Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Jaunzēlandes supertalants kalnu slēpošanā – Alise Robinsone

Jaunzēlandes supertalants kalnu slēpošanā – Alise Robinsone
Alise Robinsone svin uzvaru pasaules kausa posmā. Foto: Getty images.

Pirms piecām dienām Lencerhaidē noslēdzās pasaules kausa sezona kalnu slēpošanā, pēdējā startā milzu slalomā uzvaru svinot 19 gadus vecajai Alisei Robinsonei. Ar šo ļoti talantīgā milzu slaloma speciāliste Robinsone nepārsteidza pasauli, bet tikai atgriezās tur, kur bijusi iepriekš, jo Jaunzēlandes brīnummeitene par sevi bija likusi skaļi runāt jau pirms dažiem gadiem.

Šobrīd uzvara kalnu slēpošanā 19 gadu vecumā vairs nešķiet nekas ārkārtējs, jo pat vēl jaunākas kalnu slēpotājas ir ieguvušas godalgotas vietas un uzvaras pasaules kausa posmos, viņu vidū esot arī pašai Alisei Robinsonei, kurai pirms četriem mēnešiem palika 19 gadi un kurai šī bija jau trešā uzvara augstākajā līmenī. Lai arī Robinsone nav pirmā no Jaunzēlandes, kas uzvarējusi pasaules kausa posmos, tomēr tik un tā Alisi bez jaunā vecuma vēl īpašāku padara arī fakts, ka viņa nav no Austrijas, Šveices, Itālijas, Skandināvijas vai kādas citas kalnu slēpošanas lielvalsts. Albervillas Olimpisko spēļu vicečempione Annelise Kobergere 1992.gada janvārī bija nepārspēta Hinterštoderes slalomā, bet 1996./1997.gada sezonas slaloma vicelīdere Klaudija Rīglere izcīnīja četras uzvaras.

Alise Robinsone, kura piedzima 2001.gada 1.decembrī daudzbērnu ģimenē Austrālijā un pāris gadus vēlāk ar ģimeni pārcēlās uz Jaunzēlandi, ar kalnu slēpošanu sāka nodarboties astoņu gadu vecumā. 2017.gada vasarā 15 gadus vecā Robinsone sāka piedalīties FIS sacensībās, nopelnot 14 un 18 FIS punktus un uzvarot valsts čempionātā milzu slalomā. Tā paša gada beigās tikko par sešpadsmitgadīgu pusaudzi kļuvusī Alise Kanādā uzvarēja Ziemeļamerikas kausā milzu slalomā, tik jaunā vecumā nopelnot zem 10 FIS punktiem (8,70 FIS punkti). Mēnesi pēc sešpadsmitās Dzimšanas dienas viņa debitēja pasaules kausa posmā Kranska Gorā (Slovēnija), pirmajā braucienā milzu slalomā uzrādot 42.laiku un vienai sekundei pietrūkstot līdz trīsdesmitniekam. Dažas nedēļas vēlāk pasaules junioru čempionātā viņa nefinišēja, bet Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā ieņēma 35.vietu.

Nākamajā sezonā 2018.gada beigās Alise pasaules kausa posmā Zemmeringā (Austrija) pirmajā braucienā uzrādīja 35.laiku, ceturtdaļsekundei pietrūkstot līdz tikšanai uz otro braucienu. 2019.gada februāris un marts 17 gadus un dažus mēnešus vecajai jaunzēlandietei atnesa pirmos lielos panākumus. Februārī viņa uzvarēja Eiropas kausa posmā Vācijā, ieguva 17.vietu pasaules čempionātā Orē un kļuva par pasaules junioru čempioni milzu slalomā. Marta sākumā Alise ar 16.vietu pirmo reizi iekļuva trīsdesmitniekā pasaules kausa posmos, bet pusotru nedēļu vēlāk jaunzēlandiete savu talantu spilgti apliecināja arī pieaugušo konkurencē. Kā pasaules junioru čempionei viņa bija dota iespēja startēt sezonas noslēdzošajā pasaules kausa posmā Andorā, kur Robinsonei izdevās pievērst sev kalnu slēpošanas pasaules uzmanību un izcīnīt savu pirmo godalgu pieaugušo konkurencē – 2.vietu, tikai 0,30 sekundes piekāpjoties Mikaēlai Šifrinai. Un tas viss vēl nesasniedzot 17 ar pusi gadus.

Tas, ka Andorā iegūtā 2.vieta nebija nejauša un veiksmīga sagadīšanās, Alise Robinsone apliecināja pusgadu vēlāk nākamās sezonas pirmajā startā Zeldenā (Austrija), 17 gadus vecajai Kivi kalnu slēpotājai otro reizi karjerā iekļūstot trijniekā un izcīnot pirmo uzvaru. 2020.februāra vidū Robinsone 18 gadu vecumā svinēja otro uzvaru, un tad uz gadu „pieklusa”. Iespējams, rezultātu ietekmēja mēģinājumi apgūt arī supergiganta disciplīnu. Pasaules junioru čempionātā viņa ieguva 4.vietu supergigantā, bet milzu slalomā nepiedalījās, ļaujot uzvarēt kādai citai. Šo sezonu Alise sāka ar rezultātiem ap desmito vietu. Trijniekam viņa pietuvojās pasaules čempionātā, izcīnot 4.vietu, bet godalgās atgriezās ar otro vietu marta sākumā Jasnā. Ar to Robinsone vēl nebija teikusi gala vārdu šajā sezonā, jo pēdējā startā Lencerhaidē tika izcīnīta trešā uzvara.

Robinsones gadījums parāda, ka talants, strādīgums un trenēšanās labā komandā dod augstākos rezultātus jau tik agrā vecumā. Aizvakar 18 gadi palika mūsu cerībai Dženiferai Ģērmanei, kura ar vecāku pūlēm ir varējusi vairākus gadus dzīvot un trenēties Austrijā un kura ar savām spējām ir nopelnījusi vietu spēcīgajā „Schild Skiracing team”. Dženifera otro sezonu daudzos startos diemžēl izstājās, ieskaitot arī junioru čempionātu, toties valmieriete priecēja ar 24.vietu pieaugušo čempionātā, kas dod cerības viņu ieraudzīt nākamajā sezonā vismaz labāko desmitniekā Eiropas kausa posmos un trīsdesmitniekā pasaules kausa posmos, kā arī līdzīgi kā Kortīnā vai vēl labāk nostartējot arī Olimpiskajās spēlēs.


, 2021-03-26 11:33, pirms 3 gadiem
...šaubos vai viņa tiks galā ar savu svaru, jo gēni šķiet tādi, ka ap 22 gadiem varētu būt jau riktīga baļļa ap 100+ kg...savukārt visas tievēšanas, diētas utt...nu, nezinu, vai tās palīdzēs sportam, jau šogad bija solis atpakaļ salīdzinot ar iepriekšējo sezonu...tā jau skuķis pamatīgs....šī ir no tām, kura ir smuka 12-14 gados, bet pēc tam tik uzpamst...
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.