Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Daugaviņa žurkas, kas sagrauž... šņores

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Daugaviņa žurkas, kas sagrauž... šņores
Juris Štāls. GM? GM palīgs? Tikai palīgs?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Ar nelielu krosiņu Jūrmalā aizvadīta pirmā Latvijas hokeja izlases treniņu nedēļa. Nekā jauna - teiktu cilvēks, kurš pirmos treniņus apmeklē jau gadiem ilgi. Tāpat pirms treniņiem visi iesildās, vārtsargu treneris Juris Klodāns ar palīgiem ievingrina vārtsargus, viss rit savu ierasto gaitu.

Taču tas ir tāds manīgais miers. Pēc vairāku gadu pauzes izlase atkal ir atgriezusies Piņķos. Un ne jau tāpēc, ka Volvo hallē visu pozitīvo gaisotni maisa Daugaviņa žurkas... Bija vēlme aizbēgt tālāk prom no liekačiem, un daļēji tas ir izdevies. Piņķi lielai daļai žurnālistu tomēr ir tālāk par Volvo, līdz ar to mazāk lieku acu. Te gan vietā atgādināt vēsturi: 1999. gadā, kad izlasei tika izsludināti t.s. slēgtie treniņi, pasaules čempionātā Norvēģijā iznāca pamatīgs čiks. No otras puses: tad, kad intensīvi ripu dzenājušas federācijas amatpersonas (Uģis Magonis, Ulvis Katlaps, Nikolajs Sirotkins), allaž bijuši panākumi hokeja laukumā. Nu, lūk! Tagad arī vismaz viens no federācijas darbinieku štāba - Juris Štāls - intensīvi skraida pakaļ ripai, un viens otrs pat saka, ka sērijā, kurā krita Oļega Sorokina "Mogo", Štāls esot bijis labākais spēlētējs laukumā.

Otrdien, ierodoties uz "Prizmas" un "Liepājas" trešo pusfināla spēli Volvo hallē, biju sagatavojis vismaz pāris stāstiņu par Daugaviņa žurkām, taču tik sagatavotu publiku pirmo reizi satiku. Halles pārvaldnieks un arī "Prizmas" galvenais treneris Ēriks Miļuns jau pa gabalu sauca, lai uzmanoties! Ka te skraidēlējot Daugaviņa žurka un esot pat sagrauzusi "Liepājas" komandai slidu šņores. Neesmu "Prizmas" fans, bet kaut kā grūti bija pamanīt tos liepājnieku trumpjus, ar kuriem viņi cer sasist "Kurbadu". Jau pirmajās minūtēs četri bīstami momenti pie Vadima Miščuka vārtiem, un tikai "Prizmas" uzbrucēju minstināšanās ļāva uz tablo palikt divām nullēm.

Dienu iepriekš Ogrē satiekot jaunlaiku folkloras izplatītāju Kasparu Daugaviņu, katrs viņam apjautājās gan par šņorēm, gan žurkām. Laikam nebiju pirmais, kurš to prasa, jo Kaspars jau mazliet īgņojās, ka skatītāji raujot ārā no konteksta dažas frāzes. Man jau faktiski vienalga, kur tas notiek, bet Volvo tagad esot tāda kā bezmaksas reklāma! Gluži kā Kirovam ar mildronātu. Komandas stāvot rindā, lai tiktu tajā ģērbtuvē, kur dzīvo Daugaviņa žurka!

Ja pieminam Kirovu, tad vīram laikam mazliet nav laimējies. Pārejot no Volvo uz Piņķiem, Kirovs laikam bija iedomājies, ka kāds viņam uzsauc t.s. "Dinamo" ģērbtuvi. Taču kāds Sporta pils diresktors jau pirms 25 gadiem izziņoja jauno laiku hokeja prātulu: "Viss maksā tik, cik tas maksā!" Turklāt dinamieši (t.i. viņu saimnieki) bijuši tik nekaunīgi, ka Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretāram Mārim Baldoniekam izsnieguši papīru, lai parakstās, kādu inventāru viņš nometnes sākuma pieņēmis... Tā kā esmu dienējis krievu armijā, labi zinu šīs padarīšanas: tumbočku sdal, tumbočku priņal! Nekā jauna...

23 gadu laikā piemirsies, kuram trenerim nekad nebija izlases kandidātu saraksta, varbūt, ka Kurtam Lindstrēmam. Ja nu, Kurt, tev bija, tad atvaino. Princips vienkāršs - visi, kas jūtas kā izlases kandidāti, drīkst ierasties uz treniņiem. Kā zināt, ka esi kandidāts? Elementāri! Pēc šīs iekšējās sajūtas. Nu jūt no Martinas tikko iebraukušais Koba Jass, ka viņš ir kandidāts, un aidā! Mašīnā iekšā, un uz Piņķiem prom. Ja Mārtiņš Cipulis vai Jānis Sprukts no tās pašas Martinas nejūt, ka nav kandidāti, nu, ko padarīsi - laikam jau ožas aparātus sliekas pieķēzījušas... Nezinu, kā es justos Cipuļa un Sprukta vietā, ja viens priekšnieks saka, ka abi neesot intresanti izlases treneru virsvadonim Leonīdam Beresņevam, bet otrs priekšnieks saka, ka treneri vēl domāšot, savukārt "Panorāma" (tā, kas pretendē uz ziņu raidīšanu) skrejošajā rindā visai Latvijai paziņo, ka Cipulis un Sprukts neesot nekādi izlases kandidāti. Un, ja nu pirmdien kāds no viņiem atkal būs knadidāts, kā gan viņš sievai iestāstīs, ka brauc uz treniņu. "Panorāma" taču teica, ka tu neesi kandidāts...

Jācer, ka līdz 6. maijam, kad Maskavā ceturksni pāri trijiem paredzēta pirmā spēle pasaules čempionātā, visi kandidāti būs apzināti un liekie, kas traucē, uz Maskavu līdzi netiks ņemti.

P. S. Kad pirms mēneša dzirdēju pirmās runas, ka Hokeja federācijas valde nevarot izlemt, kā saukt Jura Štāla amatu Latvijas hokeja izlasē, nodomāju, ka tas neveikls joks no Raunas ielas 23. Izrādās, nekāda joka nav: vai Štāls ir GM vai GM palīgs, to laikam zina tikai ģenerālis Kirovs.

     [+] [-]

, 2016-03-25 14:14, pirms 8 gadiem
nu jā, Daugaviņa žurkas laikam jau ir iegājušās hokeja folklorā, tāpat kā Kerča pauzes, Beļavska piruetes, Sprukta palama pastnieks u.t.t
restorāni Rīgā - saņem atlaides