Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Nīderlandieši triumfē PČ ātrslidošanas sprinta daudzcīņā

Nīderlandieši triumfē PČ ātrslidošanas sprinta daudzcīņā
Tomass Krols. Foto: AFP/Scanpix

Norvēģijas pilsētā Hāmarā noslēdzies pasaules čempionāts ātrslidošanā sprinta daudzcīņā. Kopvērtējumā uzvarēja nīderlandieši Juta Lērdama un Tomass Krols, otrajā vietā atstājot savus tautiešus. Tikmēr sacensības pārtraukt spiests bija kanādietis Lorāns Debreils.

• Pasaules čempionāts šogad risinās pēc daudzcīņas formāta kā sprinta disciplīnās, tā visās distancēs. Tādējādi ātrslidošanas sprinteri noskaidro labākos savā konkurencē, bet universālie, kā arī vairums garo distanču slidotāji, spēkojas no sprinta līdz garajai distancei. Sprinta distancēs ātrslidotāji sacenšas 500 un 1000 metros, bet kopvērtējumā uzrādīto laiku 1000 metros dala uz divi.

• Pēc olimpiskajām spēlēm Pekinā vairāki spēcīgi ātrslidotāji šajā pasaules čempionātā nepiedalījās. Starp medaļu pretendentiem būtu Krievijas ātrslidotāji, bet sakarā ar karu Ukrainā, krieviem, kā arī baltkrieviem liegts piedalīties Starptautiskās Slidošanas savienības sacensībās.

• Šodien sprinta daudzcīņā sievietes un vīrieši vēlreiz veica sacensības 500 un 1000 metru distancēs, lai noskaidrotu labākos kopvērtējumā un sadalītu godalgas. Sieviešu konkurencē pēc pirmās sacensību dienas vadībā bija Juta Lērdama no Nīderlandes, kura savu pārākumu parādīja 1000 metros, bet tuvākā sekotāja bija viņas tautiete Femke Koka, kura labāk nostartēja 500 metros. Otrajās 500 metru sacensībās sportistes uzrādīja sliktākus rezultātus nekā pirmajās, par 38 sekundēm ātrāk slidojot vienīgi Kokai, kura izcīnīja vēl vienu uzvaru. Otro vietu ieguva vakar trešo vietu izcīnījusī Kaja Zjomeka no Polijas, kamēr pēdējā slidojumā cīņā par trešo vietu Vanesa Hercoga no Austrijas pārspēja Jutu Lērdamu.

• Pirms 1000 metriem Kokai kopvērtējumā bija 0.22 sekunžu pārsvars pār Lērdamu, bet jau 1.28 sekundes atpalika trešajā vietā esošā Hercoga. Bija skaidrs, ka, ja abas nīderlandietes nostartēs līdzīgi kā vakar, tad Lērdama izcīnīs uzvaru sprinta daudzcīņas kopvērtējumā.

• Vispirms pirmspēdējo slidojumu pārliecinoši uzvarēja Lērdama, tobrīd tuvāko sekotāju neklātienē pārspējot par vairāk nekā sekundi. Vakar nīderlandiete distanci veica par 0.08 sekundēm ātrāk. Pēdējā slidojumā Koka sacentās ar Hercogu. Līdzīgi kā vakara ātrāka bija Koka, kura pirms pēdējā apļa bija arī 0.2 sekundes priekšā Lērdamai. Pēdējā pus aplī Koka nespēja noturēt savu pārsvaru, beigās zaudējot slidojumā 0.37 sekundes un arī kopvērtējumā paliekot aiz pasaules čempiones Lērdamas. Tikmēr trešo vietu sacensībās un kopvērtējumā izcīnīja Hercoga.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā, sprinta daudzcīņa sievietēm

VietaSportisteKopvērtējums
1.J.Lērdama (NED)151.140
2.F.Koka (NED)+0.15
3.V.Hercoga (AUT)+2.17
4.A.Vojcika (POL)+4.39
5.K.Gece (USA)+4.75
6.M.de Jonga (NED)+5.67
7.R.Jamada (JPN)+8.73
8.K.Bosjeka (POL)+9.58

• Vīru konkurencē pēc pirmās sacensību dienas vadībā bija kanādietis Lorāns Debreils, kurš bija ātrākais 500 metros, bet 1000 metros ierindojās trešajā vietā. Diemžēl viņš bija spiests sacensības neturpināt, jo šorīt saņēma pozitīvu Covid-19 testa rezultātu. Tas pavēra iespēju konkurentiem - Tomasam Krolam un Kajam Verbijam no Nīderlandes, kā arī norvēģim Hovardam Holmefjordam Lorencenam.

