Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Ārsts: "Norvēģijas slēpošanas izlasē 50-70% ir astmatiķi"

Ārsts: "Norvēģijas slēpošanas izlasē 50-70% ir astmatiķi"
Maikena Kaspersena Falla izcīna pasaules zeltu
Foto: AFP/Scanpix

Somijas pilsētas Lahti apkaimē šajās dienās risinās pasaules čempionāts slēpošanas sporta veidos. Norvēģijas izlases ārsts Peters Olbergs atklāj, ka komandā 50-70% ir astmatiķi.

Norvēģijas izlases ārsts Peters Olbergs: "Neesmu precīzi skaitījis, taču daudziem slēpošanas izlases sportistiem ir diagnosticēta astma. Domāju, ka 50-70 procentiem. Daži no viņiem katru dienu lieto profilaktiskus preparātus. Savukārt veselie sportisti zāles nelieto."

Bronhiālā astma ir elpošanas sistēmas slimība, kas saistīta ar hronisku iekaisumu un lēkmjveida elpas trūkumu.

Soču olimpiādes zelta medaļniece slēpošanas sprintā Maikena Kaspersena Falla (Norvēģija) šonedēļ kļuva par divkārtējo pasaules čempioni. Šī sportiste savulaik atzina, ka lieto zāles pret astmu un bez tām nebūtu varējusi sasniegt augstus rezultātus, informē Vg.no.

Kā jau ziņots, pērn hakeru grupa "Fancy Bears" nelegāli publiskoja konfidenciālu informāciju, kur bija redzams, ka ārstniecības nolūkā dažādu valstu sportisti saņēmuši atļauju lietot aizliegtas vielas. Norvēģu kanāls TV2 ziņoja par gadījumiem, kad Norvēģijas distanču slēpotājiem tika piedāvāti preparāti pret astmu, kaut gan šie sportisti bija veseli. 58 norvēģu sportisti esot saņēmuši atļauju lietot aizliegtas vielas ārstniecības vajadzībām.

Valsts Sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļas vadītājs Gatis Berķis pērn atklāja, ka gada laikā Latvijas sportisti saņem apmēram desmit atļaujas lietot aizliegtu vielu.

