Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Bikše un Sabule Madonā uzvar Lietuvas kausa sacensībās slēpošanā brīvajā stilā

Bikše un Sabule Madonā uzvar Lietuvas kausa sacensībās slēpošanā brīvajā stilā
Indulis Bikše. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Otrdien un trešdien vienā no vadošajām Baltijas valstu slēpošanas bāzēm “Smeceres sila” trasē norisinājās šīs sezonas pirmie mači – Lietuvas kauss un Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensības distanču slēpošanā, kurā piedalījās arī tādu valstu kā Brazīlija, Čīle pārstāvji. Lieliski nostartēja Latvijas pārstāvji, cīņā ar kaimiņvalstu slēpotājiem izcīnot godalgotas vietas, tajā skaitā arī uzvaras.

Tā jau ir kļuvusi par tradīciju, ka Lietuvas Slēpošanas federācija izvēlas rīkot starptautiskas slēpošanas sacensības ļoti labi sagatavotājā “Smeceres sila” trasē. Šīs nedēļas sākumā Madonā tika aizvadītas divas sacensību dienas, dalībniekiem sacenšoties vispirms sprintā brīvajā stilā, bet pēc tam vidējā distancē brīvajā stilā ar intervāla startu.

“Smeceres sila” trasē sacentās ap 50 slēpotāju, kas pārstāvēja piecas valstis – Latviju, Lietuvu, Igauniju, Brazīliju un Čīli. Lielākais skaits bija no Lietuvas kā organizētājiem un Latvijas kā mājiniekiem. Pāris slēpotāju, tajā skaitā olimpiskās un pasaules čempiona Andrusa Vērpalu meita un dēls, bija no Igaunijas, kā arī pa viena dalībniece no Brazīlijas un viens pārstāvis no Čīles. Tālās Dienvidamerikas slēpotāji mēģina meklēt iespējas krāt labus FIS punktus, lai tiktu uz Olimpiskajām spēlēm nākamgada februārī Pekinā. Tieši to pašu arī mēģina darīt mūsējie, tāpēc spraigas cīņas neizpalika.

Pirmajā dienā sievietēm sprinta fināla sešiniekā iekļuva trīs latvietes un trīs igaunietes. Fināls izvērtās aizaujošs ar ļoti līdzīgu dueli par uzvaru. Lielāko daļu stabilā vadībā turējās kvalifikācijas uzvarētāja Samanta Krampe no Rīgas, bet finiša taisnē viņu panāca un apsteidza madoniete Kitija Auziņa, kura tad svinēja uzvaru. Trešo vietu ieguva igauniete Laura Lēna, bet 4.vietā finišēja Estere Volfa no Cēsīm.

Vīriešiem madonietis Lauris Kaparkalējs atzīstami cīnījās un finiša līniju šķērsoja otrais, tikai pāris centimetrus piekāpjoties Modestam Vaičulim. Taču šāda maza atstarpe bija tāpēc, ka pieredzējušais lietuvietis, kurš Olimpiskajās spēlēs sprintā ir bijis 42.vietā un vienreiz Pasaules kausa posmā iekļuvis trīsdesmitniekā, neslēpoja uz maksimumu un kontrolēja situāciju, taču daudz netrūka, lai šāda taupīšanās beigtos ar to, ka Lauris viņu apsteigtu. Trešo vietu ieguva Anderss Vērpalu no Igaunijas. Ja ne salūzušie slēpes stiprinājumi, tad noteikti par augstāku vietu nekā sesto varēja pacīnīties otrs finālā iekļuvušais latvietis no Madonas – Niks Saulītis.

Otrajā dienā 5km sievietēm atkal par uzvaru sīvi cīnījās madoniete Auziņa, kurai šoreiz konkurenci sastādīja pirmajā dienā nestartējusī biatloniste Annija Sabule. Pēc pirmā apļa sešas sekundes priekšā bija Sabule, bet otrajā aplī madoniete tuvojās, taču beigās cēsniece tomēr noturēja pavisam nelielu pārsvaru un par trim sekundēm apsteidza Kitiju. Tāds pats līdzīgs duelis 40 sekundes aiz līderēm norisinājās par trešo vietu starp Samantu Krampi un Esteri Volfu. Pēc pusdistances jeb 2,5km Samanta vēl bija iesaistīta cīņā ar pirmajām divām par uzvaru, bet otrajā aplī rīdzinieces temps kritās, taču trīs sekunžu pārsvaru tomēr pār Volfu viņa noturēja un ieguva trešo vietu. Tādējādi Esterei vēl viena ceturtā vieta. Mūsu meitenes nopelnīja savus labākos punktus distancē ziemā. Piektā bija lietuviete 17 gadus vecā Egle Savickaite, kura nodrošinājusi vietu dalībai Olimpiskajās spēlēs.

Vīriešiem 10km jau no paša sākuma vadībā izvirzījās Indulis Bikše. Madonietis savu pārsvaru palielināja ar katru apli un beigās uzvarēja ar pusminūtes pārsvaru par lietuvieti Tautvidu Stroliju. Lielāko distances daļu netālu no Strolijas bija Lauris Kaparkalējs, taču lietuvietis distances vidū “iesēdās” Bikšem mugurā, līdz ar to Kaparkalējam neizdevās viņu pārspēt. To madonietis pārspēja citu lietuvieti – pirmās dienas uzvarētāju sprintā, izcīnīdams trešo vietu un pirmo reizi ziemā nopelnot zem 100 FIS punktiem. Piekto vietu ieņēma Laura vienaudzis un Patrīcijas Eidukas brālis Edijs, kurš distances pirmajā pusē uzrādīja līdzīgus laikus ar Kaparkalēju.


Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.