• Nestartējot Debreilam, sevi 500 metros lieliski parādīja japāņi, uzvaru svinot Vataru Morišigem, bet otro vietu izcīnot viņa tautietim Tacujam Šinhamam. Tiesa 1000 metros šie ātrslidotāji nav gana spēcīgi, lai pacīnītos par medaļām kopvērtējumā. Tāds pats liktenis sagaidīja arī trešo vietu izcīnījušo Pjotru Mihalski no Polijas. Verbijam pietika ar sesto vietu, lai būtu vadībā kopvērtējumā, par 0.16 sekundēm pārspējot savu tautieti, astotajā vietā palikušo Krolu, tikmēr Lorencens pēc vēl vienas devītās vietas ieņēma sesto vietu kopvērtējumā, no trešajā vietā esošā Šinhamas atpaliekot 0.28 sekundes, ko 1000 metros droši varēja atgūt.

Astotajā slidojumā Lorencens sacentās ar Džordanu Stolcu no ASV, kurš pirms pēdējā slidojuma kopvērtējumā bija piektajā pozīcijā. Norvēģis vakar 1000 metros bija otrais, bet šodien pirms pēdējā apļa atpalika no ASV ātrslidotāja. Pēdējā aplī Lorencens tomēr spēja pārspēt Stolcu, apsteidzot arī kopvērtējumā. Devītajā slidojumā Tomass Krols pārliecinoši pārspēja Pjotru Mihalski, polis pēdējā aplī vairs nespēja slidot gana ātri, izdzēšot savas cerības uz godalgu. Tikmēr vadību sacensībās un kopvērtējumā pārņēma Krols, kuru nu no troņa reāli varēja gāzt vienīgi Kajs Verbijs.

Verbijs pēdējā slidojumā sacentās ar Šinhamu, kurš vakar spēja uzrādīt vien astoto ātrāko rezultātu, principā noliekot 2020. gadā izcīnītā pasaules čempiona pilnvaras. Japānis apņēmīgi sāka distanci, bet pēdējā apļa sākumā Verbijs pārliecinoši viņu apsteidza. Nīderlandietis piekāpās Lorencenam un Krolam, sacensībās ieņemot trešo vietu, bet kopvērtējumā ar uzrādīto rezultātu pietika otrajai vietai, nobīdot uz trešo vietu Lorencenu, kamēr Krols kļuva par jauno pasaules čempionu.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā, sprinta daudzcīņa vīriešiem

VietaSportistsKopvērtējums
1.T.Krols (NED)138.705
2.K.Verbijs (NED)+0.25
3.H.H.Lorencens (NOR)+1.34
4.Dž.Stolcs (USA)+1.56
5.T.Šinhama (JPN)+2.12
6.P.Mihalskis (POL)+2.35
7.B.Magnusens (NOR)+3.19
8.D.Bosa (ITA)+3.59

• Sestdien un svētdien risināsies pasaules čempionāts lielajā daudzcīņā, kur pamatā sacentīsies garo distanču slidotāji, aizvadot sacensības 500, 1500, 3000/5000 un 5000/10000 metru distancēs. Tāpat notiks arī komandu sprinta sacensības.


Deniss Vasiļjevs. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
3

Vasiļjevs pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdz septītajā vietā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs sestdien Monreālā pasaules daiļslidošanas čempionātu noslēdza septītajā pozīcijā.
No reisās: medaļnieces Izabo Levito, Kaori Sakamoto un Kima Čejona. Foto: Eric Bolte/USA Today Sports/Scanpix
3

Japānas daiļslidotāja Sakamoto triumfē trešajās pasaules meistarsacīkstēs pēc kārtas

Japānas daiļslidotāja Kaori Sakamoto piektdien Kanādā izcīnīja zelta medaļu pasaules čempionātā, paliekot nepārspēta trešo gadu pēc kārtas, lai gan pirms izvēles programmas viņa bija ārpus līderu trijnieka.
Deniss Vasiļjevs. Foto: Reuters/Scanpix
3

Vasiļjevs astotajā vietā pēc īsās programmas pasaules čempionātā

LETA. Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs ceturtdien Monreālā ieņēma astoto vietu pasaules daiļslidošanas čempionāta īsajā programmā.