija visai stabila - Zviedrijai bija labāki rādītāji savstarpējās cīņās (2:0, 1:2), turklāt bija atlicis par vienu spēli vairāk (pret Sanmarīno, Somiju un Nīderlandi). Tā kā uz Sanmarīno cerēt bija naivi, ungāru vienīgā iespēja bija zviedru izbraukums uz Helsinkiem. Zviedrija, kas mājās somus sabradāja ar 5:0, jau astotajā minūtē izvirzījās vadībā, vēlāk pārsvaru dubultojot un izcīnot ļoti vērtīgu uzvaru (2:1). Grupu turnīra noslēdzošajā mačā Zviedrija uzņēma Nīderlandi, kurai no turnīra tabulas viedokļa neko nevajadzēja. Toties vajadzēja zviedriem, kas otrā puslaika sākumā īsā laikā guva divus vārtus, atspēlējoties no 1:2 un uzvarot ar 3:2. Šie trīs punkti zviedriem ļāva kļūt par atlases cikla labāko otrās vietas ieguvēju, par diviem punktiem apsteidzot tuvākās sekotājas Portugāli un Horvātiju.

VKomandaSUNZVārtiP
1.Nīderlande1090137:827
2.Zviedrija1080231:1124
3.Ungārija1061322:1419
4.Somija1031616:1610
5.Moldova1030712:169
6.Sanmarīno1000100:530

Zviedrija pārbaudes spēles lielākoties aizvadījusi pret sava vai pat zemāka kalibra izlasēm. Vienīgā reize, kad zviedri šī cikla laikā draudzības mačā tikusies ar pasaules klases izlasi, bija 2010.gada novembrī, kad Gēteborgā tika fiksēts neizšķirts pret Vāciju (0:0). Zviedrija arī tikusies ar divām komandām, ar kurām būs jāspēlē arī finālturnīrā. 2011.gada februārī pārbaudes turnīrā Kiprā zviedri pēcspēles sitienu sērijā zaudēja Ukrainai (1:1), kuru pēc pusgada ar 1:0 pieveica Harkovā. Vēl spēlēts arī ar Angliju - iepriekšējā gada izskaņā angļi savā laukumā bija pārāki ar 1:0. Tas arī ir Zviedrijas pēdējais zaudējums - pēc tam janvārī ar otro sastāvu tika pieveikta Bahreina (2:0), tad februārī jau kaujas sastāvā zviedri izcīnīja uzvaru Zagrebā (3:1), bet, gatavojoties finālturnīram, pieveica arī Islandi (3:2) un Serbiju (2:1).

Iepriekšējās spēles

PilsētaPretinieceRezPilsētaPretinieceRez
SolnaSerbija2:1KopenhāgenaDānija0:2
GēteborgaIslande3:2SolnaNīderlande3:2
ZagrebaHorvātija3:1HelsinkiSomija2:1
DohaBahreina2:0SerravalleSanmarīno5:0
LondonaAnglija0:1BudapeštaUngārija1:2

Nākamās spēles

DatumsPretiniecePilsēta
11.jūnijsUkrainaKijeva
15.jūnijsAnglijaKijeva
19.jūnijsFrancijaKijeva

Spēlētāji un treneris

Zviedrijas izlasē jau vairākus gadus nav tādu vērtību un zvaigžņu arī vispasaules mērogā kā Henriks Lāšons un Frēdriks Junberjs, taču pašreizējā modeļa izcilākais un talantīgākais spēlētājs ir Zlatans Ibrahimovičs. Var daudz runāt par viņa raksturu, uzvedību un biežo klubu maiņu, tomēr vienu apšaubīt ir grūti - pašreizējais "Milan" spēlētājs ir viens no pasaules vadošajiem uzbrucējiem. Ibrahimovičs Zviedrijas izlasē ticis izmantots dažādi - gan kā smailes uzbrucējs, gan kā otrais uzbrucējs vai pat uzbrūkošais pussargs. Ibrahimovičs dziļāk laukumā spēlēja arī februāra draudzības mačā pret Horvātiju, un šai pozīcijā, visticamāk, darbosies arī finālturnīrā.

