Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Latvijas Slidošanas asociācija aicina pārskatīt sportošanas ierobežojumus ledus hallēs

Latvijas Slidošanas asociācija (LSA) ir vērsusies pie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ar aicinājumu virzīt apspriešanai un pieņemšanai Ministru kabinetā lēmumu par individuālo treniņu un sportošanas ierobežojumu atcelšanu bērniem un jauniešiem Latvijas ledus hallēs pēc šobrīd noteikto ierobežojumu termiņa, kas pašreiz paredz iekštelpu sportošanas aizliegumu līdz 11.01.2021.

"Mērķis ir veicināt bērnu, jauniešu un pieaugušo mentālo un fizisko veselību, nodrošinot iespēju nodarboties ar viņu izvēlētajām sporta nodarbībām, kā arī treneriem un ledus hallēm, nodrošinot vismaz niecīgu “asinsriti”, lai šī situācija nenovestu sportistus, trenerus un sporta infrastruktūru līdz pilnīgam sabrukumam. Diemžēl ledus sporta veidu sportistiem treniņus ārtelpu slidotavās nav iespējams aizvadīt, ņemot vērā ledus laukumu skaita ierobežotību, ledus specifiku un Latvijas laika apstākļu nepastāvību.

Ledus halles gan Rīgā, gan pārējā Latvijas teritorijā jau savlaicīgi (kopš 2020. gada 17. oktobra, kad tika aizliegti grupu treniņi iekštelpās, un atļautas tikai individuālās nodarbības) ir veikušas maksimālu ieguldījumu un izstrādājušas epidemioloģiski drošus noteikumus, pasākumus un rīcības plānus sportistu individuāla darba nodrošināšanai uz ledus, par pamatu ņemot Latvijā noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, gan Starptautiskās Slidošanas Apvienības (turpmāk – ISU) noteiktās vadlīnijas, kas paredz stingrākus risinājumus treniņu un starptautisko sacensību nodrošināšanai.

Ledus halles uzņemot individuālos treniņus nodrošina, ka:
1. iekļūšana ledus hallē, un tālākā kustības virzība notiek tikai vienā virzienā līdz ledus laukumam, nodrošinot ledus laukuma pamešanu un izkļūšanu no ledus halles pa citām durvīm, proti nesaskaroties cilvēku plūsmai;
2. ģērbtuves un dušas telpas ledus hallēs netiek izmantotas;
3. ledus laukuma izmērs ir 28m x 56m un tikai pamata ledus laukuma platība vien sastāda 1568.00 m2, kas nodrošina, ka uz vienu sportistu ir vairāk, kā 150 m2!! (ja rēķinām, ka uz ledus var atrasties ne vairāk, kā 10 sportisti).
4. ledus halles pieejamā kubatūra un tehniskais nodrošinājums, kas aprīkots ar specializētām ventilācijas, gaisa cirkulācijas un klimata uzturēšanas sistēmām nodrošina pieejamu un epidemioloģiski drošu vidi sportistiem un viņu treneriem;
5. sportisti treniņu laikā ir gatavi izmantot sejas maskas (atbilstoši valstī rekomendētajam vecumam), neskatoties uz to, ka starp sportistiem ledus treniņa laikā saskare jau tāpat nenotiek, lai nodrošinātu slidošanas sporta veidu pamata drošības noteikumus;
6. pēc katras individuālās treniņu sesijas ledus laukums tiek tīrīts un notiek ledus virskārtas atjaunošana, tāpat ledus laukuma soliņi un borti tiek dezinficēti un ievērots pārtraukums nākamās individuālās treniņu sesijas nodrošināšanai.

Vēlamies uzsvērt, ka jebkurā citā vietā, pat atrodoties darba vietā vai mājās ikdienas gaitās, nodarbojoties ar sporta aktivitātēm ārtelpu sporta laukumā nav pieejama šāda izmēra platība uz vienu cilvēku epidemioloģiski drošām un veselīgām sporta nodarbībām. LSA izsaka gatavību sadarboties ar ledus hallēm un IZM, ja nepieciešams iesniegt apstiprinātus rīcības un drošības plānus un citus nepieciešamos dokumentus šādu individuālo treniņu nodrošināšanai, kā tas notiek lielākajā daļā Eiropas Savienības valstīs.

LSA novērtē un respektē Latvijas valdības lēmumus un visu COVID-19 izplatības ierobežošanā iesaistīto organizāciju un cilvēku pūles saslimstības mazināšanai un izskaušanai. LSA aicina izsvērt patiesi veicamos ierobežojumus, kas var mazināt saslimstību un veicināt bērnu un jauniešu fizisko veselību. Ir būtiski turpināt uzturēt un attīstīt fiziskās un mentālās veselības līmeni, kā arī sporta veidu specifiskās pamatiemaņas, kā arī rast izsvērtus risinājumus, lai pasargātu sporta nodarbībās iesaistītos sporta speciālistus, sporta klubus un ledus halles no neatgriezeniskām ekonomiskām sekām."

Informāciju sagatavoja:
Inese Jesse,
Latvijas Slidošanas asociācijas ģenerālsekretāre


Deniss Vasiļjevs. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
3

Vasiļjevs pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdz septītajā vietā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs sestdien Monreālā pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdza septītajā pozīcijā.
No reisās: medaļnieces Izabo Levito, Kaori Sakamoto un Kima Čejona. Foto: Eric Bolte/USA Today Sports/Scanpix
3

Japānas daiļslidotāja Sakamoto triumfē trešajās pasaules meistarsacīkstēs pēc kārtas

Japānas daiļslidotāja Kaori Sakamoto piektdien Kanādā izcīnīja zelta medaļu pasaules čempionātā, paliekot nepārspēta trešo gadu pēc kārtas, lai gan pirms izvēles programmas viņa bija ārpus līderu trijnieka.
Deniss Vasiļjevs. Foto: Reuters/Scanpix
3

Vasiļjevs astotajā vietā pēc īsās programmas pasaules čempionātā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs ceturtdien Monreālā ieņēma astoto vietu pasaules daiļslidošanas čempionāta īsajā programmā.