Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:265, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Bērziņš: "Iegūta pārliecība, ka varu cīnīties ar visiem korejiešiem"

Bērziņš: "Iegūta pārliecība, ka varu cīnīties ar visiem korejiešiem"
Reinis Bērziņš. Foto: EPA/Scanpix

Latvijas šorttrekisti sezonas ievadā paspējuši iegūt jau divas medaļas Pasaules kausa posmos un atrodas kopvērtējuma "Top10", krietni paaugstinot savas pozīcijas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. "Tas ir vairāku apstākļu apkopojums," par aizvadīto starpsezonu bez īpašām pauzēm, darbu ar Polijas komandu un izaugšanu no junioru vecuma izteicās Reinis Bērziņš, sarunā ar portālu Sportacentrs.com ieskicējot sezonas sākuma norisi un centienus tikt vēl augstāk.

"Kamēr daži pēc OS paņēma nedaudz brīvu, mēs nospriedām, ka esam jauni un sprauni un varam uzreiz turpināt"

"Jau sezonas pirmajā posmā bija tuvu medaļai, taču finālā kritu un finišēju ceturtais," sacīja Reinis Bērziņš. "Tas man deva pārliecību par saviem spēkiem, un nākamajā PK posmā arī nāca un atnāca mana pirmā medaļa, iegūstot trešo vietu." Pēc sezonas ievada Bērziņš ieņem piekto vietu Pasaules kausa kopvērtējumā 1500m distancē, otrs Latvijas augsta līmeņa šorttrekists Roberts Krūzbergs ir piektajā vietā 1000m distancē, bet kopējā kopvērtējumā abi noslēdz pirmo desmitnieku, ieņemot devīto un desmito vietu. Tās ir ļoti augstas vietas, salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, taču Bērziņš norādīja, ka milzīga šoka par paveikto nav.

"Domāju, ka šeit skaidrojums tādam izrāvienam sastāv no vairākiem apstākļiem kopā," viņš teica. "Pirmkārt, mēs ar Robertu vēl esam jauni, tikai 21 gada vecumā. Mums joprojām savā izaugsmes līnijā vēl nav sasniegts augstākais punkts, tas eiropiešiem, kā rāda statistika, ir 24-26 gadi. Arī iepriekšējā sezonā mēs jau bijām labā sportiskajā formā un bijām pasaules "Top20" līmenī, kā to rādīja arī OS rezultāti (Bērziņam 15. vieta 1500m, Krūzbergam 9. vieta 500m – aut.p.)."

"Turklāt mēs pēc OS uzreiz turpinājām trenēties, kamēr citiem, tā es pieļauju, pēc OS tomēr bija nopelnīta atslodze, ilgāks atvaļinājums. Mēs pauzi neņēmām, nospriedām, ka esam jauni un sprauni un varam uzreiz turpināt strādāt. Mēs kopā tagad strādājam ar Polijas komandu, liekas, ka šeit ir labi izveidota programma, un mēs ar Robertu esam ļoti apmierināti. Treneri ir arī patiešām ieinteresēti mums palīdzēt, piedāvā visādas nianses. Treniņu darbā poļi ļoti fokusējas uz slidošanas stundām – iepriekš nekad nebiju fiziski slidojis tik daudz kā tagad. Iepriekš Nīderlandē bija daudz darba uz riteņa, tika ielikta laba bāze, ko tagad var attīstīt uz ledus."

"Pagājušā sezona arī sniedza pārliecību par sevi, ka varu cīnīties ar visiem korejiešiem, un tagad tad sezonas sākumā varēja visu sakrāto šaut ārā. Tā ka sekmīgais sezonas sākums – tas ir vairāku apstākļu kopums," norādīja Bērziņš. Šeit jāpiemin, ka Dienvidkorejas sportisti šorttrekā dominējuši ilgu laiku un kopš 2007. gada tikai trīsreiz palikuši bez triumfa PK kopvērtējumā. Savukārt pasaules čempionātos no 313 kopā aizvadītajām disciplīnām korejieši uzvarējuši vairāk nekā trešdaļā, iegūstot 113 zelta medaļas.