Toties nav skaidrs, kurš spēlētājs Zlatanam sastādīs kompāniju priekšējā līnijā. Atlases ciklā neaizstājams bija Jūhans Elmanders, kurš kandidātu sarakstā tika iekļauts par spīti savainojumam. Stambulas "Galatasaray" uzbrucējs nav piedalījies nevienā pārbaudes spēlē, taču tiek cerēts, ka uz finālturnīra sākumu viņš būs atpakaļ ierindā - līdzīgi kā Brēmenes "Werder" uzbrucējs Markus Rūsenberjs, kurš nevarēja spēlēt pret serbiem. Toties noteikti nebūs 20 gadus vecās sensācijas Džona Gvideti, kurš neilgi pirms sezonas beigām iedzīvojās savainojumā. Gvideti šosezon no Mančestras "City" tika aizdots uz Roterdamas "Feyenoord" un "Eredivisie" čempionātā izcēlās ar 20 precīziem sitieniem.

Ja Elmanders nebūs gatavs doties laukumā, uzbrukuma smailē, visticamāk, spēlēs Ola Toivonens, kurš Nīderlandes čempionātā guva par diviem vārtiem mazāk nekā Gvideti un kurš izlasē izmantots arī kā malējais pussargs. Vidējās līnijas malās acīmredzot darbosies Sebastians Lāšons un Rasmuss Elms, bet centra pussargu lomas pildīs Kims Čelstrēms, kurš ir viens no radošākajiem ar izdomas deficītu sirgstošajā vidējā līnijā, un pieredzējušais Andešs Svensons, kurš savulaik kopā ar Marianu Paharu bija Anglijas "Southampton", bet jau 2005.gadā atgriezās Zviedrijas "Elfsborg".

Būtisks iztrūkums ir aizsardzībā. Daniels Majstorovičs bija stabila pamatsastāva vērtība, taču februārī izlases treniņā guva nopietnu savainojumu - Ibrahimovičs spēles epizodē viņu uzgrūda Svensonam, un Majstorovičam sezona bija beigusies. Līgums ar Glāzgovas "Celtic" netika pagarināts, un maijā Maijstorovičs noslēdza divarpus gadu līgumu ar AIK. Aizsardzības centrā Majstoroviča vietā blakus Grieķijas čempionam Ūlofam Melberjam varētu darboties Andreass Grankvists, savukārt aizsardzības malās būs Mikaels Lustigs un Martins Ūlsons. Vārtos, protams, neapšaubāms pirmais numurs ir Andreass Īsaksons, kurš šosezon savainojuma dēļ ne vienmēr spējis palīdzēt PSV "Eindhoven". Nelielu savainojumu Īsaksons esot guvis arī vakar, taču pats vēlāk izteicās, ka tas neesot nopietns.

Par spīti tam, ka Zviedrija 2008.gada čempionātā neizkļuva no grupas, līgums ar ilggadējo izlases vadītāju Lašu Lāgerbeku, kurš pirms tam vairākus gadus bija darbojies tandēmā ar Tomiju Sederberju, tika pagarināts. Zviedrijai gan neizdevās kvalificēties Pasaules kausa izcīņai, un Lāgerbeku amatā nomainīja Eriks Hamrēns, kurš tobrīd atradās pie viena no slavenākā Norvēģijas kluba Tronheimas "Rosenborg" stūres. Hamrēns gan turpināja strādāt arī Tronheimā, ar "Rosenborg" sadarbību beigu beigās pārtraucot 2010.gada septembrī, īsi pirms atlases cikla sākuma. 54 gadus vecais Hamrēns, kuram izlasē palīdz bijušais valstsvienības uzbrucējs Markuss Albeks, trenera karjera laikā vadījis daudzus Zviedrijas klubus, bet pirms pārcelšanās uz "Rosenborg" (2008.gadā) vairākus gadus strādāja Dānijā ("Aalborg"). Hamrēna titulu sarakstā ir trīs Zviedrijas kausi, divi Norvēģijas un viens Dānijas čempiona tituls.

SpēlētājsVecKlubsSp[1]V[2]
Andreass Īsaksons30PSV (Nīderlande)9/9-11
Jūhans Vīlands31Kobenhavn (Dānija)1/2
Pērs Hansons25Helsingborg
Mikaels Lustigs25Celtic (Skotija)9/91
Ūlofs Melberjs34Olympiakos (Grieķija)6/6
Andreass Grankvists27Genoa (Itālija)4/52
Martins Ūlsons24Blackburn (Anglija)3/42
Jūnass Ūlsons29West Brom (Anglija)
Mikaels Antonsons31Bologna (Itālija)1/1
Behrangs Safari27Anderlecht (Beļģija)3/3
Rasmuss Elms24Alkmaar (Nīderlande)3/5
Sebastians Lāšons26Sunderland (Anglija)8/103(1)
Andešs Svensons35Elfsborg6/8
Kims Čelstrēms29Lyon (Francija)7/102
Pontuss Vērnblūms25CSKA (Krievija)4/82
Samuels Holmēns27Istanbul BB (Turcija)
Emirs Bajrami24Twente (Nīderlande)4/61
Ola Toivonens25PSV (Nīderlande)7/92
Kristians Vilhelmsons32Al-Hilal (Saūda Arābija)3/43
Zlatans Ibrahimovičs30Milan (Itālija)7/85
Jūhans Elmanders31Galatasaray (Turcija)9/102
Tobiass Hisēns30Goteborg1/21
Markuss Rūsenberjs29Werder (Vācija)

