Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

ISU Krievijas iebrukuma dēļ maina noteikumus un atņem daiļslidošanas "Grand Prix" posmu

Agris Suveizda

ISU Krievijas iebrukuma dēļ maina noteikumus un atņem daiļslidošanas "Grand Prix" posmu
Pagājušajā gadā par Krievijas posma uzvarētāju Sočos kļuva vēlāk dopinga lietošanā pieķertā Kamila Valijeva. Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) padome vakardienas sēdē pieņēma vairākus lēmumus, kas saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

ISU jau 1. martā pieņēma lēmumu uz nenoteiktu laiku atstādināt krievu un baltkrievu sportistus un oficiālās personas no dalības ISU sankcionētās sacensībās, taču statūtos tamlīdzīgas kara situācijas nebija atrunātas. Nu tas ir labots, ieviešot noteikumu 17. paragrāfu ar nosaukumu "Citi aizsardzības pasākumi". Jaunais paragrāfs paredz aizsardzības pasākumu pielietošanu ārkārtas situācijās, tādās kā terorisms, nemieri, karš, kodol vai ķīmiskais piesārņojums, epidēmija utml.

ISU uzsver, ka tie juridiski ir aizsardzības pasākumi drošības un kārtības ievērošanai, nevis sankcijas vai disciplinārsodi. Izvēlētie piesardzības pasākumi ir jāatceļ – daļēji vai pilnībā -, tiklīdz apstākļi, kas izraisījuši šo situāciju, ir mainījušies un vairs nav uzskatāmi par traucējošiem vai bīstamiem. Ja šie aizsardzības pasākumi vēl ir spēkā kārtējā kongresa laikā, tad kongresam ir jālemj par šo pasākumu turpināšanu vai atcelšanu.

ISU ir pieņēmusi divus lēmumus Krievijas un Baltkrievijas sakarā. Pirmkārt, krievu un baltkrievu sportisti un oficiālās personas uz nenoteiktu laiku ir liegta dalība starptautiskās sacensībās. Šāds liegums tika ieviests jau 1. martā, bet tagad tam ir cits juridiskais pamatojums. Un, otrkārt, uz nenoteiktu laiku Krievijā un Baltkrievijā nedrīkst rīkot starptautiskas sacensības. Tādējādi Krievijā paredzētais daiļslidošanas "Grand Prix" posms netiks iekļauts 2022./23. g. sezonas kalendārā un citas ISU dalībvalstis drīkst līdz 6. maijam iesniegt pieteikumus uz posma rīkošanu šā gada novembrī. ISU padome gan noraidīja lūgumu no vairāk nekā 20 dalībvalstīm liegt Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem dalību šā gada kongresā un vēlēšanās. Padome uzskata, ka pašam kongresam ir jāpieņem lēmums šajā jautājumā.

ISU savā paziņojumā vēlreiz stingri nosodīja Krievijas invāziju un pauda atbalstu Ukrainai, kuras slidotāju un asociācijas atbalstam ir piekritusi novirzīt 200 tūkstošus Šveices franku. Nolemts šos līdzekļus novirzīt tām dalībvalstīm, kuras uzņēmušas ukraiņu slidotājus un palīdz viņiem turpināt nodarboties ar slidošanas aktivitātēm.

Izmantotie resursi:
https://isu.org/isu-news/news/145-n...