"Bet nu sezona vēl gara, un šorttreks ir tāds sporta veids - un to vienmēr esmu uzsvēris -, ka šeit šodien iegūt medaļu un rītdien netikt ārā no ceturtdaļfināla ir pilnīgi normāli. Gadās situācijas, ka vienā skrējienā nonāk trīs pasaules čempioni, un tad tu kopvērtējumā paliec trešajā desmitā. Arī man tā gadās – pirms bronzas Soltleiksitijā man tajā pašā distancē bija 22.vieta, kad izslīdēju līkumā. Šī nav ātrslidošana, kur tu ej uz rezultātu un, ja esi tosezon spēcīgākais, tad arī pārsvarā būsi augšgalā. Šorttrekā ir kritieni, taktika, pretinieki, kas viss padara to neregulāru un grūti prognozējamu."

Bērziņš gan izteicās, ka sezonas sākuma rezultāti viņam bijuši pietiekami stabili, lai varētu objektīvi sevi šobrīd novērtēt kā "Top10" līmeņa sportistu šorttrekā un attiecīgi arī tiek tēmēts uz šīs vietas vismaz nosargāšanu. Šosezon papildus sešiem PK posmiem paredzēts arī Eiropas čempionāts un pasaules čempionāts, taču noteikti nav tā, ka visa sezona ir gatavošanās vienām svarīgākajām sacensībām, uzsvēra Bērziņš, sakot, ka nekādas atlaides netiekot dotas kaut kādu nākotnes sacensību dēļ.

Ar šorttreka prēmijām par miljonāru nekļūsi

Bērziņš norādīja, ka šorttrekā starta pozīcijas un izkārtojumu pa slidojumiem nosaka pasaules rangs: "Jo augstāk esi pasaules rangā, jo pirmajā skrējienā tev būs vairāk pretinieku no zemākām vietām rangā. Tāpat arī tas ietekmē skriešanas celiņu, un īsajās distancēs tas ir visai svarīgi. Tā ka jā, panākumi tagad sniedz arī sava veida priekšrocības sezonas turpinājumā. Tās nav milzīgas priekšrocības un vairāk attiecas tieši uz pirmo kārtu, kamēr pēc tam ceturtdaļfinālos jau vairs īsti tas neko nedod."

Ar medaļām PK posmos gan miljonus nopelnīt nevar, smaidot atzina Bērziņš. Sezonas ievadā Latvijai bijušas jau divas PK medaļas – pirms Bērziņa bronzas Soltleiksitijas 1500m distancē bija arī Roberta Krūzberga zelts 1000 metros Monreālā. Taču prēmiju izteiksmē šie panākumi pagaidām nav atzīmēti.

"Iepriekš mēs tik augstās vietās ar Robertu neesam bijuši, tāpēc īsti nemaz nezinām, kāda šosezon ir sistēma šajā ziņā," teica Bērziņš. "Zinu, ka iepriekšējos gados bija pasaules kopvērtējuma labākajam desmitniekam tika izmaksātas prēmijas no Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU). Šogad sistēma ir pamainījusies, jo ir pirmais gads, kad tiek veikts šāds PK kopvērtējums, kamēr pasaules un Eiropas čempionātā vairs nebūs trīs distanču kopvērtējuma, būs tikai individuālās distances. Attiecīgi nebūs arī superfināla."

"Tas tika izdarīts ar domu, lai padarītu sacensības specifiskākas – ja esi, piemēram, labs sprinteris, tad tev vairs nav jāgatavojas arī garākajām distancēm, lai savāktu kopvērtējuma punktus," turpināja Bērziņš. "Tā ka šobrīd nemaz nezinu par prēmijām. Taču tās noteikti nepasniedz par uzvarām atsevišķos posmos. Zinu, ka iepriekš bija pēc sezonas beigām PK uzvarētājs saņēma, šķiet, 10 vai 12 tūkstošus, un tad pārējiem attiecīgi gāja uz leju līdz desmitajai vietai, kurai tika tūkstotis. Un tas arī tad ir tikai vienreiz gadā."

"Pirms dažiem gadiem iespēju trenēties ar Polijas komandu droši vien neapsvērtu. Tagad tajā ir liela izaugsme"

Par savu un Krūzberga sākto sadarbību ar Polijas komandu Bērziņš pastāstīja, ka abi bija vēlējušies trenēties kopā, sak, ja reiz Latvijai ir divi laba līmeņa šorttrekisti, tad būtu muļķīgi katram trenēties savā valstī. Iepriekš Krūzbergs bija Vācijā, bet Bērziņš – Nīderlandē, uz kurieni viņš arī aicināja Krūzbergu, bet šī iespēja netika pieņemta. Tad nu abi sāka meklēt citus variantus.