[1] Statistika par atlases ciklu. Pamatsastāvā/Kopā.
[2] Iekavās minēts ar 11m soda sitieniem gūtais vārtu skaits.

Izmantotie resursi:
svenskfotboll.se — Allt om svensk fotboll,...
UEFA EURO – UEFA.com
Live scores, results, fixtures, tables,...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-06-06 21:06, pirms 12 gadiem
Kastiels rakstīja: Neko neiespēs.
Kāpēc tev tā škiet?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-06 21:25, pirms 12 gadiem
Kastiels rakstīja: Anglija, Francija
Šīs grupas spēles skatīsies?

     [+] [-]

, 2012-06-06 21:28, pirms 12 gadiem
sastaavs arii diezgan pieklaajiis tomer iszskataas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-06 21:36, pirms 12 gadiem
Kastiels rakstīja: Nē, boikotēju!
Kāpēc tā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-06 21:52, pirms 12 gadiem
Sono molto contento!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-06 22:06, pirms 12 gadiem
vikings33 rakstīja: nu,skatos mazais,amatieris agrītis riktīgi izpaudies.lāšons,junberjs,rūsenberjs.es nesaprotu,sportacentrs ir garīgi slimi žurnaļugas vai kā?nav apnicis kropļot uzvārdus?tad jau jābūt arī īsākšonam.ja kropļojat,tad līdz galam.kāpēc tādi izņēmumi?apriebušies ar to savu idiotismu
Palūko kādreiz kā zviedri paši savējos sauc.

  -3 [+] [-]

, 2012-06-06 22:18, pirms 12 gadiem
Man. City experts rakstīja: Lashons vaitad pareizak nebutu Larsons.
nop.

     [+] [-]

, 2012-06-06 22:20, pirms 12 gadiem
vieni no maniem favorītiem turnīrā. + vēl Nīderlande un Portugāle

  +2 [+] [-]

, 2012-06-06 22:21, pirms 12 gadiem
Lielākā autora kļūda - 1992.gadā zaudēja pusfinālā TOPOŠAJAI čempionei Vācijai. Tajā gadā gan čempioni bija dāņi.

     [+] [-]

, 2012-06-06 22:23, pirms 12 gadiem
AIR rakstīja: Lielākā autora kļūda - 1992.gadā zaudēja pusfinālā TOPOŠAJAI čempionei Vācijai. Tajā gadā gan čempioni bija dāņi.
Taisnība. Paldies.

  +1 [+] [-]

, 2012-06-06 22:44, pirms 12 gadiem
Zviedriem izšķirošais matčs būs ar Angliju, kurā tomēr vairāk lieku uz Zviedriem. Šaubos, ka Anglijai vai Zviedrijai izdosies kādu punktu paņemt no Frančiem, ja tie nēģeri savā starpā nesaplēsīsies, savukārt Ukraina ar Īriju ir turnīra pārpratums.

     [+] [-]

, 2012-06-06 22:57, pirms 12 gadiem
Gan jau no grupas varētu izdoties tikt, ar Ukrainu gan būs vēl jāpacīnās, kas varētu arī būt galvenie konkurenti cīņā par 2. vietu aiz Francijas.

     [+] [-]

, 2012-06-06 23:40, pirms 12 gadiem
Būs smagi šogad Zviedrijai.

     [+] [-]

, 2012-06-06 23:41, pirms 12 gadiem
vikings33 rakstīja: nu,skatos mazais,amatieris agrītis riktīgi izpaudies.lāšons,junberjs,rūsenberjs.es nesaprotu,sportacentrs ir garīgi slimi žurnaļugas vai kā?nav apnicis kropļot uzvārdus?tad jau jābūt arī īsākšonam.ja kropļojat,tad līdz galam.kāpēc tādi izņēmumi?apriebušies ar to savu idiotismu
Tu esi šeit tas, kur izceļas ar idiotismu.
"Tjerī Anrī" Tev liekas pareizi? Pēc tavām domām viņu vajadzētu saukt par Henriju. Sāc domāt.

