Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Ātrslidotājs Van der Pēls labo pasaules rekordu 5000 metru distancē

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Ātrslidotājs Van der Pēls labo pasaules rekordu 5000 metru distancē
Nils van der Pēls. Foto: Imagio/Scanpix

Vareni sācies Pasaules kausa izcīņas trešais posms ātrslidošanā, kas risinās ASV olimpiskajā pilsētā Soltleiksitijā. Jau pirmajā sacensību dienā liela daļa sportistu laboja personiskos rekordus, bet pasaules rekordu 5000 metros uzstādīja Nils van der Pēls no Zviedrijas.

• 2002. gada olimpisko spēļu mājvieta Soltleiksitija un precīzāk Jūtas Olimpiskais ovāls uzskatāms par vienu no, ja ne ātrāko ātrslidošanas arēnu pasaulē. Tajā regulāri tiek laboti ja ne pasaules, tad personiskie rekordi gan. Bez izņēmuma jau pirmajā sacensību dienā virkne A divīzijas sportistu uzlaboja savus personīgos rezultātus 500, 3000 un 5000 metru distnacēs.

• Visvairāk Pasaules kausa sacensību aizvada ātrslidošanas sprinteri 500 metru distancē, jo katrā no posmiem ir pa divām sacensībām, kamēr citās distancēs tikai vienas. Sieviešu sacensībās uzvaru varēja gaidīt no mājinieces un pašreizējās kopvērtējuma līderes Erinas Džeksones. Viņa startēja pēdējā slidojumā un savus līdzjutējus nepievīla. Tobrīd vadībā atradās krieviete Angelina Goļikova, kura viena no retajām neuzlaboja savu personisko rekordu. Tikmēr Džeksone to paveica, distanci veicot 36.809 sekundēs, pārspējot Krievijas sportisti par 0.12 sekundēm. Trešo vietu ar jaunu personisko rekordu izcīnīja Femke Koka no Nīderlandes, zaudējot uzvarētājai 0.20 sekundes. Neveiksmīgas sacensības japānietei Nao Kodairai, kura uzstādīja vien sesto labāko rezultātu.

• Vīriešu sacensībās par pārsteigumu parūpējās līdz šim vien reizi labāko desmitniekā šosezon iekļuvušais japānis Jamato Macui. Viņš slidoja sestajā slidojumā, uzstādot jaunu personisko rekordu (34.048 sekundes). Savu personisko rekordu uzlaboja arī kopvērtējuma līderis Lorēns Debruils no Kanādas, bet ar to pietika vien trešajai vietai. Pēdējā slidojumā Macui no pirmās vietas centās nostumt tautieši Tacuja Šinhama un Vataru Morišige. Morišige zaudēja Macui 0.04 sekundes, samierinoties ar otro vietu, bet Šinhama palika vien sesstais. Kopumā labāko sešiniekā bija visi četri sacensībām pieteiktie Japānas ātrslidotāji.

• Sieviešu sacensībās 3000 metru distancē pārliecinoša favorīte bija Irēne Šoutena no Nīderlandes, kura iepriekšējos posmos bija ātrākā kā 3000, tā 5000 metru distancē. Viņa slidoja septītajā slidojumā, kad vadībā pēc jauna personiskā rekorda uzstādīšanas bija tautiete Antonete de Jonga. Šoutena vienlīdz ātri veica visus apļus, stabilitātei atnesot arī izšķirošo 2.29 sekunžu pārsvaru, jo De Jonga nebija gana ātra tieši pēdējos divos apļos. Labāko trijnieku, ko noslēdza norvēģiete Ragne Viklunda, droši varēja izjaukt kanādiete Izabella Veidemana, bet šoreiz viņai neizdevās pēdējos apļos aizsniegties vismaz līdz trešajai pozīcijai, Viklundai zaudējot 0.39 sekundes.

• Vīriešu sacensībās 5000 metru distancē varēja gaidīt spožu rezultātu no Zviedrijas ātrslidotāja Nila van der Pēla, kurš līdz šim pārliecinoši uzvarējis pēdējās piecās garo distanču sacensībās Pasaules kausā un pasauless čempionātā. Pirms septītā slidojuma vadībā bija Patriks Rests no Nīderlandes. Pirmajos piecos apļos Van der Pēls ieslidojās, bet tālāk jau mazāk cīnījās ar konkureniem neklātienē, jo par galveno mērķi kļuva jauna pasaules rekorda uzstādīšana. Tas Zviedrijas ātrslidotājam izdevās, pārspējot kanādieša Teda-Jana Blemena rekordu par 0.3 sekundēm (6:01.566 minūtes). Trešo vietu ar jaunu personisko rekordu izcīnīja Davide Džioto no Itālijas, kamēr Blemens uzrādīja vien astoto labāko rezultātu.

• Šajā posmā 5000 metros B divīzijā nestartēs Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs, bet sestdien no plkst. 19:46 viņš startēs masu starta sacensībās, cenšoties iekļūt to finālā, kas neizdevās pirmajā posmā Polijā. Vēl sestdien risināsies A divīzijas sacensības 500 metros, 1000 metros sievietēm un 1500 metros vīriešiem, kā arī komandu iedzīšanā sievietēm.

Pasaules kausa izcīņas trešais posms ātrslidošanā A divīzijā, 1. diena

Vieta500m (s)500m (v)3000m (s)5000m (v)
1.E.Džeksone (USA)J.Macui (JPN)I.Šoutena (NED)N.van der Pēls (SWE)
2.A.Goļikova (RUS)V.Morišige (JPN)A.de Jonga (NED)P.Rests (NED)
3.F.Koka (NED)L.Debruils (CAN)R.Viklunda (NOR)D.Džioto (ITA)

Pasaules kausa kopvērtējums 500 metros sievietēm

VietaSportistePunkti
1.E.Džeksone (USA)294
2.N.Kodaira (JPN)254
3.A.Goļikova (RUS)242
4.O.Fatkuļina (RUS)200
5.K.Zjomeka (POL)179
6.D.Kačanova (RUS)174

Pasaules kausa kopvērtējums 500 metros vīriešiem

VietaSportistsPunkti
1.L.Debruils (CAN)264
2.T.Šinhama (JPN)252
3.V.Morišige (JPN)213
4.A.Arefjevs (RUS)206
5.J.Macui (JPN)180
6.V.Muštakovs (RUS)180