Izmantotie resursi:
vg.no / rsport.ru


, 2017-02-25 15:24, pirms 7 gadiem
par veseliem sportistiem neticu...
visi zem dopinga tur jeb '''atļautiem'' preparātiem.
, 2017-02-25 16:02, pirms 7 gadiem
Cik tas viss pretīgi! Jābūt tā nevari bez zālēm nestartē!
, 2017-02-25 16:04, pirms 7 gadiem
Arī Latvijā bērniem saslimstība ar bronhiālo astmu pieaug katru gadu ,bet sportot tas protams netraucē tikai jālieto medikamenti.Viens no cēloņiem slimībai noteikti ir siltināšanas materiāli un Norvēģijā taupot koku vate tiek lietota celtniecībā lielos daudzumos.Praktiski visas mājas tur taisa no koka karkasa ko piebāž ar vati un apšuj.
, 2017-02-25 16:22, pirms 7 gadiem
Ja astma ta ir visu problema?it seviski norvegu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
, 2017-02-25 16:30, pirms 7 gadiem
coffijs rakstīja: Arī Latvijā bērniem saslimstība ar bronhiālo astmu pieaug katru gadu ,bet sportot tas protams netraucē tikai jālieto medikamenti.Viens no cēloņiem slimībai noteikti ir siltināšanas materiāli un Norvēģijā taupot koku vate tiek lietota celtniecībā lielos daudzumos.Praktiski visas mājas tur taisa no koka karkasa ko piebāž ar vati un apšuj.
Varbūt tā arī ir. Bet tas ir cits jautājums un to jārisina citur un atbildība jāprasa no tiem kuri atbildīgi. Taču normālā profesionālā sportā jāstartē pilnībā veseliem sportistiem!
, 2017-02-25 16:31, pirms 7 gadiem
Skumji, ka SC tik maz raksta par notikumiem no PČ Lahti
, 2017-02-25 17:03, pirms 7 gadiem
Legāls dopings vinemēr ir patīkami, bet tas jau paliek smieklīgī, sanāk, ja gribi būt čempions, tad jāsaslimst ar astmu
, 2017-02-25 17:06, pirms 7 gadiem
sochee rakstīja: Legāls dopings vinemēr ir patīkami, bet tas jau paliek smieklīgī, sanāk, ja gribi būt čempions, tad jāsaslimst ar astmu
Kāpēc uzreiz jāsaslimst? Var taču komisija izrakstīt bez slimības!
, 2017-02-25 17:37, pirms 7 gadiem
coffijs rakstīja: Arī Latvijā bērniem saslimstība ar bronhiālo astmu pieaug katru gadu ,bet sportot tas protams netraucē tikai jālieto medikamenti.Viens no cēloņiem slimībai noteikti ir siltināšanas materiāli un Norvēģijā taupot koku vate tiek lietota celtniecībā lielos daudzumos.Praktiski visas mājas tur taisa no koka karkasa ko piebāž ar vati un apšuj.
Plus vēl viens astmas riska faktors ir lielas slodzes pie zemas āra temperatūras, respektīvi, slēpotāju treniņi. Tā kā varbūt pat ir normāli, ka starp slēpotājiem astmatiķu procents ir lielāks nekā sabiedrībā kopumā, nezinu gan, vai par normu varētu uzskatīt īsti 70%...
, 2017-02-25 19:10, pirms 7 gadiem
elements rakstīja: Plus vēl viens astmas riska faktors ir lielas slodzes pie zemas āra temperatūras, respektīvi, slēpotāju treniņi. Tā kā varbūt pat ir normāli, ka starp slēpotājiem astmatiķu procents ir lielāks nekā sabiedrībā kopumā, nezinu gan, vai par normu varētu uzskatīt īsti 70%...
bet tad jau citās valstīs slēpotāji arī būtu asmātiki vismaz uz 50% bet tā taču nav. Kad redzu kā norvēgi skrien sacensībās ir grūti noticēt tam,ka vińiem ir ar elpošanu saistītas problēmas. Dānijas peldētāja,olimpiskās medałas ieguvēja,arī izrādijās asmātike tiesa tikai pēc tam kad tika uzlauzta WADA date bāze un nopublicēti sportistu vārdi ar pozitīvām dopinga analīzēm. Izklausās pēc vnk trika likumu apiešanai.
, 2017-02-25 20:43, pirms 7 gadiem
Ziniet,esmu diezgan fanātisks velobraucējs,pērn pa ziemu norullēju simtiem km (gadā 6500km ar vienu avāriju,smadzeņu satricinājumu /tas nebija gudrivienu plaušu karsoni,vienu bronhītu. Braucu pat mīnus 28 grādos,garākais ziemas brauciens bija 164km,pēc kura nolikos uz gandrīz mēnesi ar karsoni,uz beigām jau jutu,ka kas nav labi bronhās un plaušās. Tā man iet jau otro gadu un ģim.ārsts jau sāka runāt par astmu....
Kaut labā kondīcijā man pulss ir 60 ar komatu,ieelpa 5,3 litri un elpoju 2x lēnāk par netrenētu organismu....
, 2017-02-26 17:56, pirms 7 gadiem
Tas tā mazliet dīvaini izklausās. Man bērnībā arī konstatēja bronhiālo astmu, regulāri bija bronhīti, lietoju zāles utt., taču es uzskatu, ka sports ir tas, kas šādos gadījumos dziedē. Es gan neesmu gājis pie ārstiem un prasījis, lai viņi man uzraksta papīru, ka man vairs nav bronhiālās astmas, taču nekādu lēkmju un citu problēmu nu dien man nav. Jā, ja nu vienīgi sekas... Vai varbūt tikai atrunas. Pieklājīgos tempos ilgi skriet ir ļoti, ļoti grūti tieši no elpošanas viedokļa, proti, uzvarēt maratonu es nespētu. Var jau būtu, ka tas ir tieši tas, kā to izjūt šie slēpotāji, un medikamenti palīdz ar šo cīnīties. Varbūt. Ja tas būtu tik vien, tad to es par dopingu neuzskatu - tas dod iespēju konkurēt ar tiem, kuriem šādu problēmu nav bijis. Lai gan tas izklausās līdzīgi skriešanai ar protēzēm, kuras strādā kā atsperes. Vārdu sakot, ļoti kutelīgs jautājums, jo kādēļ tad astmātiķi šos preperātus drīkst lietot, bet pārējie ne. Man tomēr šķiet, ka nedrīkst būt tā, ka viens drīkst kaut ko lietot un otrs ne. Diagnozi nav grūti dabūt, tādēļ labāk šāda veida medikamentus atļaut visiem un viss.
, 2017-02-27 12:34, pirms 7 gadiem
Neessmu baigais slēpošnas fans, pāris dažas reizes esmu paskatījies.Tie jau nav cilvēki. ?????. Indulis Bikše bez astmas un citām kaitēm reāli parādīja vietu, kuru var izcīnīt bez''zālēm''.
, 2017-02-27 13:22, pirms 7 gadiem
Šogad sanācis reti aizraujošs čempionāts, būtu kaut vienu rakstu par to ielikuši.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.