  +1 [+] [-]

, 2012-06-07 00:05, pirms 12 gadiem
ovečka rakstīja: Tu esi šeit tas, kur izceļas ar idiotismu.
"Tjerī Anrī" Tev liekas pareizi? Pēc tavām domām viņu vajadzētu saukt par Henriju. Sāc domāt.
eu ovečka?! tu esi aļeksandrs vai aleksandrs? neatceros, kā tos krievu vārdus pareizi izrunā...

  +2 [+] [-]

, 2012-06-07 00:23, pirms 12 gadiem
piemēram, kāpēc žurnālisti pēkšņi visi sākuši pareizi rakstīt zviedru uzvārdus? samācījušies kā izrunā un tagad tā arī raksta? tad kāpēc vēljoprojām neviens necenšas pareizi rakstīt krievu vārdus un uzvārdus? piemēram, ģeņisovs nevis denisovs?

  +2 [+] [-]

, 2012-06-07 00:45, pirms 12 gadiem
"Henriks Lāšons un Frēdriks Junberjs" nu kādēļ ir jālatvisko tie uzvārdi? Kādēļ nevar normāli uzrakstīt Lundbergs un Larsons, lai visiem būtu saprotams! Mani tā pārgudro tēlošana tā jau ir izbesījusi! Te tomēr ir sporta portāls, nevis pareizrakstības pulciņš!

     [+] [-]

, 2012-06-07 00:47, pirms 12 gadiem
Man. City experts rakstīja: Lashons vaitad pareizak nebutu Larsons.
es vēl īsti neesmu iebraucis tajā pārzviedrošanās procesā, bet cik esmu sapratis, tad, ja r un s ir blakus, tad izrunā kā š. bet tur atkal cits joks, ko moš autors nav pamanījis - sebastian larsson. vot kur vēl viens s paslēpies. tad sanāk lāšsons. tas jau arī tā kā loģiski, ja son viņiem skaitās kā dēls. ērika dēls, johana dēls utt., bet šis ir lāša dēls, kaut gan man liekas, ka zvidriem drīzāk būs tāds vārds kā lars nevis lāš!

p.s. izskatās, ka man reiz jāiet gulēt...

     [+] [-]

, 2012-06-07 00:50, pirms 12 gadiem
Cienīga izlase, bet tālāk par grupu turnīru netiks.

     [+] [-]

, 2012-06-07 00:52, pirms 12 gadiem
tommy90 rakstīja: eu ovečka?! tu esi aļeksandrs vai aleksandrs? neatceros, kā tos krievu vārdus pareizi izrunā...
Te Tev mirklis pārdomām:
Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu...
Aleksandrs nav krievu izcelsmes personvārds.

     [+] [-]

, 2012-06-07 00:58, pirms 12 gadiem
Bolder rakstīja: Palūko kādreiz kā zviedri paši savējos sauc.
nu mēs te Latvijā rakstam un runājam tā lai saprastu zviedri,sorry,tas jau sāk palikt par marazmu,izlasi uzvārdus un nesaproti kas tas par jaunu spēlētāju un no kurienes,kaut kā neesu manījis ka kāds angļu, franču,krievu vai arābu komentētājs Larsonu sauktu par Lašonu,Xavi par Čabi

  -1 [+] [-]

, 2012-06-07 01:07, pirms 12 gadiem
ovečka rakstīja: Te Tev mirklis pārdomām:
Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu...
Aleksandrs nav krievu izcelsmes personvārds.
par to aleksandru bija vairāk kā joks, bet paldies, ka izgaismoji mani par to ģeņisovu, tagad esmu pārliecinājies, ka ir denisovs.

