Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Nīderlandieši Eiropas čempionātu ātrslidošanā sāk ar sešām medaļām

Nīderlandieši Eiropas čempionātu ātrslidošanā sāk ar sešām medaļām
Marsels Boskers, Patriks Rests un Svens Krāmers atnesa mājiniekiem pirmo zeltu šajā čempionātā. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvenā sācies Eiropas čempionāts ātrslidošanā. Mājinieki kā galvenie favorīti teju visās distancēs pirmajā sacensību dienā izcīnīja sešas medaļas, no kurām trīs zelta.

Eiropas čempionāts ir pēdējās lielās sacensības pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm, bet tajās nepiedalīsies Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš šobrīd nevar būt drošs arī par dalību olimpiskajās spēlēs, jo ierindots rezervistu sarakstā. Ja Pasaules kausā konkurence visās distancēs ir lielāka, tad Eiropas čempionātā naivi bija cerēt, ka nedominēs ātrslidošanas lielvalsts Nīderlandes pārstāvji.

• Eiropas čempionāts sākās ar komandu sprinta sacensībām sievietēm, kurās piedalījās vien četru valstu komandas. To vidū Nīderlandes nebija, kas par galveno favorīti padarīja Polijas komandu, kas savā sastāvā pulcēja Pasaules kausa posmu medaļnieces Kaju Zjumeku un Andželiku Vojciku. Kopā ar Karolīnu Bosjeku polietes orajā slidojumā cīnījās pret Norvēģijas ātrslidotājām. Polietes bija krietni pārākas gan klātienes cīņā, tā neklātienes cīņā ar baltkrievietēm. Polijas trio finišēja ar laiku 1:27.265 minūtes, izcīnot zelta medaļas. Neklātienes cīņā baltkrievietes bija ātrākas par norvēģietēm, bet uzvarētājām zaudēja 3.91 sekundi. Ceturtajā vietā palika Vācijas trio.

• Tālāk programmā sekoja piecu vīru komandu cīņa komandu iedzīšanā. Tur cīņa par uzvaru bija daudz spraigāka, neklātienē sacenšoties Nīderlandes un Norvēģijas ātrslidotājiem. Vispirms norvēģi pārliecinoši pieveica itāļus, bet trešajā slidojumā nīderlandieši par teju 10 sekundēm pārspēja poļus. Neklātienes cīņā Nīderlandes komanda ar titulēto Svenu Krāmeru un Patriku Restu ierindā bija ātrāki par norvēģiem, uzstādot laiku 3:37.975 minūtes, kas bija par 0.94 sekundēm ātrāks. Bronza tika Itālijas ātrslidotājiem.

• Kā nākamās uz starta stājās garo distanču ātrslidotājas, lai sacenstos 3000 metru distancē. No sestā slidojuma sacensībās iesaistījās galvenās favorītes. Irēne Šoutena no Nīderlandes sacentās ar itālieti Frančesku Lolobrigidu. Šoutena uzvarēja Pasaules kausa posmā Soltleiksitijā, bet Lolobrigida to paveica Kalgarī. Slidojuma pirmajā pusē vadībā turējās itāliete, kurai bija teju sekundes pārsvars pār konkurenti, bet pēdējos trijos apļos Šoutena slidoja krietni ātrāk par konkurenti, uzstādot jaunu trases rekordu - 3:56.62 minūtes. Nākamajā slidojumā Antoinete de Jonga spēja ielauzties otrajā pozīcijā, bet pēdējā slidojumā norvēģiete Ragne Viklunda tomēr nespēja nopietni iesaistīties cīņā par godalgām, ļaujot Lolobrigidai saglabāt bronzu.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 3000 metri sievietēm

VietaSportisteRezultāts
1.I.Šoutena (NED)3:56.623 (TR)
2.A.De Jonga (NED)+3.17
3.F.Lolobrigida (ITA)+3.99
4.R.Viklunda (NOR)+5.24
5.K.Ahterēkte (NED)+8.17
6.M.Zujeva (BLR)+12.69

• Pirmās sacensību dienas noslēgumā vajadzēja noskaidrot medaļu ieguvējus 1000 metru distancē vīriešiem. Nebija ne mazāko šaubu, ka, līdzīgi kā Pasaules kausa izcīņas posmos, medaļas dalīs Nīderlandes ātrslidotāji, Kajs Verbijs, Kjelds Nuis un Tomass Krols. Vienīgais, kurš varēja nīderlandiešiem mest izaicinājumu bija norvēģis Havards Holmefjords Lorencens, kurš šosezon gan tikai reizi spējis pārspēt Kaju Verbiju, bet ne viņa komandas biedrus.

Lorencens no favorītiem startēja pirmais, līdz pēdējam aplim nespējot iegūt sacensību vadību. Arī pēdējā aplī viņš nespēja uzņemt ātrumu, pamanoties piekāpties Lielbritānijas ātrslidotājam Kornēlijam Kerstenam, kurš spēja kļūt par sacensību līderi, kamēr norvēģis tobrīd bija vien ceturtais. Kā nākamie sacentās Verbijs un Nuis, kuri līdz pēdējam aplim principā bija plecu pie pleca. Nuisam bija neliela vadība, bet viss izšķīrās finiša taisnē, kur Nuis pārspēja Verbiju par 0.08 sekundēm. Abi pirms pēdējā slidojuma bija pirmajās divās vietās. Krolam nu neklātienē bija jācīnās par zeltu, jo konkurents no Baltkrievijas slidojumā spēja turēt līdzi vien distances pirmajā pusē. Pēdējā pus aplī Krols pārspēja Nuisu par 0.09 sekundēm (1:07.776 minūtes), tiekot pie Eiropas zelta un nobīdot komandas biedrus sudraba un bronzas pozīcijā.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 1000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.T.Krols (NED)1:07.776
2.K.Nuis (NED)+0.09
3.K.Verbijs (NED)+0.17
4.K.Kerstens (GBR)+0.70
5.Dž.Dafters (GER)+0.92
6.P.Mihaļskis (POL)+0.96

• Eiropas čempionāts turpināsies sestdien, kad tiks noskaidroti labākie 500 un 1500 metros sievietēm, kā arī 5000 metros un komandu sprintā vīriešiem. Sacensības sāksies plkst. 15:30 un tās iespējams vērot "Skating ISU" YouTube kanālā.


Deniss Vasiļjevs. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
3

Vasiļjevs pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdz septītajā vietā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs sestdien Monreālā pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdza septītajā pozīcijā.
No reisās: medaļnieces Izabo Levito, Kaori Sakamoto un Kima Čejona. Foto: Eric Bolte/USA Today Sports/Scanpix
3

Japānas daiļslidotāja Sakamoto triumfē trešajās pasaules meistarsacīkstēs pēc kārtas

Japānas daiļslidotāja Kaori Sakamoto piektdien Kanādā izcīnīja zelta medaļu pasaules čempionātā, paliekot nepārspēta trešo gadu pēc kārtas, lai gan pirms izvēles programmas viņa bija ārpus līderu trijnieka.
Deniss Vasiļjevs. Foto: Reuters/Scanpix
3

Vasiļjevs astotajā vietā pēc īsās programmas pasaules čempionātā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs ceturtdien Monreālā ieņēma astoto vietu pasaules daiļslidošanas čempionāta īsajā programmā.