"Kad Roberts bija Vācijā, tad tieši tur arī daži poļi trenējās kopā ar vāciešiem, un kontakts jau izveidojās," sacīja Bērziņš. "Poļi līdz ar to jau zināja mūs abus, un pēc pagājušā PČ sākām runāties, sak, kādi jums plāni un ko tagad domājiet darīt, viņi sāka stāstīt par savu treniņu programmu pēc nometņu principa (trīs nedēļas strādā, nedēļas pauze) un pateica, lai atbraucam pamēģināt. Atbraucām arī, bez nekādas ilgtermiņa sadarbības, bet tā pamazām arī iestrādājāmies, jo mums viss patika. Un tagad izskatās, ka turpināsim vēl labu laiciņu."

Polijai šobrīd ir spēcīgs pārstāvis ātrslidošanā Pjotrs Mihalskis (šogad Eiropas čempions un pasaules vicečempions), kamēr šorttreka izlases spilgta līdere ir Natalija Mališevska (šobrīd piektajā vietā PK kopvērtējumā). "Polijas līmenis ir ļoti kāpis uz augšu. Pirms dažiem gadiem, ja būtu tādā formā kā šobrīd, droši vien pat neapsvērtu iespēju trenēties pie viņiem, jo tā sistēma, kas tagad tiek izmantota, arī ir izveidota tikai pirms dažiem gadiem, kad izlasē ieradās spēcīgi treneri, ieskaitot francūzi Gregorī Durandu, kurš strādājis arī ar Krievijas izlasi, un tas viss tagad atspoguļojas šo sportistu izaugsmē," sacīja Bērziņš.

Pēc Ziemeļamerikas posmiem šorttreka sezonā bija mēnesi ilgs pārtraukums, kas beigsies ar diviem PK posmiem Kazahstānā – devītajā un 16. decembrī. Janvāra vidū sekos Eiropas čempionāts Gdaņskā, Polijā, kur Krūzbergs un Bērziņš jau būs nosacītā mājinieku statusā. Janvāra beigās paredzēts junioru pasaules čempionāts, februārī vēl divi PK posmi Drēzdenē, Vācijā, un Dordrehtā, Nīderlandē, kamēr sezonas kulminācija gaidāma marta vidū Seulā, Dienvidkorejā.

Pasaules kausa kopvērtējums šorttrekā 22/23 (pēc diviem no sešiem posmiem)

V.SportistsValstsPunkti
1.Pārks Ji VonsDienvidkoreja324
2.Hongs Kjungs HvansDienvidkoreja290
3.Stīvens DubuāKanāda272
4.Jens van TvoutsNīderlande252
5.Pjetro SighelsItālija208
6.Paskāls DionsKanāda197
7.Maksims LaounsKanāda196
8.Lims Jongs LiDienvidkoreja176
9.Roberts KrūzbergsLatvija172
10.Reinis BērziņšLatvija170

Linards Reinis Laizāns. Foto: Edijs Pālens/LETA

Laizāns un Šternmanis netiek tālāk 1000 metru distancē un noslēdz PČ

Dalību pasaules čempionātā šorttrekā noslēguši Latvijas sportisti Linards Reinis Laizāns un Māris Jānis Šternmanis. Abi aizvadīja gandarījuma sacensības 1000 metru distancē, nepārvarot pirmo kārtu.
Māris Jānis Šternmanis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Laizāns un Šternmanis PČ šorttrekā nepārvar gandarījuma slidojumu pirmo kārtu

LETA. Latvijas sportists Linards Reinis Laizāns 500 metros un Māris Jānis Šternmanis 1500 metros sestdien pasaules čempionātā šorttrekā nepārvarēja gandarījuma slidojumu pirmo kārtu.
Roberts Krūzbergs. LOK/ Edijs Pālens/ LETA
1

Krūzbergs pēc kritiena pirmajā dienā neturpinās dalību pasaules čempionātā

Priekšlaicīgi dalību pasaules čempionātā šorttrekā spiests noslēgt Roberts Krūzbergs. Vakar latvietis piedzīvoja kritienu 500 metru distancē, gūstot potītes savainojumu.