112.3. vārdos, kas cilmes ziņā ir analogi latviešu personvārdiem, л un н nemīkstina:

Александр - Aleksandrs

112. Krievu valodas līdzskaņu atveidē ievēro šādus nosacījumus:
112.1. latviešu valodas izrunā un rakstībā saglabā to pašu līdzskani, kas tiek rakstīts krievu valodā:

Надежда – Nadežda

Титов - Titovs

Дементьев - Dementjevs

     [+] [-]

, 2012-06-07 01:16, pirms 12 gadiem
[quote keksss]
"Henriks Lāšons un Frēdriks Junberjs" nu kādēļ ir jālatvisko tie uzvārdi? Kādēļ nevar normāli uzrakstīt Lundbergs un Larsons, lai visiem būtu saprotams! Mani tā pārgudro tēlošana tā jau ir izbesījusi! Te tomēr ir sporta portāls, nevis pareizrakstības pulciņš!
[/quot
Melberjs esmu dzirdējis, ka Larsonu par lašonu izkropļo, bet Melberjs pirmo reizi.

     [+] [-]

, 2012-06-07 07:32, pirms 12 gadiem
Markuss Rūsenberjs, kas tas tāds? Ka tik ne Markuss Rozenbergs. Zviedrija - vikingi dodas iekarot Austrumeiropu...

     [+] [-]

, 2012-06-07 10:43, pirms 12 gadiem
Newman rakstīja: Jā!!!! TIEŠI TĀ!!! Ja jau gribi lai būtu pareizi līdz galam tad jau vispār vajadzētu Tjerī Enrī, bet mēs tēlojam te gudros un bliežam visādus puslatviskotus pusfabrikātus...
Kāpēc? Francūži arī izrunā "Tjerī Anrī", nevis "Tjerī Enrī".

     [+] [-]

, 2012-06-07 12:17, pirms 12 gadiem
Newman rakstīja: Labi, slikts piemērs, bet doma skaidra. Nevajag ākstīties un rakstot rakstus pārlatviskot līdz nemaņai. Tā ir pilnīgi normāla prakse pasaulē rakstīt vārdus tā kā tos raksta un miers. Jā lasot izruna mainās, bet kas par to. Neviens no tā nav nomiris bet vismaz visi saprot par kuru cilvēku ir uzrakstīts.
Šī tēma ir izrunāta jau n-tās reizes, bet labi, vēlreiz. Ja rakstīsim nevis Markuss Rūsenberjs, bet gan Markuss Rozenbergs, tad varam droši pāriet arī pie Stevens Gerards, Vajns Ronejs, utt. Mans mīļākais variants nāk no NBA - Dvajaness Vadess
Ja mēs tomēr gribam rakstīt Stīvens Džerards un Veins Rūnijs, tad nāksies rakstīt arī Markuss Rūsenberjs. Tas, ka angļu valoda ir pierastāka, nenozīmē pilnīgi neko. Šajā gadījumā visas valodas ir vienlīdzīgas. Vēl jau varu arī pateikt, ka šādu atveidošanu nosaka likumdošana, bet tas jau nevienam neinteresē.
Visa problēma slēpjas tajā, ka mēdiji gadiem ilgi ir šajā jomā haltūrējuši. Līdz ar to sporta līdzjutēji (arī citu jomu speciālisti un nespeciālisti) ir ieaudzināti nepareizi. Jāņem vērā arī parastā cilvēku aprobežotība, stūrgalvība un vienkārši stulbums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-07 14:10, pirms 12 gadiem
Newman rakstīja: Nu ok, Taisnība jau Tev ir. Nav te daudz ko strīdēties, jo savādāku risinājumu atrast būs grūti.
Tik un tā uzskatu ka nav vajadzības to darīt un ka LV valodnieki ar savu valodas centru un noteikumiem ir jau sen iedzinuši paši savu valodu auzās liedzot ienākt tajā tā saucamajiem svešvārdiem. Līdz ar to valoda ir nabadzīgāka un nav iespējams pateikt daudzas lietas, kuras ir iespējams pateikt citās valodās.
Varbūt arī tā ir tīrāka, bet ko tas dod, ja nevari pateikt ko vēlies.
Es pat anģļu valodā labāk varu pateikt ko domāju, nekā Latviešu, neskatoties uz to, ka LV ir mana dzimtā un nejau pagalmā apgūta.
Nedomāju ka kādai valodai kaitē lielāks vārdu krājums, bet nu jau tas ir nokavēts.... musu "izravētā" valodiņa jau ir nokaltusi un vairs nekad diži lielāka neizaugs.
Īpašvārdu atveidošana laikam tika izstrādāta jau samērā pasen, bet par valodas problēmām kā tādam varu piekrist.

     [+] [-]

, 2012-06-08 23:59, pirms 12 gadiem
bosniešu izcelsmes milzu Zlatans tomēr viens no retajiem, kuru uzvārdu nekropļoja. Nu, mani gan tas tikai uzjautrināja